In het noorden van het land, tegen de grens met Duitsland aan en grenzend aan Friesland en Drenthe, vind je de provincie Groningen met gelijknamige hoofdstad. Houd er rekening mee dat als je hier heen gaat op vakantie de afstanden wat langer kunnen zijn dan in de Randstad. Het aanbod van activiteiten is heel divers, van historische bezienswaardigheden tot kindvriendelijke musea, leuke uitstapjes in de natuur en pretparken.

Lees ook: Hot Spot: Family Café & kids conceptstore Denderz in Groningen

Buitenspeeltuin ’t Speulparadies – Beerta

Er is volop vermaak: Er is een grote dierenweide met konijnen, schapen, geiten, alpaca’s en vele andere dieren.De speeltuin is compleet en avontuurlijk met een springkussen, glijbaan, skelters, klimrekken etc. Tevens is de speeltuin aangepast voor mensen met een beperking.Voor de volwassenen is er een terras met zicht op de spelende kinderen. Tegen betaalbare prijzen kunt u genieten van diverse versnaperingen.’t Speulparadies is een geschikte locatie voor kinderfeestjes of schoolreisjes.

Meer informatie vind je hier.

Vesting Bourtange – Bourtange

Breng je een bezoek aan Westerwolde dan mag vestingdorp Bourtange niet op het programma ontbreken. In Bourtange vindt je een reconstructie van de oorspronkelijke vesting van 1742. Wandel over de ophaalbrug het vestingdorp in en stap het verleden binnen.

Meer informatie vind je hier.

Het Groninger Museum – Groningen

Met wat oudere kinderen is het leuk om het Groninger Museum te bezoeken. Een prachtig gebouw, direct aan het station aan het water gelegen, met altijd wisselende exposities, zodat er altijd wat nieuws te ontdekken valt. Het museum heeft een paar verschillende verdiepingen, zowel boven als onder water en hierdoor heb je niet het idee dat je ruimte na ruimte hetzelfde ziet, wat je bij veel traditionele museums wel hebt.

Voor kinderen vanaf 6 jaar worden er ook diverse puzzelspeurtochten door het museum georganiseerd, dus die hoeven zich ook niet te vervelen! Kinderen t/m 5 jaar zijn gratis, 6 t/m 16 jaar is €3 en voor volwassenen bedraagt de entree €13.

Meer informatie vind je hier.

Natuurbad – Engelbert

In Engelbert kan je nog heerlijk genieten van de ouderwetse sfeer van een openlucht zwembad. De ervaren zwemmers kunnen gebruik maken van de duiktoren van maar liefst 5 meter hoog, waar op verschillende hoogtes duikplanken zijn aangebracht. Voor het zonnebaden zijn er diverse zonneweides.  Verder vind je hier een gezellige kantine voor een hapje en een drankje. Behalve zwemmen kun je ook zeilen en surfen op de Engelberter Plas.

Meer informatie vind je hier.

Nederlands Stripmuseum – Groningen

Leuk om te combineren met een dagje winkelen in de stad Groningen is het Nederlands stripmuseum. In dit museum is van alles te vinden over natuurlijk: Strips! Want hoe komt zo’n strip nou tot stand? Je kunt via verschillende video-installaties met bekende striptekenaars meekijken in het ontstaan van striptekeningen, maar het museum beschikt ook over allerlei spelletjes, oude strippagina’s en nog veel meer!

Meer informatie vind je hier.

Oerrr Kardinge – Groningen

Uitleg over wat je allemaal in de speelnatuur van Kardinge kan doen is bijna niet nodig. Het ontdekken van de speelnatuur gaat hier bij de kinderen vanzelf. Water, zand, boomstammen, stapstenen en wilde bloemen, wat wil je nog meer? Pomp water op met de waterpomp bovenop een oude wierde en loop met je blote voeten door de modder. De speelnatuur van Kardinge is ook toegankelijk voor kinderen met een beperking. De speelnatuur is zo ingericht dat alle kinderen samen kunnen spelen.

Meer informatie vind je hier.

Legio Museum – Grootegast

In Grootegast ligt het Legio museum; het museum ligt aan de legolaan en dit speelgoed staat hier ook centraal! Je kan hier kijken, spelen en bouwen! In de vitrines zie je een uitgebreide collectie van het eerste begin van Lego met houten speelgoed tot en met de nieuwste sets en series. Er zijn diverse displays van werelden die compleet zijn gebouwd zoals fabuland of treinen vanuit de jaren 70! Natuurlijk zijn er ook meerdere bouwtafels, waar je met primo, duplo en lego kan bouwen. En zelfs een aantal Playstations voor de digtale games.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: De leukste museums voor kinderen in Nederland

Beachclub Kaap Hoorn – Haren

Wie aan Groningen denkt, denkt niet meteen aan strand. Toch is er een plekje aan het Hoornsemeer waar die gedachte nog helemaal niet zo gek is. Bij Beachclub Kaap Hoorn Groningen kun je het hele jaar door terecht voor het zand tussen je tenen. Een prachtig plekje waar de kinderen zich prima vermaken door de vele speeltoestellen. De uitstekende ligging aan het Hoornsemeer zorgt voor een setting die meteen doet denken aan vakantie. Op slechts een paar minuten rijden van het centrum van Groningen.

Meer informatie vind je hier.

Hoornse plas – Haren

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Hoornse Plas Haren- Mamaliefde.nl

Dit is echt een onwijs mooi pareltje volgens Yvonne. Verstopt in Groningen. Eigenlijk is hier alles voor een perfecte dag ontspanning aanwezig. Veel gras om lekker in te zitten of te op één van de velden te voetballen, zand bij het water om lekker te graven en zandkastelen te bouwen. En een grote plas (meer) om in te zwemmen, dit is voor de kleintjes afgezet met drijvers in het water. En dit alles is tussen bomen en zo ben je dus echt helemaal afgesloten van de stad. Je kan er ook heerlijk wandelen. Er is een leuke speeltuin, ook een deel in het water bij. En een restaurant in de buurt (Kaap Hoorn) en op warme dagen zijn de loketten, waar je ijsjes en snacks kan kopen, open.

Meer informatie vind je hier.

Hortus Botanicus – Haren

Dit is 1 van de oudste botanische tuinen van Nederland en er is ontzettend veel te zien en te doen voor zowel kinderen als volwassen! Zo is er een Keltische tuin en een Chinese tuin ( met Chinees theehuis).

Voor kinderen worden er allerlei belevingstochten georganiseerd, waarbij je bijvoorbeeld op zoek gaat naar insecten, mee kunt kijken in een bijenstal naar het werk van een imker en een heuse schattenjacht naar een oude Inca-schat!

Meer informatie vind je hier.

Activiteitencentrum  & kabouterpad Lauwersoog