Skip to Content

Wanneer heb je een bril nodig? Bij welke symptomen en hoofdpijn?

Wanneer heb je een bril nodig? Bij welke symptomen en hoofdpijn?

Je ogen zijn niet voor niets één van de vijf zintuigen; ze zijn onmisbaar om de wereld om je heen te kunnen zien. Echter hebben maar liefst 6 van de 10 mensen last van hun ogen en kan er een bril nodig zijn.

Bij de één is dit al van jongst af aan, bij de ander kan dit pas later nodig zijn. Maar waar merk je aan of je een bril nodig hebt en hoe zit het dan met brillen of lenzen?

Tekenen die er op wijzen dat je een bril nodig kan hebben

Er zijn een aantal veelvoorkomende tekenen die erop wijzen dat je mogelijk een bril nodig kan hebben.

Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

  • Wazig of onscherp zicht: Als je merkt dat je zicht niet meer zo scherp is als vroeger en dat het moeilijker wordt om dingen op afstand of dichtbij te zien, kan dit een teken zijn dat je een bril nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan de letters op een verkeersbord.
  • Hoofdpijn en vermoeidheid: Als je veel tijd besteedt aan activiteiten waarvoor je veel moet zien, zoals werken op een computer of lezen, en je ervaart hoofdpijn en vermoeidheid, kan dit ook een teken zijn dat je een bril nodig hebt.
  • Oogvermoeidheid en droge ogen: Als je ogen vermoeid aanvoelen na een dag hard werken, of als je last hebt van droge ogen, kan dit ook wijzen op een mogelijke behoefte aan een bril.
  • Dubbelzien: Als je dubbele beelden ziet, kan dit een teken zijn van een visuele afwijking die mogelijk gecorrigeerd kan worden met een bril.
  • Veranderingen in kleurperceptie: Als je merkt dat kleuren minder helder lijken dan voorheen of als je moeite hebt met het onderscheiden van bepaalde kleuren, kan dit ook een teken zijn dat je een bril nodig hebt.

Als je een of meer van deze symptomen ervaart, is het raadzaam om een afspraak te maken met een opticien of eventueel een oogarts voor een oogonderzoek. Zij kunnen vaststellen of je inderdaad een bril nodig hebt en, indien nodig, een recept voor je bril voorschrijven.

Waarom is het belangrijk om regelmatig je ogen te testen

Het testen van je ogen is belangrijk omdat het kan helpen bij het opsporen van oogaandoeningen. Regelmatig oogonderzoek kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van oogaandoeningen zoals glaucoom, maculadegeneratie en staar, die als ze niet worden behandeld, tot blijvende schade aan het gezichtsvermogen kunnen leiden.

Als je een bril draagt, kan het regelmatig testen van je ogen ervoor zorgen dat je zeker weet dat de meting up-to-date blijft, en je ogen zo goed mogelijk gecorrigeerd en ondersteund worden voor een optimaal gezichtsvermogen.

Het wordt aanbevolen om minstens eens in de twee jaar een oogonderzoek te laten uitvoeren, maar dit kan vaker nodig zijn als je oogproblemen hebt of als er sprake is van andere risicofactoren.

Kies je voor lenzen of een bril?

Of je nu kiest voor lenzen of een bril, hangt af van verschillende factoren. Zo zijn brillen over het algemeen gemakkelijker te gebruiken en te onderhouden dan contactlenzen.

Ze zijn eenvoudiger aan te passen en je hoeft je geen zorgen te maken over het inbrengen of verwijderen van de lenzen, wat voor sommige mensen lastig kan zijn.

Brillen bieden ook bescherming tegen stof, wind en andere deeltjes die in de ogen kunnen komen, en zijn over het algemeen minder duur dan contactlenzen. Er zijn speciale brillen voor dames, heren en kinderen.

Aan de andere kant bieden contactlenzen voordelen zoals onbelemmerd perifeer zicht, een natuurlijkere uitstraling, en ze beperken je niet in sport of fysieke activiteiten.

Bovendien zijn ze minder gevoelig voor weersinvloeden en beslaan ze niet. Sommige mensen geven de voorkeur aan contactlenzen omdat ze het gevoel hebben dat ze er beter uitzien zonder een bril op hun gezicht, terwijl anderen liever een bril dragen omdat ze zich er meer comfortabel bij voelen.

Echter hebben lenzen ook extra zorg en hygiëne nodig bij het schoonmaken en dragen. Ze zijn niet geschikt voor iedereen, zoals mensen met droge ogen of bepaalde oogaandoeningen.

Het is daarom verstandig om de voor- en nadelen van lenzen versus brillen te overwegen en advies te vragen aan een professional om te bepalen wat het beste bij jouw individuele behoeften past.

Waar op letten bij het kiezen van een bril?

Bij het kiezen van een bril zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden om ervoor te zorgen dat je een bril kiest die comfortabel is om te dragen en die er goed uitziet.

  • Scherpte: De belangrijkste functie van een bril is het corrigeren van je gezichtsvermogen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bril de juiste scherpte heeft.
  • De pasvorm van je bril is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze comfortabel zit en goed op je neus en oren past. Het is belangrijk om de bril af te stellen zodat deze niet te strak of te los zit, en om te controleren of de brillenglazen goed in het midden van je gezichtsveld zitten.
  • Brillen zijn ook een verlengde van je outfit en kunnen gebruikt worden als modeaccessoire, dus het is belangrijk om een bril te kiezen die bij je stijl en persoonlijkheid past. Er zijn veel verschillende stijlen beschikbaar, waaronder klassieke, trendy en retro-ontwerpen.
  • Coatings: Brillenglazen kunnen ook worden behandeld met coatings om reflecties, krassen en vuil te verminderen. Er zijn ook coatings beschikbaar die bescherming bieden tegen UV-straling.
  • Budget: Ten slotte is het belangrijk om je budget in gedachten te houden bij het kiezen van een bril. Brillen variëren in prijs, afhankelijk van het materiaal en de stijl. Het is belangrijk om te zoeken naar een bril die past bij je behoeften en budget. Wil je een betaalbare bril dan kun je er ook voor kiezen om na de oogmeting online de brillen van Charlie Temple te bekijken.

Door rekening te houden met deze factoren bij het kiezen van een bril, kun je ervoor zorgen dat je een bril kiest die comfortabel is om te dragen, die er goed uitziet en die je gezichtsvermogen effectief corrigeert.

Linda van Aken