Toen ik een paar jaar geleden het ouderlijke huis verliet kreeg ik van mijn ouders een flinke bewaardoos mee gevuld met spullen die jarenlang bewaard waren voor later…..en later was dus toen!
Ik bekeek de doos, er zat mijn lievelingsknuffel in en vooral veel tekeningen en schriftjes van school, rapporten en plakboeken die ik zelf gemaakt had van mijn hobby en van alle popsterren die ik ooit aanbad. En uiteraard fotoalbums van babyjaren en later. Mijn hele leven in een verhuisdoos dus eigenlijk, erg leuk om weer terug te zien.
En toch dacht ik bij de meeste spullen “ja leuk, maar wat moet ik ermee?” Ikzelf ben wel eigenlijk van het bewaren, mijn man niet die ruimt graag op (gelukkig maar haha). Als je er na een aantal maanden nog niet hebt ingekeken moet je het weggooien oké?! Dat was zijn boodschap…..ai….oké….
Een aantal dingen konden wel direct weg, want die overdreven adoratie van die knappe jongenskoppies van New Kids on te Block was nu toch wel voorbij en ach George Michael…….nog steeds heerlijke muziek, maar een poster hoef ik niet meer in mijn huis op te hangen, sorry George.
Bewaardoos maken die blijft
Een paar jaar later werden we zelf papa en mama en meteen wist ik dat ik ook voor mijn kinderen een bewaardoos wilde maken. Maar wat moet er dan in? Ik wil dat ze echt herinneringen meekrijgen die er toe doen, die niet in een prullenbak zouden verdwijnen.
Maar ja, foto’s zijn makkelijk te maken, veel te makkelijk tegenwoordig.
Met je mobiel schiet je van links naar rechts alles vast en je slaat het ergens op, uitprinten gebeurt nauwelijks nog. De laptop crasht af en toe; bestanden kwijt, dus ook foto’s. Een goed overzicht van die jaren is dus ook weg.
Gelukkig heb ik in grote lijnen nog wel van alle drie mijn kinderen een fotoreeks om een album mee te vullen. Maar er moeten ook andere items in de doos komen.
Geboortekaartje
Het begon natuurlijk met het geboortekaartje. Daar zit bij elk kind ook een leuk verhaal achter. Wij konden nooit een leuk kaartje vinden bij de drukkers.
Alle standaard geboortekaartjes hadden voor ons iets afstotelijks….dit was ook al een probleem bij het zoeken naar een geschikte huwelijkskaart, maar nu leek het helemaal een ramp.
We vroegen naar de mogelijkheden om zelf iets te ontwerpen en dat ging met beperkte mate want ik wilde écht iets aparts maar met alle wetten en rechten moest ik goed rekening houden en dat was uiteindelijk gelukt.
Een zeer snoezig kaartje kwam uit de printer tevoorschijn en met deze opzet konden we een lijn maken naar een volgende en nog een volgende (dat hadden we toen nog niet voorzien!)
De tekst was ook zelf bedacht, naar aanleiding van songteksten van K3 had ik voor alle drie de kids een prachtig gedichtje gemaakt. Bij de oudste geïnspireerd door “beautiful boy”, bij de middelste door “zonnestraaltje” en de jongste door “parels”.
Boekje verloskundige
Het boekje van de verloskundige mocht ook niet ontbreken. Van het allereerste bezoek tot en met de bevalling was alles hierin vastgelegd. En uiteraard ook een verslag van de nazorg.
De kraamhulp, wie was degene die mama en kind kwam helpen? Wanneer werd er voor het eerst gebadderd? Hoe ging de hielprik? Alles netjes bij elkaar in een overzichtelijk verslag.
Babymuts & slofjes
Het ieniemienie babymutsje die direct na geboorte op je hoofdje prijkte (veel te groot, het leek wel een mijter van Sinterklaas) en die natuurlijk nooit bleef zitten.
Net als je je kleine slofjes waar mama vooral zo verliefd op was en jij bijna nooit aan wilde hebben.
De eerste….
- De eerste echo die gemaakt werd
- Het allereerste boxpakje wat je na de geboorte aankreeg, de allerkleinste maat en nog zo enorm groot.
- Het eerste knuffeltje, die mag nooit weg, hoe versleten ook, maar deze kan nog (lang) niet in de doos want die ligt nog bij iedereen in bed
- Een slabbetje waar je het eerste echte hapje mee hebt gegeten en natuurlijk dat ene afgekauwde zachte lepeltje waar je eigenhandig en vaak ook onhandig dat prutje voedsel mee naar binnen propte.
