Skip to Content

Rijlessen vanaf welke leeftijd mag je afrijden?

Rijlessen vanaf welke leeftijd mag je afrijden?

Het hebben van een rijbewijs is vaak een enorme mijlpaal en kan zorgen voor heel veel vrijheid en flexibiliteit. Veel jongeren kijken hier lang naar uit, soms zijn er ook afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld tot de 18e niet drinken of roken waar tegenover staat dat de ouders betalen voor de rijlessen.

Zeker als jongere is dat een behoorlijke kostenpost. Als je dan eenmaal dat felbegeerde papiertje hebt mogen ontvangen, wordt het tijd om op pad te gaan

. In het begin zal je vooral de auto van je ouders lenen, of misschien heb je geluk en weet je ergens voor een paar honderdjes er één op de kop te tikken. Online is er tegenwoordig heel veel te vinden.

Als je begint met rijlessen is het goed om dit vooraf even goed voor te bereiden zodat je weet wat je kan verwachten. Het CBR heeft een aantal handige rijbewijstips waar je rekening mee moet houden.

Vanaf welke leeftijd mag je rijlessen volgen?

Weet je dat je vanaf je 18e mag autorijden maar al vanaf 16,5 jaar rijlessen mag volgen? In maart 2018 is de wet 2drive aangenomen. Dankzij deze wet kan je al vanaf 16,5 jaar starten met het volgen van rijlessen.

Vervolgens mag je vanaf je 17e het praktijkexamen afleggen voor het rijbewijs B. Tot je 18e mag je rijden onder begeleiding van een coach, daarvoor moet je dan wel een begeleiderspas aanvragen.

Zelf was ik al ‘wat ouder’ en studeerde ik toen ik begon met de rijlessen. Het doel; in 1 jaar het rijbewijs halen omdat we vakantieplannen aan het maken waren voor een roadtrip door half Europa. Dit zouden we met zijn drieën doen, zodat we onderweg konden afwisselen.

Helaas was die deadline iets te strak, daarna gelukkig toch doorgezet. Al was er als student geen geld voor een eigen auto, maar mocht ik wel zo af en toe een auto lenen van mijn ouders om het niet te verleren ;-)

Hoeveel rijlessen voor je rijbewijs B?

Hoeveel rijlessen je nodig hebt kan heel erg verschillen. Landelijk gezien ligt het gemiddeld aantal lesuren voor het rijbewijs op ongeveer 38 uur (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten).

Als je snel dingen oppakt en feeling hebt met het rijden heb je minder uur nodig dan als je daar moeite mee hebt, en dus meer uren achter het stuur moet doorbrengen voor je klaar bent om af te rijden. Eerder afrijden heeft niet veel nut en is alleen zonde van het geld.

Het ligt ook aan het tempo waarin je de lessen volgt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een spoedcursus te boeken waarbij je in een week fulltime achter het stuur zit om zo snel mogelijk klaargestoomd te worden voor het rijbewijs.

De meesten zullen echter twee lessen per week volgen. Het is belangrijk om regelmatig lessen te volgen, dan leer je sneller en heb je minder rijlessen nodig. Als je je rijlessen een tijdje onderbreekt, loop je gevaar dat je niveau minder wordt.

Tot slot kunnen ook de kwaliteit van je rijschool en de klik met de rij-instructeur een rol spelen in het thema. Vooraf kan je vragen naar het slagingspercentage; ligt dat boven de 50% dan is dat hoger dan gemiddeld.

Wat kost een rijbewijs?

De kosten voor een rijbewijs zijn gemiddeld ruim € 2.300 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten).

Het grootste deel ben je kwijt aan de rijlessen. Als je een goede rijschool met een fijne instructeur weet te vinden kan dat zorgen dat je minder lessen nodig hebt en je minder vaak hoeft af te rijden. Waardoor duurdere lessen op de lange termijn wel goedkoper kunnen zijn dan een goedkope rijschool waarbij je meer lessen nodig hebt.

