Skip to Content

Handige drinkbekers voor jonge kinderen om te oefenen

Handige drinkbekers voor jonge kinderen om te oefenen

Hoe handig het misschien ook zou zijn, je baby of dreumes kan meestal niet direct (zonder alles te knoeien) uit een normaal glas of een open beker drinken. Hier is natuurlijk oefening voor nodig.

En tot het moment dat je er samen met je kindje klaar voor bent om hiermee te gaan oefenen, heb je de keuze uit veel verschillende soorten drinkbekers waar je kindje uit kunt drinken.

Sommige bekers werken goed als oefening voor het drinken uit een echt glas of beker; andere bekers werken prima als tussenstap. Maar welke soorten drinkbekers voor jonge kinderen zijn er? Wanneer begin je hiermee en wat voor drinken bied je je kindje aan?

Soorten drinkbekers

Als je je gaat oriënteren op het kopen van een drinkbeker voor je kindje, zul je al gauw merken dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat zijn er veel verschillende drinkbekers te koop!

Naast alle verschillende merken, zijn er diverse soorten. We onderscheiden nu de rietjesbeker, de tuitbeker en de 360 graden beker. Door de voor- en nadelen van deze soorten drinkbekers op te noemen, kun je voor jouw kindje een goede keuze maken!

Rietjesbeker

Handige drinkbekers voor jonge kinderen om te oefenen - Mamaliefde

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft deze drinkbeker een rietje. We hebben het dan niet over een dun wegwerprietje, maar eentje van stevig plastic, zoals deze van Difrax die je kan kopen bij de Prenatal.

Het stukje waaruit je kindje drinkt, is vaak van een flexibel materiaal. Een rietjesbeker stimuleert de ontwikkeling van de mondspieren. Het rietje van een rietjesbeker is gebogen, zodat je kindje al het drinken uit de beker kan krijgen zonder de beker of zijn eigen nek heel erg schuin te hoeven houden.

Let er dan wel op dat het rietje goed zit, dus aan de voorkant. Rietjesbekers zijn er zowel met als zonder handvaten, afhankelijk van wat voor jouw kindje goed werkt.

Meestal kun je bij wat oudere kinderen wel een drinkbeker zonder handvaten nemen. Een voordeel van een rietjesbeker is dat ze vrijwel niet lekken, omdat er alleen vocht uitkomt als er aan het rietje gezogen wordt.

Een nadeel van een rietjesbeker is dat het rietje zacht is en kapot gebeten kan worden als je kindje al tanden heeft.

Tuitbeker

Handige drinkbekers voor jonge kinderen om te oefenen - Mamaliefde

Een andere tussenstap van fles naar open beker, is een tuitbeker. Ook deze hebben vaak een anti-leksysteem, zodat er weinig geknoeid wordt. De meeste jonge kindjes snappen meteen hoe deze beker werkt, wat erg handig is.

Een rietjesbeker is namelijk iets lastiger om uit te drinken, maar een open beker is nog veel te moeilijk.

Er kleven echter wel wat nadelen aan het gebruik van een tuitbeker:

  • Kinderen kunnen zich makkelijk verslikken, doordat er ineens een grote slok achterin hun keel kan schieten en zo in de luchtpijp terecht kan komen.
  • Je kindje leert niet om op de juiste manier te slikken, doordat de tong steeds onder de tuit blijft.
  • Een tuitbeker is niet goed voor de ontwikkeling van de mondspieren. De tong kan tussen de tanden komen te liggen, wat ervoor zorgt dat je kindje gaat slissen en de spraak onduidelijk wordt.
  • Je kindje kan de temperatuur van het drinken niet aanvoelen; als je iets warms geeft zoals warme melk of thee, dan kan je kindje hier van schrikken.
  • De mondspieren zijn minder sterk, waardoor eten moeilijker kan zijn.
  • Door een tuitbeker wordt er meer drinken geknoeid, omdat de lippen zich niet na elke slok sluiten. De lipspieren zijn minder goed ontwikkeld bij kinderen die vaak en/of lang uit een tuitbeker hebben gedronken, waardoor het oefenen met een gewone open beker ook lastiger zal zijn.

Er zijn tuitbekers met een harde of een zachte tuit. Een zachte tuit kan prettig zijn wanneer je kindje een fles gewend is; de overgang van fles naar tuitbeker is dan vrij klein.

Maar krijgt je kind tandjes, dan kan deze zachte tuit kapot gebeten worden. Daarom wordt er meestal voor een tuitbeker met harde tuit gekozen voor kinderen die al tandjes hebben.

360 graden beker

Deze beker lijkt nog het meeste op een echte open beker, behalve dan dat deze niet echt open is. Het idee is echter hetzelfde: je kindje drinkt aan de rand van de beker, net zoals dat bij een open beker het geval is. Maar door het speciale anti-leksysteem, vloeit het drinken niet zomaar uit de beker.

Ook niet als de beker gekanteld wordt of op de grond valt. De beker kan dus makkelijk mee in de tas als je met je kindje ergens heen gaat. Bovendien worden de mondspieren goed ontwikkeld en wordt er meteen geoefend met het drinken uit een open beker, omdat dat erg lijkt op het drinken uit een 360 graden beker.

Een ander voordeel van de 360 graden beker is dat er aan alle kanten van de beker gedronken kan worden: letterlijk dus 360 graden rond.

Wanneer begin je met een drinkbeker en wat bied je aan?

Tot zes maanden kun je je kindje het beste uitsluitend borstvoeding of kunstvoeding geven. Na ongeveer zes maanden zouden de darmen goed genoeg gerijpt zijn zodat het ook andere vloeistoffen en vaste voeding zou moeten kunnen verdragen.

Echter blijft borstvoeding of kunstvoeding de hoofdvoeding tot je kindje één jaar oud is, dus hoef je niet per se ander vocht aan te bieden naast de oefenhapjes. Wil je toch beginnen met ander drinken te geven aan je baby of dreumes?

Probeer dan gewoon wat water, of afgekoelde (lauwe) thee. Teveel zoete dranken zijn niet gezond voor je kindje, ook niet voor de tanden.

Wil je eens wat anders geven dat water of thee? Je kunt ook stukjes fruit in de beker doen, om meer smaak te geven aan het water. Er zijn ook siropen op de markt waar geen extra suiker aan is toegevoegd; let er dan wel op dat je hier maar een heel klein beetje van gebruikt, en het liefst niet te vaak.

Het is echt niet zielig om je kindje water te geven! Door zoete drankjes te geven, raakt je kind hier aan gewend en zal het later misschien geen water willen accepteren, terwijl water erg gezond is.

Voor het gebit is het ook veel beter om niet teveel zoete dranken binnen te krijgen.

Jisca