Skip to Content

Wat als je kind blowt of stoned thuis komt

Wat als je kind blowt of stoned thuis komt

Het moment dat je ontdekt dat je tiener thuiskomt nadat hij heeft geblowd of stoned is, kan verwarrend en zorgwekkend zijn voor ouders. Het roept vragen op over waarom ze dit doen, hoe hiermee om te gaan en wat de mogelijke gevolgen zijn voor hun toekomst.

In dit artikel zullen we bespreken hoe je als ouder kunt reageren wanneer ze hun tiener betrappen op blowen of stoned thuiskomen, en hoe ze effectief kunnen communiceren en handelen om hun kind te begeleiden.

Stel regels en grenzen

Als ouder heb je het recht om regels te stellen in je eigen huis. Het is van cruciaal belang om duidelijke grenzen te stellen over het gebruik van verdovende middelen. Bespreek de consequenties van het niet naleven van deze regels en zorg ervoor dat je tiener begrijpt wat er op het spel staat. Dit kan onder meer betekenen dat ze niet stoned thuis mogen komen en dat er consequenties zijn als ze dit wel doen.

Begin met een gesprek over de oorzaak

De eerste stap bij het omgaan met deze situatie is begrip proberen te krijgen voor de oorzaak. Het is belangrijk om rustig en open met je tiener te praten om te achterhalen waarom ze dit gedrag vertonen. Vraag naar hun beweegredenen en luister zonder oordeel.

Misschien heeft je tiener moeilijkheden op school, ervaren ze sociale druk, of proberen ze met stress om te gaan. Het begrijpen van de achterliggende redenen kan helpen bij het vinden van oplossingen.

Gevolgen lange termijn

Het is belangrijk dat je tiener begrijpt wat de langetermijngevolgen van blowen kunnen zijn, vooral op een jonge leeftijd. Wijs hen op de mogelijke effecten op hun gezondheid, schoolprestaties en toekomstperspectieven. Laat hen zien dat je om hun welzijn geeft en dat je bezorgd bent over hun toekomst.

Weerhoud ze van negatieve invloeden

Een ander aspect om te overwegen is de invloed van vrienden. Als je ontdekt dat je tiener het verdovende middel via vrienden heeft gekregen, kan het tijd zijn om na te denken over hoe je de interactie met die vrienden kunt verminderen of hoe jij je kind kunt beschermen tegen negatieve invloeden.

Controleer de tas

Een zorgvuldige controle van de tas van je tiener kan soms nuttig zijn om te bevestigen dat er geen verdovende middelen worden meegenomen naar huis. Dit is een manier om duidelijk te maken dat dergelijk gedrag niet wordt getolereerd. Onthoud echter dat privacy ook belangrijk is voor tieners, dus zorg ervoor dat je dit doet met respect voor hun grenzen.

Blijf in gesprek

Houd de communicatielijnen open. Het is van vitaal belang om met je tiener in gesprek te blijven, zelfs als ze zich verzetten tegen de regels die je hebt gesteld. Door open en eerlijke communicatie kun je begrijpen wat er in hun hoofd omgaat en kun je samen oplossingen vinden.

Zoek steun bij andere ouders

Je bent niet de enige ouder die met deze uitdagingen wordt geconfronteerd. Zoek steun bij andere ouders in vergelijkbare situaties. Ze kunnen waardevolle adviezen en inzichten bieden over hoe ze omgaan met tieners die blowen.

Zoek professionele hulp

Als het gedrag van je tiener ernstig is of als jij je zorgen maakt over de gevolgen van het blowen voor hun gezondheid en toekomst, overweeg dan professionele hulp in te schakelen. Een gespecialiseerde therapeut of counselor kan helpen bij het begeleiden van zowel jou als je tiener door deze moeilijke situatie.

Het betrappen van je tiener op blowen of stoned thuis komen kan een moeilijke en verontrustende ervaring zijn. Het is belangrijk om geduldig te blijven en te proberen te begrijpen wat er in het hoofd van je tiener omgaat. Door open en eerlijk te communiceren, regels te stellen en professionele hulp te zoeken indien nodig, kun jij je kind helpen omgaan met deze uitdaging en samen werken aan een gezonde toekomst.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)