Skip to Content

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken

Kerstversieringen zorgen ervoor dat je huis als een heerlijk hol voelt in de donkere decemberdagen. Met lekker veel lichtjes en glitters of juist door gebruik te maken van mooie, verstilde kleuren en natuurlijke materialen. Zelf je kerstversiering maken is leuk om te doen én het kan je heel veel geld schelen… Wat dacht je van de volgende voorbeelden?

Kersthanger

Koop een mooie stok of ga buiten op zoek naar een stevige, decoratieve tak. Hier hang je op verschillende hoogtes kerstversieringen aan. Kerstballen en van die kleine balletjesslingers, bijvoorbeeld. Je zou er ook een lichtsnoertje in kunnen hangen. Zorg voor mooie kleuren die matchen bij de rest van je kerstdecoratie!

Kerstboom van lichtslingers

Het zou zelfs een vervanger van een echte kerstboom kunnen zijn, maar ook met boom is dit toch nog een mooie, lichtgevende toevoeging. Door de lichtjes zo op te hangen dat er een kerstboom ontstaat heb je een unieke blikvanger in je ruimte staan!

Met blokjes

Lijm blokjes met letters zo aan elkaar dat er een woord of zin ontstaat. Samen met een lintje en onder nepsneeuw gespoten wordt het een leuke versiering om in je boom te hangen!

Kerststukje zonder kersttakken

Hoe mooi en totaal anders is dit kerststukje. Dit verdient een prachtig plekje in je kamer! Op een dun houtstronkje maak je een mooi tafereel. In combinatie met de ring wordt het een kunstwerk. Je kunt natuurlijk ook voor een dikkere stam kiezen en er zo een heel andere sfeer aan geven.

Rendieren van takken

Dikkere takken en twijgjes en je bent al een heel eind om deze grappige rendieren te maken! Deze is ook zeker geschikt als kerstversiering buiten.

Schilderij met kerstballen

Jouw kunstwerk is een prachtige oude lijst van een schilderij (de kringloop is er goed voor!) en leuke kerstballen. Deze hang je op verschillende hoogtes erin op. Is de lijst erg dik, zoals op het voorbeeld, dan zou je er ook nog iets op kunnen zetten.

De ster aan de muur

Met takken en wat versiering kan je een eenvoudige ster voor aan de muur maken. Of gewoon voor aan je voordeur natuurlijk. Maak het opvallender door er een lichtjessnoer doorheen te rijgen…

Kerstboompjes van rietjes

Koop rietjes en knip ze in verschillende lengtes. Plak deze op 2 andere stukjes van het rietje en plak boven de horizontaal geplakte rietjes een sterretje van karton. Nog een lusje eraan en de boom kan de boom in… Leuk knutselwerkje om met de kinderen te doen. Door voor rietjes in een bepaalde kleur te kiezen kan je zelf de sfeer bepalen.

Sfeer in een glazen vaas

Een glazen vaas of ander glazen voorwerp vul je voor een deel met kerstballetjes of met andere decoratie voor kerststukjes. Bovenin maak je met ijzerdraad een ster die over de bovenkant heen past en stevig blijft liggen, zoals je op de foto ziet. Hier kan je een aantal ballen aan ophangen. Het lichtsnoertje gaat vanaf die bovenkant ook naar beneden toe en de meeste lichtjes laat je beneden hangen. Zo worden de ballen goed beschenen en krijg je een prachtig effect!

Cadeautjes aan de wand

Maak nepcadeautjes en hang ze aan een prachtige balk/stam. Decoreer deze balk met kersttakken en natuurlijk krijgen al die pakjes mooie strikken. Speel met de kleuren en de lengte van de touwtjes waar de pakjes aanhangen. Hiermee heb je een prachtige blikvanger in je kamer!

Sneeuwpoppen

Een leuk knutselwerkje voor de kinderen: maak met ijslollystokjes deze leuke kerstboomhangers. Leuk om voor het raam te hangen, maar ze kunnen natuurlijk ook de kerstboom in.

