Skip to Content

Wat doen tijdens lockdown; uitjes en activiteiten met kinderen

Wat doen tijdens lockdown; uitjes en activiteiten met kinderen

Nu er sprake is van een tweede volledige lockdown waarbij de kinderen (minimaal) 5 weken thuis blijven is het goed om, in plaats van te kijken naar wat niet meer kan of mag, juist te kijken naar welke activiteiten je nog wél kan doen.

Natuurlijk zal er over twee weken als de kerstvakantie is afgelopen ook onderwijs op afstand plaats vinden, maar er blijft nog veel tijd over. Zeker als je zelf ook vanuit huis moet werken.

Met de winter voor de deur is het een periode waarin mensen toch al wat vaker binnen zitten, en dan is het wel fijn om wat afwisseling te hebben in plaats van de hele dag Netflix te bingen of spelletjes te spelen op de telefoon.

Wat in het begin misschien nog wel leuk is, maar op een gegeven moment ook kan gaan vervelen. Zeker met kinderen in huis is het fijn om wat suggesties achter de hand te hebben, zowel voor binnen als buiten.

Een pot vullen met activiteiten

Wat doen tijdens lockdown; uitjes en activiteiten met kinderen - Mamaliefde

Plannen maken voor later is altijd leuk. Pak een stapel lege blaadjes en een grote lege pot en laat de kinderen hun wensen voor bijvoorbeeld uitstapjes op een papiertje schrijven, op ieder briefje een wens. En stop deze allemaal in de pot. Je spreekt af dat zodra het weer kan, dat jullie dan ieder weekend een willekeurig briefje uit de pot halen en de wens gaan uitvoeren.

Creatief

Maak met de kinderen zelf slijmzoutdeeg of klei. Alleen dat zal al een groot succes zijn. Met het spelen zelf zullen ze echter ook rustig een paar uur zoet zijn! Ook is dit het perfecte moment om een groter project aan te pakken waar ze meerdere dagen aan kunnen werken.

Maak bijvoorbeeld een poppenhuis van oude schoenendozen. Knutselmateriaal zou er eigenlijk in ieder huis voor het grijpen moeten liggen, samen met waardeloos materiaal. Laat het kind maar ontdekken!

Er zijn ook knutselpakketten voor grote en kleine kinderen die je eenvoudig online kan bestellen. Zo kan je kind sieraden maken of gips gieten in verschillende thema’s. Voor de grote knutselprojecten vind je ook speciale pakketten om te kleien, knippen of zelfs figuurzagen.

Weet je niet waar te beginnen; dan zijn er handige pakketten met handleidingen en materialen die je kan gebruiken om te knutselen. Re-Cycle-Me streeft naar een wereld waarin kinderen & hun ouders zich meer bewust worden van de hoeveelheid afval die we produceren.

Een wereld waarin kinderen helpen dit afval te reduceren door te recycelen. En uiteraard is het cool om van je eigen afval de mooiste creaties te maken! Voor oudere kinderen kan het ook heel erg leuk zijn om papercut lightboxen te maken.

Of wat dacht je van zelf (kerst)kaarten maken om te versturen naar mensen die ook thuis zitten.

Lees ook: Knutselen met kinderen
Lees ook: Kerstkaarten maken

Lezen

Sowieso is het goed voor kinderen om veel leeskilometers te maken. Naar mate je meer leest wordt het steeds makkelijker, helpt het met de woordenschat en ook qua taalgevoel en spelling.

De bibliotheek is nog steeds open om boeken af te halen; dus breng weer eens een bezoekje en laat je kind vooraf zelf wat boeken uitzoeken. Er zijn heel veel verschillende boeken, dus denk aan wat (avi)-leesboeken, stripboeken of de wat meer informatievere boeken. Zo zocht onze zoon een boek uit met bouwvoorbeelden voor Lego…

Of duik weer eens de boekenkast thuis in, misschien heb je nog wel (strip)boeken liggen die je zelf als kind las die ze kunnen lezen. Natuurlijk is het goed om zelf het goede voorbeeld te geven en ook weer eens een (echt) boek te pakken.

Sommige kinderen vinden het juist fijn om te lezen vanaf een e-reader, dan kun je daar een speciaal abonnement voor aanschaffen om zo toegang te krijgen tot de digitale bibliotheek. Heb je al een abonnement op de bibliotheek, dan kun je gratis e-books lenen.

Lees ook: Tips om lezen te stimuleren bij kinderen

Samen koken

Duik samen eens de keuken in, nu heb je alle tijd om een recept uit te kiezen waar je de hele dag mee bezig bent. Bak bijvoorbeeld je eigen taarten, en ga die daarna versieren met marsepein of fondant. Daar ben je echt wel een paar uur zoet mee. En het vervolgens opeten is ook al een feestje op zich.

Teveel werk; gewoon koekjes bakken (al dan niet met een kant-en-klaar mix) en daarna zelf mogen versieren scoort ook altijd hoge ogen. Natuurlijk kun je ook nieuwe hartige recepten proberen.

Zoek samen met je kind een recept uit, haal de ingrediënten in huis en laat je kind helpen met snijden, mixen, koken, bakken etc. Grote kans dat ze dan vervolgens ook makkelijker mee-eten, als ze zelf hebben geholpen.

En natuurlijk met kerst kun je uitgebreid aan tafel gaan bijvoorbeeld om te gourmetten / pizza’s bakken met de pizzarette of een meergangen diner met tussendoor leuke spelletjes of filmpjes kijken zodat je het uitspreidt over de hele dag.

