Skip to Content

Duimen afleren; 5 hulpmiddelen zoals nagellak om te stoppen

Duimen afleren; 5 hulpmiddelen zoals nagellak om te stoppen

Ik zit er weer vol in. Het afleren van duimen bij onze dochter van 5 jaar oud. Wat een hardnekkige gewoonte is dat zeg! Niet te geloven. We zijn al sinds onze dochter 2,5 oud is bezig om haar te laten stoppen met duimen.

Tja, en waarom ik dit artikel dan schrijf voor jou, wanneer ik er nog steeds niet in geslaagd ben om haar te laten stoppen. Dat zal ik je vertellen.

Leeftijd stoppen met duimen

Als er iets bijdraagt aan de hechting van moeder naar kind, dan is het wel het schattige aangezicht van een baby met een duimpje in haar mondje. Je kon mij wegdragen.

Mijn hart smolt van verliefdheid. Ik vond een speen in het mondje van een kind geen gezicht, dus ik was maar wat blij met deze oplossing. Duimen helpt ook bij de zuigbehoefte en geeft een gevoel van veiligheid.

Totdat onze dochter een peuter werd en die duim nog steeds hardnekkig in haar mondje zat. En tegelijkertijd wreef haar wijsvinger ook nog over haar neusje. Hoe lief ook, hygiënisch en gezond is het niet.

Daarom is het advies om met drie jaar proberen dit af te leren, al kan het ook zijn dat je kind hier overheen groeit als het vier is. Dus het werd tijd om een Plan van Aanpak op te stellen om het duimen tegen te gaan.

Begin vroeg

Begin zo vroeg mogelijk met het stoppen van duimen. Hoe langer het in het systeem van je kind zit, des te hardnekkiger is het om te laten stoppen. Hoewel het communiceren lastiger kan zijn met een 2-jarig kind, kun je je verhaal met plaatjes ondersteunen.

Spreek samen een seintje af, wat je kind zal herinneren om zijn duim uit zijn mond te halen. Zo hoef jij niet telkens het woord ‘duim’ zeurend te benoemen. Mocht het echt niet lukken kan je ook met behulp van logopedie proberen te stoppen.

De pleisterberg

En zo kwamen wij op het fantastische idee (of eigenlijk na veel speurwerk op internet) om onze dochter een pleister om haar vinger heen te doen. Helaas was deze pleister geen lang leven beschonken.

Tijd voor hardere actie. Twee pleisters om die duim heen! En ook dat was geen succes. En waar die pleisters bleven is een raadsel.

Totdat we haar matras optilde en een berg aan pleisters vonden. Daar had die slimmerik al haar pleisters ‘verstopt’. Ze was ook nog eens te lui om naar de badkamer te lopen om het in de prullenbak te gooien ?.

Iedere situatie is anders

Bij jouw kind kan een pleister natuurlijk heel goed helpen. Het is een laagdrempelige manier om te leren stoppen met duimen. Koop bijvoorbeeld deze vrolijke pleisters hier. Of teken zelf een leuke smiley op een normale pleister.

Fasen afbouwen

Doorloop de opbouwende fasen.

  • Overdag: Begin overdag met het afbouwen. Zo kan je haar beter helpen herinneren door middel van het sein dat jullie hebben afgesproken. Laat haar bijvoorbeeld drie stickers per dag verdienen. Want overdag de hele dag niet duimen is in het begin teveel gevraagd.
  • Avond: Tijdens de avond kun je eerst nog een pleister omdoen. Zo leert ze om niet te mogen duimen. Wanneer ze haar pleister in de ochtend nog om heeft, verdient ze natuurlijk een mooie sticker. En misschien wel twee, omdat het extra moeilijk in slaap vallen is zonder duim. Later kan je het proberen zonder pleister.
  • Nacht: Wanneer je nog even langs je kinderen loopt wanneer je naar bed gaat, haal dan haar duim uit haar mond.

Je kan er ook voor kiezen om ‘cold turkey’ te stoppen. Niks geen pleisters, gewoon meteen zonder pleister. Bekijk wat het beste voor jouw kind werkt.