De gemiddelde lesprijs € 41,41 per uur. De kosten voor het rijlessen kan heel erg variëren of je een half uur, drie kwartier of zelfs een uur lest. Of dat je een spoedcursus volgt. Maar ook waar je woont.

In de Randstad kunnen de prijzen hoger liggen dan op het platteland.

Daarnaast heb je de kosten voor:

  • € 34,80 Gezondheidsverklaring CBR
  • € 24,50 Auto Theorieboek B
  • € 31,50 per theorie-examen (gemiddeld 2,4 examens)
  • € 102,00 per praktijkrijexamen (gemiddeld 2 rijexamens)
  • € 102,00 Tussentijdse toets (40% doet een tussentijdse toets)
  • € 38,90 Rijbewijs aanvragen (gemiddeld per gemeente)
  • € 10,00 Pasfoto’s voor rijbewijs (gemiddeld)

Theorie-examen

Voordat je mag gaan afrijden voor het praktijkexamen moet je eerst je theorie halen. Het is goed om hier in de planning rekening mee te houden. Je theorie is namelijk beperkt geldig.

Het beste kan je daarom het examenmoment inplannen als je volgens je instructeur bijna klaar bent om voor je praktijkexamen te gaan. Zorg wel dat je vooraf al het theorieboek rijbewijs hebt doorgenomen, zodat je geen spoedcursus theorie hoeft te volgen.

Zelfs als je niet slaagt, heb je daarna nog de tijd om extra lessen te volgen en een nieuwe poging te doen en je niet opnieuw je theorie hoeft te halen. Scheelt toch ook weer in de kosten ;-)

Voor het theorierijexamen moet je op de hoogte zijn van de nieuwste verkeersregels en moet je een aantal situaties beoordelen en aangeven hoe je zou handelen. Om feeling te krijgen kan je vooraf gratis theorie-examen oefenen.

Rijlessen vanaf welke leeftijd mag je afrijden? - Mamaliefde

Afrijden; praktijkexamen

En dan is het zo ver; je mag afrijden voor je rijbewijs. Ben je heel erg zenuwachtig dan kan je een tussentijdse test afleggen bij het CBR. Dan kan je alvast wennen aan de situatie en een aantal bijzondere verrichtingen afstrepen zodat je die tijdens het afrijden niet meer hoeft te doen.

Voor het afrijden kan je de opdracht krijgen om naar een bepaald punt te rijden, deze route zal je tijdens de rijles veel volgen. Op aanwijzingen van de examinator rijden of met behulp van een navigatiesysteem.

Je mag zelf bepalen of je graag je rij-instructeur bij je wil hebben. Het kan fijn zijn dat je een vertrouwd aanspreekpunt in de auto hebt. En mocht je het niet halen, weet hij ook wat er nog geoefend moet worden.

Het afrijden duurt ongeveer een half uur. Je begint bij het CBR en stapt vervolgens in de auto waarin je rijlessen hebt gehad. Voordat je in de auto stapt kan hij wat vragen stellen over de auto en moet je de ogentest doen waarbij je het nummerbord van een auto op een paar meter afstand moet oplezen zodat ze kunnen checken of je zicht wel voldoende is.

Na afloop krijg je te horen of je wel of niet geslaagd bent. Je hoeft echt niet foutloos te rijden, zo parkeerde ik achteruit halverwege op de stoep. Daarom dacht ik dat ik gezakt was en was ik een stuk minder gespannen.

Achteraf hoorde ik dat ik toch geslaagd was, ik kreeg wel de opmerking om nog wat vaker te oefenen, maar ik had goed om me heen gekeken ook tijdens het inparkeren waardoor het niet perfect was, maar wel veilig.

Wat voor afspraken heb jij met je kind omtrent het halen van het rijbewijs?

Linda van Aken