Skip to Content

Kerst vieren met een peuter in huis

Kerst vieren met een peuter in huis

Kerst vieren is voor de één vooral een gezellig samenzijn met de hele familie, terwijl de ander vooral de stress van het geheel ervaart. En als je dan een peuter rond hebt lopen, worden de gezellige familiedagen sowieso toch anders. Want uren tafelen en kletsen zal een klein mensje echt niet zomaar kunnen waarderen! Hoe vier je kerst met een peuter? Hoe hou je het leuk en wat kan je doen?

Wat en wanneer is het kerst?

Je peuter zal misschien op het kinderdagverblijf, op de peuterspeelzaal of gewoon thuis al dingen horen over kerst. Jullie hebben het huis versierd en een kerstboom neergezet. Maar snapt je kleintje eigenlijk al wel wat het inhoudt?

Je zou boekjes kunnen lezen om hem duidelijk te maken wat dat ‘kerst’ dan wel is. En om het wachten duidelijker te maken, kan je een leuke adventskalender kopen of zelf maken! Zo wordt het voor je kind zichtbaar hoe lang hij nog wachten moet.

Kerstknutselen

Ook je peuter kan je al dingen laten maken voor in de kerstboom of andere kerstdecoratie. Laat hem of haar maar lekker plakken en knippen. Een hanger voor in een boom is niet moeilijk om te maken.

Maar een klein glazen potje vol met plaksel smeren en er dan glitters of andere dingen opdoen, is eveneens leuk en het wordt een mooie waxinelichtjeshouder. Zo kan je al lekker met kerst bezig zijn voordat het zover is.

Lees ook: Kerst knutselen voor peuters

Kerstfilms kijken

Naast het lezen van boekjes over kerst is het uiteraard ook heel fijn om films te kijken om in de stemming te komen. Er zijn veel mooie kerstfilms om te bekijken. Let wel even op de leeftijd die aangegeven wordt bij de film. Zo kom je alvast helemaal in de stemming of je kijkt het met kerst zelf!

Lees ook: Kinder kerstfilms

Eigen kerstmenu

Hou rekening met het eten met je kind. Geef je peuter zijn eigen eten en je weet zelf het beste of hij het liefst zijn eigen, bekende prakje eet of dat je best iets anders kan geven. Zijn er meer kinderen? Zorg dan voor een leuke kindertafel, die ook mooi gedekt is, maar wel zo dat er weinig mis mee kan gaan. Zo is het stresslevel voor jezelf ook lager!

Onbreekbare bordjes en bekertjes, bijvoorbeeld, zijn dan heel handig. Maak deze dag geen drama als hij niet eten wil. Alles is raar en misschien heeft hij al van alles lopen snoepen. Laat de kinderen ook gewoon mogen spelen, zodat jullie wel rustig kunnen eten en zij niet onnodig lang hoeven wachten.

Aandacht krijgen tijdens kerst

Als de kerstdagen gevierd worden met de hele familie, dan kan je het zo druk hebben met praten met iedereen of zelf achter de hapjes en drankjes aan te hollen, zodat je kind weinig aandacht krijgt. Natuurlijk kan hij zich best even zelf vermaken, maar maak heel bewust ook tijd vrij voor je kind.

Vraag grotere kinderen of ze met hem willen spelen. Misschien is het bij jullie wel juist andersom en wil iedereen maar aandacht van je kind! Terwijl kindlief gewoon spelen wil. Treed dan maar op en neem het op voor je kind. Als hij zelf lief zit te spelen, waarom zou je hem dan die stress aandoen?!

Samen naar buiten

Lekker met de hele familie (of wie er mee wil) naar buiten kan heerlijk zijn. En niet alleen voor je peuter trouwens. Maak met elkaar een lekkere wandeling en loop dan meteen even langs één of meer speelplekken waar de kinderen even lekker hun energie kwijt kunnen!

Spelletjes doen

Met je peuter en andere familieleden een spelletje doen is zeker een goed idee. Zo ben je heel gezellig met elkaar bezig. En als jullie een leuk spel uitzoeken die je peuter al kan meedoen, dan is het toch hartstikke leuk!

Slapen is belangrijk

Probeer de festiviteiten zo in te plannen dat je peuter gewoon zijn slaapje kan doen. Zo houdt hij het langer vol! Ga je ergens anders heen? Probeer dan voor of na zijn slaapje er heen te gaan.

Als je kind niet makkelijk slaapt op een vreemd bed, dan kan je beter hem eerst thuis even laten slapen! Ook in de avond komt zijn bedtijd eraan. Zit je al de hele dag bij elkaar? Zorg dan gewoon dat je op tijd thuis bent zodat hij normaal in zijn eigen bed kan slapen en niet al te laat.

Plan niet alle dagen vol

Wat eveneens een goed idee is, is de planning van de dagen in de gaten houden. De ene hele dag bij de ene familie zitten en de andere hele dag bij de andere familie: daar word je zelf al gaar van, laat staan je peuter.

Kijk eens of je dat anders kan gaan doen. Wel bij beide langsgaan, maar niet de hele dag. Of beide op 1 dag inplannen en dan een dag lekker niks. Misschien heb je zelf nog een andere variant in gedachten?

In ieder geval is het fijn om ook een moment echt met je gezin samen te kunnen zijn. En het geeft even de tijd om weer te herstellen van alle drukte.

Na kerst

Zorg ook na kerst dat je kind de kans krijgt om te herstellen, voordat je de hele week alweer inplant. Is je peuter wel weer in zijn gewone doen? Natuurlijk kan je dan lekker de kerstvakantie gaan vieren. Naar een leuk kindermuseum, een binnenspeeltuin of gewoon naar de kinderboerderij. En ligt er sneeuw? Dan is heerlijk spelen in de sneeuw gewoon het toppunt van ‘winter vieren’. Lekker genieten en op naar het nieuwe jaar!

Dag ritme, hallo hectiek

Er zijn meerdere redenen waarom een peuter echt niet meteen blij wordt van de kerstdagen. Je kunt van je peuter niet verwachten dat hij of zij zichzelf de hele dag wel zoet houdt of braaf uren aan tafel blijft zitten. Maar dat had je vast zelf ook al wel ingeschat.

Daarnaast komt er dan ook nog eens bij dat er totaal geen sprake meer is van het gewone ritme. Het ene kind zal daar gevoeliger voor zijn, dan een ander, maar het is voor alle kinderen toch wel zo dat ze niet meer weten wat er nu gaat komen. Vaak zijn kinderen al van slag door de feestdagen die al achter ons liggen. Misschien heeft het al iets van Sint-Maarten meegekregen en anders zeker van Sinterklaas.

Zit je peuter op de peuterschool of een kinderdagverblijf, dan hebben ze daar misschien ook al heel uitgebreid stil gestaan bij kerst. Kortom: je kind kan al uit zijn gewone doen zijn door al die hectiek. Hoe loods je hem dan nog de kerstdagen door en hoe hou je het daarmee ook meteen gezelliger voor jezelf?

Zorg voor ontspanning vooraf

Je kunt er heel bewust op letten dat na Sinterklaas het even allemaal wat rustiger wordt voor je kind. Plan dus niet nog allerlei bezoekjes of daagjes weg in, tussen Sinterklaas en kerst in. Probeer in die tussenliggende weken het gewone ritme weer aan te houden en je kindje goed te laten slapen.

Wil Cats
Volg me via: