Nu we allemaal thuis zitten is er veel aandacht voor bewegen, gezond eten, buiten spelen om toch vooral fit en gezond te blijven en voldoende vitamines binnen te krijgen. En vitamines die vaak worden vergeten zijn de vitamines L en H; van Lachen en Humor. Want juist ook in deze tijd is het belangrijk om te relativeren en te blijven lachen. Daarom ook dat er aan “1 april” massaal werd meegedaan en er op Facebook ontelbare memes circuleren waarvan de één nog grappiger is dan de ander. Of wat dacht je van al die filmpjes en challenges van mensen die tijd over lijken te hebben. Ook als gezin is het belangrijk om hier in je waarschijnlijk al zeer volgeplande planning tijd voor in te ruimen. Even het huiswerk, werk en alle andere bezigheden aan de kant en gewoon even met elkaar lachen! Maar hoe doe je dat?

Waarom is lachen gezond?

Door eens even goed te lachen vergeet je alle zorgen en stress die er op dat moment zijn. Je kan even goed ontspannen doordat gedachtes en piekeren stoppen. Door humor te gebruiken relativeer je bepaalde situaties, problemen lijken opeens een stuk kleiner. Hierdoor lijken sommige situaties ook een stuk makkelijker te overwinnen en ga je denken in oplossingen ipv problemen. Wist je dat lachen zelfs kan helpen om stress te voorkomen?

Door te lachen maken je hersenen het gelukshormoon endorfine aan waardoor jij je beter gaat voelen. Daarnaast heeft dit een kalmerende en pijnstillende werking. Sterker nog, onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die veel lachen gezonder zijn dan piekeraars. Ze hebben een beter immuunsysteem en zijn minder vatbaar voor infecties. Tot slot kan het effect van lachen voor iedereen anders zijn. De één krijgt energie en voelt zich zelfverzekerd. De ander is ontspannen en tevreden.

Door als gezin eens goed met elkaar te lachen zorg je ervoor dat alle neuzen weer dezelfde kant op komen te staan en is een alternatief op teambuilding.

Knuffel- en kietelsessie

Wij beginnen vrijwel iedere dag met een knuffel- en kietelsessie. Zodra de kinderen wakker worden komen ze bij ons in bed liggen, om te knuffelen maar soms ook omdat ze dan even op onze telefoons Squla mogen spelen ;-) Negen van de tien keer mondt dat uit in een spontane knuffel- en kietelsessie waarin er goed gelachen wordt.

Crazy hair day

Op sommige scholen hebben ze één keer per jaar de crazy hair day. De kinderen mogen met de meest originele kapsels naar school komen in vrolijke kleurtjes of andere gekke dingen. Nu zijn de scholen gesloten, maar als jij met zo’n kapsel voor de camera plaatsneemt tijdens het dagelijkse zoom-moment met de klas weet je zeker dat iedereen in de lach zal schieten. Of wat dacht je van de afspraak dat als het huiswerk af is je de haren van papa mag voorzien van staartjes of vlechtjes?

Gek dansen

Even de muziek wat harder dan normaal en lekker met zijn allen gek doen en bewegen. Vooral de liedjes en dansjes van Just Dance die zijn te vinden op youtube zijn hier zeer geschikt voor. Voor de wat jongere peuters en kleuters zijn de liedjes van Mini Disco altijd een groot succes. Denk bijvoorbeeld aan Baby Shark, Dans met Tante Rita, Tsjoe Tsjoe Wah, maar ook Bim Bum Biddy of Soca Bate Vira zijn een uitdaging voor de papa’s en mama’s!

Quarantaine 🤪 saai? Hoezo?

Geplaatst door LE ByLouiza op Donderdag 2 april 2020

Ook leuk; laat je kind dansen en bewegingen bedenken en doe ze zelf na!

