Zwanger worden; 20 tips wanneer je het snelst zwanger wilt worden

Volgens mij kan je als kind geen groter compliment krijgen dan dat je ouders bewust alles in het werk wilden gaan stellen voor jouw komst. Maar hoe pak je dat nu aan, dat hele zwanger raken?

Wanneer word je het snelst in één keer zwanger?

De kans om in één keer zwanger te raken is volledig afhankelijk van je leeftijd, gezondheid en leefstijl. Gemiddeld gezien zouden jonge, gezonde koppels elke maand 15-20% hebben op een zwangerschap. In principe kan je rekenen op een slagingspercentage van 90% na een jaar.

Hoe werkt het als je zwanger wil worden?

Voor we erop ingaan waar je met een kinderwens aan moet denken, wil ik eerst graag even dieper ingaan hoe het nu precies zit met zwanger worden zelf. Want dat is nog best een klus. Niet zozeer de daad zelf (mag ik hopen), maar wel op het precieze moment raak mikken. Dat maakt het misschien makkelijker te accepteren als het even duurt: soms kost het gewoon een paar maanden of zelfs een jaar. Daar hoeft niet direct een verklaring voor te zijn.

Lees ook: onvervulde kinderwens; wat als je twijfelt of je man niet wil

Wanneer? Je vruchtbare dagen meten om ovulatie te bepalen

Elke maand zijn er een aantal dagen waarop je zwanger kan raken. Want hoewel de eicel maar een paar uur leeft (maximaal een dag), gaan zaadcellen wat langer mee. Halverwege je menstruatiecyclus (gemiddeld op dag 14, maar ook dit kan echt verschillen per vrouw) ovuleer je. De gerijpte eicel maakt zich dan los uit de eierstok en begint haar reis naar de baarmoeder. Op het moment dat je eisprong plaatsvindt, kan je bevrucht worden. Een ovulatietest geeft daarbij de meeste duidelijkheid. Zo ken ik verhalen van vrouwen die pas na het doen van zo’n test wisten dat zij rond de 9de of juist pas de 21ste dag ovuleerden, ze zelf steeds rekening hielden met 14 dagen. Best cruciale informatie dus.

Er zijn nog meer manieren om te achterhalen wanneer je ovuleert:

  • Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen kan je uitgaan van dag 9-14. Vooral de laatste drie dagen geven meer kans op een zwangerschap.
  • Je temperatuur dagelijks bijhouden. Zodra je eisprong plaatsvindt gaat deze met zo’n halve graad omhoog. Na de ovulatie zakt hij weer naar het oorspronkelijke niveau. Bij een zwangerschap blijft je temperatuur iets hoger.
  • Sommige vrouwen voelen aan hun lichaam of ze ovuleren door een stekende pijn aan één van de beide kanten.
  • Je baarmoedermond komt vlak voor de eisprong iets hoger te liggen, opent zich iets en wordt zachter. Ook is je afscheiding doorzichtiger (als eiwit). Uit onderzoek bleek dat vrouwen zich rond de ovulatie mooier kleden en hun lippen beter doorbloed zijn.
  • Verder kan je libido rond dit moment hoger liggen en zijn je borsten gevoeliger. Misschien niet de meest betrouwbare methode, maar als je je lichaam heel goed kent, kan het je zomaar een handje helpen.
  • Koop een ovulatietest. Plas dagelijks op een stickje. De test meet de aanwezigheid van je LH (luteïniserend hormoon) en zie aan de hand van de uitkomst of je ovulatie eraan komt.

Lees ook: Ovulatie berekenen; van symptomen eisprong voelen tot aan testen

Innesteling

Na een geslaagde bevruchting ben je er nog niet: de bevruchte eicel moet zich nog in het slijm van de baarmoederwand nestelen. Als dit goed gaat, ben je officieel zwanger. Hierbij komt soms wat bloed vrij: de innestelingsbloeding. Het verschil met een menstruatie is dat deze bloeding vaak heel licht is en meer roze van kleur.

Lees ook: De meest gestelde vragen rondom innesteling en innestelingsbloeding

Zwanger worden na de pil; beginnen met foliumzuur

Misschien ben je nog aan de pil wanneer je voor jezelf vaststelt dat je wil gaan proberen om binnenkort zwanger te raken. Er is geen vaststaande periode waarna je lichaam ontwent is aan de anticonceptiepil: bij de één zal het een jaar duren, bij een ander is het na een maand al raak. Dus dit is vooral een kwestie van afwachten. Je zou dit kunnen merken aan een ontregelde cyclus. Trekt vanzelf weer recht!
Terwijl je de ene pil eruit gooit, mag je een ander juist gaan slikken: foliumzuur (of vitamine B11). Deze vitamine is nodig bij de ontwikkeling van je toekomstige kindje en helpt de risico’s verkleinen op bepaalde aandoeningen als een open ruggetje. Foliumzuur is gewoon verkrijgbaar bij de drogist.