Of wat dacht je van je eigen tafelkleed kleuren etc? Zo wordt het kerstdiner echt iets heel erg gezelligs en wie weet wordt er wel een nieuwe traditie geboren. Je bent toch thuis en niets hoeft, alles mag!

Lees ook: Recepten om te koken met kinderen
Lees ook: Gourmetten, pizzarette, grillen of kaasfondue…

Het museum of andere uitjes bezoeken

Naar een museum gaan kan nu even niet. Maar! Je kan het museum ook ‘in huis halen’ met behulp van een digitaal museumbezoek. Zo zijn er diverse musea die je met behulp van Google Maps kan bezichtigen. Gewoon vanaf de bank.

Lees ook: 29 leuke uitjes in Nederland en wereldwijd die je gewoon gratis thuis vanaf de bank kan bezoeken!

Met Lego spelen

Jong of oud dat maakt niet uit; LEGO is altijd een groot succes! Zoek bijvoorbeeld je voorraad met LEGO uit, zet alle sets die je door de tijd heen hebt verzameld weer in elkaar. Of sorteer ze (natuurlijk samen met de kinderen) op kleur.

Bij de Xenos kun je handige kastjes op wielen met transparante bakken kopen om ze te sorteren.

Natuurlijk kun je ook je verzameling uitbreiden; ga bijvoorbeeld op Marktplaats of Catawiki op zoek naar een fijne aanbieding voor nog meer speelplezier. Je kan natuurlijk ook programma’s zoals LEGO masters kerstspecial kijken ter inspiratie.

Lees ook: Lego voorbeelden en ideeën ter inspiratie
Lees ook: Kerst lego bouwen

Spelletjesmiddag

Nu je allemaal thuis bent is dit natuurlijk het perfecte moment om de hele dag door spelletjes te spelen. Dit zijn ook de perfecte cadeautjes voor onder de boom! Voor iedereen een nieuw spel en dan volop spelen maar.

Overweeg ook eens coöperatieve spelletjes waarbij je samenwerkt en er geen winnaar is. Of spelletjes zoals Smartgames die je ook alleen kan spelen.

Lees ook: Gezelschapsspellen voor kinderen
Lees ook: Junior gezelschapsspellen voor peuters en kleuters
Lees ook: Spelletjes om alleen te spelen

Filmmarathon

Maak het extra gezellig; leg wat matrassen neer, (kerst)pyjama’s of onesies aan, popcorn en andere lekkere hapjes in huis maken en vervolgens de leukste series of films kijken met het hele gezin.

Dit kan achter elkaar, maar ook een terugkerende activiteit worden. Zo zijn we zelf drie avonden zoet geweest met de films van Narnia op Disney+. Er zijn genoeg films of series die de kinderen leuk vinden, maar zelf ook leuk zijn om te bekijken.

Lees ook: Netflix kinderfilms en series
Lees ook: Kerst kinderfilms

Hutten bouwen

Lekker alle dekens opzoeken om een tent te bouwen, met kussens een fort bouwen of een groot kleed over de tafel heen. Tenten en hutten kun je op heel veel verschillende manieren maken.

En wat is er dan vervolgens leuker dan om in je eigen tent te gaan picknicken? Lekker een broodje met knakworst bijvoorbeeld. Of een matras neerleggen in de tent om daar dan een filmpje te kijken.

Lees ook: Hutten bouwen

Buiten / in de tuin spelen

Je hoeft echt niet ver; ook in je eigen tuin kun je prima spelen, ook als het wat frisser wordt. Even met de bal spelen, de bellenblaas er weer bij pakken of zelf maken en als het vriest een poging doen om ijsballen te maken, een springtouw, ballen, kingen, bowlen met wc-rollen; alles kan zolang je maar lekker actief in beweging blijft.

Je hoeft het ook echt niet zelf te bedenken; grote kans dat je kind zelf ook voldoende ideeën heeft. En anders stimuleert dat de creativiteit om zelf wat te bedenken.

Mieren zoeken is bijvoorbeeld ook een prima activiteit. En superleuk om daarna een mierenboerderij (hier) te maken! Ook heel populair is een speelhuisje, glijbaan of schommel voor de kinderen.

En als het gaat sneeuwen of vriezen is er natuurlijk nog veel meer plezier te beleven buiten!

Lees ook: Buiten spelen in de winter

Een wandeling maken

Om mooie en bijzondere plekken te ontdekken hoef je echt niet de hele wereld te ontdekken. Ook in eigen land zijn er meer dan genoeg mooie plaatsen om te zien.

Oké, we hebben hier niet echt bergen, maar genoeg andere mooie plekken om te ontdekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wandeling door de duinen, heerlijk met de wind door de haren.

Een wandeling door de heuvels van Zuid-Limburg in de omgeving van Gulpen of in de Achterhoek vlakbij de grens met Duitsland. Over een vlonderpad in Nationaal Park de Meinweg of het Roegwold in Groningen.

Over de uitgestrekte Kootwijkerzandvlakte of bijvoorbeeld de Loonse en Drunense Duinen. Of door de prachtige bossen in Drenthe of Friesland. Speciaal voor kinderen zijn er ook heel leuke kabouterpaden of andere wandelingen uitgezet met onderweg allemaal activiteiten of opdrachten.

Lees ook: Wandelingen met kinderen in Nederland

Linda van Aken