- De verjaardagskaartjes van je eerste verjaardag en sommige speciale kaarten die daarna nog door de brievenbus kwamen.
- Je eerste paar sokjes die je ook geregeld kwijt was.
- Je eerste echte stevige schoenen en voor mijn dochter haar eerste hakjes waarmee ze al heel behendig mee door de kamer stekkerde, gekleed als een echte prinses met alle jurken die ze had en kroontjes en stafjes.
- Je speentje met de daarbij behorende speenketting
- Je lievelingsspeeltje
- Het armbandje van een ziekenhuisopname
Melktandjes
Zodra je kind begint met wisselen kan je de melktandjes bewaren. Bijvoorbeeld in een bakje met een soort zachte klei waar je ze in de juiste volgorde kan plaatsen met data wanneer hij eruitviel.
Herinnering aan doop
Je doopkaars, gekregen van de dominee bij de doopdienst met het daarbij behorende kerkboekje en alle aankondigingen van de desbetreffende kerkdienst.
(Zwem)diploma’s
Je zwemdiploma(‘s) en natuurlijk ook alle andere diploma’s al inmiddels verzameld (verkeersdiploma, schoolrapporten etc)
Schoolmaterialen
Zelf stoppen de kinderen ook nog steeds schriftjes in de doos of werkboekjes van school. Meestal het eerste en het laatste werkboekje van het leerjaar wat tussendoor mee naar huis komt, dat wordt even in de slaapkamer bewaard om mee “schooltje” te kunnen spelen en verdwijnt daarna bij het oud papier.
Maar zo op deze manier hebben ze uit elke groep van de basisschool wel een mooi leuk overzicht van hoe ze werken.
Plakboek met knutsels
Daarnaast is er nog een plakboek met tekeningen van baby tot groep 8, werkjes van de opvang/peuterspeelzaal, tot kleuterschool en alles wat daarna komt.
Zelf hebben mijn kinderen hier ook inspraak op, wat wil je wel bewaren en wat mag weg? Soms wordt er iets op het prikbord gehangen en soms wordt het thuis al direct weggegooid en soms dus in het plakboek geplakt.
Eigen inbreng is ook leuk, waar zijn ze nu echt trots op? Wat heeft waarde voor ze om te bewaren?
Fotoalbum
En dan is er natuurlijk nog een fotoalbum met alle foto’s die we hebben van zwangerschap tot heden.
In het fotoalbum ben ik bij alle drie begonnen met een groeioverzicht of ontwikkeling van de baby in de buik, dit kun je vaak vinden op internet, ik had het destijds uit het blad Ouders van nu gehaald en bij sommige beschrijvingen ook iets bijgeplakt (bijvoorbeeld op het moment dat je zo groot was als een nagel of een korrel rijst, dat er bijgeplakt of als je zo groot was als een hand, mijn handafdruk erbij getekend).
Grappige uitspraken
Daarnaast ben ik ook bezig met nóg een boekje trouwens (oei ik bewaar eigenlijk best veel geloof ik) In dit boekje schrijf ik allerlei grappige uitspraken op die ze door de jaren heen maken.
Vaak schrijf ik ze ter plekke snel op een kladblaadje en dat verdwijnt in een la waar ik alles bewaar om (ooit) uit te zoeken en dan na lange tijd kom ik weer eens zo’n briefje tegen en ben ik weer opslag verliefd.
Voorbeeld van een leuke uitspraak? Met de houten treinbaan is een heel parcours uitgezet, langs de band, om de tafel en onder de stoel door.
Met uitleg van kind: “hier gaat de trein rechtdoor en hier moet hij scheefdoor” Soms lees ik ze die briefjes met uitspraken even voor en kijken ze me verbaasd aan; zei ík dat???? Zo hoe oud was ik toen wel niet joh?! Zo lief.
Wat zou jij allemaal willen bewaren? Zou het passen in 1 doos of heb jij er stiekem ook meerdere (zoals ik)?
Herinneringen
- Tijd gaat snel
- Zwangerschap vastleggen
- Belly paint zwangere buik
- Gipsbuik maken
- Geboorte herinnering vastleggen
- Newborn fotoshoot
- Baby mijlpalen
- Mijlpaalkaarten baby
- Cake smash fotoshoot
- Bewaardoos kind maken
- Baby eerste jaar dagboek
- Fotoboek baby maken eerste jaar
- Zelf fotoboek maken & versieren
- Fotoboek kopen of maken
- Vakantie herinneringen maken
- Herinneringen bewaren
- 16 Sweet sixteen cadeau ideeën - 21 February 2024
- Sweet sixteen taarten - 7 February 2024
- Touw knutselen - 24 January 2024