Gewicht verliezen?

Je gewicht heeft invloed op je vruchtbaarheid. Bij een gezond BMI (20-25) vergroot je de kans op een succesvolle zwangerschap. Je kan beter voor de zwangerschap afvallen dan wanneer je een kindje draagt, dus als het nodig is en lukt, is het raadzaam om nu vast kwijt te raken. Pak een sport op met een vriendin of leer je favoriete gerechten maken met minder suiker/calorieën.

Gezonde voeding

Wat je verder nog zou kunnen doen is jezelf vast aanwennen om te eten zoals je straks tijdens de zwangerschap zou doen. Dan mag je bepaalde voedingsmiddelen niet meer. Denk aan rauwmelkse kazen of een medium doorbakken biefstuk. Maar wat nog belangrijker is, is een gebalanceerde, gezonde voeding. Dus genoeg groenten, fruit en variatie.

Vermijd stress

Dat roept altijd iedereen wanneer ze weten dat je bezig bent om zwanger te raken. Maar ik denk dat elke moeder met een zwangerschapswens wel weet dat het gewoon niet zo werkt. Geen stress terwijl je bezig bent met iets heel spannends? Zeker wanneer het niet goed wil lukken. En toch is het een factor die invloed kan hebben op je vruchtbaarheid. Dus probeer af en toe tijd voor jezelf vrij te maken en ga dan iets doen wat je écht graag wil, ontspan met vriendinnen of ga er even tussenuit. Jij bent ook nog steeds belangrijk! En als je nu vast leert om jezelf te ontspannen, kan je daar als moeder de vruchten van plukken.

Vitamines slikken

Het is wel belangrijk om in de gaten te houden dat je ook echt alle voedingsstoffen binnenkrijgt die belangrijk zijn om zwanger te worden. Soms zijn vitaminesupplementen nodig ter aanvulling. Om zeker te weten dat je voldoende binnen krijgt kan je dit bespreken met een diëtist. Alle vitamines (A, B, C, D, E en K) zijn belangrijk als je zwanger wilt worden,  foliumzuur en vitamine D zijn het belangrijkste. Er wordt vaak geadviseerd om deze vitaminen voor én tijdens je zwangerschap te slikken. Foliumzuur is goed voor het tegengaan van een open ruggetje en vitamine D voor een optimale hormoonbalans. Naast voldoende vitamines is het belangrijk dat je genoeg eiwitten, glycine, chroom, magnesium, zink, choline en omega-3-vetzuren binnenkrijgt.

Tips voor de man om sneller zwanger te worden

Niet alleen de vrouw, maar ook de man heeft invloed op de kans om zwanger te worden. Weliswaar wat minder dan de vrouw, maar hij kan toch het verschil maken.  Zo dragen jullie allebei bij aan de kans op een gezonde zwangerschap.

Stoppen met roken en drinken

Het is een beetje cliché en geldt natuurlijk ook voor de vrouw. Maar roken en drinken komt de spermakwaliteit niet ten goede. Al is het nog niet helemaal duidelijk wat de effecten zijn. Daarnaast voorkom je dat je partner (onbewust) gaat meeroken, ook als ze nog niet zwanger is. Als jullie beide roken, is het ook een mooi moment om hier samen mee te stoppen. Je bent dan ook nog mentaal een steun. Alcohol hoef je niet helemaal te vermijden, maar wel met mate.

Laat de teelballen lekker luchten

Er is een reden dat spermacellen in de teelballen worden gemaakt, die buiten het lichaam hangen: daar is de temperatuur namelijk net iets lager dan in de rest van je lichaam. Bij een te hoge temperatuur kunnen spermacellen niet goed groeien. Waardoor de kans op vruchtbare sperma afneemt. Zo is het beter om niet al te strakke onderbroeken te dragen zodat door de wrijving de temperatuur oploopt, de sauna of een warm bubbelbad te vermijden. Of bijvoorbeeld de laptop op schoot; die geeft ook warmte af.

Sporten

Een gezond lichaam kan gezonde spermacellen voortbrengen. Lekker sporten is dus een aanrader. Maar ook weer niet teveel. Sporten zoals fietsen waarbij de teelballen in de verdrukking komen kan je beter achterwege laten, hardlopen of naar de sportschool is geen probleem.

Lees ook: Sporten tijdens de zwangerschap; Richtlijnen wat kan wel en wat wordt afgeraden

Foliumzuur slikken

Uit onderzoek bleek namelijk dat bij mannen die weinig foliumzuur in hun dieet hadden, vaker abnormale chromosomen in de spermacellen voorkwamen. Foliumzuur slikken kan dus helpen om gezonde spermacellen met normale chromosomen te produceren. Je hoeft overigens niet eens pillen te slikken; veel bonen, groene groenten en citrusvruchten bevatten van nature al foliumzuur.

