Skip to Content

Kind & baby verstikking of verslikking melk wat te doen

Kind & baby verstikking of verslikking melk wat te doen

Afgelopen week gaf ik mijn dochter een groentenhapje. Zelfgemaakt, helemaal trots. Het ging al twee weken goed en ik begon er net routine in te krijgen. En toen had ik de blender verkeerd afgesteld.

De wortels waren in een smeuïg papje getoverd, maar net niet smeuïg genoeg. Ze verslikte zich en die verstikking zag er niet zo fijn uit. De rest van de wortel belandde in de prullenbak, maar die nacht sliep ik toch niet zo lekker.

Wat moet je eigenlijk doen als je kind zich verslikt of erger?

Baby verslikt zich in borstvoeding / de fles

Vanaf de eerste week verslikt mijn dochter zich af en toe als ze drinkt. De eerste keer schrok ik me naar, instinctief haalde ik de fles uit haar mond en hield haar meer rechtop. Een paar keer hoesten en het was over.

Baby’s hebben nog niet geleerd om hun (mond)spieren onder controle te hebben. Ze kunnen wel zuigen, maar dat is een reflex. Ook komt de melk soms met een vaartje naar binnen uit de borst of fles (weet je wel, van die melkdruppels op het gezichtje van je baby omdat de melk al kwam), waardoor de baby zich kan verslikke

n. Hij kan de melk dan zo snel nog niet verwerken of het spuit direct het keeltje binnen. Tsja, dan zou ik me ook verslikken.

Volgens de theorieën gaat dit verslikken rond het tweede sprongetje, rond 8 weken, vanzelf over. Baby’s leren hun spieren onder controle te hebben, en kunnen daardoor bijvoorbeeld lachen en zorgen dat ze zich niet verslikken.

Het is inderdaad waar dat het verslikken inmiddels minder is geworden, maar 1 of 2 keer per dag gebeurt het nog wel. Fles eruit, rechtop houden en even laten hoesten werkt nog steeds perfect.

Soms wil een baby eerst een boer laten voordat hij of zij verder gaat drinken. Tijdens het verslikken kunnen ze ook een hap lucht binnen krijgen.

Verschil  & symptomen verslikken en verstikken

Als je kindje zich verslikt, gaat er even iets niet goed met eten of drinken verwerken. Dat hebben wij als volwassenen ook weleens.

Het is naar om te zien en even vervelend voor je kindje, maar er is niets ‘aan de hand’. Er is nog steeds een doorgang in het keeltje. Er zit alleen iets in de weg en door te hoesten probeert je kindje dat ‘op te ruimen’.

Het hoestreflex is daarom erg belangrijk. Bij verslikken is er nog steeds ruimte om te ademen, praten of huilen.

Als je kindje zich verslikt, stop je met voeden en laat je je kind uithoesten. Ik heb dan de neiging om op het rugje van mijn dochter te kloppen, maar dat moet je juist niet doen.

Door op het rugje te kloppen kun je de hoestprikkel ‘uitzetten’, terwijl het hoesten juist belangrijk is om het verslikken te verhelpen. Als een kindje het verslikken niet kan stoppen, kan het over gaan in verstikken.

Verstikken is iets anders, in dat geval is er geen ruimte meer om adem te halen. Verstikking komt meestal door te grote stukjes in het eten, het aanbieden van te grote happen of doordat een kind iets kleins in zijn mond heeft gestopt, zoals bijvoorbeeld een legoblokje.

Als je kind zich verslikt, gaat hij automatisch hoesten.

Bij verstikking hoest je kindje niet, maar je ziet dat hij benauwd is. Het kan traumatisch zijn om je kindje zo te zien. Je hoort dat hij probeert adem te halen, vaak klinkt dit piepend omdat er iets in de weg zit.

Hij of zij kan je paniekerig aankijken en rood of blauw aanlopen en zelfs buiten bewustzijn raken. Hopelijk gebeurt het nooit… Maar het is goed om te weten wat je moet doen in zo’n situatie.

Wat moet je doen als baby stikt?

Als je baby stikt, moet je het volgende doen:

  • Druk met twee vingers de kin naar beneden zodat je in het mondje kunt kijken. Zie je het stuk eten/ding zitten? Probeer het er dan uit te pakken, maar alléén als je het vanaf de zijkant kunt ‘oplepelen’. Anders heb je kans dat je het nog dieper duwt.
  • Kun je het niet pakken? Leg de baby met zijn buikje op jouw onderarm, het hoofdje bij je hand. Pak met je hand zijn kaaklijn vast.
  • Ga zelf op het puntje van de stoel zitten en laat je arm, met daarop je baby, op je been rusten, terwijl je voet naar voren wijst. (De baby hangt dus op je arm, met zijn hoofdje naar beneden)
  • Sla 5 keer met je hand tussen de schouderbladen van je baby. Doe dat met het gedeelte van je hand wat tussen je pols en je handpalm in zit. Sla niet recht op het ruggetje, maar schuin naar voren. Alsof je het eruit wilt duwen. Door zo te slaan duw je de lucht die nog in de longetjes zit naar voren, in de hoop dat die lucht hetgeen in het keeltje zit, los laat schieten.
  • Is je kind nog steeds in verstikkingsgevaar na 5 keer slaan, verander hem dan van positie. Leg je kindje op zijn rug op je andere arm, en zit zelf weer in de juiste positie.
  • Probeer het nu 5 keer vanaf de andere kant. Druk 5 keer diep (maar niet tot op de ruggengraat…) en snel tussen de ribbenkast.
  • Heeft het nog niet geholpen? Wissel dan de buikligging en de rugligging af, terwijl je steeds 5 pogingen doet. Op die manier kan hetgeen wat vastzit losgewrikt worden. Gaat je kindje hoesten? Geef hem dan de tijd voor het hoesten. Hoesten betekent ademen en het geeft je kind de kans om hetgeen wat vast zit, weg te krijgen.
  • Valt het stuk uit het mondje van je kindje? Stop dan direct met slaan/kloppen en geef hem tijd om bij te komen. Ga altijd langs een arts, want er kan iets beschadigd zijn vanbinnen.
  • Raakt je kind bewusteloos? Reanimeer hem dan, of laat hem reanimeren.

