Skip to Content

Kamperen met kinderen: 13 handige tips & hacks met peuters & kleuters

Kamperen met kinderen: 13 handige tips & hacks met peuters & kleuters

Kamperen met kinderen; waar de ene persoon het fantastisch vindt, kan het zomaar zijn dat de ander denkt in een nachtmerrie te belanden. In een tent, met kinderen, is dat nou zo leuk?! Nou, ik kan je vertellen dat het prima te doen is, zolang je je er goed op voorbereidt (en de kinderen natuurlijk ook).

Om het jullie een beetje gemakkelijk te maken, deel ik 8 tips voor als je gaat kamperen met kids én ook nog eens 5 handige kampeerhacks, die het je allemaal een stukje gemakkelijker gaan maken.

Kies een juiste plek uit op de camping

Voordat je gaat reserveren is het een goed plan om te kijken hoe de plattegrond van de camping eruit ziet.

Indien je met kleine kinderen op reis gaat, is het misschien wel zo handig om te kiezen voor een plek waar het niet al te luidruchtig is. En wellicht is er wel een speeltuin in de buurt, waar je op uit kunt kijken.

Daarnaast zou ik zelf nooit kiezen voor een plek in de volle zon, maar daarover kunnen meningen natuurlijk verschillen. Verder is het altijd een goed idee om ervoor te zorgen dat je dichtbij de sanitaire voorzieningen zit, zodat iedereen op tijd het toilet kan bereiken indien nodig.

En wat ik zelf erg prettig vind, is een autovrije omgeving, zodat de kinderen lekker vrij kunnen spelen.

Check de voorzieningen

Kijk goed naar de voorzieningen op een camping. Een wasmachine kan bijvoorbeeld erg handig zijn bij eventuele ongelukjes en er zijn tegenwoordig ook een heleboel campings met speciale baby- en kindervoorzieningen.

Denk hierbij aan familiedouches en verschoonruimtes. Een winkeltje op de camping is ook erg fijn, voor als je een klein boodschapje wilt doen. Ook leuk voor de kinderen om hier in de ochtend versgebakken broodjes te halen. En WiFi is tegenwoordig stiekem ook wel een beetje onmisbaar.

Maak een inpaklijst

Laat ik maar beginnen bij iets wat ik zelf erg handig vind; maak een inpaklijst. Zeker als je gaat kamperen, zijn er gewoon een heleboel spullen die je zelf mee moet nemen. Ook al kies je voor luxe Glamping, lang niet alles is aanwezig.

Mijn tip; maak voor iedereen afzonderlijk een inpaklijst, zo weet je zeker dat je geen belangrijke dingen vergeet. Vink alles wat je hebt ingepakt af en je hebt zo alles ingepakt.

Een andere tip van Flip: pak zelf alle koffers in en laat het niet je partner en kinderen doen…ik heb gemerkt dat het veel effectiever werkt als je dit in je eentje doet. Je kunt natuurlijk wel vragen of ze zelf bepaalde dingen alvast klaarleggen, of samen gaan kopen in de winkel.

Als je in een tent overnacht is het natuurlijk ook heel belangrijk om de tent niet te vergeten. Heb je niet veel ervaring met het opzetten van tenten dan is de Quecha tent een aanrader.

Bereid je kind(eren) voor

Zomaar ineens op vakantie gaan is niet erg verstandig als je kind(eren) hebt. En in een tent slapen is ook niet iets waar je zomaar eventjes snel aan went. Het is dus belangrijk dat je van tevoren aan je kind meldt dat jullie gaan kamperen en hoe dat allemaal in z’n werk gaat.

Slapen op een luchtbed is wel wat anders dan in een bed en ook hoor je de omgevingsgeluiden erg goed als er alleen een (relatief) dun laagje stof tussen jou en de buitenlucht zit. Laat ter voorbereiding je kind bijvoorbeeld alvast een keertje in een slaapzak slapen, zodat hij/zij weet hoe dat is.

Als het echt nog eventjes duurt voordat jullie gaan kamperen, zet dan (als je de mogelijkheid hebt) een keertje een kleine tent op in de tuin.

Neem (bord)spelletjes mee

Neem voor tijdens regenachtige dagen, of voor als de kinderen op bed liggen, een aantal spelletjes mee. Misschien is dat niet het eerste waaraan je denkt, maar het is echt aan te raden. Kinderen die zich vervelen worden soms echt vervelend en je wilt ook niet altijd de tablet inzetten toch?

Naast dat, heb je tijdens de vakantie juist tijd om dit soort dingen samen te doen, dus mijn advies, pak deze (kostbare) momenten en geniet er optimaal van.

EHBO-kitje en reisapotheek

Altijd verstandig om mee te nemen is een EHBO-kitje. Op vakantie vallen de meeste kinderen wel een gat in hun knie (of hoofd) en vallen ze regelmatig volgas in de brandnetels. Ook dingen als paracetamols en prikweg-middelen zijn aan te raden om bij je te hebben.