Vitamines slikken

Vitamine C en zink hebben de meeste invloed op de spermaproductie. Dat betekent dat je als man veel verse groenten en fruit moet eten. Ook in vis en vlees zit veel zink. Eventueel kun je jouw eetpatroon aanvullen met vitaminepillen, maar dit is in principe niet noodzakelijk. Tevens zijn noten, peulvruchten, taugé en wortels goed voor je sperma.

Vergroot je kansen met deze tips voor de seks

Blijf na afloop liggen

Wanneer je de zwaartekracht zijn werk laat doen, is de kans groot dat een deel van de spermacellen het lichaam al verlaat voor ze ook maar in de buurt van je baarmoeder zijn geweest. Benen omhoog dus en even blijven liggen. Help de natuur een handje door je bekken iets verhoogd neer te leggen.

Hou het fijn samen

Ik vermoed dat niks zo lastig is als met elkaar naar bed gaan, omdat het ‘moet’. Probeer dus ook naast je pogingen elkaar te verleiden uit liefde en lust. Gewoon omdat het kan. Want naast aanstaande ouders ben je ook nog geliefden.

Probeer een simultaan orgasme te bereiken

Het is een kleine uitdaging, maar wanneer je tegelijkertijd of kort na elkaar klaarkomt, zullen de samentrekkingen van je baarmoeder de zaadcellen de goede kant op helpen.

Verleid hem op schema

De minst romantische vorm van de liefde bedrijven, maar mogelijk heiligt het doel de middelen. Als je rond de 2-3 dagen met elkaar naar bed gaat, heb je de grootste kans om ‘raak te schieten’. De zaadkwaliteit blijft dan behouden, en de kans is ook nog groot genoeg dat je in de vruchtbare periode van de vrouw seks hebt. Spermacellen blijven tenslotte 48 uur in het vrouwenlichaam levend.

Welke standjes?

Standjes waarbij de man bovenop ligt, bevorderen de weg van de spermacellen naar de baarmoeder. De man ligt immers al bovenop, dus de zwaartekracht helpt. Het omgekeerde geldt als de vrouw bovenop ligt of zit: de zwaartekracht werkt de spermacellen dan juist tegen en dit bemoeilijkt hun weg naar de eicel.

Niet te snel terugtrekken

Het is belangrijk om na het klaarkomen niet direct terug te trekken. Laat de penis zo lang mogelijk in de vagina, zodat het sperma niet de verkeerde kant uit kan vloeien.

Zorg voor genoeg spanning in bed

Sommige onderzoekers beweren dat het heel belangrijk is dat je allebei opgewonden genoeg bent, onder andere voor de kwaliteit van het zaad.

Seks in de ochtend

Het beste tijdstip om seks te hebben, wil de vrouw zwanger worden, is na het wakker worden. In de ochtend bevat sperma de meeste zaadcellen en heb je dus de meeste kans op bevruchting. Ook als je dit liever niet doet kan het een aanrader zijn.

Wanneer moet je hulp zoeken als zwanger worden niet lukt?

De meeste stellen bezoeken na een jaar proberen hun huisarts. Deze zal aan de hand van een aantal gegevens vaststellen of hij vindt dat jullie moeten worden doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar kunnen ze jullie eventueel lichamelijk onderzoeken en bepalen welke vervolgstappen daarop zullen moeten worden gezet.

Zwanger worden; Alles wat je moet weten over je kinderwens

Als je besluit om aan kinderen te beginnen, kan het vaak niet snel genoeg gaan. Maar het pad naar een baby loopt bij iedereen anders en is niet altijd vanzelfsprekend. Het is dan ook belangrijk om goed geïnformeerd te starten. Zo kun je je kansen op een zwangerschap optimaliseren en tegelijk maximaal instaan voor je eigen gezondheid en die van je kind. In dit boek zet fertiliteitsexpert prof. dr. Petra De Sutter alles van A tot Z op een rij.

“Veel mensen kennen de basis van hoe de voortplanting precies in elkaar zit niet goed (meer), en nemen allerlei fabeltjes en hardnekkige mythes voor waar aan. Het pad naar een baby loopt bij iedereen anders en is niet altijd even vanzelfsprekend, maar met de juiste informatie kun je je kansen op een zwangerschap optimaliseren en tegelijk maximaal instaan voor je eigen gezondheid en die van je kind. Daarom schreef ik dit basisboek.” – prof. dr. Petra De Sutter

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Miskraam, curretage of missed abortion; van symptomen, en oorzaken en de kans op stolsels

Wat heb jij gedaan of geprobeerd om zwanger te worden?

Uitgelichte afbeelding Shutterstock

20 tips voor wanneer je het snelst zwanger wilt worden. Alles van gezonde voeding en vitamines slikken, tot tips voor de man of hoe en wanneer je seks moet hebben. Ook voor de man - Mamaliefde.nl

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Snel zwanger worden; 20 tips en trucs voor mannen en vrouwen
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comment ( 1 )

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top