Sneeuwkristallen met wasknijpers

Wat zijn ze mooi, deze sneeuwkristallen! Haal wasknijpers uit elkaar en verf ze wit. Door ze op de juiste manier aan elkaar vast te plakken ontstaat er een kunstwerkje die je als een ster kunt zien. Maar een sneeuwkristal vind ik er zelf ook wel bij in de buurt komen. Natuurlijk kan je ook voor andere kleuren kiezen om het zo bij de rest van je decoratie te laten passen.

Kerst in een potje

Spaar glazen potten in verschillende groottes en kleine spulletjes die je erin zou kunnen doen. In dit voorbeeld gaat het om een speelgoedautootje. Door een materiaal te kiezen wat sneeuw voor kan stellen, maak je de ondergrond voor het tafereel. Je kunt het natuurlijk zelf helemaal bedenken wat je erin zult doen. Een piepklein huisje in de sneeuw is immers ook leuk. Of zingende poppetjes. Bij het andere potje is het zelfs zo gemaakt dat het lijkt alsof het sneeuwt.

Je kunt het ook groter aanpakken op dezelfde manier en een vissenkom gebruiken. Je ziet hier ook heel leuk het effect als je meerdere potten sfeervol bij elkaar zet!

Winter in een pot

De mini-kerstdorpjes zijn natuurlijk enorm populair. Nog steeds. De echte fans beginnen in de zomervakantie al met opbouwen zodat ze er lekker lang van kunnen genieten. En dat hoeft echt niet een megapanorama te zijn. Een glazen stolp of een pot is ook al meer dan prima. Wat sneeuw, figuurtjes, een boompje, huisje en wat meer decoratie.

Vilten kerstboom

Deze heb ik vorig jaar gekocht, maar je kan hem ook prima zelf maken. Een vilten kerstboom, compleet met ballen en andere versiering is vaak echt een groot succes. Dat is tenminste een kerstboom waar de kinderen niet met hun handjes op de rug naar hoeven te kijken maar ook zelf mee mogen spelen. Hier vind je meer informatie over de vilten kerstboom kopen of maken.

Kerstboom op steigerhout

In het moderne interieur zie je steeds meer steigerhout en beton tegen komen. Een abstracte kerstboom op steigerhout is dan ook echt een absolute aanrader. Met behulp van een aantal hangers maak je zo een kerstboom. Deze kan je naar je eigen kleur, stijl en smaak uitzoeken.

Een wichtelmannetje

Ook als je niet gelovig bent en om die reden niets hebt met Kerst is het toch een heerlijk feest. Wil je net wat anders dan de rest; dan is het goed je eens te verdiepen in het wichtelmannetje. Het wichtelmannetje komt oorspronkelijk uit het hoge Noorden, uit de Scandinavische landen. Maar het wordt hier ook steeds bekender. Het is een lief kaboutertje die komt om mensen liefde en warmte te brengen tijdens de donkere dagen. Het doet mensen goed als er aan hen wordt gedacht! Ook deze wichtelmannetjes kan je zo kopen, of gewoon zelf maken.

Lees ook: Wichtelen

Groene Kerstjungle

Geen witte Kerst, maar een groene Kerst met deze eenvoudige diy. Ideaal als je geen behoefte hebt aan een enorme kerstboom in je huis, of de ruimte niet hebt. Dan is dit een prima alternatief om toch een urban jungle in huis te creëren. Niet alleen eenvoudig, maar ook nog eens heel betaalbaar. En het voordeel is dat je deze lijst na de Kerst gewoon kan laten staan.

3D-kerstboom knutselen

Ook met papier kan je prima aan de slag voor een leuke diy. Met groen papier maak je eenvoudig je eigen kerstboom. Vooraf kan je kind die inkleuren of plakken. En daarna heb je een staande kerstboom die ook heel geschikt is als tafeldecoratie tijdens het kerstdiner. Wellicht een idee om bijvoorbeeld het menu in te plakken.

De kerstplant

De gewone huisplant wordt met een beetje aandacht een creatieve kerstboom. Zo hoef je niet elk jaar een kerstboom te kopen. Tover je gewone huisplant om tot een magische kerstboom. Een klein beetje aandacht in de vorm van lichtjes en accessoires maken van je gewone huisplant een mooie kerstboom waar je gezin vast van onder de indruk is.

