Skip to Content

Nationale Kinderherdenking 4 mei Madurodam live op tv

Nationale Kinderherdenking 4 mei Madurodam live op tv

Al vijf jaar maken we door middel van de Nationale Kinderherdenking in de aanloop naar en op 4 mei herdenken toegankelijk en begrijpelijk voor kinderen.

De afgelopen vier jaar stonden duizenden kinderen – samen met hun ouders – op deze manier stil bij het feit dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is. Maar in het jaar waarin Nederland haar 75 jaar vrijheid groots zou vieren, ziet de wereld er opeens heel anders uit.

Vanwege de maatregelen in Nederland in strijd tegen het Corona-virus, zijn ook wij genoodzaakt om op zoek te gaan naar alternatieven. Voor de herdenking zelf én alle educatieve projecten in aanloop naar 4 mei. Maar dat is gelukt! Al kunnen we wel nog een helpend handje gebruiken om onze missie te bereiken…

Gratis videolespakket voor basisscholieren; ‘Verhalen in Beeld’

Want in tijden waarin velen van ons voor het eerst ervaren hoe het is om ‘onvrij’ te zijn, is het misschien wel belangrijker dan ooit om juist kinderen – ondanks de rare omstandigheden – actief deelgenoot te maken van dit landelijke herdenkingsmoment. Op een manier die bij hen en in de huidige tijdsgeest past.

Zo is er een educatief programma beschikbaar gratis aan scholen en gezinnen wordt aangeboden. Inhakend op de digitale vormen van lesgeven biedt dit videolespakket ‘Verhalen in Beeld’ leerkrachten en ouders handvatten om in aanloop naar Bevrijdingsdag complexe onderwerpen als ‘herdenken’ en ‘leven in vrijheid’ bespreekbaar te maken aan de hand van prachtige verhalen.

Het videolespakket ‘Verhalen in Beeld’ bestaat uit een videoreeks van vijf oorlogsverhalen, verteld door personen van 17 tot en met 85 jaar, en allemaal verteld voor kinderen.

Verhalen over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over de oorlog in Nederlands-Indië en voormalig Joegoslavië, en over hoe het is om te vechten voor andermans vrijheid tijdens een vredesmissie.

Leven in vrijheid

Daar staan we op 4 mei bij stil tijdens de Nationale Kinderherdenking in Madurodam. Maar vanwege de coronacrisis herdenken we dit jaar ‘op afstand dichtbij’, vanuit je eigen huiskamer, met je gezin.

Omdat het soms best lastig kan zijn om het met je kinderen te hebben over ‘herdenken’, ‘oorlog’ en ‘vrijheid’ hebben we een paar manieren bedacht om je kinderen toch te betrekken bij deze bijzondere editie van onze Nationale Herdenking, zoals bijvoorbeeld het videolespakket ‘Verhalen in Beeld’, wat we eerder stuurden.

Want het zou ons niets verbazen wanneer we deze herdenking over 10, 20 of misschien wel 50 jaar nog steeds kunnen herinneren. Simpelweg omdat velen van ons in Nederland, en je kinderen dus ook, voor het eerst ervaren hebben hoe het is om ‘onvrij’ te zijn. En we hopen dat jij ons hierbij wilt helpen!

Oproep: leg samen met je kind een (digitale) vrijheidsbloem neer

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept Nederlanders op om bloemen neer te leggen bij lokale oorlogsmonumenten.

Omdat Madurodam een officieel oorlogsmonument is (we zijn immers vernoemd naar oorlogsheld George Maduro) én de plek is waar normaal gesproken ieder jaar duizenden kinderen met hun ouders samenkomen tijdens de Nationale Kinderherdenking 4 mei, creëren we hier dit jaar het allergrootste eerbetoon, van kinderen, voor Nederland. Met vrijheidsbloemen waar alle kinderen in Nederland zich kosteloos voor aan kunnen melden. Want wij vinden dat ieder kind de mogelijkheid moet hebben om hieraan mee te doen.

We hopen zo op 4 mei duizenden, of misschien wel tien- of honderdduizenden bloemen neer te kunnen leggen. Bloemen die bij het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld de Nederlandse driekleur vormen. Namens ieder kind een bloem, met daarbij een vrijheidswens voor Nederland.

Op 5 mei, onze Nationale Bevrijdingsdag verspreiden we al deze wensen over Nederland. Zo geven we de vrijheid van kinderen uit Nederland, door aan andere generaties in Nederland. En bieden we een stukje hoop voor de toekomst.

Meedoen aan het allergrootste eerbetoon van kinderen is gratis en heel simpel. Het enige dat je hoeft te doen is je aanmelden voor een bloem en een vrijheidswens opgeven via de website hier.

Om zoveel mogelijk kinderen én ouders te bereiken, willen we je vragen om dit initiatief of je aanmelding vooral te delen met je volgers.

Je kunt ook de vrijheidswensen van je kind delen. Alle wensen verzamelen we namelijk op onze website hier. Via de zoekbalk kun je de wensen op voornaam terugvinden.