Check zeker weten eventjes de blog die ik al eerder schreef over de reisapotheek voor kinderen.

Keep it simple

Zeker als je voor de eerste keer gaat kamperen met (kleine) kinderen, is het niet aan te raden om een al te ingewikkeld (en druk) programma te hebben. Keep it simple is echt the key! Ontbijt uitgebreid in de buitenlucht en neem daarna bijvoorbeeld een duik in het zwembad. In de namiddag kun je altijd nog eventjes lekker gaan wandelen of fietsen.

Kleine kinderen zitten er vaak niet op te wachten om de gehele vakantie van hot naar her te rennen. Verwacht dus niet dat je iedere dag kunt winkelen, dierentuinen kunt bezoeken enzovoorts.

Kinderen die wat groter zijn vinden dit wel vaak leuk, hoewel ze soms net zo lief zandkastelen bouwen op het strand bijvoorbeeld. Zij hebben net zo goed vakantie en willen vaak niet bezig zijn met allerlei verplichtingen.

Baby mee? Campingbedje!

Gaat er een baby mee op vakantie (of een dreumes) dan is het handig om een campingbedje mee te nemen. Niet alleen erg prettig om te hebben voor tijdens de nachten, maar ook voor overdag goed te gebruiken als box.

Je wilt je kindje niet altijd maar in het gras neerleggen natuurlijk. Overigens zijn campingbedjes aan de hoge kant en zal je kleintje er niet zomaar uit kunnen klimmen en kunnen vallen.

Koken met pit

Kamperen met kinderen: 13 handige tips & hacks met peuters & kleuters - Mamaliefde

Je bent dan wel niet thuis, maar je wilt toch wel lekker eten. Ook op een klein campinggasstelletje kun je een prima maaltijd in elkaar flansen. Natuurlijk wil je wel wat smaak toevoegen, dus kruiden zijn niet overbodig om mee te nemen. Het enige nadeel is, dat je dus een heleboel ruimte kwijt bent door al die potjes. Ik zag deze handige hack; een voedingstoren om je kruiden in mee te nemen, wat een goed idee!! Koken met pit moet dus geen probleem meer zijn!

Spaghetti op z’n campings

Kamperen met kinderen: 13 handige tips & hacks met peuters & kleuters - Mamaliefde

Spaghetti is altijd lekker én ook nog eens makkelijk om te maken, Maar hoe kun je dit nou het beste meenemen? Ik zag deze hack met een pringles-bus en ik vind het een top idee. Trouwens, je zou er ook bijvoorbeeld soepstengels in kunnen doen, of minipakjes hagelslag oid. Mogelijkheden genoeg!

Minibarbecue

Kamperen met kinderen: 13 handige tips & hacks met peuters & kleuters - Mamaliefde

Als je blikje knakworsten (geloof mij, die ga je echt eten tijdens je kampeervakantie) leeg is, hoef je het blikje niet weg te gooien. Deze kan namelijk nog een functie hebben als minibarbecue. Zie de afbeelding hoe je dit het beste zelf kunt maken, ik vind het top in ieder geval.

Berg je spullen bij elkaar op

Kamperen met kinderen: 13 handige tips & hacks met peuters & kleuters - Mamaliefde

Zie hier het meest geniale idee ever! Je spullen berg je op in dit handige ophangsysteem, zodat je zeker weet dat er niks kwijt kan raken.

Ik vind het vooral erg handig voor alle keukenspullen, omdat je dan de gevaarlijkere dingen, zoals bijvoorbeeld een mes of schaar, bovenin kunt stoppen, waar kinderen niet bij kunnen.

Foamtegels op de grond

Kamperen met kinderen: 13 handige tips & hacks met peuters & kleuters - Mamaliefde

Heel eerlijk, een tentzeil voelt niet echt lekker aan je voetjes. Nou is het vaak zo dat gezinnen wel van die ontzettend kleurrijke foamtegels in huis hebben.

Naast dat het leuk is om er op te spelen, is het ook erg lekker om een heus foamvloertje in je tent te leggen. Kinderen blij, jij blij!

Heb jij nog een handige tip voor als je gaat kamperen?

Amanda
  1. Tjerk says:

    Handige tips hoewel er voor die foam tegels wel betere alternatieven zijn in de vorm van een tentkleed bijvoorbeeld. Dat is een stuk beter te hanteren en net zo zacht aan je voeten.

    Wat betreft de checklist die vind ik ook echt onmisbaar. Daarom heb ik met de lezers van mijn blog een ultieme kampeer checklist gemaakt met speciale lijsten per kampeermiddel en de leeftijd van je kinderen. https://www.kampeermeneer.nl/checklist-wat-moet-je-meenemen-bij-kamperen-met-de-caravan/#5 Doe er je voordeel mee!

Comments are closed.