Skip to Content

Kinderfeestje filmavond organiseren voor verjaardag tiener

Kinderfeestje filmavond organiseren voor verjaardag tiener

Een kinderfeestje voor je tiener organiseren kan best lastig zijn. Of laten we het liever een tienerfeestje noemen… Eén van de ideeën die vaak wel aanslaat is het houden van een filmavond. Hoe pak je dit aan? 

Dezelfde aanpak als een kinderfeestje

Op zich is het ‘schema’ van een tienerfeestje hetzelfde als die van een kinderfeestje. 

 • Bekijk wat je gaat doen. 
 • Plan een datum.
 • Nodig de vrienden uit. Dit kan met een uitnodiging, maar misschien wil je tiener wel gewoon zelf een appje sturen of het persoonlijk aan zijn vrienden vragen. Zorg er wel voor dat je weet wie er komen, zodat je niet opeens met veel meer of minder kinderen zit dan je dacht.
 • Maak een draaiboek. In dit geval kan dat zijn dat je de films uit gaat zoeken of dat je gaat bekijken wat je nog meer kunt doen.
 • Regel de versnaperingen, misschien wel het eten en vergeet vooral de taart niet!
 • Zorg dat je weet wie de kinderen zijn en hoe hun ouders bereikt kunnen worden.

Wat wil je tiener zelf op zijn filmavond?

Het is natuurlijk in de eerste plaats het tienerfeest van je zoon of dochter. Jij kunt wel allerlei leuke plannen hebben, maar ondertussen is je kind dusdanig groot dat hij of zij toch echt een eigen mening heeft en ook mag hebben.

Dring hem dan ook geen feestje op die hij helemaal niet hebben wil! Dus overleg in de eerste plaats wat je kind zelf wil.

En kijk dan wat hiervan allemaal wel of niet haalbaar is. Heeft hij (of zij, natuurlijk) plannen die niet kunnen of die jij niet goed vindt, kijk dan mét je kind naar oplossingen waar jullie beide mee kunnen leven.

Welke tijden hanteer je?

Het is heel persoonlijk welke tijd je aanhoudt bij dit soort feesten. Het zal van de leeftijd afhangen tot hoe laat je het maken wilt. Laat de kinderen opgehaald worden, zodat jij niet midden in de nacht nog iedereen naar huis moet brengen en je zo nog een uur extra kwijt bent. Of je laat de kinderen gewoon de hele nacht blijven.

Wel of niet blijven slapen?

Daarmee kom je dan ook meteen op de vraag of je wel moet willen dat ze blijven slapen. Uiteraard kan dit heel gezellig zijn en het feestje nog meer bijzonder maken. Maar er zitten ook enkele haken en ogen aan. Heb je bijvoorbeeld genoeg ruimte om iedereen te laten slapen?

Besef ook dat ze vaak tot heel laat wakker zijn, als het zelfs niet de hele nacht is. Dat moet je natuurlijk wel zien zitten. Vraag jezelf ook af wat je hierin goed vindt. Mogen ze de hele nacht films kijken of is er een eindtijd? 

Wel of niet eten op het tienerfeestje?

Je kunt er ook voor kiezen om juist eerder te beginnen en de kinderen eerst lekker met elkaar te laten eten. Dit zou ook al tijdens een film kunnen, maar dan wordt het misschien wel een heel lange zit. Eerst gezellig met elkaar gourmetten of gewoon een overheerlijke pizza eten: eigenlijk wel net zo gezellig en de films komen dan na het eten wel.

Netflix of andere films regelen?

Bekijk met je zoon of dochter welke films er gekeken gaan worden. Tegenwoordig is het allemaal niet zo heel ingewikkeld meer om films te kijken en hoef je niet eerst naar een verhuurbedrijf toe.

Heb je bijvoorbeeld een abonnement op Netflix of een soortgelijk iets, dan kan je wel alvast plannen maken welke films er uitgekozen worden. Maar de kids kunnen dat dan ook nog met elkaar doen. Houd wel even een oogje in het zeil dat ze geen ‘verkeerde’ films uitkiezen. 

Welke films kies je?

Zorg dat de films die gekozen worden wel geschikt zijn voor hun leeftijd. Misschien ben jij niet zo moeilijk hierin en kan jouw kind wel tegen een stootje op dit gebied, maar houd er rekening mee dat andere ouders hier heel anders over kunnen denken! En niet ieder kind is gediend van enge of gewelddadige films.

Voorkom gezeur en andere ellende door je aan de kijkwijzer te houden! En gebruik je gezonde verstand, want soms is die kijkwijzer ook niet helemaal te volgen.

Doe je nog meer dan films kijken?

Een andere vraag kan zijn wat je eventueel nog meer kunt doen dan alleen films kijken. Omdat films kijken toch niks anders is dan hangen achter de tv, zou je tussendoor iets actiefs kunnen doen. Even dansen bijvoorbeeld.

Of zet de film even stil als je met iets lekkers komt en laat ze even gewoon kletsen met elkaar. Een quiz doen kan ook leuk zijn of misschien een bingo op een grappige manier. Met geinige prijsjes. Check wel even met de jarige of dit leuk gevonden wordt. Want hij of zij wil natuurlijk niet voor aap staan!

Hoeveel vrienden op een filmavond?

Hoeveel vrienden mag je zoon of dochter uitnodigen? Dit is weer zo’n heel persoonlijke kwestie. Wat zou je kind leuk vinden? Jij kan het wel prima vinden dat hij de hele klas uitnodigt, maar misschien vindt hij dat juist wel veel te druk!

Daarnaast zal je ook even moeten kijken hoeveel kinderen je kwijt kunt, want ze zullen dan toch wel allemaal een beetje ergens moeten kunnen zitten, waarbij ze wel de film ook kunnen zien! Gewoon zijn eigen vriendengroepje is waarschijnlijk wel net zo gezellig en minder massaal. Waardoor er juist meer van de film en elkaar genoten kan worden.

Geschikte snacks

Wat de snacks betreft, hierbij enkele lekkere ideeën:

 • Popcorn natuurlijk…
 • Frisdrank en sapjes
 • Broodje knakworst
 • Snackjes uit de frituur
 • Schaaltje met Smarties of M&M’s
 • Chips
 • Cocktailworstjes 

Thuisbioscoop

Je kunt zelfs een thuisbioscoop huren! Kost uiteraard geld, maar het levert wel weer een heel andere ervaring. Een supergroot beeld komt immers veel dichter bij een echte bioscoopervaring! 

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)