Skip to Content

Kind stottert; wat zijn symptomen bij je peuter en hoe kan je hiermee omgaan?

Kind stottert; wat zijn symptomen bij je peuter en hoe kan je hiermee omgaan?

Je kind stottert. Als ouder zal dit vragen bij je oproepen. Waarom stottert je zoon of dochter? Hoe kun je hem of haar helpen om hier mee om te gaan?

Is er iets wat je moet doen, moet je je zorgen maken en meer van die vragen borrelen bij je op. Wanneer is er echt sprake van stotteren en wanneer is het iets wat ‘gewoon’ bij het leren praten hoort?

Wat is stotteren?

Onder stotteren wordt verstaan dat iemand niet vloeiend spreekt. Stotteren kunnen anderen horen en vaak ook wel zien aan hoe iemand spreekt.

De persoon zelf zal, zeker als het wat ouder is, zich hier bewust van zijn en hierdoor zich onzeker voelen. Woorden vinden zal moeilijker worden als je zo bezig bent om goed te praten, waardoor je nog meer onzeker wordt.

Of je vermijdt de woorden die je niet goed kunt uitspreken om er vervolgens achter te komen dat je zo niet goed kunt uitleggen wat je eigenlijk zou willen zeggen.

Dat een kind of een puber hierdoor onzeker van zichzelf wordt, zich schaamt of zelfs boos op zichzelf wordt, is eigenlijk heel simpel te begrijpen. Een goede begeleiding is dan ook zeker van belang. Overigens is dit iets wat veel voorkomt. 1 op de 100 mensen stottert!

Leren praten

Ieder kind moet leren praten en kan dit niet zomaar… Wist je dat er maar liefst meer dan honderd spieren gebruikt worden bij praten?

Eigenlijk is spreken dus topsport en is het niet heel raar dat je kind nog niet meteen alles vloeiend kan vertellen. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat kinderen een kleinere woordenschat hebben dan jij. Dit kan eveneens ervoor zorgen dat ze zich minder goed kunnen uitdrukken.

Stottert jouw kind als peuter of kleuter? Dan is er nog niet meteen reden tot paniek! Tussen de 50 tot 80% van deze kinderen die stotteren groeien er namelijk weer gewoon overheen.

Of beter uitgedrukt: zij leren steeds beter om te gaan met al die spieren die het spreken mogelijk maken waardoor het zal verdwijnen.

Wanneer begint stotteren?

Meestal zal stotteren zich manifesteren tussen de twee en zes jaar.

Waarom ga je stotteren?

Stotteren kan door meerdere oorzaken zich ontwikkelen:

  • Erfelijke aanleg
  • Gebrek aan taalvaardigheid
  • Gebrek aan concentratie (waardoor het aanleerproces niet goed verloopt)
  • Onzekerheid (omdat er te veel verwacht wordt van het kind)
  • Kan iets te maken hebben met een verkeerde ademhaling. Alleen kan dit ook andersom ontstaan…

Erfelijk

Stotteren komt in sommige families vaker voor. Kinderen kunnen dan ook een aanleg hebben om te blijven stotteren. Maar dat wil niet zeggen dat ze dit ook echt gaan doen, dus. Er zijn factoren die meespelen of het wel of niet zover zal komen.

Factoren die het gaan stotteren verhogen zijn:

  • Spanning. Het kind verwacht te veel van zichzelf óf de omgeving doet dit.
  • Snelheid. Het kind wil te snel gaan praten. Dit kan alleen te maken hebben met het spreken (veel en/of snel willen vertellen), maar het kan ook laten zien dat het hele leeftempo hoog ligt. Waarbij het tempo te hoog ligt voor het kind zelf.
  • Veranderingen in de omgeving (zou je dus een stressfactor kunnen noemen).
  • Irritaties van anderen maken het kind onzeker, waardoor het nog meer zal gaan stotteren.

Voorkom frustratie

Als je kind stottert is het belangrijk om hier niet geïrriteerd door te raken of er te grote problemen rond te scheppen. Dit wekt immers nog meer spanning op en schept een negatief zelfbeeld.

Door er als ouders rustig onder te blijven kun je voorkomen dat het een zwaar punt voor je kind wordt, waardoor het alleen maar erger zal worden. Luister geboeid naar je kind, ook als het langer duurt.

En onderbreek je kind niet met allerlei adviezen, hoe goed ze ook bedoeld zijn. Hierdoor zal je kind juist het gevoel krijgen dat hij of zij het niet goed doet!

Verschillende manieren om met stotteren om te gaan

Kinderen die stotteren hebben hun eigen manieren om hier mee om te gaan. Grofweg kun je dit indelen in drie manieren. Er zijn kinderen die er alles aan zullen doen om niet te stotteren. Ze gaan proberen om met kracht de woorden uit te spreken omdat het voelt alsof ze dan wel goed kunnen praten.

Alleen werkt het zo niet. Juist door de kracht komt er nog meer spanning en kunnen er ook nog meer blokkades ontstaan.

Naast dit vechtgedrag zijn er kinderen die juist gaan vermijden. Zij spreken het liefst niet of zo weinig mogelijk en als ze wel praten kiezen ze bewust die woorden waar ze geen moeite mee hebben.

De laatste groep kinderen laat gedrag zien wat ook wel weggezet wordt als bevriezen. Dit zijn de kinderen die heel lang blijven hangen in 1 woord. Voor jou lijkt het alsof ze hier zelf ook niets tegen doen en het maar laten gebeuren.

Herken je 1 van deze manieren bij je kind? Het mag duidelijk zijn dat geen van drieën de juiste manier van praten zal bevorderen. Een logopedist of een stottertherapeut kan je kind helpen. En bedenk dat hoe eerder die hulp er is, hoe minder je kind gewoon wordt om dit gedrag te vertonen!

En hoe minder last je kind er op latere leeftijd zal hebben. Er wordt gesteld dat starten met een behandeling binnen 15 maanden (vanaf het moment dat de symptomen zich is gaan laten zien) en therapie voordat een kind naar groep 3 gaat, een grotere kans op herstel geeft.

Hoe weet je of je kind blijvend stottert?

Is het een fase of is je kind een blijvende stotteraar? Je kunt dit ontdekken door bij Het Stotterfonds een vragenlijst in te vullen.

Hierdoor kun je al jong beginnen om bijvoorbeeld risicofactoren te onderscheppen en daarmee de spanning voor je kind te verminderen. Kun je afwachten of is hulp wel op zijn plaats?

Logopedie is dan zeker een aanrader. Kies voor een persoon die ervaring heeft met jonge kinderen. Een goede therapeut zal niet alleen het kind maar ook de ouders helpen. Zodat ook zij weten hoe ze het kind het beste kunnen begeleiden.

Meer informatie vind je hier.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)