Skip to Content

Lenzen voor kinderen; vanaf welke leeftijd en hoe zit het met huilen?

Lenzen voor kinderen; vanaf welke leeftijd en hoe zit het met huilen?

Brillen bij kinderen, we zien ze steeds meer. Waar je vroeger als kind misschien een beetje een vreemde eend in de bijt was wanneer je een bril droeg is dat tegenwoordig helemaal normaal. Steeds meer kinderen dragen bril. Misschien jouw kind ook wel.

Maar kinderen die een bril dragen kunnen ook interesse krijgen in het dragen van contactlenzen. Het dragen van contactlenzen brengt voordelen en nadelen mee ten opzichte van het dragen van een bril.

Een bril of lenzen voor je kind? In dit artikel lees je er meer over.

Een bril of lenzen? Het begint bij een ogentest

Het kan zo zijn dat jij zelf het gevoel hebt dat je kind niet goed ziet. Ook kan je kind het zelf aangeven of komt deze uitslag naar voren bij een ogentest op het consultatiebureau of de basisschool.

Wanneer je met jouw kind het consultatiebureau bezoekt krijgt je kind ook één of meerdere keren een oogtest. Hieruit kan naar voren komen dat je kind niet optimaal ziet.

Als dit het geval is zal jouw kind worden doorverwezen naar een oogarts. De oogarts zal vervolgens testjes met je kind uitvoeren om meer te weten te komen over het zicht van jouw kind.

Een bril of lenzen voor je kind?

Wanneer je kind nog relatief jong is zal een bril de meest logische keuze zijn. Lenzen zijn namelijk in de meeste gevallen niet goed geschikt voor jonge kinderen.

Lenzen zijn erg kwetsbaar en ze moeten in het oog geplaatst worden en er weer uitgehaald worden. Brillen zijn tegenwoordig erg stevig en zijn daarom goed geschikt voor kinderen.

Maar een bril kan tegelijkertijd ook lastig zijn. Denk hierbij aan buitenspelen of sporten. Een bril valt eerder dan lenzen en kan dan ook beschadigd raken. Daarnaast is het gezichtsveld van iemand die een bril draagt kleiner dan van iemand die lenzen draagt.

Contactlenzen kunnen dan ook weer een enorme boost aan het zelfvertrouwen van een kind geven. Vaak is dit ook één van de redenen waarom kinderen er om vragen na het dragen van een bril.

Symptomen dat je kind slecht ziet

Bij erg jonge kinderen is slecht zicht lastig te herkennen. Wanneer kinderen groeien en ouder worden is het makkelijker om te constateren dat ze een oogafwijking hebben. In de meeste gevallen wordt het herkent wanneer je kind op de basisschool zit.

Aan de volgende signalen is het te herkennen dat je kind een oogafwijking heeft:

  • Je kind zit het liefst (te) dicht op de tv
  • Het kan zo zijn dat je kind wat scheef kijkt
  • Tijdens het lezen of tv kijken worden de ogen dicht geknepen om beter te kunnen zien
  • Je kind heeft veel last van hoofdpijn
  • Een oog loenst naar binnen of buiten naarmate je kind moe wordt
  • Je kind kan niet goed op het schoolbord kijken

Wanneer je dingen uit het bovenstaande rijtje herkent bij je kind kan het zijn dat je kind een bril nodig heeft. Om erachter te komen of dit ook daadwerkelijk zo is zal het consultatiebureau of de huisarts geadviseerd moeten worden.

Wanneer ze hier ook het vermoeden van een oogafwijking hebben zal het kind worden doorverwezen naar een oogarts voor een oogmeting.

Een bril voor kinderen: vanaf welke leeftijd kan dat?

Kinderen kunnen al op zeer jonge leeftijd een bril dragen. Zo zijn er al brillen bij de opticien te verkrijgen voor kinderen die speciaal ontworpen zijn voor kinderen van 0-3 jaar.

Vaak zijn deze brillen voorzien van een hoofdband. Zo zal de bril bij een baby niet van het hoofd afglijden en blijft de bril goed zitten zodat je kleintje alles weer prima kan zien.

Voor kinderen waarbij de bril niet zomaar van het hoofd zal glijden zijn er brillen zonder hoofdbandjes te verkrijgen. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten en maten.

Tip: laat je kind zelf de bril uitzoeken wanneer je kind een bril nodig heeft. Dit is goed voor het zelfvertrouwen en zo weet je zeker dat je kind een bril uitkiest die hij of zij ook echt wil dragen.

