Een idee voor een middagje knutselen of op zoek naar een manier om een leuke surprise te maken? Papier-maché is een leuke manier om de mooiste dingen te maken. Of je nu iets leuks voor aan de muur wilt maken, een bal om een cadeautje in te verstoppen of bijvoorbeeld handige schaaltjes voor de paperclips: met papier-maché kan je alle kanten op. Wat is het, hoe maak je het, wat heb je ervoor nodig en wat kan je er allemaal mee?

Wat is papier-maché?

Letterlijk uit het Frans vertaald betekent dit gekauwd papier. Het is een mengsel van papier en lijm.

Het wordt gebruikt om werkstukken met een grillige vorm te kunnen maken, denk hierbij aan maskers of decorstukken. Nadat de lijm is opgedroogd is het werkstuk stevig genoeg om verder af te maken met bijvoorbeeld verf, je kunt de vorm ook (in)knippen zonder dat het zijn contouren verliest. Dus als je een ballon insmeert met papier-maché en na het uitharden van de lijm de ronde vorm in twee stukken knipt, dan houd je twee halfronde vormen over.

De lijm die voor papier-maché gebruikt wordt is een stijfsel of een soort behangersplaksel. Hiermee is vaak een lekkere dikke laag over de vorm mee uit te smeren en kan met de vingers goed over de vorm verdeeld worden. Voor het papier worden resten in repen gescheurde oude kranten gebruikt, dit papier neemt het vocht goed op en kan in meerdere lagen over de mal worden aangebracht.

Recept hoe papier-maché maken met lijm

Zoals hierboven al vermeld gebruik je doorgaans oude kranten. Je scheurt ze in lange repen van ongeveer 5 cm breed. Het hoeft niet heel precies en netjes. Maar maak een lekkere flinke voorraad zodat je genoeg hebt om meerdere lagen over je mal te kunnen plakken. De mal moet helemaal bedekt worden met het papier. Dus voor een grote mal zal je meer papier nodig hebben dan voor een kleiner werkstuk.

De lijm kun je kant-en-klaar kopen, maar je hebt vaak een flinke hoeveelheid nodig en deze lijm is niet heel goedkoop, dus dat raad ik je per direct af. Maak het lekker zelf! Heel eenvoudig met een simpele 50-50 verhouding. Je kunt ervoor kiezen om behangerslijm te maken, maar je kunt ook kiezen voor een mengsel van bloem en water. Dat is ook goedkoop en tevens milieu- en kindvriendelijk! Roer de lijm tot een lobbige massa en je kunt er direct mee aan de slag.

Dan bedenk je welke vorm je werkstuk moet gaan worden. Voor een ronde vorm kun je een ballon gebruiken als mal. Moet het wat uitsteken naar een bepaalde kant dan kun je met (kippen)gaas een vorm maken.

De afwerking kan met veel verschillende attributen: ijzerdraad, knoopjes, veren, verf in verschillende kleuren. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos.

Hoe lang papier-maché laten drogen?

Na het aanbrengen van de papier-maché moet de lijm eerst goed drogen, afhankelijk van de grootte en het aantal papierlagen die je hebt gebruikt, zal het drogen zijn tijd nemen. Soms een paar uur, soms een paar dagen. Het is in ieder geval droog genoeg als de vorm hard aanvoelt en als het niet meer indeukt als je erop duwt met een vinger.

Is het droog genoeg? Dan kun je de vorm inknippen als dit nodig is en verven en of beplakken om het goed af te werken.

Laat je inspireren om wat leuks te maken en ga lekker aan de slag.

Ideeën en voorbeelden knutselen met papier-maché

Luchtballon

Met een ballon als basis maak je heel eenvoudig deze mooie luchtballon. Geef het een mooi plekje in je kamer en kunt hier nog lange tijd met plezier naar kijken. Als grappig detail kun je ook nog een klein poppetje in het mandje zetten of maken van papier, geef het poppetje met een foto van jezelf jouw hoofd en doe net alsof jij de wereld rondvaart in deze ballon.

De beschrijving vind je hier.

Spaarvarken

Ben je aan het sparen voor een mooie spelcomputer of een leuke game? Dan moet je het geld wel op een veilige manier kunnen bewaren anders raak je het misschien kwijt. Wat leuk is het dan om een echt spaarvarken te maken! Dit zou ook een leuk cadeau voor een jarige kunnen zijn trouwens. Als er iemand om geld vraagt, hebt je toch iets leuks om te geven.

De beschrijving vind je hier.

Fruitschaaltjes

Een schaal op tafel is handig om kleine frutsels in te bewaren zonder ze kwijt te raken. Hoe leuk is het dan om zo’n schaaltje zelf te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je favoriete stuk fruit en kijk of je hier een leuke vorm van kan maken om als schaaltje op jouw bureau te zetten. Leuk voor je gummen, of je paperclips, of je sieraden.

De beschrijving vind je hier.

Dieren aan de wand

Heb je nog een mooi plekje aan de muur voor deze te gekke wandhanger(s)? Kies je lievelingsdier en maak zijn kop na. Versier het met wat leuke bloemen of een krans en hang ‘m op aan je muur.

De beschrijving vind je hier.

Mag het licht aan?

Het wordt donkerder buiten, je zal nu ’s avonds bij het naar bed gaan en ’s morgens bij het opstaan je lamp hard nodig hebben om wat te kunnen zien in je kamer. Hoe leuk is deze lamp dan? Helemaal door jouzelf gemaakt, van papier-maché. Maak er je eigen creatie van, bijvoorbeeld een planeet, een wolk, een luchtballon of gewoon deze mooie ballon. De keuze heb je zelf in de hand.

De beschrijving vind je hier.

Armband

Voor papier-maché hoef je niet altijd groot te denken met je ontwerp, je kan er ook heel goed kleinere voorwerpen mee maken zoals bijvoorbeeld deze prachtige armbanden.

De beschrijving vind je hier.

Vogeltjes

Met propjes aluminiumfolie kun je ook een mooie vorm maken als mal voor je vogeltje. Geef het wat mooie opvallende kleuren en versier ze nog wat met echte veertjes. Hang ze met bijvoorbeeld een klein knijpertje op aan een mooie tak en je hebt je eigen vogeltjes in huis.

De beschrijving vind je hier.

Hondje

Misschien is je kind al in de bovenbouw en zal het met sinterklaas op school, of bij jullie thuis een surprise moeten maken. Misschien moet je dat dan wel maken voor iemand die net een hondje heeft gekregen of juist graag een hondje zou willen hebben. Wat een leuk idee dan om dit als surprise te kunnen maken voor die persoon. Verstop het cadeautje er wel op tijd in en wees niet getreurd dat het stuk gaat, want dat is wel de bedoeling bij een surprise. Tenzij je een mooie oplossing weet en aan de onderkant bijvoorbeeld een opening kan maken zodat het niet totaal gesloopt hoeft te worden.

De beschrijving vind je hier.

Pinata

Wat ook bedoeld is om kapot te maken zijn pinata’s. Leuk voor op een kinderfeestje om er met een stok zodanig op te slaan dat inhoud (snoep natuurlijk) er al snel uit komt vallen. Maak de pinata in een figuur wat bij je thema van je feestje past.

De beschrijving vind je hier.

Lees ook:

Isabell