Oké, altijd als ik over zulke dingen nadenk, wil ik spontaan op een cursus kinder-EHBO.

Als de overheid het nu eens zou subsidiëren dat je als ouder zo’n cursus zou kunnen volgen bij het consultatiebureau, dat lijkt mij een geweldig idee.

Wat te doen als peuter stikt?

Is je kindje ouder dan 1 jaar? Dan zijn er een paar verschillen, aangezien je hem dan niet meer op je arm kunt leggen. Ook deze methode mag je alléén uitvoeren als het voor je kind niet meer mogelijk is om te ademen, hoesten, huilen of spreken.

  • Een ouder kind leg je over je knie, met één hand houd je de schouder die het verst van je af is, vast.
  • Met de andere hand sla je op dezelfde manier als bij een baby (zie vorige alinea) tussen de schouderbladen.
  • Is er na 5 keer niets uitgekomen? Ga dan op de grond op je knieën zitten. Je houdt je kind met zijn rug tegen jouw buik. Vervolgens doe je je duim onder je wijsvinger en voel je met je hand waar de ribben van je kindje stoppen. Op die plek stoot je schuin omhoog, ook alsof je het stuk wat vastzit eruit wilt duwen.
  • Wissel deze twee houdingen af zolang het er nog niet uit is en je kind bij bewustzijn is.
  • Is het losgeschoten? Geef je kind dan tijd om bij te komen.
  • Verliest je kind het bewustzijn? Ga dan over op reanimeren.

Het schiet los

Als het stuk waar je kind in dreigde te stikken losschiet, voel je zelf een storm aan emoties. Daardoor bestaat het gevaar dat je in één keer boos wordt op diegene die iets heeft laten slingeren of diegene die een te grote hap gaf (ook al ben je dat zelf).

Parkeer die gevoelens, het gaat nu om je kind. Hij of zij is waarschijnlijk overstuur.

Je hebt hem geslagen omdat het moest, maar waarschijnlijk is hij in paniek om wat er gebeurde en voelt hij zich niet veilig. Als je op zo’n moment ruzie maakt of gaat schreeuwen, zal hij zich nog onveiliger voelen.

Probeer je aandacht op hem te richten en troost hem.

Als je het één keer hebt meegemaakt…

…dan staat het op je netvlies gebrand. Dat wil je in ieder geval nóóit meer meemaken. Het is logisch dat je er alles aan doet om het te voorkomen en dat is ook heel normaal. Probeer alleen niet overbezorgd te worden.

Als je kindje bij opa en oma gaat logeren, zal hij daar ook eten. Maar kinderen gaan uit logeren, eten ergens anders… Dat soort dingen kun je niet voorkomen, je zou hem alleen maar bang maken of verdrietig omdat hij nooit mag gaan logeren om mee mag met een vriendje.

Zoiets voelde ik die eerste paar nachten nadat onze dochter was geboren en wij ’s avonds gingen slapen. Slápen, dat kon toch niet? Er moest toch íemand zijn die 24/7 strak naast haar bedje zat en naar haar gezichtje keek of alles goed bleef gaan?

Ik durfde dan ook bijna niet te gaan slapen. Maar ja, je moet. Loslaten, loslaten…. Dat begint niet als ze 18 zijn, kwam ik meteen al achter.

Een tip…

Het eerste wat ik dacht toen mijn dochter zich verslikte in haar wortelpuree was: Ze zit vast in haar wippertje, ik kan haar er niet in één seconde uit halen! Als ik haar haar hapje geef, zit ze altijd in haar wipstoeltje.

Normaal doe ik dan altijd het gordeltje vast, want ze kan zich er in één beweging uit werken. Nu doe ik het gordeltje los als ik haar het hapje geef. Stel dát er iets mis gaat, heb ik haar er direct uit.

Dingen waar kinderen in kunnen stikken:

  • Voedsel zoals druiven, tomaatjes, te grote stukken groenten/fruit/brood. Daarom is het advies altijd om deze in ieder geval te halveren zodat ze nooit de luchtpijp kunnen verstoppen.
  • Losse onderdelen van speelgoed van oudere kinderen;
  • Niet-opgeblazen ballonnen;
  • Nootjes zoals pinda’s,
  • Kleine kraaltjes

Hoe reageer jij als je kind zich lijkt te verstikken?

Kind & baby verstikking of verslikking melk wat te doen - Mamaliefde
Martine Pieters-de Wit