Skip to Content

Camper vakantie met baby & jonge kinderen; tips en ervaringen

Camper vakantie met baby & jonge kinderen; tips en ervaringen

Nu houden we van kamperen, en hebben we dat in verleden al eens gedaan met tentjes, vouwwagens en caravan. Maar een camper? Voor alles moet een eerste keer zijn toch! Een paar dagen een camper huren zou meteen een goede oefening zijn aangezien we plannen hebben om een paar weken met de camper door Ierland te gaan reizen.

Niet te ver van huis, maar wel lang genoeg dat je ook echt kan ervaren hoe het is om op vakantie te gaan met een camper. Daarom kozen we voor de Ardennen en dan specifiek camping Petite Suisse, een schitterende regio en gelijk een mooie plek om te ‘oefenen’.

Camper vakantie met baby & jonge kinderen; tips en ervaringen - Mamaliefde

Camper huren

We kregen een compacte camper mee die makkelijk is te verwarmen en voldoende ruimte biedt aan vier personen. Er kunnen zelfs zes personen in reizen, twee voorin en vier in een treinzit.

We hadden voor beide kinderen een autostoel / zitverhoger mee. De één voorin op de bijrijdersstoel zonder airbag en de ander op de achterste bank met het gezicht naar voren omdat daar driepuntsgordels zitten. Hij is voorzien van een navigatie, cruise control en andere comfortabele voorzieningen voor onderweg.

We hadden ook niet zomaar een camper mee. Deze camper is zelfs geschikt voor wintersport en voorzien van winterbanden, een ruimte waarin de ski’s opgeborgen kunnen worden compleet met lekbak, en er kan een scooter achterop mee.

Er is bovenin een tweepersoonsbed aanwezig, waar je ook rustig met zijn drieën en misschien zelfs wel met vier kan liggen. Naast het tweepersoonsbed dat je beneden kan maken van het zitje.

Er is een compacte badkamer aanwezig voorzien van warm water en zelfs iets wat aanvoelt als vloerverwarming. Er is zelfs een schotel met satelliet-tv en een dvd-speler aanwezig.

Dat leek overbodige luxe, maar was toch wel heel erg handig als één van de kinderen niet helemaal fit is. Of gezellig ‘s avonds met een wijntje, kaarsje aan etc.

Wat ook goed is om mee te nemen is de verzekering; bij schade aan een camper valt dit niet onder je reisverzekering of onder je aansprakelijkheidsverzekering. Daarvoor moet je een extra eigen risicoverzekering afsluiten, waarvoor je een paar euro per dag betaalt, maar dus wel bovenop de kosten komt.

Dit is toch echt wel een aanrader. Want zelfs al rijdt je heel voorzichtig, je weet maar nooit.

Reizen met een camper

Camper vakantie met baby & jonge kinderen; tips en ervaringen - Mamaliefde

Om eerlijk te zijn was het maar goed ook dat het drie uur reizen was. Nu had ik er een heel romantisch beeld van. Het is drie uur rijden, en dan heerlijk op je gemak stoppen waar je wilt. En genieten van een broodje knakworst etc.

Dat bleek iets minder het geval. We deden hier minimaal het dubbele over, wat dat betreft zou een campervakantie in Nederland ook ideaal zijn. En dat lag niet alleen aan de snelheid die iets lager lag dan gemiddeld. En we hadden ook geen file of ander oponthoud.

Zeker de eerste helft was het heel erg wennen. Het begon met dat manlief zijn gewone bril nog in de auto had liggen, vanwege de laagstaande zon had hij zijn zonnebril op.

Daarna was het even puzzelen met de navigatie die opnieuw ingesteld moest worden, het was wennen aan windvlagen die met name achterin heel goed voelbaar zijn en op een gegeven moment waren de kinderen het ook zat.

Tot we over de grens waren bij Maastricht en langs een schitterend stuk langs de Maas reden. Het was genieten van het uitzicht, het rijden was duidelijk gewend. Dat was wel fijn, dat je door dat punt heen bent en je ook gewoon kan genieten van het reizen met de camper.

En het gemak zoals dat je niet naar één of andere vieze wc hoeft maar je eigen toilet mee hebt ;-)

Je onderweg een boek kan lezen of een spelletje kan spelen met de kinderen aan tafel. Of je gewoon even iets uit de koelkast kan pakken onderweg.

Omdat het buiten wel heel erg koud was (-10) hebben we ook van de camper kunnen genieten.

Het lijkt heel klein, maar voor kleine kinderen is dat niet eens het probleem. Ze vinden zelf wel oplossingen, zoals een speelhoek van de ruimte onder de tafel maken.