Lees ook: Wanneer heb je een bril nodig?

Lenzen voor kinderen: vanaf welke leeftijd is dat mogelijk?

Er kan een moment komen waarop je kind zijn of haar bril wil switchen voor contactlenzen. Dragen van lenzen is niet schadelijk voor een kind, dus of je kind lenzen of een bril draagt is in dat opzicht geen groot punt.

Maar als je echt naar de groei van de ogen van kind kijkt zijn die pas klaar voor het dragen van lenzen vanaf een jaar of 8. Het is mogelijk om voor die tijd te starten met het dragen van lenzen maar er is dan nog een risico dat het kind een lui oog gaat ontwikkelen. Dat is natuurlijk niet iets wat je voorkeur geniet.

Maar wat minstens zo belangrijk is: je kind moet er ook echt klaar voor zijn. Om contactlenzen veilig en hygiënisch te kunnen dragen is er zelfstandigheid en discipline nodig.

Bij het dragen van lenzen komt namelijk nog wel wat kijken. Een bril poets je even op als die smerig is. Bij lenzen is dat net even anders. Lenzen moeten namelijk iedere dag in- en uitgedaan worden.

Daarnaast moeten ze netjes en hygiënisch opgeborgen en gereinigd worden. Een leeftijd is daarom lastig te koppelen aan het dragen van lenzen. Kinderen zijn erg verschillend.

Het ene kind is verder op 8-jarige leeftijd dan de ander. Een goede discipline ontwikkelt zich bij de een vroeger dan de ander. Je kind lenzen laten dragen is dan ook echt afhankelijk van de ontwikkeling van je kind.

Welke contactlenzen voor kinderen zijn geschikt?

Heeft je kind de wil en discipline om lenzen te dragen? Dan heeft je kind een voorschrift nodig. Kinderen onder de 16 jaar moeten namelijk de goedkeuring hebben van een oogarts voor het dragen van lenzen.

De lenzen zullen gemaakt worden bij de opticien in de sterkte die nodig is voor de ogen van jouw kind. Bij kinderen worden tegenwoordig in de meeste gevallen zachte lenzen aangemeten.

Een oogspecialist doet dit doordat harde lenzen sneller de pasvorm verliezen, het oog nog in ontwikkeling is en omdat zachte lenzen ook gewoon een stuk comfortabeler zijn om te dragen voor je kind.

Een bril of lenzen voor je kind.

Belangrijke punten:

  • het is mogelijk een bril af te wisselen met lenzen
  • een kind kan tot en met 8 jaar nog een lui oog ontwikkelen door het dragen van lenzen
  • lenzen zijn relatief vaak goedkoper dan de aanschaf van een bril
  • een bril is voor jongere kinderen beter geschikt
  • een kind kan het dragen van een bril als vervelend ervaren.
  • het dragen van lenzen kan je kind een enorm groot zelfvertrouwen geven
  • motivatie is een echte pre bij het overstappen van een bril naar lenzen
  • je kind moet zelfstandig genoeg zijn om lenzen te kunnen dragen
  • kinderen kunnen het dragen en in- en uitdoen van lenzen als eng ervaren. Ga alleen over op contactlenzen als het kind het zelf wil en niet omdat jij het als ouder graag wilt.

Dan nog even dit:

Dit blog is geschreven door Madelon van Meer met Mama. Moeder van Bram, een brildragende jongen van 7 jaar. Doordat zij met regelmaat met haar zoon bij de oogarts zit is zij zich verder gaan verdiepen in het dragen van een bril of contactlenzen bij je kind.

Haar zoon is geïnteresseerd in het dragen van contactlenzen. Dit kwam doordat een vriendje overgestapt is van een bril naar lenzen.

Na volop onderzoek te hebben gedaan samen met haar zoon Bram, en overleg te hebben met de oogarts, is er besloten om toch nog niet over te stappen op contactlenzen. Dit puur en alleen omdat Bram er zelf nog niet klaar voor is

. Hij heeft nog niet de discipline om zelf de lenzen iedere dag in en uit te doen, we moeten hem namelijk nog iedere ochtend herinneren aan het opdoen van zijn bril. Maar ook vindt hij het nog wat spannend om over te stappen op lenzen.

Gelukkig kan hij zijn bril dragen zolang hij dat wil. Wanneer hij over wil stappen op lenzen is dat prima, wil hij dat niet dan is dat ook prima.

Medische disclaimer - Mamaliefde.nl
Floortje