Skip to Content

Hoe je warm blijft tijdens het kamperen: Tips van ervaren kampeerders

Hoe je warm blijft tijdens het kamperen: Tips van ervaren kampeerders

Kamperen kan een geweldige ervaring zijn, maar als de temperaturen dalen, kan het een uitdaging zijn om warm te blijven tijdens de nacht. Gelukkig hebben ervaren kampeerders door de jaren heen verschillende trucs ontdekt om comfortabel te blijven, zelfs in koude omstandigheden.

Dus ga je zelf kamperen, of gaat je kind op kamp en wil je zeker weten dat hij / zij het niet koud heeft… In dit artikel delen we enkele nuttige tips om warm te blijven tijdens het kamperen, gebaseerd op jarenlange ervaring van enthousiaste kampeerders.

Laagjes, laagjes en nog eens laagjes

Eén van de belangrijkste principes om warm te blijven tijdens het kamperen is het dragen van meerdere lagen kleding. Door verschillende lagen over elkaar te dragen, creëer je een isolerende luchtlaag tussen elke laag, wat helpt om warmte vast te houden.

Thermisch ondergoed is een uitstekende basislaag om je warm te houden. Voeg daarbovenop een comfortabele pyjama of onesie toe en een dikke trui of hoodie. Het is ook handig om een lange pyjamabroek en dikke sokken te dragen om je benen en voeten warm te houden.

Bedek je hoofd

Het is waar dat ons lichaam ‘s nachts veel warmte verliest via ons hoofd. Een simpele truc om dit te voorkomen, is het dragen van een muts of het gebruik van een “cocon-mummieslaapzak” met een kap. Door je hoofd te bedekken, voorkom je warmteverlies en blijf je comfortabeler tijdens de nacht.

Isolatie van de ondergrond

Voorkom dat de kou van de grond naar boven komt en je slaap verstoort door een goede isolatie van de ondergrond te regelen. Blauwe luchtmatrassen kunnen bijvoorbeeld erg koud worden, dus leg er enkele fleecedekens bovenop voordat je erop gaat liggen. Een andere optie is het gebruik van een dun matje onder je slaapzak om te voorkomen dat koude lucht van onderen opstijgt.

Extra isolatie met een lakenzak

Een lakenzak van zijde of fleece kan een handige extra laag isolatie bieden. Deze dunne en lichtgewicht zakken nemen weinig ruimte in beslag in je bagage, maar kunnen helpen om je warmer te houden tijdens het slapen. Ze kunnen ook nuttig zijn als het te warm is om je slaapzak te gebruiken, maar je nog steeds wat extra isolatie wilt.

Warme kleding voor de volgende dag

Een slimme truc die veel kampeerders al jarenlang gebruiken, is het plaatsen van hun kleding voor de volgende dag onderaan in hun slaapzak. Hierdoor heb je ‘s ochtends warme kleding om aan te trekken in plaats van koude, klamme kleding die je uit je rugzak moet halen.

Dit bespaart je niet alleen de onaangename ervaring van het aantrekken van koude kleren, maar helpt je ook om snel op te staan, vooral als je tijdens een kamp bent.

Maak je slaapzak korter

Een andere tip om warm te blijven is het aanpassen van de lengte van je slaapzak. Als je slaapzak te lang is, kun je deze dichtknopen met een touw om de overbodige ruimte en lucht te verminderen die je lichaam moet verwarmen. Span ook alle elastieken aan om te voorkomen dat er koude lucht in de slaapzak komt.

Met deze tips van ervaren kampeerders kun je de kou trotseren en warm blijven tijdens je kampeeravonturen. Onthoud dat het belangrijk is om te experimenteren en te ontdekken wat voor jou het beste werkt. Door je voor te bereiden en de juiste maatregelen te nemen, kun je optimaal genieten van je kampeerervaring, zelfs in koude weersomstandigheden.

Linda van Aken