Skip to Content

Zelf kaarsen maken (voor Pasen)

Zelf kaarsen maken (voor Pasen)

Al een tijdje wilden dochter en ik graag samen kaarsen maken, we hadden zelfs al een aantal stompkaarsen in de aanbieding gekocht zodat we die konden gebruiken om te smelten. Alleen kwam het er nooit van. Tot ik een zak lontjes tegen kwam bij de Wibra, die kon ik natuurlijk niet laten liggen.

Bij een andere winkel kwam ik ook nog eens leuke potten tegen in de vorm van een uitgekomen ei. Leuk natuurlijk voor bloembollen, maar ook zeer geschikt om kaarsen in te maken. Pasen wordt tenslotte ook wel gezien als het feest van het licht en hoop. Daarom een goed moment om dan toch eindelijk aan de slag te gaan met zelf kaarsen maken.

Wat heb je nodig?

Zelf kaarsen maken (voor Pasen) - Mamaliefde.nl

Zelf kaarsen maken is eigenlijk heel simpel, alles wat je nodig hebt is:

  • (Oude) kaarsen; denk aan restjes die niet opgebrand zijn, verzameling kaarsvet, (goedkope) stompkaarsen of parafinewaskorrels.
  • Lontjes (die heb ik dus zelf bij de Wibra gehaald)
  • Iets waar je in kan gieten (denk aan kleine vaasjes, potjes maar ook wc-rolletjes of ijsvormpjes kunnen)
  • Satéprikkers en wasknijpers
  • Twee pannen (die in elkaar passen, eentje liefst wat ouder omdat er altijd een laagje was in kan achterblijven)

Kaarsen smelten

Zelf kaarsen maken (voor Pasen) - Mamaliefde.nl

Om nieuwe kaarsen te maken, begin je eerst met het smelten van de (oude) kaarsen of parafine, dit doe je au-bain marie. Dat wil zeggen dat je in de grote pan water verwarmt totdat het net niet kookt, en in de bovenste pan de kaarsen stopt. Door de indirecte hitte zal de was smelten zonder te verbranden. Als de was gesmolten is krijg je een transparante vloeistof (al dan niet in een kleurtje).

Heb je er nog restjes van oude lontjes in zitten dan kun je die na het smelten er uit vissen. Houdt er wel rekening mee dat het kaarsvet erg warm is, gebruik eventueel ovenwanten, zeker als je dit samen met kinderen doet.

Lontjes voorbereiden

Zelf kaarsen maken (voor Pasen) - Mamaliefde.nl

Ondertussen kun je alvast de lontjes voorbereiden. Het ligt er een beetje aan wat voor lontjes je hebt; zo heb je lontjes waar al een laagje was omheen zit en dus blijven staan, of lintjes in de vorm van touw die je nog door het metalen ringetje moet halen. Deze kun je meteen om een satéprikker knopen zodat het lontje mooi in het blijft staan. Anders knijp je hem met een wasknijper vast en laat je hem hangen tussen twee satéprikkers zodat hij ook mooi in het midden blijft staan.

Tip: In plaats van deze standaard potjes kun je natuurlijk ook Home Deco boetseerklei van de Action gebruiken om zelf eischalen te maken om te vullen voor vazen.

Kaarsen gieten

Zelf kaarsen maken (voor Pasen) - Mamaliefde.nl

Als (een deel) van het kaarsvet gesmolten is kun je alvast een klein laagje in de vorm gieten zodat de positie van de lont vastgezet wordt.

Zelf kaarsen maken (voor Pasen) - Mamaliefde.nl

Daarna kun je de rest van de wax smelten terwijl je het onderste laagje laat afkoelen. Zodra alles gesmolten is kun je de rest van de vorm vullen en laten staan totdat het gestold is.

Zelf kaarsen maken (voor Pasen) - Mamaliefde.nl

Tip: Gebruik je een wc-rolletje of een glazen vorm, dan kun je er ook voor kiezen om meerdere laagjes in verschillende kleuren te maken voor vrolijk gekleurde kaarsen.

Genieten maar

Zelf kaarsen maken (voor Pasen)

Afhankelijk van de dikte van de vorm is het nu wachten tot al het kaarsvet gestold is. Daarna is het nog even de lont op de juiste lengte afknippen, zodat hij niet te lang wordt, waarna je van je eigen gemaakte kaarsen kan genieten!

Linda van Aken