Groningen met kinderen; top 10 leukste activiteiten en uitjes

Ik ben Tamara, 24 jaar, moeder van Maxim (4) en Floris (2) en momenteel 37 weken zwanger van de derde! Ik blog op www.themommydiaries.nl over mijn zwangerschap (nu nog) en het moederschap! Samen met mijn gezin woon ik in de noordelijkste provincie van Nederland ( er gaat letterlijk niks boven Groningen! Haha) en daarom laat ik jullie 10 uitstapjes in Groningen zien!

 1. Het Sprookjeshof in Zuidlaren

Sprookjeshof zuidlaren - Mamaliefde

‘Drie kleine Kleutertjes’ met mijn peutertje en kleutertje ervoor!

Een pretpark kun je het niet noemen, het is eerder een soort heel grote speeltuin, met een gedeelte binnen en een kinderboerderij. Ik ging hier vroeger heel vaak naartoe met mijn ouders en was dan vooral gek op het sprookjesgedeelte. Hier staan allemaal huisjes en overal wordt een ander sprookje in afgebeeld met licht, muziek ( bekende oudere kinderliedjes zoals ‘berendbotje’ en ‘4 kleine kleutertjes’) en vaak bewegende poppen. Een aanrader voor een gezin met wat jongere kinderen. (2 t/m 8 jaar), entree voor zowel volwassenen als kinderen is €9.95.

Rectificatie: Het Sprookjeshof blijkt net over de grens te liggen in Drenthe.

2. Maïsdoolhof & Bloemenboerderij in Saaxumhuizen

In het dorpje Saaxumhuizen bevond zich de bloemenboerderij. Een boerderij met allerlei leuke activiteiten zoals een huis Maïsdoolhof en een grote bloemenpluktuin! Ook worden er diverse leuke spelletjes georganiseerd zoals ‘klompjesgolf’ en ‘Boerenbowlen’ Ook zijn er genoeg dingen om mee te spelen zoals trampolines, skelters en botsfietsen.

De boerderij beschikt ook over een heuse boerderijwinkel waar echte streekproducten worden verkocht zoals Martinitorendrop, koolzaadzeep en nog veel meer. Ook zijn er allerlei soorten kazen te koop zoals brandnetelkaas en verschillende soorten boeren- en kruidenkazen. Kinderen tot 4 jaar zijn gratis, daarboven bedraagt de entree €5.

Meer informatie vind je hier.

3. Zeehondencrèche Pieterburen

Helemaal in het noorden, in de gemeente de Marne, ligt het dorpje Pieterburen, waar ook de Zeehondencrèche gevestigd is. Nu is het dorpje Pieterburen zelf al erg leuk om een keer te bezoeken (er zit een erg leuk pannenkoekenrestaurant) maar met kinderen is het heel leuk om de zeehondencrèche een keer te bezoeken. Hier worden zeehonden die verstrikt zijn geraakt in netten, of babyzeehonden (ook wel huilers genoemd) die hun moeder zijn kwijtgeraakt en vaak erg verzwakt zijn, opgevangen en net zolang weer verzorgd tot ze er klaar voor zijn en weer sterk genoeg zijn om weer uitgezet te worden. Ook kun je er van alles te weten komen over de zeehonden zelf en het onderzoek wat er gedaan wordt.

Natuurlijk kun je de zeehonden ook bekijken, het verschilt per seizoen alleen een beetje hoeveel zeehonden er aanwezig zijn op de crèche, maar op de site kun je de actuele informatie vinden over hoeveel zeehonden er aanwezig zijn en hoeveel er gered worden! Leuk dagje uit voor jong en oud. De entree bedraagt €5 voor kinderen en €8 voor volwassenen.

Meer informatie vind je hier.

4. Legio Museum, Grootegast

In Grootegast ligt het Legio museum; het museum ligt aan de legolaan en dit speelgoed staat hier ook centraal! Je kan hier kijken, spelen en bouwen! In de vitrines zie je een uitgebreide collectie van het eerste begin van lego met houten speelgoed tot en met de nieuwste sets en series. Er zijn diverse displays van werelden die compleet zijn gebouwd zoals fabuland of treinen vanuit de jaren 70! Natuurlijk zijn er ook meerdere bouwtafels, waar je met primo, duplo en lego kan bouwen. En zelfs een aantal playstations voor de digtale games.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: De leukste museums voor kinderen in Nederland

5. Familiepark Nienoord, Leek

Op dit park is werkelijk van alles te doen! Er is een groot zwemparadijs, een attractiepark, een landgoed, met een prachtig bos en een borg, een museum en nog veel meer! In het park worden regelmatig leuke dingen georganiseerd zoals ´wipe out´banen in het zwembad en discozwemmen (op 5 juni)

Kortom een hele dag vol plezier voor jong en oud! Voor de tarieven is het handig om even de site te raadplegen, dit verschilt namelijk per gedeelte van het park.

Meer informatie vind je hier.