Volg de Nationale Kinderherdenking op 4 mei vanuit je huiskamer

Voorafgaand aan de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei, zenden we – vanuit de bloemenzee – ook een ingetogen herdenking voor kinderen uit. Via een livestream van 19:40 tot 20:05 uur. Samen met je kinderen kun je dus live meekijken vanuit huis, zodat kinderen aansluitend onder meer de speech van Koning Willem-Alexander iets beter kunnen begrijpen.

Zo deelt Ileen (10 jaar) haar verhaal over de oorlog in Syrië, en zingt Yosina (13 jaar) de Nederlandse versie van John Lennon’s ‘Imagine’. Daarnaast legt de 16-jarige burgemeester van Madurodam, Büsra namens alle kinderen van Nederland een krans en speelt de 14-jarige Sofie de taptoe vanaf de 20-meter hoge vuurtoren van Madurodam, gevolgd door de landelijke twee minuten stilte. Winnaar van The Voice Kids 2019, Silver, zet vervolgens ter afsluiting van het eerbetoon het Wilhelmus in. Kijk voor meer informatie hier.

Nationale Kinderherdenking 4 mei

In het jaar dat Nederland 75 jaar vrijheid viert, beleeft de Nationale Kinderherdenking 4 mei in Madurodam een bijzondere editie. Om meer kinderen en (groot)ouders te bereiken, staat de vijfde editie van deze herdenking voor, door en met kinderen onder regie van regisseur David Grifhorst.

Met behulp van de nieuwste live Augmented Reality (AR)-technieken laat de regisseur (bekend van onder meer The Passion) verhalen over oorlog en het belang van leven in vrede en vrijheid op een indringende manier tot leven komen voor kinderen en hun (groot)ouders.

Het is dit jaar de vijfde keer dat de Nationale Kinderherdenking 4 mei wordt georganiseerd bij Madurodam.

Het initiatief voor een speciale herdenking voor, door en met kinderen ontstond in 2016 ter gelegenheid van de viering van het honderdste geboortejaar van oorlogsheld George Maduro, naamgever van het bekende Haagse familiepark.

In vijf jaar tijd groeide deze herdenking bij misschien wel het ‘vrolijkste oorlogsmonument ter wereld’ uit tot één van de grote 4 mei-herdenkingen in Nederland. Naast de bijeenkomsten op de Dam en de Waalsdorpervlakte.

De Nationale Kinderherdenking laat kinderen op hun eigen manier herdenken en stilstaan bij onze vrijheid.

Live op RTL5

De live uitzending met de naam ‘Het is stil in Madurodam’ wordt op 4 mei 2020 in aanloop naar de 2 minuten stilte uitgezonden tussen 19:00 tot 20:00 uur op RTL 5.

Het met AR verrijkte programma is een aanvulling op de (educatieve) projecten rondom de Nationale Kinderherdenking en werkt toe naar de twee minuten stilte en de betekenis daarvan. 

Grifhorst maakt bij het format gebruik van de nieuwste technieken en brengt door middel van AR een ‘additionele laag’ van nieuwe beelden en storytelling toe aan de normale cameravoering. Door gebruik te maken van AR wordt het verhaal van een kind in de oorlog visueel tot leven gewekt.

AR maakt het mogelijk het verhaal (nog) intenser te maken omdat de geschiedenis en de huidige werkelijkheid naar elkaar toe worden gebracht. Want hoe voelt het als je land ineens bedreigd wordt, en alles wat veilig was niet meer veilig is?

AR is door regisseur David Grifhorst eerder toegepast bij onder meer de opening van het Televizierring Gala en de Avond van de filmmuziek 2019.

Tip: Families en gezinnen die op 4 mei aanwezig willen zijn bij de Nationale Kinderherdenking, kunnen zich hier alvast aanmelden.

Geef vrijheid door aan de toekomst

Nationale Kinderherdenking 4 mei Madurodam live op tv - Mamaliefde

Als misschien wel het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld maken ze bij Madurodam deze moeilijke thema’s voor alle kinderen in Nederland relevant. Door middel van eigentijdse en voor kinderen toegankelijke projecten in aanloop naar 4 mei.

In Madurodam zelf, ooit opgericht als levende herinnering aan de oorlogsheld George Maduro, en via scholen en verenigingen door heel Nederland. En dit jaar dus ook op tv.

Stuk voor stuk projecten voor, door en met kinderen. Want als we hen in hun eigen taal aanspreken, gaan moeilijke thema’s meer leven.

We geven ze een manier om over onderwerpen als herdenken, oorlog, verzet en vrijheid te praten met familie, vrienden, klasgenoten of zelfs met vreemden. En met de verhalen van vroeger en nu inspireren we kinderen om zelf een bijdrage te leveren. Zo verbinden we heden en verleden, en investeren we in de toekomst.

Gespreksstarter voor gezinnen

Het speciaal voor de Nationale Kinderherdenking ontwikkelde TV-concept heeft als doel om complexe thema’s als ‘herdenken’ en het belang van ‘leven in vrede en vrijheid’ op een eigentijdse manier voor kinderen relevant en toegankelijk te maken.

Een uitzending waarin jong en oud uit de hectiek van de dag stapt en tijd kan nemen om met elkaar stil te staan bij de betekenis van 4 mei. Het programma dient als gespreksstarter tussen generaties, waarbij de beleving van het kind centraal staat.

Redactie Mamaliefde