Het is alweer een aantal weken geleden dat ik de term langdrager voorbij zag komen bij Marlieke. Daarvoor had ik er nog nooit van gehoord.
De term langvoeder is wel bekend, in Nederland ben je dat officieel al als je langer dan zes weken borstvoeding geeft. Maar vaak wordt er een periode van een half jaar of nog langer aangehouden.
Als je je kind draagt in een draagdoek of draagzak blijkt die term dus nu ook toegepast te worden. Waar de borstvoeding bij mij niet lang bleef, ben ik nog steeds een fervent drager. En mijn man ook. Voor beide kinderen van twee, en nu sinds kort van vier jaar.
Verwend? Dacht het niet!
Ik krijg wel eens te horen dat kinderen die gedragen worden verwend zouden zijn en niet zelf kunnen lopen. Niets is minder waar, ik laat ze allebei het liefste zelf lopen. Maar als je een dagje uit gaat of op vakantie bent, houdt het op een gegeven moment op. De beentjes zijn veel korter en ze zijn sneller moe.
Een dag lang op pad trekken ze niet. Zeker niet als er ook nog geslapen moet worden. Dan slinger ik ze gewoon op mijn rug.
Het is dus zeker niet zo dat de kinderen de hele dag in de drager zitten en dus niet leren lopen. Dat wil trouwens niet zeggen dat ik geen wandelwagen gebruik, ik wissel het heel erg af. Ligt echt aan de situatie of ik draag of duw.
Vijf redenen om ook je peuter te dragen
- Met je wandelwagen kom je niet overal: denk aan (steile) trappen, of in drukke mensenmassa’s zoals de Negenmaandenbeurs. Met een kind op de rug kan je kind gaan en staan waar jij ook komt
- Dit zal verschillen per kind; maar die van mij slapen makkelijker op de rug dan in een buggy, zelfs al kan die helemaal plat. Voordeel van de drager is ook dat je hem gewoon mee kan nemen. Alleen als je overstapt op de auto moet je het kind eruit halen, net zoals bij een wandelwagen. Nadeel is wel in een attractiepark dat de ouder met kind op de rug dus een aantal attracties niet inkan totdat het kind wakker is.
- Je hebt meer bewegingsvrijheid en je hoeft ook minder op te letten. Je kind kan niet zomaar uit de kinderwagen klimmen, maar zit veilig op je rug. En wat je misschien wel eens hebt gehoord; het kan ook niet zomaar meegenomen worden.
- Een draagzak neem je makkelijker mee. Bij sommige draagzakken wordt er een hoes geleverd waarin je hem kan opbergen en het in verhouding niet zoveel ruimte inneemt. Hij past prima onderin een ruime rugzak, zodat je hem alleen als je hem nodig hebt eruit kan halen. Een wandelwagen moet je altijd meenemen, en als je kind dat eenmaal doorheeft zal het er ook sneller in willen zitten. Daarnaast kan een draagzak makkelijk mee op de fiets, met de kind in de fietsstoel. En heb je geen speciale buggydragers en spannende toeren nodig om je buggy mee te slepen.
- Het is gewoon gezellig, je kind in de wandelwagen kan soms wat afstandelijk zijn.
Speciaal voor peuters zijn er ook draagzakken die een wat hoger rugpand hebben. Deze zijn verlengd zodat ook je peuter over de hele rug ondersteund wordt. Dat voorkomt dat ze naar achteren gaan hangen.
Geschikte peuter draagzakken zijn;
Er zijn verschillende ergonomische draagzakken die geschikt zijn om je kind te dragen. Regelmatig krijg ik de vraag of dat niet te zwaar is. Nee, het maakt voor mij niet uit of ik een kind van 12 kg of een zware rugzak op mijn rug heb.
Sterker nog, ik heb liever de draagzak op mijn rug. Een fijne draagzak heeft namelijk brede banden die fijn om je schouders zitten. En een stevige heupband. Daardoor til je je kind niet op je rug of met je schouders, maar op je heupen.
Bij een fijne draagzak voor je peuter is het ruggenpand wat hoger zodat je kind minder naar achteren kan leunen wat ook jouw evenwicht beïnvloedt en dus wel weer zwaarder kan worden.
Als je twijfelt; vraag dan altijd eerst even rond of je er misschien niet een dag één kan lenen om te kijken hoe het bevalt. Vaak is het toch geen goedkope aanschaf. Daarentegen heb je bij de juiste draagzak voor jou er wel meerdere jaren profijt van.
Manduca
Dit is toch echt wel echt mijn grote favoriet. Geschikt vanaf baby met verkleinstuk dat er standaard inzit en rits die je kan verhogen.
De Manduca is een ergonomische drager die je kunt gebruiken direct vanaf de geboorte tot ca. 3 jaar. De Manduca New Style Navy hoort bij de standaard collectie van Manduca.