De eettafel

Tijdens de kerstdagen wordt er natuurlijk uitgebreid getafeld, de eettafel mag daarom niet overgeslagen worden als het gaat om decoratie tijdens de feestdagen. Hoog tijd dus om dat ‘kerstservies’ van zolder te halen.

Een extra mooi servies, met kristallen glazen en opgepoetst zilverwerk op tafel met de nodige decoratie. Een glazen karaf maakt het geheel natuurlijk helemaal af. Eenvoudige decoratie met kandelaars, en mooi groen over een witte loper ziet er altijd erg stijlvol uit.

Lees ook: Kerst servies voor kinderen versieren met porseleinstiften

Het feest van het licht

Een kerst zonder licht? Dat kan natuurlijk niet! Je maakt het interieur extra feestelijk met wat vrolijke verlichting. Naast elektrisch licht, zijn de ouderwetse kaarsen en kandelaars natuurlijk extra sfeervol.

Kerststal

Ook als je niet gelovig bent kan je prima een kerststal in huis halen voor de feestdagen. Dat is tenslotte waar het feest om draait. Naast de traditionele houten kerststallen met beelden die zeer kwetsbaar zijn, zeker met jonge kinderen in huis, zijn er genoeg alternatieven. Die ook nog eens goed passen bij een interieur vol design.

Zo zie je maar. Kerst hoeft niet elk jaar hetzelfde te zijn. Dit jaar kun je met deze trends een leuke, creatieve kerst opbouwen. Vrolijke feestdagen!

Haken voor de kerst

Hou je van haken? Dan zijn de ‘kerst haken’ boeken van Anja Toonen vast wel iets voor jou. In deel 1 vind je grappige knuffeltjes, hangers voor in de boom en zelfs kerstbomen, die je dus zelf kunt haken. De knuffels zijn een kerstman, een engel, een rendier en een sneeuwpop. Er is dus ook nog een deel 2. Deze vind je hier.

Je kan zelfs een hele kerststal haken! Met alle figuren die in een kerststal horen te staan. Maria en Jozef en uiteraard het kindje Jezus, een kribbe, de herders en de engelen, schapen, os en ezel én zelfs de wijzen uit het Oosten. Met het boek van Christel Krukkert ben je uren zoet en heb je straks een prachtige kerststal in huis staan! Deze vind je hier.

Kerstballen breien

Ben je meer van het breien? Er zijn meerdere boeken te koop die je leren hoe je kerstballen moet breien. Het bekende brei-duo Anne en Carlos maakten jaren geleden hier al een boek over, maar daarom is het nog altijd wel een heerlijk boek om te gebruiken. Deze vind je hier.

Maar ook Carice van Zijlen maakte een kerstballen breiboek en zij hanteerde niet alleen ronde ballen maar ook ovale ballen. Ze worden voorzien van grappige decoraties erop. Er wordt zelfs verteld hoe je een piek breit. Deze vind je hier.

Sneeuwbol van een (jam)pot

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken - Mamaliefde

Ik begin maar meteen met een klassieker: de sneeuwbol. Of eigenlijk meer een glitterbol. Wat mij betreft onmisbaar met de kerst. Als ik er één in de winkel zie, kan ik het niet laten om even te schudden. En ze zijn eenvoudig zelf te maken. Ook leuk om te maken met bijvoorbeeld een kerstboomhanger waarvan het haakje stuk is. Of met natuurvondsten.

Lees hier hoe je ze zelf kunt maken.

Kerstster van papier

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken - Mamaliefde

Een leuk en eenvoudig knutselidee om samen met de kinderen te maken. Grote kans dat je alle materialen al in huis hebt. Als je de smaak te pakken hebt kun je doorgaan tot je een slinger van kerststerren hebt.

Lees hier hoe je ze zelf kunt maken.

