De kinderen vinden het altijd geweldig om zich te laten schminken. Of we nu in de dierentuin, het winkelcentrum of in de bioscoop zijn. Zij willen ook. Of eigenlijk de oudste wil, en de jongste dus ook. Tekenen is nooit mijn grootste hobby geweest, ik mis gewoon de verfijning om dat te kunnen doen. Maar oefening baart kunst, en voor jonge kinderen hoeft het gelukkig ook niet heel perfect te zijn. Zij stellen heel andere eisen en zijn al snel tevreden. Bij deze voorbeelden heb ik gebruik gemaakt van natuurlijke schmink.

Tips waar je op moet letten bij het schminken van (jonge) kinderen

  • Probeer altijd eerst de schmink uit, is deze makkelijk weg te halen? Wees voorzichtig met de kleuren blauw en paars. Die laten vaak het langste een waas achter envli zijn het moeilijkste weg te halen.
  • Ga bij jonge kinderen liever voor een tekening op de hand die ze kunnen zien, of op de wang in plaats van dat hun hele gezicht onder zit.
  • Ook als ze iets ouder zijn kun je het best de ogen vermijden. Dat is een dunne huid die heel gevoelig is en ook lastig schoon te maken is en snel de schmink opneemt. Daarnaast vinden ouders dit niet altijd heel erg fijn omdat het veel drama oplevert bij schoonmaken.
  • Begin altijd met de lichte kleuren en de grote vlakken, werk daarna naar de verfijning en details toe.
  • Beweegt je kind veel met het gezicht, leidt het dan af in één richting. Het helpt ook door met een vinger de kin vanaf de onderkant vast te houden.

Lees ook: Make-up voor kinderen; vanaf wanneer welke leeftijd?

Schmink kopen

Of je nu een kinderfeestje wil opvrolijken of een toneelrol extra goed wil invullen, met schmink van goede kwaliteit word je zo een clown, piraat, prinses, monster of superheld. De schmink is verkrijgbaar in meerdere kleuren en is meestal op waterbasis. Je kan hem dus gemakkelijk verwijderen wat ideaal is met kinderen. Met een speciale schminkset met kwastje, sponsje en glitters heb je jezelf in no-time een nieuw personage aangemeten. Let wel op de kwaliteit van de schmink en kwasten; goedkope schmink is vaak lastig aan te brengen of laat vlekken achter en grove kwasten zijn niet handig voor het fijne werk.

Schmink vind je hier.

Makkelijke schminken voorbeelden van gezichten

De afgelopen week heb ik een aantal voorbeelden uitgeprobeerd. Met grote dank aan Pinterest en Google afbeeldingen. Nu lijkt het niet zo heel erg veel op het voorbeeld dat ik had, maar het begin is er en oefening baart kunst toch?

Eenvoudige Frozen ijsprinses

Natuurlijke schmink face paint fairy kids - Mamaliefde

Allereerst dit kroontje, je hoeft niet in de buurt van de wangen te schminken en het is eenvoudig weg te poetsen. Ideaal voor meisjes die graag een prinsesje willen zijn.

Pandabeertje

Natuurlijke schmink face paint fairy kids - Mamaliefde

Ter inspiratie zag ik een hele reeks van deze lipdiertjes. De lippen hebben een kleurtje gekregen en afgemaakt met oortjes, oogjes en andere lichaamsdelen. Het zag er echt ontzettend schattig uit en wederom klein, snel en ideaal voor kleine kinderen.

Haai

Eenvoudig schminken met peuters - Mamaliefde.nl

Helaas had meneer niet de behoefte om even stil te zitten voor de foto, dus niet helemaal scherp. Later een nieuwe foto maken ging niet omdat hij met zijn gezicht onder de dekens was gedoken van een tent op de bank nog voor het een beetje heeft kunnen opdrogen en die kleden dus meteen de was in konden. Van het visje was niet veel meer over. Maar het idee is helder toch?

