Origami is een heel leuke knutselbezigheid waar je uren mee bezig kunt zijn. Niet alleen jij als volwassene kan het, maar zeker ook met kinderen is dit heel leuk! Het lijkt misschien op het eerste gezicht wat ingewikkeld, maar met een goed voorbeeld en wat uitleg is het allemaal prima te volgen. Onderstaand vind je twintig origamivoorbeelden met uitleg zodat ook jij binnenkort samen met je kind(eren) de mooiste origami’s kunt gaan maken! Leuk wanneer het tijdens de vakantie ineens heel slecht weer is, papier heb je immers vrijwel altijd wel bij de hand.

Wat is origami; vouwen met papier?

Het woord origami hebben we overgenomen uit het Japans. Ori betekent in het Japans ‘vouwen’, en gami is Japans voor ‘papier’. Samen geeft dit het woord origami: papier-vouwen! Origami is de Japanse kunst van het vouwen van papier. In origami wordt een beperkt aantal vouwen gebruikt, maar door de combinatie hiervan zijn complexe ontwerpen mogelijk.

De kunst ontstond in China in de eerste of tweede eeuw, kort na de uitvinding van het papier. Bij het traditionele origami is het niet toegestaan het papier te knippen of lijm te gebruiken, er mag alleen gevouwen worden. Maar in de loop van de tijd zijn er verschillende vormen van origami ontstaan, met meer vrijheid in wat allemaal wel en niet mag.

Meer informatie vind je hier.

Bootje

Het bootje is één van de meest gevouwen voorbeelden en vrij eenvoudig om te oefenen.

De beschrijving vind je hier.

Kraanvogel

Iets meer uitdaging is de kraanvogel, deze worden ook traditioneel gevouwen als achtergrond voor een bruiloft omdat men gelooft dat 1000 kraanvogels het bruidspaar veel liefde en geluk zal brengen.

De beschrijving vind je hier.

Vlinder

Deze schattige origamivlinders zijn helemaal niet zo moeilijk te maken. Het plaatje is vrij duidelijk, en in slechts elf stappen heb jij ook zo’n mooie vlinder gemaakt! Ze zijn natuurlijk te maken in allerlei verschillende kleuren, wat kan zorgen voor een leuk effect.

De beschrijving vind je hier.

Vos

In maar acht stappen kun je een leuk vosje maken van origami. Een vos heeft natuurlijk meestal een bruinachtige kleur, maar ook hier kun je hem gemakkelijk in allerlei andere kleuren maken. Wat je nodig hebt is een vouwblaadje in de kleur van je keuze, en een stift voor het tekenen van zijn gezicht.

De beschrijving vind je hier.

Hartje

Een hartje kun je in alle kleuren maken, is leuk om te doen en je kunt ze overal voor gebruiken. Op een verjaardagskaart, met Valentijnsdag, zelfs met de kerst! Dit hartje is in dertien stappen te maken, met een goede foto-uitleg. Hij is wel iets lastiger, maar nog steeds goed te doen.

De beschrijving vind je hier.

Vis

Zeven simpele stappen heb je maar nodig om deze leuke vis te maken. Met plakogen maak je hem vervolgens helemaal af, maar als je die niet hebt kun je ze natuurlijk ook gewoon tekenen.

De beschrijving vind je hier.

Muis

Veertien stappen heb je nodig om deze muis te maken. De beschrijving lijkt vrij moeilijk, maar als je het eenmaal doorhebt is hij zo klaar! De laatste stap is het tekenen van de neus en de ogen.

De beschrijving vind je hier.

Hondenkop

Een hondenkop maken is zo gebeurd. In slechts zes simpele stappen heb je deze al klaar! De laatste stap is het tekenen van de ogen en de neus, dus eigenlijk zijn het maar vijf stappen.

De beschrijving vind je hier.

Paddenstoel

Je hebt voor het maken van een paddenstoel maar elf stappen nodig. Wel zit je met het kleurverschil, waardoor je misschien het beste twee vouwblaadjes op elkaar kunt plakken, of de paddenstoel naderhand inkleurt.

De beschrijving vind je hier.

Kikker

Maar liefst zeventien stappen heb je nodig, maar dan heb je ook wel een heel gave origamikikker. De stappen zijn vrij duidelijk, maar toch is deze origami wel best pittig.

De beschrijving vind je hier.

Walvis

Wanneer je op de link klikt die bij het voorbeeld staat kom je bij een duidelijke beschrijving.