Minimalistische kerstkrans

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken - Mamaliefde

Helemaal hip, zo’n minimalistische kerstkrans, zeker als je wat eucalyptus toevoegt. Mijn schoonmoeder heeft er vorig jaar zelf één gemaakt tijdens een bloemschikworkshop en dat was goed te doen (nou heeft ze wel erg veel ervaring, dus misschien niet zo’n goed voorbeeld). Ik vind ze in ieder geval echt prachtig, dus ga dit jaar zeker een poging doen.

Lees ook: Kerstkrans maken

Kerstkrans van candy canes

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken - Mamaliefde

Deze zijn niet alleen lekker om op te eten maar ook om te knutselen.

De beschrijving vind je hier.

Kerstslinger

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken - Mamaliefde

Naast een kerstkrans kan je ook een slinger maken voor een lege plek aan de muur.

De beschrijving vind je hier.

Kerstboom van klei

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken - Mamaliefde

Speciaal voor mijn peuter van drie heb ik dit leuke kerstboompje op de lijst gezet. Knippen, knippen en nog eens knippen. Dat is eigenlijk het enige wat je hoeft te doen. En laat dat nu net z’n hobby zijn op dit moment. Behalve klei kan je ook kiezen voor gekleurd zoutdeeg en deze laten drogen zodat je de boom kan laten staan.

Lees hier hoe je hem zelf maakt.

Kerstboom van houten stokjes

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken - Mamaliefde

Van houten stokjes kan je elf deze kerstboom maken.

De beschrijving vind je hier.

Sneeuwvlok van ijsstokjes

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken - Mamaliefde

Eindelijk een bestemming voor die ijsstokjes die van de zomer opgespaard zijn. En nog een mooie ook. Print een afbeelding van een mooie sneeuwvlok en puzzel en lijm hem vervolgens in elkaar met de stokjes. Overigens zag ik ook een voorbeeld voorbijkomen met wattenstaafjes. Die vond ik zelf eerlijk gezegd niet zo mooi, maar mocht je die nog in huis hebben, dan kun je het natuurlijk proberen.

Lees hier hoe je hem zelf maakt.

Kranten kerstster

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken - Mamaliefde

Van krantenpapier kan je deze kerstster vouwen.

De beschrijving vind je hier.

Rendierkerstbal van papier

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken - Mamaliefde

Zó schattig, deze papieren kerstbal. Niet helemaal geschikt voor een perfect gestylede kerstboom in één kleur, maar in de ratjetoe in onze boom past hij perfect. Dit rendier vond ik het leukst, maar je kunt ook voorbeelden vinden van kerstmannen en sneeuwpoppen.

Lees hier hoe je ze zelf maakt.

Kerstman van voetafdruk

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken - Mamaliefde

Dit idee is perfect als blijvend aandenken aan de eerste kerst van je kindje. Weer eens iets anders dan een kerstbal of kristalletje. Al is het natuurlijk ook leuk om te doen met oudere kinderen óf om een setje voetafdrukken van het hele gezin te maken.

Lees hier hoe je zelf aan de slag kan.

Schilderij met kerstballen

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken - Mamaliefde

Je ziet ze overal, de prachtige brocante lijsten in mooie warme tinten. Een paar oude kerstballen erin hangen en je hebt een uniek schilderij voor de feestdagen. Je kunt de kerstballen ook vervangen voor dennenappels, sterren of sneeuwvlokken.

Lees hier hoe je het zelf maakt.

Groene kerstkaarten

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken - Mamaliefde

Oké, dit valt niet echt onder kerstdecoratie. Maar ik vond ze zo mooi, dat ik ze toch op dit lijstje heb gezet. Je kunt er natuurlijk ook een mooie slinger van maken, van al die kaartjes, is het toch weer versiering! Dit idee werkt ook heel goed op cadeauverpakkingen.

Lees hier hoe je ze zelf maakt.

Waxinelichthouder

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken - Mamaliefde

Als iets bij kerst hoort voor mij zijn het wel lichtjes. Buiten in de boom, binnen op tafel en in de vensterbank. Kaarsjes zijn niet altijd even handig met kleine kinderen in de buurt. Maar je kunt deze leuke potjes ook vullen met ledlampen.

Lees hier hoe je ze zelf maakt.

