Skip to Content

Tips om je kind leren gelukkig te zijn

Tips om je kind leren gelukkig te zijn

Een gelukkig kind, dat is toch wat je het liefste ziet bij je zoon of dochter. Een mensje wat lekker in zijn of haar velletje zit. Veel kinderen zijn ook gelukkig, maar toch: er zijn zeker ook kinderen die helemaal niet zo blij zijn. Die, om wat voor reden dan ook, zich niet gelukkig voelen.

Omdat ze gepest worden, een dierbare overleden is, na een scheiding of noem maar op. Maar daarnaast komt het ook bij kinderen voor dat ze ‘zomaar’ minder gelukkig zijn. Hoe dan ook: voor ieder kind is het een mooie vaardigheid om te leren hoe jij je blij kunt voelen van binnen!

Is mijn kind gelukkig?

Weten hoe je kind zich voelt is niet altijd even makkelijk. Veel kinderen zullen zo goed mogelijk verbloemen dat er zoiets is als gepest worden, bijvoorbeeld.

Er zijn wel signalen die je in de gaten kunt houden of het goed met je kind gaat, waarbij de aantekening dat ieder kind uiteraard zijn eigen persoonlijkheid heeft en hierdoor ook anders kan reageren…

 • Snel boos en/of opstandig
 • Huilt snel
 • Bij extreme vormen kan een kind stil staan in zijn gewichtstoename
 • Slecht slapen
 • Weinig energie hebben
 • Niks willen doen
 • Nachtmerries
 • Niet willen eten
 • Pijntjes die niet te verklaren zijn
 • Verandering van gedrag
 • Minder goed presteren op school
 • Overdreven clownsgedrag

Is je kind vaak vrolijk, vertelt het leuke verhalen en heeft het lekker veel energie, dan zal het waarschijnlijk allemaal wel goed gaan. Toch zit hier ook een klein addertje onder het gras.

Met de clown uithangen kan een kind juist zijn echte gevoelens proberen te verbloemen. Toch zal je als ouder vaak al wel aanvoelen of het goed zit met je kind.

Bij echte problemen

Is je kind echt niet gelukkig, dan is professionele hulp zoeken de beste raad. Dat kan misschien een hele stap lijken, maar je helpt wel je kind ermee.

Hoe langer je hiermee wacht, hoe moeilijker het kan worden om je kind uit zijn negatieve gevoel te krijgen. Depressies komen ook bij kinderen voor! Bij Parnassia lees je daar meer over.

Leren gelukkig te zijn

Of je kind nu wel of niet lekker in zijn velletje zit, voor iedereen is het een heerlijke vaardigheid om te leren gelukkig te zijn. Je wereld wordt eigenlijk geschapen door je gedachten. Zoals jij de dingen die gebeuren omschrijft in je hoofd, maakt dat het voor jou een positieve of negatieve ervaring is.

Uiteraard gebeuren er dingen die simpelweg niet positief te benoemen zijn. Ziektes of gepest worden zijn absoluut niet leuk. Maar de gedachten die daarop volgen als ‘ik ben niks waard’ zijn wel overbodig.

Je kind leren dat het zo positief mogelijk de dingen benoemt is een prachtige gewoonte waar het zijn hele leven plezier van zal hebben.

Geef het goede voorbeeld en wees zelf positief in de dingen die je benoemt. Geef je kind het gevoel dat het er zeker toe doet en mooi is zoals hij is.

Zelf gelukkig zijn

Jij bent vanaf dag 1 het grote voorbeeld voor je kind. Jij leert hem dus ook hoe tegen de wereld aan te kijken. Maar daarnaast zal je kind ook feilloos aanvoelen hoe jij in je vel steekt.

Zorg dus dat jouw eigen leven gelukkig is. Ben je zelf niet gelukkig? Doe er iets aan! Voor jezelf, maar ook voor je kind! Je kunt pas iemand leren gelukkig te zijn, als je dat zelf ook bent!

Lekker lachen met elkaar

Lachen laat je automatisch een stuk beter voelen. Er bestaat immers niet voor niets zoiets als lachtherapie. Dus laat maar bulderen die lach door het huis. Heerlijk giechelen met je kids, of hardop schateren van de lach als er iets geks gebeurt. Bekijk komische dingen op tv of doe zelf eens lekker gek!

Menselijke contacten

Mensen zijn eigenlijk gewoon kuddedieren. We kunnen het niet alleen, hoe stoer we ook zeggen van wel. We hebben verbindingen met anderen nodig.

Onderzoeken wijzen al vaker uit dat het goed voor je gezondheid is als je sociale contacten hebt. Leer je kind dan ook om vriendschappen te sluiten en laat ook hier weer het goede voorbeeld in zien!

Goed is goed genoeg

Natuurlijk is het goed om je kind te stimuleren om dingen zo goed mogelijk te doen. Maar pas op dat jij je kind niet te veel pusht en het doorschiet naar perfect moeten zijn.

Prijs het feit dat het iets geprobeerd heeft en minder het resultaat. Leer dat je best doen het beste is wat je doen kan. En dat het dan helemaal niet geeft als er dan toch foutjes inzitten, bijvoorbeeld.

Zo voorkom je dat een kind faalangst ontwikkelt of het gevoel dat het perfect moet zijn om iets voor te stellen. Kortom: goed is goed genoeg! Je bent goed zoals je bent dus…

Discipline maakt gelukkig

Het schijnt zo te zijn dat zelfdiscipline je gelukkig maakt. Klinkt misschien vreemd, omdat het overkomt als iets waardoor je juist de lat weer te hoog legt. Maar ga je verder denken dan is het eigenlijk helemaal zo vreemd nog niet.

Door zelfdiscipline voorkom je immers dingen als verslavingen, kan jij je aanzetten tot studie (bijvoorbeeld) en kun je ook die koektrommel dichtlaten!

Met andere woorden: je komt makkelijker op de plek waar je zijn wilt.

Maar hoe leer jij je kind zelfdiscipline aan? Stel zelf duidelijke regels, maar leg ook uit wat het nut van de regels is (dus niet zomaar autoritair iets opleggen…). Stimuleer het geweten van het kind, zonder het een schuldgevoel te geven.

Dus je kind moet wel leren dat hij of zij iets gedaan heeft wat niet mag, maar ga er ook weer niet zo op door dat je kind een schuldcomplex aangepraat wordt. Geef complimenten en ja, ook hier weer, geef zelf het goede voorbeeld. Ook jij moet je aan de regels houden!

Geef je kind de kans om zelf over oplossingen na te denken en zo te leren hoe hij moeilijkheden de baas kan zijn. Ook is empathie hierbij een vaardigheid die hij moet leren. Empathie zorgt er immers ook voor dat je bepaalde dingen niet (of juist wel) zal doen.

Spelen

Geef je kind de vrijheid om lekker te kunnen spelen. Niet alleen geeft die vrijheid een fijn gevoel, hij leert ook gewoon door zijn spel. Niet alles volplannen dus en niet bij alles gillen dat het niet mag of gevaarlijk is.

Uiteraard zorg je voor zijn veiligheid, maar voorkom overbezorgdheid! Laat een kind lekker kind zijn, eigenlijk is het niet meer dan dat!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)