Skip to Content

Tips om je kind weerbaar te maken

Tips om je kind weerbaar te maken

Wat je als ouder het liefste voor je kind wilt, is dat het gezond en gelukkig is. Niet alleen nu, maar ook later. Je kind zelfvertrouwen geven zal deze wens zeker haalbaarder maken. Want een kind zonder zelfvertrouwen zal minder weerbaar zijn en daarmee op sociaal niveau voor problemen komen te staan. Hoe maak jij je kind weerbaar?

Wat is weerbaar zijn?

Als je kind weerbaar is, wil dat zeggen dat hij (zij) weet wat hij zelf wil en hoe hij kan voorkomen dat er dingen gebeuren die hij niet wil. Hij weet voor zichzelf op te komen en kan ook inzien wat het eigen gedrag uitlokt en wat het gedrag van anderen inhoudt.

Een weerbaar kind zal niet over zich heen laten lopen maar ook weten dat hij om hulp kan vragen. En weerbare kinderen durven hun eigen mening te geven. Het mag duidelijk zijn dat weerbaarheid eigenlijk alleen maar mogelijk is als er ook zelfvertrouwen is. 

Hoe kun je je kind weerbaar maken?

Hoe een kind in het leven staat heeft met meerdere factoren te maken, maar hoe wij als ouders omgaan met onze kinderen heeft een heel grote invloed. Het is dan ook aan ons om ons kind een basis mee te geven waarmee hij stevig in zijn schoenen staat.

Uiteraard zal zijn eigen karakter ook meespelen. En de dingen die hem overkomen. Door je kind echter te wijzen op zijn sterke kanten, te laten voelen dat jij in zijn kunnen gelooft en er voor je kind op een positieve manier te zijn ben je al een goed eind op weg.

En vanzelfsprekend is het oefenen in vaardigheden ook hier een must om weerbaar te zijn of te worden. 

Hoe je omgaat met anderen?

Leer je kind dat hij zijn eigen grenzen aan mag geven. En dat ook hijzelf niet over zijn eigen grenzen heen hoeft te gaan. Maar ook hoe hij met anderen omgaat. Geef daarin zelf het goede voorbeeld! Laat zien dat je belangstelling toont in anderen. Maar ook als je ergens het niet mee eens bent, dat je dat dan ook op een respectvolle manier aangeeft.

Laat jij over je heen lopen of ben je direct ontploft als het niet gaat zoals jij wilt? Dan geef je vanzelfsprekend niet het juiste voorbeeld! En leert je kind dus niet hoe je wel met respect voor anderen en jezelf je gedraagt.

Laat je kind dingen zelf doen

Natuurlijk afhankelijk van zijn leeftijd laat jij je zoon of dochter zelf dingen doen. Jij stelt vertrouwen in zijn kunnen, wat hem ook vertrouwen in zichzelf geeft. Laat hem zelf bedenken hoe bepaalde zaken opgelost kunnen worden, zoals bijvoorbeeld een ruzie met een vriendje.

Uiteraard ben jij er voor hem en kunnen jullie er samen over praten, maar kom niet meteen met kant-en-klare oplossingen. Laat hem zelf bedenken hoe het zou kunnen. En denk ook aan de verantwoording over iets geven als ze wat ouder zijn.

Sociale vaardigheden

Weerbaarheid gaat over sociale situaties. Sociale vaardigheden opdoen is dan ook belangrijk. Vriendjes maken is voor de één iets wat gewoon vanzelf gaat, voor een ander kan dit heel eng zijn. Vind je kind het eng? Geef hem dan complimenten als hij wel contact maakt.

Moedig hem aan om iemand te vragen om te komen spelen en zoek ook bewust plekken op waar andere kinderen zijn. Een speeltuin, een vereniging, tijdens vakanties de animatieclub en dat soort dingen. Je leert immers door te doen. 

Gevoelens mag je over praten

Leer je kind dat emoties en gevoelens erbij horen en dat je daar gewoon over kan praten. Leer hem zijn gevoel onder woorden te brengen en wees er dan ook voor hem of haar. 

Complimenten

Het is al eerder gezegd, maar complimenten geven is een aanrader. Dit kan gaan om zijn eigen inzet, om zijn respectvolle houding naar anderen toe of bijvoorbeeld hoe hij contact legt met andere kinderen.

Doe dit wel op een ‘gezonde’ manier, zodat je kind niet het idee heeft dat hij eerst iets moet presteren voordat hij gezien wordt. Geef dus ook gewoon spontaan eens een compliment. Dat hij lief is, zomaar, uit het niets, bijvoorbeeld. Of geef hem dus een knuffel. Hoef je geen eens woorden bij te gebruiken…

Gepest worden

Kinderen die niet weerbaar zijn, zijn eerder slachtoffer van pesters. De pestkop van de klas heeft immers snel door welk kind hij het beste pakken kan, om zo zelf zijn onzekerheid te overbluffen. Want dat is toch vaak het geval. Daarmee is het weerbaar maken van je kind een groot goed. Want altijd gepest worden is niet alleen op het moment zelf vreselijk, het kan diepe sporen achterlaten waar hij ook later nog last van kan hebben.

Wordt je kind gepest? Wacht niet te lang om hier iets aan te doen. Natuurlijk gaat het hierbij niet om eens een keer iets onvriendelijks te horen van een ander. Ook daar moeten ze mee om leren gaan en is niet iets om meteen over in te zitten. Echt pestgedrag is een ander verhaal en dit meld je wel direct bij de leerkracht. 

Waarom wordt hij gepest?

Naast het aanpakken van het pestgedrag is het ook goed om erachter te komen waarom juist jouw kind wordt gepest. Wat doet hij dat dit gedrag uitlokt? Je kind laten zien dat bijvoorbeeld zijn angstige houding dit uitlokt kan een verandering bevorderen in zijn gedrag.

Als je zoon of dochter zich hierdoor anders, zelfverzekerder, zal laten zien, kan dit een groot verschil maken in hoe hij behandeld wordt door zijn klasgenoten. Misschien kom jij daar thuis met je kind niet achter.

Je zou op school kunnen vragen of de leerkracht hier iets over weet te zeggen. Die ziet immers hoe de dynamiek in de klas is en hoe het kind zich gedraagt. 

Weerbaarheidstrainingen

Heeft je kind hulp nodig? Dan is een weerbaarheidstraining een goed idee. Die zijn er zowel in groepsverband als individueel. Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin kunnen ze je verder helpen of misschien weet school wel een fijne cursus. Of bieden ze zelf bepaalde trainingen aan.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)