Camper vakantie met baby & jonge kinderen; tips en ervaringen - Mamaliefde

Slapen in een camper

De kinderen lagen bovenin het bed, dat kan je met een gordijntje afsluiten zodat je rustig beneden kan zitten tot je zelf gaat slapen. Het bed boven is wel veel ruimer, dus als je met een baby reist kan je daar prima met zijn drieën liggen. We hadden voor de zekerheid de deryan tent meegenomen en zelfs die paste daar!

De laatste jaren in het ouderlijk huis had ik wel een hoogslaper en was ik gewend aan zo’n laag plafond. Toen was ik wel flink wat jaren jonger.

Toch bleek het nu ook prima te doen en heb ik even tussen de kinderen gelegen tot ze sliepen om te voorkomen dat ze alleen maar een feestje gingen vieren.

De eerste avond stootten de kinderen hun hoofd nog wel eens, maar het was minder krap dan ik had verwacht. En het lag nog lekker ook!

Beneden was het wel wat krap met twee volwassenen, maar ook hier heb ik heerlijk aan één stuk door geslapen. En dat is niet vaak als ik voor het eerst in een andere ruimte / bed lig.

Opbergruimte

Wat toch wel erg fijn is aan een camper is dat je het voordat je op reis gaat al helemaal kan inpakken, het is ongelofelijk hoeveel opbergruimte er is. In de keuken, boven de zithoek, in de badkamer, achterin…

Natuurlijk allemaal handig met compartimenten zodat het veilig op zijn plek blijft onderweg. Daar kan zelfs menig bungalow een voorbeeld aan nemen omdat daar een gebrek aan is of al helemaal vol geladen.

Het is wel een aanrader om de camper een dagje eerder te reserveren zodat je hem rustig kan inpakken als je wat langer op vakantie gaat. Dat alles meteen op de juiste plaats zit.

Camper vakantie met baby & jonge kinderen; tips en ervaringen - Mamaliefde

Sanitaire voorzieningen

Op een camping kan je natuurlijk gebruik maken van de sanitaire voorzieningen. Maar ja, als je iets wilt ‘testen’ moet je het ook goed doen.

En daar hoort de douche natuurlijk ook bij. Die was dus echt superheet, dat had ik niet verwacht. Het was echt lekker douchen en de boiler heeft zelfs een voorraad dat je een kwartier kan douchen! Zelfs mijn haren kon ik rustig wassen. Dat is langer dan de boilerdouche vroeger bij mijn oma.

Camper vakantie met baby & jonge kinderen; tips en ervaringen - Mamaliefde

Overnachten in een camper met kinderen?

Nu waren we in de winter op pad, eerlijk gezegd zou ik dat niet heel snel nog een keer doen. Maar nog een keer met de camper op stap? Absoluut!

Zeker als het mooier weer is zodat de kinderen heerlijk kunnen buiten spelen, en als je langere tijd op dezelfde plek blijft, de voortent kan opzetten.

Wel zou ik het de volgende keer doen als ze iets ouder zijn; de plannen voor drie weken Ierland met een camper die we overwogen hebben stellen we toch nog even uit.

Linda van Aken
 1. Carla says:

  Dit moet een heerlijke vakantie zijn geweest! Het lijkt mij zo gaaf om een keer met de camper op vakantie te gaan. Misschien volgend jaar als de kinderen weer een jaartje ouder zijn. Bedankt voor het delen van dit artikel.

  Met vriendelijke groet,

  Carla

 2. Happinezmi says:

  Leuk om te lezen! Wij hebben zojuist een proefrit gemaakt met een camper ,nadat we onze luxe caravan en zware auto hebben verkocht. We hebben een uitklapstapbed voor de kids en wij slapen in de alkoof bovenin. Ik kan niet wachten…

 3. Volgmama says:

  Wat een leuke ervaring moet dat zijn geweest. Ik zou ook best wel eens een weekendje willen toeren in een camper, Naar Zeeland of België. Na een bezoekje aan de Vakantiebeurs lijkt mij glampen ook wel wat. Ik ben er nog steeds niet uit voor dit jaar. De vakantiebeurs was leuk maar too much info.

 4. Priscilla says:

  Lijkt me echt een belevenis zo op pad met de camper! Dit staat toch wel op mijn bucket list.

 5. Nicole says:

  Wij zijn een keer in de kerstvakantie twee weken gaan toeren met een camper. Was wel iets groter dan bovenstaande.. En reden ermee naar zuid spanje. Was een van de beste vakanties!

Comments are closed.