Skip to Content

50 Kinder tv programma’s & series voor peuters en kleuters

50 Kinder tv programma’s & series voor peuters en kleuters

In dit huis wordt er natuurlijk ook tv gekeken. Alleen al vanwege de handige ingebouwde oppasfunctie. Ideaal als je even rustig wilt koken, of je stuiterende dreumes rust wilt geven zodat je jongste rustig aan de borst kan.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat die functie misbruikt wordt. Dan verliest die namelijk zijn waarde. Is het niet meer bijzonder. Vandaag deel ik de daarom de leukste peuter & kleuter tv series.

Dit zijn voornamelijk korte programma’s van hooguit tien minuten.

Peuter & kleuter tv?

Televisie is tegenwoordig niet meer weg te denken en heeft een belangrijke plaats in ons leven. Kinderen groeien op in een wereld waar media een belangrijke rol heeft. Veel kleuters kijken al regelmatig (gemiddeld 2,5 uur) naar kinderfilmpjes.

Als ouder heb je een belangrijke rol als het gaat om het kijkgedrag. Binnen een gezin wordt er heel verschillend omgegaan met afspraken rondom TV-kijken zoals hoe lang en welke programma’s mogen er wel of niet gekeken worden?

Angelina Ballerina

Angelina is een muis die graag ballerina wilt worden. In het begin een vrij jonge muis die allerlei avonturen beleefd op school / dansles.

Tegenwoordig krijg ik het gevoel dat ze het high school tijdperk in is gegaan en spreken de onderwerpen denk ik iets minder aan. Peuter maakt het echter allemaal niets uit. Die vind dit karakter helemaal geweldig en zwiert rustig mee.

Gebaseerd op een kinderboekenserie en te zien op Zappelin.

Blaze en de Monsterwielen

Ga samen met de snelste Monsterwielen, Blaze en zijn bestuurder AJ, in Schakelstad op pad en maak nieuwe vrienden, versla de valsspeler Crusher en gebruik snelheid, stunts en wetenschap om te winnen! Klaar? KNALLEN MAAR!

Bubble Guppies

Ga mee naar de wonderlijke onderwaterwereld van de ‘Bubble Guppies’! Deze nieuwsgierige aagjes maken de mooiste en meest leerzame avonturen mee in hun onderwaterschool in de fictieve stad Bubbletucky.

Bumba

Deze gele clown blijft favoriet, al geeft ze dit iets minder vaak aan dat ze het wil zien. Deze kijkt ze met enige regelmaat op youtube, of komt voorbij op Zappelin. Op youtube kijken we vaak ook naar uitzendingen van het theaterprogramma.

Waarbij ze op reis gaan of twee kinderen hun verjaardag vieren.

Een groot deel van de karakters kan ze benoemen, terwijl ik daar nog steeds moeite mee heb. Vooral de lachende kinderen tussendoor vind ze super.

Lees ook: Voorstelling: Bumba in dromenland show vanaf welke leeftijd

Brandweerman Sam

Brandweerman Sam is een Welshe kinderserie voor televisie, oorspronkelijk uitgezonden door de lokale televisiezender S4C vanaf 1987.

De televisieserie toont de avonturen van een brandweerman in het fictieve Welshe dorpje Pontypandy. Pontypandy is in de Nederlandstalige reeks vertaald als Piekepolder

Buurman & Buurman

Een onderdeel uit Klokhuis dat nu een eigen serie heeft. Zelf vind ik er niet zoveel aan, maar dreumes vindt het helemaal geweldig. Zijn korte afleveringen over twee buurmannen (kleipoppen) die erg grappig kunnen zijn.

Dora the Explorer

Dora en haar aapje Boots vindt dreumes erg gezellig. Echt de vragen beantwoorden lukt nog niet, maar vaak is het wel die, die. We kijken meestal dan samen tv, dus ik herhaal de vragen voor haar en doe mee met de opdrachtjes.

In het programma wordt er regelmatig Engelse taal gebruikt. Diego (Spaans) en Ni Hao Kai (Chinees) zijn soortgelijke programma’s.

Het Zandkasteel

Heeft een beetje wat weg van de Teletubbies. Dit zijn levensgrote poppen die in een zandkasteel wonen en samen dingen doen. Tussendoor komen er andere filmpjes.

Kleine prinses

Dit is een van de programma’s die (momenteel) vlak voor Sesamstraat wordt uitgezonden. Dit is een tekenfilm dat gaat over een prinsesje die iedere keer nieuwe avonturen beleefd in haar paleis. Vooral gewoon lekker vrolijk.

Mascha de Beer

Mascha de Beer is nog niet zo heel lang favoriet. Toch vind ze deze beer en het kleine meisje helemaal super. Vaak beleven ze hilarische avonturen waarbij peuter dubbel ligt van het lachen. Zowel te zien op Zappelin als Netflix.

Mickey Mouse Clubhuis

Mickey Mouse hoeft maar in beeld te verschijnen en ze begint met stuiteren, bij wijze van spreke. Mickey Mouse Clubhuis is een serie die zowel op Netflix, Zappelin als Disney Junior te zien is. En niet voor niets.

Mickey neemt je mee naar zijn clubhuis waar hij samen met zijn vrienden een avontuur beleeft. Gedurende het avontuur zijn er een paar ‘problemen’ die met behulp van Toodles. Die beschikt over vier voorwerpen waarmee dit opgelost kan worden.

Ze vind het erg leuk om aan te wijzen, of om mee te tellen. Natuurlijk komt altijd alles goed en dan eindigen ze met hun clubhuislied. Waarbij peuter altijd vrolijk mee staat te dansen.

