Skip to Content

Mijn kind heeft geen vrienden; tips als je kind geen aansluiting heeft op school

Mijn kind heeft geen vrienden; tips als je kind geen aansluiting heeft op school

Als ouder kan het moeilijk zijn om te zien dat je kind niet gemakkelijk vrienden maakt of niet veel vrienden heeft. Je wilt dat ze gelukkig zijn en socialiseren, maar soms gaat dat gewoon niet zo. Het goede nieuws is dat er dingen zijn die je kunt doen om je kind te helpen vrienden te maken en socialer te worden.

In dit artikel gaan we in op enkele van de beste manieren om je kind te helpen vriendschappen te ontwikkelen. Door een actieve rol te spelen in het sociale leven van je kind, kun je een groot verschil maken in hun vermogen om vrienden te maken en te genieten van hun schooljaren. Dus laten we beginnen!

Waarom heeft mijn kind weinig vrienden?

“Het is triest om te zien dat mijn kind weinig vrienden heeft. Het is niet dat hij niet extravert of vriendelijk is, maar om de een of andere reden lijken andere kinderen gewoon niet naar hem toe te trekken zoals ze dat bij andere kinderen van zijn leeftijd doen.

Ik vraag me vaak af hoe dat komt en wat ik kan doen om hem te helpen gemakkelijker aansluiting te vinden. Is er iets mis met hem? Doe ik niet genoeg om hem te helpen socialiseren?”

Dit zijn moeilijke vragen om te beantwoorden, maar ik denk dat het belangrijk is om te proberen te begrijpen waarom het ene kind gemakkelijker aansluiting vindt dan het andere.

Praat erover met je kind

Met je kind praten over hun vriendschappen is een geweldige manier om inzicht te krijgen in hun sociale leven. Het stelt je ook in staat om te praten over wat een goede vriend maakt, en hoe je meningsverschillen oplost. Je kind vragen stellen laat ook zien dat je geïnteresseerd bent in hun leven en geeft om hun welzijn.

Als je kind ongelukkig lijkt met zijn huidige vriendschappen, probeer dan enkele activiteiten voor te stellen die hij met ze kan doen, zoals naar het park gaan of spelletjes spelen. Je kunt ze ook aanmoedigen om ze bij jou thuis uit te nodigen.

Door een actieve rol te spelen in het sociale leven van je kind, kun je hem helpen duurzame vriendschappen te sluiten.

Doe het samen met je kind

Als uit het gesprek met je kind is gebleken dat het inderdaad graag meer vrienden zou willen hebben, is de deur geopend om samen het onderwerp vriendschap wat nader te onderzoeken.

Wat verstaat je kind onder een vriend? Hoe maak je ze? Wat heeft je kind al geprobeerd en wat zouden andere manieren kunnen zijn om vrienden te maken? Misschien is het leuk om daar samen een lijstje van te maken?

Denk bijvoorbeeld aan iemand vragen om mee te doen aan een spelletje, iemand vragen om te komen spelen, iemand iets laten zien of iets delen.

Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden! Doe het samen met je kind en help hem of haar nieuwe manieren te vinden om vrienden te maken. Het zal zowel leuk als lonend zijn!

Hoe doen andere kinderen dit?

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die moeite hebben om vrienden te maken vaak niet in staat zijn om sociale signalen te lezen. Daardoor weten ze misschien niet hoe ze sociaal gepast gedrag moeten beginnen of erop moeten reageren.

Door te observeren hoe andere kinderen met elkaar omgaan, kunnen ze echter de vaardigheden leren die nodig zijn om sociale contacten te leggen en te onderhouden.

Door stiekem andere kinderen te observeren, kan je kind leren hoe je vraagt om mee te doen aan een spel, of hoe je speelafspraken maakt. Dit kan een waardevolle leerervaring zijn, en je kind helpen de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om vrienden te maken.

Leer een zelfverzekerde houding aan

Het ligt natuurlijk aan de leeftijd, maar houding speelt een grote rol in de indruk die we op anderen maken. Door je kind te leren een zelfverzekerde houding aan te nemen, kun je hem helpen een beeld van kracht en zekerheid uit te stralen.

Ga hiervoor rechtop staan met je schouders naar achteren en maak oogcontact met de ander.

Spreek duidelijk en hoorbaar en gebruik stevige, maar respectvolle taal. Je kunt je kind ook de verschillende effecten van verschillende houdingen laten ervaren door een rollenspel in een vertrouwde omgeving. Dit zal hen helpen leren hoe ze de juiste houding voor de juiste situatie kunnen projecteren.

Buitenschoolse activiteiten

Een van de beste manieren om je kind te helpen vrienden te maken is door het in te schrijven voor buitenschoolse activiteiten. Dit geeft ze een kans om andere kinderen te ontmoeten met dezelfde interesses en achtergronden.

Deze activiteiten bieden ook structuur en geven kinderen de kans om sociale vaardigheden te oefenen. Enkele goede buitenschoolse activiteiten om vrienden te maken zijn sportteams, clubs en naschoolse programma’s.

Thuis uitnodigen

Een andere goede manier om je kind te helpen vrienden te maken is door het aan te moedigen klasgenoten bij je thuis uit te nodigen. Dit kan een mooie gelegenheid zijn voor je kind om zijn persoonlijkheid en interesses te laten zien.

Ook kunnen ze zo sociale vaardigheden oefenen in een comfortabele omgeving. Als je kind aarzelt om klasgenootjes uit te nodigen, kun je proberen een speelafspraakje te organiseren met een of twee andere gezinnen. Zo is iedereen nieuw en voelt niemand zich buitengesloten.

Treed meer naar buiten

Ten slotte kun je je kind aanmoedigen om meer naar buiten te treden door zelf sociaal gedrag te modelleren. Praat met andere ouders bij het afzetten op school, ga samen naar buurtevenementen, of begin gesprekken met buren.

Hoe meer jij sociaal gedrag modelleert, hoe groter de kans dat je kind het zal nadoen. Als je kind je ziet genieten in sociale situaties, zal het eerder geneigd zijn om ook mee te willen doen.

Vrienden maken kan moeilijk zijn, maar er zijn een paar dingen die je als ouder kunt doen om je kind op weg te helpen.

Moedig je kind aan om mee te doen aan buitenschoolse activiteiten, nodig klasgenootjes uit voor speelafspraakjes, en toon zelf sociaal gedrag. Met een beetje geduld en moeite zul je je kind al snel vrienden zien maken!

Heeft je kind er echt problemen mee dat hij of zij geen vrienden heeft; check dan 113.