6. Adventurepark Waddenfun, Wehe den hoorn

Op ongeveer 20 minuten van de stad Groningen ligt het Waddenfun Adventure park. Een klimpark met 45 bruggen, ziplines en de mogelijkheid tot klimmen op 3 verschillende niveaus! Ook kun je er leren boogschieten en worden er vaak allerlei activiteiten georganiseerd. Waaronder veel teamspelletjes, dus ook leuk om hier met een grotere groep te komen! Het adventurepark is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. De entreeprijzen zijn t/m 15 jaar €15 euro en daarboven €17.50. Beide Incl. Consumptie.

Meer informatie vind je hier.

7. Vesting Bourtange, Westerwolde

OUde molen vestingstad Bourtagne - Mamaliefde

De oude molen in Bourtange

Vlakbij de Duitse grens ligt de vesting Bourtange. Gebouwd in 1580 in opdracht van Willem van Oranje, om de stad Groningen (tijdens de Tachtigjarigeoorlog) te beschermen tegen de Spanjaarden. De vesting ligt namelijk op de plek waar vroeger de enige weg naar de stad Groningen liep.

In de vesting is nu nog heel veel te zien, zoals de oude uitkijktorens, kanonnen, de ophaalbruggen en veel informatie over hoe de mensen in die tijd leefden. Op 6 en 7 juni vindt ‘De slag om Bourtange’ plaats, een groot rollenspel waarbij acteurs en inwoners van de stad de slag uitbeelden in originele kledij en onder begeleiding van o.a. kanonschoten. Erg leuk om een keer te zien!

Meer informatie vind je hier.

8. Nederlands Stripmuseum

Leuk om te combineren met een dagje winkelen in de stad Groningen is het Nederlands stripmuseum. In dit museum is van alles te vinden over natuurlijk: Strips! Want hoe komt zo’n strip nou tot stand? Je kunt via verschillende video-installaties met bekende striptekenaars meekijken in het ontstaan van striptekeningen, maar het museum beschikt ook over allerlei spelletjes, oude strippagina’s en nog veel meer! Kinderen t/m 3 jaar zijn gratis, 3 t/m 11 jaar is €7.50 en volwassenen betalen €8.95.

Meer informatie vind je hier.

9. Hortus Botanicus Haren

Dit is 1 van de oudste botanische tuinen van Nederland en er is ontzettend veel te zien en te doen voor zowel kinderen als volwassen! Zo is er een Keltische tuin en een Chinese tuin ( met Chinees theehuis).

Voor kinderen worden er allerlei belevingstochten georganiseerd, waarbij je bijvoorbeeld op zoek gaat naar insecten, mee kunnen kijken in een bijenstal naar het werk van een imker en een heuse schattenjacht naar een oude Inca-schat!

Kinderen t/m 3 jaar zijn gratis, van 4 t/m 15 jaar €4 euro en vanaf 16 jaar is het tarief €8.

Meer informatie vind je hier.

10. Het Groninger Museum

Met wat oudere kinderen is het leuk om het Groninger Museum te bezoeken. Een prachtig gebouw, direct aan het station aan het water gelegen, met altijd wisselende exposities, zodat er altijd wat nieuws te ontdekken valt. Het museum heeft een paar verschillende verdiepingen, zowel boven als onder water en hierdoor heb je niet het idee dat je ruimte na ruimte hetzelfde ziet, wat je bij veel traditionele museums wel hebt.

Voor kinderen vanaf 6 jaar worden er ook diverse puzzelspeurtochten door het museum georganiseerd, dus die hoeven zich ook niet te vervelen! Kinderen t/m 5 jaar zijn gratis, 6 t/m 16 jaar is €3 en voor volwassenen bedraagt de entree €13.

Meer informatie vind je hier.

11. Kinderboerderij Winschoten

Een dagje naar de kinderboerderij doen we allemaal wel eens met kinderen, echter is dit niet zomaar een kinderboerderij, maar echt één waar van alles te doen is, waardoor het leuk is voor alle leeftijden! Zo is het mogelijk om een rondrit met paard en wagen te maken, lekker te spelen in de speeltuin en natuurlijk mag je alle aanwezige dieren aaien en bekijken! Er worden vaak diverse themadagen georganiseerd zoals een Duitse dag en een schaapscheerderfeest! Erg leuk om een keer bij aanwezig te zijn! De entree tot de kinderboerderij is gratis! Altijd mooi meegenomen!

Meer informatie vind je hier.

Dit waren mijn 10 uitstapjes in Groningen! Voor actuele openingstijden is het misschien wel erg handig om de site van het uitje op te zoeken voor je er naartoe gaat! Alvast veel plezier! Op zoek naar meer leuke uitstapjes in Groningen, lees dan deze blog van Desiree over haar weekend Groningen

Summary
Review Date
Reviewed Item
Top 10 leuke kinder uitjes en activiteiten in Groningen
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 5 )

  • Het sprookjesbos ben ik vroeger als kind wel geweest met mijn ouders, weet er niet veel meeR van, maar wil er zeker ook eens heen met mijn eigen kinderen!! Net als Nienoord, schijnt inderdaad erg leuk te zijn. Beide vanuit Friesland, waar ik woon, prima te doen!

  • Altijd leuk om een uitje te maken!

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top