Skip to Content

Seksleven ouders: hoe krijg je dat nog voor elkaar?

Seksleven ouders: hoe krijg je dat nog voor elkaar?

Een seksleven hebben als jonge ouders: gaat dat eigenlijk nog wel? Je denkt misschien wel dat dit nu nog heel minimaal zal zijn. Want je bent moe en dan moet je er ook nog even niet aan denken dat je kleine spruit net de slaapkamer inkomt… Kortom: hoe kun je nog een seksleven hebben als ouders zijnde?

De veranderingen in jullie leven

Ouder worden zorgt voor een grote verschuiving in jullie leven en jullie relatie. Je bent opeens bezig met heel andere zaken dan jullie relatie. Waar de ander toch op nummer 1 stond, is er opeens een kindje wat eveneens op dat plekje staat en simpelweg jullie nodig heeft.

Je bent moe door de gebroken nachten en de druk van de nieuwe verantwoordelijkheid kan er ook voor zorgen dat je minder goed kunt ontspannen. En als jullie wel seks hebben, dan lig je toch ondertussen te luisteren of de baby niet huilt of dat je peuter niet opeens in je slaapkamer staat… Wat kun je doen om toch wel fijn van elkaar te kunnen genieten en een mooi seksleven te houden?

Wanneer weer seks na bevalling? 

Als je net bevallen bent zal je waarschijnlijk nog helemaal geen zin hebben in seks. Je lijf heeft van alles gepresteerd en je bent gewoon moe. Wanneer jij weer zin krijgt is een heel persoonlijk iets.

Toch wordt er wel aangeraden om minstens 6 weken te wachten voordat je weer met elkaar vrijt. Omdat je lichaam nog niet helemaal is hersteld zal er meer kans zijn om een infectie op te lopen.

Heb je hechtingen gekregen dan moeten die ook verwijderd (of opgelost) zijn. En de bloedingen moeten gestopt zijn, omdat anders er nog een wond aanwezig is op de plek waar de placenta te vinden was.

Of jij lichamelijk gezien na 6 weken alweer seks kunt hebben, is dus een kwestie van afwachten hoe alles herstelt. Of je er zelf aan toe bent of je partner: dat voelen jullie natuurlijk zelf. Besef dat het helemaal niet vreemd is dat dit even kan duren. Ook voor je partner kan dit weer even schakelen zijn.

Knuffelen

Elkaar genegenheid tonen kan ook zonder seks. Knuffel elkaar gewoon. Ook daarmee kun je elkaar tonen dat je van de ander houdt en het geeft een fijn gevoel! Gewoon even tijd voor elkaar nemen als de baby slaapt laat ook jullie liefde zien. Blijf zo wel met elkaar in verbinding en heb vertrouwen dat er echt wel weer een moment komt dat seks ook weer mogelijk is.

Hoe dan wel?

Jullie zijn zo ver dat jullie naar elkaar verlangen en willen graag ook weer een seksleven hebben. Maar hoe is jullie een raadsel. Zoek naar de juiste momenten dat seks wel mogelijk is en wanneer jullie nog fit genoeg zijn. We geven een aantal tips!

Benut de tijd dat de kinderen slapen

Seks hoeft niet altijd in de avond, voor je gaat slapen… Ligt de baby lekker te slapen overdag? Waarom zou je daar dan geen gebruik van maken en samen ook even genieten? Ben je vooral moe? Zorg dat je eerder naar bed gaat om meer energie te krijgen. Of ga nog eerder naar bed om juist dan seks te hebben. Zijn je kinderen uitslapers? Misschien is dan seks in de ochtend juist wel fijn?

Samen zijn zonder kinderen

Kan je echt niet goed ontspannen genieten van de seks omdat je steeds bang bent dat jij je kindje niet zult horen, bijvoorbeeld? Kijk dan eens of jullie zo af en toe eens samen erop uit kunnen. En dat er iemand anders op je kind past. Nu hoef je trouwens helemaal niet meteen steeds weekendjes weg te gaan, daar zit toch ook een limiet aan.

Maar je kunt ook prima overdag of in de avond vragen of je kindje even bij opa en oma mag blijven omdat jullie iets hebben en dat ‘iets’ kan gewoon even de tijd zijn om van elkaar te genieten. Hoe open je hierover bent moet je natuurlijk helemaal zelf weten…

Te druk? Plan het in

Oké, dit klinkt echt niet leuk. Maar als jullie simpelweg niet aan seks toekomen omdat jullie beiden veel te druk zijn, dan is het misschien wel dé oplossing. Plan tijd voor elkaar in, in jullie agenda’s. Zorg bewust voor gezamenlijke vrije momenten die jullie samen doorbrengen. Dat is sowieso belangrijk voor jullie relatie.

Of je op dat moment ook seks met elkaar zult hebben, dat kan je op het moment zelf pas zeggen. Je kunt deze momenten extra aantrekkelijk maken door de dingen net even anders te doen waardoor er meer sfeer in huis komt. Dim de verlichting, gordijnen dicht en een mooi muziekje op de achtergrond, bijvoorbeeld.

Zin maken

Lukt het maar niet om zin te krijgen? Forceren helpt natuurlijk niet. Maar: je kunt wel zin maken door gewoon te beginnen zonder dat je al opgewonden bent. De ander even masseren of spontaan innig zoenen: soms is het net dat wat nodig is om de opwinding te laten komen!

Neem gewoon de tijd om de opwinding te laten komen. Even snel omdat het moet zal alleen maar ervoor zorgen dat je er nog meer tegenop gaat zien. Het is geen verplichting! 

Wat wil de ander?

Iets forceren bij elkaar moet je echt niet willen. Door met elkaar in gesprek te blijven en open te zijn over hoe jij je voelt, kan voorkomen dat er dingen gebeuren die je niet wil. Maar ook voorkomen dat iemand spoken gaat zien omdat de ander geen zin heeft. Vertel eerlijk dat het niks met de ander te maken heeft, maar dat je zo moe bent of bang bent of wat de reden ook mag zijn. 

Verandering kan de trigger zijn

Altijd op dezelfde plek en op dezelfde manier kan ervoor zorgen dat het allemaal minder aantrekkelijk wordt. Jullie kunnen elkaar ook op andere manieren beminnen of een spannendere plek of houding uitproberen. Ook dat kan een seksleven laten opbloeien!

Wil Cats
Volg me via: