Skip to Content

12 days of Christmas

12 days of Christmas

Je kent vast het liedje Twelve Days Of Christmas wel. Ik beken dat ik weleens heb gedacht wat een raar liedje het eigenlijk was. Hoezo 12 dagen kerst? Maar wist je dat kerstmis eigenlijk echt 12 dagen duurt? Wat wordt er dan verstaan onder 12 dagen kerst?

Wat is het kerstfeest?

Kerst is een christelijk feest en is in Nederland een officieel feest. Dat houdt in dat mensen op deze dagen recht hebben op vrije dagen. Met kerst herdenken Christenen dat Jezus geboren is. Nu zijn ze daar in de kerk al veel langer mee bezig. Vier weken voor kerst begint namelijk de adventsperiode al.

Of eigenlijk vier zondagen voor kerst. Op de eerste zondag zal er 1 kaarsje gebrand worden en iedere zondag komt er dan een kaarsje bij. Vier adventskaarsen heb je vast al wel eens ergens zien staan. Zij symboliseren dat het steeds lichter wordt omdat Jezus steeds dichterbij komt.

Voor de kinderen in de kerk is er vaak een adventsproject. Zij zijn dus al die weken ook al bezig met de komst van Jezus en vaak staat ervoor in de kerk iets van het project. Dat kan een tafel zijn waar iedere week een voorwerp op komt te liggen die te maken heeft met het verhaal van die week.

Of ze maken bijvoorbeeld een knutsel voor in de kerstboom, die zo steeds voller wordt. Natuurlijk zal iedere kerk dit weer anders doen en verschilt dit ook per jaar.

Twee dagen kerst

Kerstfeest duurt tegenwoordig 2 dagen. Hoewel dat ook wel weer een beetje kort door de bocht is. Eigenlijk begint het immers al tijdens kerstnacht op 24 december. Kerken hebben dan in de avond een kerkdienst waarbij de geboorte van Jezus herdacht wordt. Het is ook wel gewoon dat op die avonden de kerken veel voller zitten dan normaal. Het tijdstip dat de kerken hun diensten houden verschilt enorm.

Er zijn kerken die dit gewoon om bijvoorbeeld 7 uur in de avond al doen, net als de andere avonddiensten. Andere kerken maken er een echte nachtdienst van en beginnen pas om half elf, ofzo. Daarna heeft iedereen (op bepaalde beroepen na dan) twee dagen vrij.

Ook tijdens die dagen worden er kerkdiensten gehouden en ook nu verschilt het per kerk wanneer, hoe vaak en wat voor diensten dat zijn. Veel kerken hebben dan namelijk ook gezinsdiensten, waarbij de dienst echt op kinderen gericht is.

Twaalf dagen kerst

Maar hoe komen we dan nu uit bij die twaalf dagen kerst? Eigenlijk is het nog altijd zo dat de kerstperiode 12 dagen duurt. Alleen wordt het in de volksmond nooit zo genoemd. Wij zien alleen de twee vrije dagen als kerst. In de kerk zie je nog altijd wel dat het doorloopt.

Hoewel het kerstproject van de kinderen, bijvoorbeeld, vaak stopt met kerst met bijzondere activiteiten, loopt het verhaal vaak wel door tot en met Drie Koningen. Want pas dan stopt de kerstperiode echt. Bij mij in de kerk verdwijnen dan ook pas de kerstversieringen.

Driekoningen

Driekoningen wordt gevierd op 6 januari. Nu is dat geen officiële feestdag en daarom ook minder zichtbaar voor veel mensen. Het zal per kerk verschillen hoe er mee omgegaan wordt. Deze dag wordt dus gevierd op 6 januari of op de eerste zondag na 1 januari (zoals onze kerk het doet).

Het verhaal uit de Bijbel wat hierbij hoort is dus de komst van de drie koningen of wijzen uit het oosten. Zij komen op kraamvisite, zeg maar, bij Jezus. Ook die Drie Wijzen (of koningen) heb je vast al weleens in een kerststalletje gezien. Het is ook logisch dat ook dit verhaal gewoon nog bij kerst hoort.

Het liedje

Ben je hier eigenlijk terecht gekomen omdat je op zoek was naar de tekst van het liedje? Geen nood, die vertellen we ook nog maar even:

On the first day of Christmas, my true love sent to me
A partridge in a pear tree
On the second day of Christmas, my true love sent to me
Two turtledoves
And a partridge in a pear tree
On the third day of Christmas, my true love sent to me
Three French hens
Two turtledoves
And a partridge in a pear tree
On the fourth day of Christmas, my true love sent to me
Four calling birds (etc.)

On the fifth day of Christmas, my true love sent to me
Five gold rings (five golden rings) (etc.)

On the sixth day of Christmas, my true love sent to me
Six geese a-laying (etc.)

On the seventh day of Christmas, my true love sent to me
Seven swans a-swimming (etc.)

On the eighth day of Christmas, my true love sent to me
Eight maids a-milking (etc.)

On the ninth day of Christmas, my true love sent to me
Nine ladies dancing (etc)

On the tenth day of Christmas, my true love sent to me
Ten lords a-leaping (etc.)

On the eleventh day of Christmas, my true love sent to me
I sent eleven pipers piping (etc.)

On the twelfth day of Christmas, my true love sent to me
Twelve drummers drumming (etc.)

Een kersttafel thuis maken

Net zoals in de kerk kun je natuurlijk thuis ook een kersttafel maken. Je zou er adventskaarsen op kunnen zetten. Kies voor van die leuke kaarsen die je tegenwoordig hebt, die op batterijen werken, maar waarbij de vlammetjes wel bewegen. Die lijken net echt, maar met kinderen zijn ze wel lekker veilig. Je kunt de kinderen er leuke knutsels op laten zetten of je maakt zelf bijvoorbeeld een compleet kerststalletje met vilt of door te breien of te haken.

Je zou iedere week of iedere avond (net hoeveel poppetjes en andere attributen je hebt) er iets bij kunnen zetten tot het geheel met kerst compleet is. De drie koningen kun je natuurlijk er best al bijzetten, anders mogen ze maar heel kort schitteren…

Hiervoor zijn leuke boeken te vinden, zoals ‘Haak je eigen kerststal’ (hier) of ‘De Kerststal breien’ (hier).

Wil Cats
Volg me via: