Skip to Content

Nationale Bevrijdingsdag; leukste festivals en evenementen met kinderen

Nationale Bevrijdingsdag; leukste festivals en evenementen met kinderen

De meivakantie komt er weer aan en dan is het natuurlijk weer tijd voor leuke (buiten)activiteiten met de kinderen! Dit jaar valt Bevrijdingsdag niet alleen binnen de meivakantie, maar ook nog eens op een zaterdag, wat betekent dat de meeste papa’s en mama’s deze dag vrij zullen hebben.

Een perfecte dag dus voor een uitje met het hele gezin. Zoals ik eerder al vertelde, ben ik niet per se fan van grote mensenmassa’s, waardoor je mij niet zo snel op een bevrijdingsfestival zult aantreffen.

Onderstaande activiteiten zijn wat mij betreft echter duidelijke aanraders; zeker als je met de kiddo’s op pad gaat.

Vrijheidstegeltjes schilderen in Delft

Zin in een beetje cultuur snuiven en creatief bezig zijn met de kids? Dan kun je bij het Museum Prinsenhof in Delft, met kleintjes vanaf 6 jaar oud, naar een workshop vrijheidstegeltjes schilderen.

De tegeltjes worden tussen 13:00 en 16:00 uur in art-nouveaustijl versierd en er is een docent aanwezig om het geheel te begeleiden. Daarna kun je natuurlijk meteen een kijkje nemen in het mooie museum!

De workshop kost €3,-, exclusief entreekaartje voor het museum.

Meer informatie vind je hier.

Het Vliegerfestival in Valkenswaard

Toch liever lekker in de buitenlucht en ook nog een spektakel zien? Dan zit je bij het gratis vliegerfestival in Valkenswaard op 5 en 6 mei helemaal goed! Hier geniet je met het hele gezin van prachtig gekleurde vliegers uit heel Europa. Er staan experts klaar om advies te geven over vliegeren en de kinderen kunnen meedoen aan een kleurwedstrijd.

Verder staan er voor de kinderen o.a. een springkussen en een suikerspinnenkraampje klaar. Enneh, we gaan natuurlijk van mooi weer uit, dus trek vooral je zonnebril uit de kast – of bestel online bij bijvoorbeeld Edel-Optics – zodat je ook bij fel zonlicht nog genoeg meekrijgt van die vliegende kunstwerkjes.

Meer informatie vind je hier.

Het Makersparadijs in Utrecht

Voor ouders in omgeving Utrecht is Het Makersparadijs op 5 mei bij Speeltuin Bankaplein een echte aanrader. Het evenement wordt o.a. gehouden door Professor Loep, dat verschillende kinderworkshops organiseert rondom thema’s als kunst, natuur en techniek.

Het gaat bij Professor Loep doorgaans om maken, uitproberen en ontdekken. Op 5 mei kun je bijvoorbeeld zeepbellen maken bij een heus BellenBlaasStation, proefjes doen in het Mobiele Laboratorium, of bij de Printplaats een eigen kunstwerk printen.

Stiekem steek je er als volwassene ook nog wat van op! De middag wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Lombok Anders, de stichting die ook verantwoordelijk is voor de bruisende 5 mei-straatfeesten en het kadeconcert bij de Muntbrug even verderop.

Tussen 10:00 en 17:00 uur kun je met kinderen vanaf 2 jaar oud terecht bij Het Makersparadijs en entree is op basis van een vrijwillige bijdrage.

Meer informatie vind je hier.

Kids Area in het Groningse Stadspark

Oké, misschien ben ik niet zo snel te porren voor bevrijdingsfestivals, maar dit is toch wel een heel leuke optie voor mensen die er wél van houden – of gewoon op zoek zijn naar een leuke kinderactiviteit in de omgeving Groningen.

De Kids Area van Bevrijdingsfestival Groningen biedt tussen 12:00 en 19:00 uur een interactieve en creatieve plek, waar kinderen hun hart kunnen ophalen met o.a. theatervoorstellingen, dansworkshops en ponyrijden.

Kids kunnen zich laten schminken en broodjes bakken met leden van de scouting. Met een kinder-dj en een draaimolen is het feest helemaal compleet.

Meer informatie vind je hier.

Het kinderbevrijdingsfestival in Amsterdam

En als we ons dan toch aan een bevrijdingsfestival hebben gewaagd, kan de kindervariant er ook nog wel bij! Het Openluchttheater in het Vondelpark opent 5 mei zijn seizoen met het kinderbevrijdingsfestival.

Met een kinderkookcafé, vrijheidsspelletjes en een megatekening waar iedereen samen aan werkt, belooft het een mooi festijn te worden.

Ook kunnen de kleintjes natuurlijk genieten van een theatervoorstelling – “De Waanzinnige Boomhut van 13 Verdiepingen” van Meneer Monster – en luisteren naar kinderverhalen omtrent de thema’s oorlog en vrijheid. Het festival begint om 13:00 uur.

Meer informatie vind je hier.

Wat gaan jullie doen op Bevrijdingsdag?

Linda van Aken