Slagroomchallenge

Misschien heb je hem al op Facebook voorbij zien komen; de slagroomchallenge. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een bus slagroom. Hierbij spuit je een dot slagroom op de bovenkant van je hand, vervolgens sla je met de andere hand op die arm ter hoogte van je elleboog. De slagroom vliegt door de lucht en … als je het goed doet zo in je mond. Of als je pech hebt op de vloer, in je oog, op de ander, aan het plafond etc.

Dit spel is gebaseerd op het spel Pie Face van Hasbro Gaming (hier).

Gekke filmpjes

Op TikTok circuleren er nog veel meer challenges rond die je natuurlijk met je eigen kinderen of pubers kan doen. Of je bedenkt er zelf een om anderen uit te dagen. Gewoon gek doen met een grappig filter scoort natuurlijk ook altijd hoge punten!

Watergevecht in de badkamer of keuken

Normaal moet je daar niet aan denken, maar door iets te doen wat de kinderen niet zullen verwachten, zorg je dat ze even ongegeneerd kunnen lachen. Bijvoorbeeld als ze hun handen aan het wassen zijn, ze opeens helemaal nat spetteren. Of door als ze onder de douche staan er een waterpistool bij te halen. Het voordeel van dit te doen in natte ruimtes zoals de keuken en badkamer is dat je het ook makkelijk kan schoonmaken.

Toiletkunst

Als je naar de wc gaat, laat je dit kunstwerkje achter voor de volgende. Wedden dat ze eerst even heel raar op zullen kijken en daarna keihard lachen. Spreek af dat als je bent geweest je zelf weer iets achterlaat voor de volgende.

Lachtherapie

Lachtherapie is een vorm van meditatie die, hoe kan het ook anders, over is komen waaien uit India. Hiervoor kies je een vast moment op de dag, het beste is om dit in de ochtend te doen zodat je de hele dag baat hebt bij het effect. Het maakt niet uit waar of wanneer je dit doet; tijdens het aankleden, douchen of aan de ontbijttafel.

Een sessie bestaat uit drie stappen:

  • Maak je lichaam los door rek- en strekoefeningen.
  • Begin met lachen. Dit kan even moeilijk zijn. Krul als eerste je mondhoeken op en laat na de eerste glimlach vanzelf de schaterlach komen.
  • Voel de stilte na het lachen en merk hoe ontspannen je bent. Zo geniet je nog meer van het moment.

Je kunt er ook heel vrolijk van worden en nog uren door willen lachen. Soms gaat lachen zelfs over in huilen. Dat is helemaal niet erg. Lachen en huilen liggen dicht bij elkaar, dus laat de tranen maar stromen.

Bron

YouTube

Er zijn twee dagelijkse youtubeprogramma’s waarbij je even al die spanning en frustratie uit je kan lachen. De één is echt gericht op kinderen, met het hilarische duo Titus en Fien van Van Hoorne Entertainment, en het andere meer voor de oudere kinderen en volwassenen, namelijk Quarantaine TV met Ruben, Tijl en Ruben.

Titus en Fien

Het programma van Titus en Fien wordt iedere dag om 16.00 uur live uitgezonden op Facebook en direct daarna op YouTube geplaatst. Dit duurt ongeveer een half uur en heeft verschillende vaste onderdelen zoals opdracht van de dag, mop van de dag, specials waarin jarigen worden toegezongen etc. De belofte is dat zolang de quarantaine duurt zij iedere dag te zien zullen zijn, zelfs als er één van de twee ziek is. Omdat het partners zijn en ze bij elkaar in huis wonen hoeven ze ook niet de 1,5 meter afstand te houden.

Quarantaine TV

Dit is een dagelijks programma op YouTube van rond de 10/15 minuten waarbij de heren plaatsnemen achter het beeldscherm en met elkaar praten. Als je deze heren kent weet je dat dit al heel grappig kan zijn. Iedere keer heeft iemand iets voorbereid en neemt de anderen daarin mee. Van een quiz tot een wijnproeverij.

Wat doe jij om te zorgen dat je aan voldoende vitamine L en H komt?

Lees ook

Linda van Aken