Kerstboom van papieren onderzetters

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken - Mamaliefde

Weer een eenvoudige DIY met een groots effect. Ze zijn écht mooi, deze papieren kerstbomen, zeker als je er veel bij elkaar zet. De onderzetters kun je niet overal kopen, het best kun je bij een groothandel kijken.

Lees hier hoe je ze zelf maakt

Slinger van gedroogde sinaasappel

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken - Mamaliefde

Om deze slinger te maken moet je de sinaasappelplakjes 5 – 6 uur in de oven stoppen. Zelf haak ik vaak af bij zulke tijden. Maar de kleur van deze slinger is zo mooi, dat ik misschien toch maar aan de slag ga. En het ruikt vast heerlijk!

Lees hier hoe je hem zelf maakt.

Kerstornament op een wasknijper

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken - Mamaliefde

Deze ornamentjes vind ik zo aandoenlijk. En ze zijn heel makkelijk te maken. Laat de kinderen hun favoriete figuurtjes uitkiezen en plakken maar. Mooi om wat lege plekjes in de kerstboom mee te vullen.

Lees hier hoe je ze zelf maakt.

Peperkoek van karton

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken - Mamaliefde

Net echt toch, deze koekjes? Pas toen ik het las zag ik dat ze van karton waren. Maar dat maakt ze niet minder leuk!

Lees hier hoe je ze zelf maakt.

Lees ook: Peperkoekenhuisjes maken & versieren

Geverfde boeken

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken - Mamaliefde

Dit decoratieidee is wel een beetje voor de handwerkpro’s onder ons. Maar het resultaat mag er zijn. Dus heb je nog een paar oude, ongebruikte boeken liggen en een middag tijd? Dan is dit idee zeker het proberen waard!

Lees hier hoe je het zelf maakt.

Een vaas met zand

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken - Mamaliefde

Maak met glaswerk van in huis een fijne aanvulling aan je kerstinterieur! Je leest het goed. Een lang glas of vaas kan dienen als kandelaar. Je giet enkele centimeters droog zand in het glas. Daarna plaats je de lange kaars in het glas en vul je nog enkele centimeters bij. Je kan het glas nog wat extra versieren met een strikje. Let op! Gebruik een oud glas! Het zand kan sporen achterlaten.

Benodigdheden: een lang glas, droog zand of vulling, lange kaarsen en versiering.
Variaties voor het zand: gekleurd zand, kleine steentjes, zout.

Lees ook: Kaarsen maken en versieren

Vrolijke sneeuwpoppen

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken - Mamaliefde

Vandaag vullen wij ons glas met een nieuwe fles kerstplezier. Vul een wijnglas met kleine kerstballetjes en plaats deze omgekeerd op tafel. Op de voet van het glas kun je een theelichtje plaatsen. Een snelle oplossing voor wat verlichting aan tafel. Voor wat extra detail kun je de glazen versieren. Maar je kunt ze ook vullen met wat zand of een paar kleine kerstballen.

Benodigdheden: kleine kerstballetjes, wijnglazen en theelichtjes.
Extra tip! Het glas draai je best om met een kartonnen kaartje. Zo vallen de kerstballetjes er niet direct uit.

Een sfeervolle vaas

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken - Mamaliefde

Heb je wat versiering over? Rangschik een slinger en enkele kerstballen in een grote vaas. Je kan ook kleine lampjes toevoegen. Ze geven vooral in de avond nog wat extra sfeer. Eenvoudig en simpel om te maken, maar een prachtig pronkstuk voor in de woonkamer.

Benodigdheden: slingers, kerstballen, lampjes en een vaas.

Kerstversiering op het raam

DIY kerst decoratie & versieringen voor je interieur zelf maken - Mamaliefde

Een witte kerst met deze kerstboom op het raam. Een kerstboom vol woorden, of andere decoratie die je met een simpele raamkrijtstift op het raam tekent. Dit kun je uit de hand doen als je creatief aangelegd bent, maar er komen ook steeds meer voorbeelden of mallen om te gebruiken zodat je het alleen hoeft na te trekken. Na afloop maak je het raam schoon en weg is je kerstboom. Geen gedoe met naalden en dergelijke.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)