Ideeen om gezichten te schminken van pinterest

Frozen Elsa

Batwoman

Ridder

Pandabeertje

Vlinder

Groene draak

Lieveheerstbeestje

Hond

Cupcake

Bij

Eenhoorn

Inktvis

Rupsje Nooitgenoeg

Lees ook: Recensie: Rupsje Nooitgenoeg in het theater

Konijn

Piraat

Tijger

Minnie Mouse

Stap voor stap uitleg voor schminken met behulp van youtube filmpjes

Vlinder

Trolls

Prinses

Superhelden

Spiderman

My Little Pony – Rainbow Dash

Poesje

Bloem & Regenboog & Rupsje Nooitgenoeg

Diverse voorbeelden & The Face Paint Song

Nog veel meer filmpjes

Meer (eenvoudige) voorbeelden vind je trouwens op dit Pinterestboard.
Volg het bord Mamaliefde ❤ Face paint van Mamaliefde op Pinterest.

Natuurlijke schmink

Natuurlijke schmink face paint fairy kids - Mamaliefde

Voor deze voorbeelden heb ik gebruik gemaakt van een natuurlijke schminkset die ik mocht testen. Dit betekent dat de schmink vrij is van schadelijke stoffen zoals parabenen en hypoallergeen. Ideaal voor gevoelige kinderhuidjes. Ik was erg nieuwsgierig of biologisch zou betekenen dat het ook anders werken is. De schmink is op basis van jojoba-olie en ricinus-olie en is daardoor vrij vettig en kan ook prima gebruikt worden op de dunne huid van ogen en lippen. Je hebt dan ook geen water nodig om het aan te brengen.

De vooruitzichten waren in ieder geval goed. Het is een complete set met maar liefst 15 kleuren,  en zelfs een aantal applicators, sponsje en kwast was aanwezig. Zelf heb ik de kwastjes die ik had gekocht voor het verven maar nog niet waren gebruikt als aanvulling gebruikt, aangezien deze een verschillende dikte hebben en ik dat prettiger vind werken dan een sponsje. De kleuren zijn ook als losse set basic, shiny (met glitters) en nature te koop. De kleuren zijn echt goed aanwezig met hoge pigmentatie, zodat je ze ook duidelijk op het gezicht van je kind kan aanbrengen en niet alleen een waas overhoudt. Ik ben erg tevreden over deze schmink, hij is makkelijk aan te brengen op het gezicht van je kind met een kwastje of de applicator.

Het enige nadeel is dat de kwastjes soms lastig uit te spoelen zijn doordat de schmink vet is en water afstoot. Met een keukendoekje is het redelijk te doen, al blijf je de kleurtjes zien. Heel dunne lijntjes zijn me niet gelukt, maar dat ligt volgens mij meer aan mijn eigen vaardigheden dan deze schmink. Na afloop van het schminken wordt geadviseerd om er een fixatie over aan te brengen. Deze is los te koop. We zagen namelijk dat na een halve dag de schmink op de wangen van dochter aardig verdwenen was. Tot slot wat ook echt ideaal is; met een oliedoekje veeg je de schmink zo van het gezicht. Geen verplichte baddersessies dus na het schminken, doekje erover en klaar. Zelfs de meest donkere kleuren.

Vinden jullie kinderen het ook zo leuk om geschminkt te worden?

facepaint stockphoto from Shutterstock / veronico louro

Lees ook: Wat vieren we met Carnaval?
Lees ook: Matching verkleedkleding groep / gezin
Lees ook: Carnavalskleding baby
Lees ook: Baby verkleedkleding
Lees ook: Verkleedkleding meisjes
Lees ook: Verkleedkleding jongens
Lees ook: Zelf verkleedkleren maken
Lees ook: Verkleden niet alleen leuk met Carnaval
Lees ook: Carnaval kapsels
Lees ook: Maskers maken en knutselen van papier en andere materialen oa voor Carnaval