Nella de Ridderprinses

Nella is meer dan alleen maar een prinses, en meer dan alleen maar een ridder. Ze is de ridderprinses! Met de hulp van haar vrienden Sir Garret, Trinket en Clod verlegt ze in elk avontuur grenzen, overtreft ze verwachtingen en vecht ze voor gerechtigheid.

Nella is een heldin als geen ander en blijft altijd trouw aan wie ze is: een vastberaden, krachtige en moedige ridderprinses.

Nijntje

Dit programma kan natuurlijk niet ontbreken. De filmpjes kijkt dreumes voornamelijk op de tablet. Maar worden ook op tv uitgezonden. De film Nijntje naar de Dierentuin vond ze vorig jaar ook helemaal geweldig.

Op stap met Dirk Scheele

De zanger Dirk Scheele heeft zijn eigen programma. In de huidige serie gaat hij op stap. Zo gaat hij een aflevering naar een kinderboerderij en circus. Natuurlijk zingt hij ook zijn eigen liedjes.

Paw Patrol

PAW Patrol is een Canadees-Amerikaanse kinderserie die voor het eerst op 12 augustus 2013 door Nickelodeon werd uitgezonden. Hoewel beschouwd als een Nick Jr.-serie, wordt de serie ook uitgezonden op Nickelodeon en TVOKids.

Peppa Pig

Peppa Pig is een Britse animatieserie geregisseerd en geproduceerd door Astley Baker Davies.

In Nederland zijn er drie seizoenen en twee speciale afleveringen nagesynchroniseerd, uitgezonden in het ochtendblok van Nickelodeon. Het eerste seizoen was te zien op Videoland en het tweede en derde seizoen op Netflix

Piet Piraat

Ook een programma van de Belgische Studio 100. Gaat over drie piraten en een piratenvrouw die op hun boot van alles en nog wat beleven. Ze hebben ook een aantal films gemaakt.

Pingu

Eerlijk gezegd snap ik niet wat ze aan deze pinguïns vindt, maar onze dochter vind het geweldig.

Een Zwitserseklei animatie serie waarbij de verhalen worden verteld over een aantal pinguïns die leven op Antartica, met Pingu als jonge pinguïn die nog veel moet leren. Het zijn vaak korte filmpjes die draaien om een korte situatie.

Er wordt alleen pinguïntaal gesproken, dus makkelijk te volgen. Zowel te vinden op Zappelin als Netflix.

Sesamstraat

Sesamstraat staat met stipt op nummer 1. Een educatief verantwoord programma, met iedere dag een nieuw thema. Er zijn meerdere korte filmpjes die na elkaar vertoond worden en samen een geheel vormen.

Iedereen kent dit nog wel van vroeger. Zodra dreumes het deuntje hoort stevent ze al af op de tv.

Met name het tijdstip; kooktijd is ideaal. Dan heb ik een klein half uurtje om de maaltijd te bereiden. Kunnen we daarna gelijk aan tafel.

Shimmer & Shine

Shimmer and Shine Is een Canadees-Amerikaanse animatieserie gemaakt door Farnaz Esnaashari-Charmatz voor Nickelodeon en Treehouse. De serie ging in premiere op 24 augustus 2015.

Sofia het prinsesje

Prinsessen doen het altijd wel erg goed bij onze peuter. Zeker Sofia het prinsesje die voor een deel overeenkomt met haar eigen naam.

Te zien op Disney Junior als prinses die opgroeide als ‘gewoon’ meisje en nu naar een prinsessenschool gaat en daar van alles leert. Ook is er een uitzending dat ze op reis zijn en kennismaken met de onderwater wereld.

De bekende Disney prinsessen komen regelmatig langs in deze serie. Het valt op dat er rondom deze prinses heel veel merchandise te verkrijgen is. Vooral gericht op zeer jonge meisjes van haar leeftijd.

Er is zelfs een hele leefwereld online waarin kinderen spelletjes kunnen spelen en daarmee sterren verdienen om nog meer kleding te kopen voor hun prinses of om kamers in te richten.

Thomas de Trein

Dit vrolijke programma over treintjes komt uit Engeland en is nagesynchroniseerd. Thomas en zijn vriendjes beleven iedere keer weer een nieuw avontuur op het eiland waar ze zitten.

Er zijn ook een aantal personen zoals de conducteur en graag die een rol spelen. Echt een typisch Engels karakter dus.

Top Wing

Welkom op de Top Wing-academie, waar de beste cadetten hun vaardigheden testen om volwaardige reddingsvogels te worden. Ontmoet Penny, Swift, Brody en Rod tijdens hun opleiding tot reddingsvogels!

Woezel en Pip

In de sinterklaastijd werd dit regelmatig uitgezonden. Er is dan een presentatrice die een verhaaltje begint met voorlezen, en vervolgens overgedragen wordt aan de poppenspelers.

Dezelfde opzet dus als de theatershow. Ook de tekenfilmpjes op de tablet kijkt dreumes graag. Vrolijke liedjes, aansprekende thema’s en gewoon lekker gezellig.

Zack en Quack

Zack & Quack is een geanimeerde serie die de avonturen volgt van de dynamische en avontuurlijke jongen Zack en zijn beste vriend Quack, een impulsieve en nieuwsgierige jonge eend. Ze wonen in het meest waanzinnige pop-up boek ter wereld!

Wat kijken jullie kinderen graag?

Linda van Aken
  1. Tipper says:

    Toevoegingen: De Sprookjesboom, Pieter Konijn, Shaun het Schaap. Een stuk minder druk/irritant dan bv. Zandkasteel/Dora.

Comments are closed.