Nagellak met vieze smaak tegen duimen

Er bestaat ook nagellak tegen duimen en/of nagelbijten. Deze kun je op haar duim lakken, zodat ze een vieze smaak in haar mond krijgt wanneer ze haar duim erin steekt. Helaas bracht het bij ons niet het gewenste effect, want onze dame at het er zo vanaf. Zo gehecht was ze aan ‘duimie’.

Dr. Thumb

Wij moesten echter met sterker geschut aankomen. En zo kwamen we via aardig wat uren surfen op internet uit bij Dr. Thumb. Een plastic omhulsel voor over de duim wat vast zit aan de pols. Dit dient te voorkomen dat ze het hoesje niet van de duim kunnen aftrekken.

Dr. Thumb is verstelbaar en er zitten meerdere bandjes bij. Je kunt hem ook afdoen als je wilt, bijvoorbeeld tijdens het douchen. Daarna kun je er dan weer een ander bandje doorheen doen. Het bandje kan er niet zelf door je kind worden afgehaald.

Het is een methode waarbij de duim dag en nacht wordt beschermd tegen het duimen, waarbij je niet bang hoeft te zijn dat hij in de nacht wordt afgedaan. Scheelt je weer een hele pleisterberg onder het bed.

Onze peuter was helaas een volhouder. Wat op zich een prachtige eigenschap is, maar in dit geval ons tegenwerkt. Zij wipte als een heuse Houdini haar duimpje eruit en kon er zo in de nacht toch aan zuigen.

Overdag ging het aardig, maar wanneer ze in bed lag, kon haar duim niet ontsnappen aan haar duimverlangen. Nogmaals dit hoeft dus niet het geval bij jullie kind te zijn.

Beloningssysteem

Welke tactiek je ook gaat inzetten om de strijd aan te gaan tegen duimen. Hang er altijd een beloningssysteem aan vast. Laat je kind zelf tien hokjes op een papier tekenen en koop samen stickers.

Maak het papier zo mooi als je kind wilt. Hang het op een opvallende plek. Zodat je kind blijvend wordt gestimuleerd om zijn best te doen. Bedenk samen een beloning wanneer alle tien de stickers zijn verzameld. Denk aan:

  • Een kwartier langer opblijven.
  • Op het grote bed van papa en mama spelen.
  • Papa en mama komen logeren.
  • Samen ijsjes maken.

Probeer niet boos te worden wanneer ze wel een keer duimt en probeer de nadruk te leggen op de goede momenten.

Motivatie

Onze 2,5-jarige dame is nu een 5-jarige dame geworden. Ze duimt overdag niet meer, hoezee! Op school was het in het begin lastig, omdat ze op een gegeven moment moe werd en dan snel terugvalt in haar duimgedrag.

Maar haar juf was zo lief om haar te helpen door middel van een samen bedacht ‘seintje’. Want kinderen hebben een systeem om hen heen nodig om ze te ondersteunen in de strijd tegen het duimen.

We zijn in gesprek gegaan met onze dochter en we hebben haar gevraagd of ze wil stoppen met duimen. En ze zei: “Ja.” Het moment voor ons om samen met haar een plan op te stellen inclusief beloningen.

Heden ten dagen

Onze dochter ligt nu met een supertoffe dierenpleister om haar duim in bed. Ze duimt namelijk alleen nog wanneer ze in bed in slaapt valt. Tijdens het TV kijken, op school in de kring, in de nacht in bed of achter in de auto is haar duim in geen velden of wegen te vinden in haar mond.

Wat een grote overwinning! Nu is het alleen nog zaak om haar duim uit haar mond te houden wanneer ze in slaap probeert te vallen. Ze ligt nu een uur op bed en is nog niet uit haar bed gekomen om te vertellen dat ze niet kan slapen, omdat ze niet mag duimen.

Het voordeel dat we hebben is dat zij ook wil stoppen, ook al vindt ze het lekker. Ik kom morgen snel mijn bed uit, om te bekijken of ze die sticker heeft verdiend. Mits ze het me natuurlijk niet al vol enthousiasme heeft toegeschreeuwd.

De volgende dag; onze dame heeft haar eerste sticker binnen! Wat een overwinning voor haar. Op naar een duimloos leven. Althans een duimzuigloos leven ?

Anita Schokker