De Manduca heeft een uitritsbaar rugpand voor extra lengte, daardoor groeit deze drager letterlijk met je kindje mee. Je kunt de Manduca op 5 punten verstellen, dit maakt optimaal draagcomfortvoor vrijwel iedereen met elk postuur mogelijk.
In de zomerversie zit ook een zonnescherm die het hele jaar door ook ideaal is als soort van luikje tijdens slaaptijd.
Tula Standard
De Tula Toddler is een fijne opvolger voor de dragers waar je kindje eigenlijk te groot voor is geworden. De Tula Toddler is een brede drager waar je nog lang plezier van zult hebben!
Vanaf maat 86 en groter, zit je kindje in deze drager in de ideale houding en wordt zijn gewicht evenredig over je bovenlichaam verdeeld. Hierdoor is optimaal draagcomfort voor vrijwel iedereen met elk postuur mogelijk.
De Tula Peuterdrager is helemaal verstelbaar dus je kunt de tailleband, de gevulde schouderbanden en het borstriempje precies op maat maken.
Rose & Rebellion
De Rose and Rebellion is een fijne opvolger voor de dragers waar je kindje eigenlijk te groot voor is geworden.
Bij draagzakken die vanaf de geboorte te gebruiken zijn, kun je vanaf een bepaalde leeftijd meestal geen optimale ondersteuning meer bieden: een peuter in een babydrager zit nog wel ergonomisch, maar je kunt beter een draagzak hebben die echt voor peuters en kleuters is ontworpen!
Rose & Rebellion-draagzakken zijn lief en stoer, dus ga jij voor Rose of voor Rebellion?
Wompat
Een Wompat wordt handgemaakt in Finland door Wearababy en is onze favoriete ergonomische drager! Hij is stevig, kleurrijk en ontzettend comfortabel. Het rugpand is gemaakt van Girasol draagdoekenstof en er zit een érg leuk kaboutermutsje aan.
Dit kaboutermutsje gebruik je ook wel als slaapkapje en wij vinden dit het leukste detail van de Wompat Toddler RR Blue! De gevulde donkerblauwe schouderbanden zijn gemaakt van corduroy en dragen heerlijk.
Een aanrader voor alle mama’s en papa’s die op zoek zijn naar de meest comfortabele draagzak!
Heb jij ook je kind gedragen?
Baby dragen
- Draagzak of draagdoek?
- Draagdoek newborn baby
- Draagzak baby
- Draagzak peuter / dreumes
- Draagdoek baby knopen
- Waar moet je op letten bij het kopen van een draagzak?
- Boba draagzak 4G Carrier
- Baby dragen; fabeltjes en mythen
- Tips met draagzak op vakantie
- Babydans in draagzak
- Kanga training; fitness met kind in draagzak
- De beste babyverzorgingsproducten: wat werkt écht? - 6 December 2024
- Feestelijke vegetarische kersthapjes voor kinderen - 5 December 2024
- Fruit kersthapjes voor kinderen - 4 December 2024
Ik draag dl regelmatig. Laatste tijd sinds ze op mijn rug kan juist steeds vaker. Ze wil vaak ook liever in de draagzak mee ipv de wagen.
Denk dat het na de zomer wel ver afgelopen is met dragen. Draagzak begint te klein te worden en een nieuwe kopen zit er voorlopig niet in.
Ik draag alledrie mijn kinderen regelmatig, de oudste van 4 vind het nog heerlijk. Ik heb een emei toddler, ook heel fijn want makkelijk verstelbaar tussen mijn 4 en 3 jarige.
Wij zijn vorige week op vakantie geweest en hebben de jongste ook heel veel gedragen. Ze vindt het zelf erg fijn en ik vind het zelf ook prettig om op de rug te dragen. Ideaal!
Ja heerlijk om te dragen! Dochterlief hebben we eerst in een zachte doek gedragen (een echte lifesaver met een baby met krampjes) en later de Ergobaby. Ook met een slechte rug prima te doen. En dochterlief vindt het nog steeds leuk :)
Zelf zou ik alleen niet een doek online bestellen voor je het hebt uitgeprobeerd. Bij een draagdoekconsulent kun je, tijdens een consult of inloopspreekuur, er vaak meerdere uitproberen voor je tot een aankoop overgaat.
Ik heb helaas het dragen pas laat ontdekt, mijn jongste was al 1,5… Ik vind het echt zo jammer dat ik mijn jongens niet als baby’s heb gedragen. Maar als peuter zeker wel! Wij nemen eigenlijk al zo ongeveer een jaar geen buggy of wandelwagen meer mee op dagjes uit. De Tula is zo veel handiger! Mijn jongste van bijna 3 zit er graag in en zo af en toe kan zijn broer van 4,5 er ook in uitrusten.