Skip to Content

Kerstspelletjes & challenges voor gezellige avond met familie en vrienden

Kerstspelletjes & challenges voor gezellige avond met familie en vrienden

Als je op zoek bent naar een leuke manier om je vrienden, familie of kennissen eens goed te vermaken, dan kun je ze eens uitnodigen voor een spelletjesavond waarbij iedereen een aantal leuke spelletjes moet doen. Denk hierbij aan minute to win it spelletjes; dit zijn spelletjes waarbij je binnen een minuut een bepaalde opdracht moet voltooien. Of bereidt een aantal challenges voor.

Kerst spelletjes avond

Het is altijd hilarisch om te zien hoe mensen zich inlaten met deze spelletjes en soms zelfs uitdagingen aangaan die ze eigenlijk niet aankunnen. Kortom, een spelletjesavond met spelletjes staat garant voor een onvergetelijke avond! En is ook nog eens budget friendly.

Het concept is eenvoudig: je krijgt een aantal simpele opdrachten of challenges die je in beperkte tijd moet uitvoeren. Het lijkt simpel, maar je zult snel merken dat het nog niet zo makkelijk is als het lijkt!

Je kan dit doen gewoon voor de fun; gegarandeerd dat er veel gelachen wordt. Maar je kan er natuurlijk ook een wedstrijd element aan hangen om te kijken wie het meeste wint. Voor ieder spelletje krijg je punten; 3 voor de winnaar, 2 voor de tweede en 1 voor de derde. De overige spelers krijgen geen punten. Wie aan het einde van de avond de meeste punten heeft wint.

Minute to win it spelletjes & Challenges

Om je op weg te helpen, hebben we een lijst met leuke spelletjes voor je samengesteld. Kies er een paar uit en laat de pret maar beginnen!

 1. Kerstkussengevecht: de bedoeling is om je tegenstander van zijn of haar kussen te laten vallen. Het kussen mag niet groter zijn dan 30cm.
 2. Marshmellow spel: in dit spel moet je zo snel mogelijk een aantal mini marshmellows met eetstokjes van tafel afpakken en in een emmer doen. Wie de meeste heeft wint.
 3. Zuurstok werpen; iedereen krijgt een drietal zuurstokken die geworpen moeten worden om een slinger die bijvoorbeeld tussen twee stoelen is opgehangen met als doel te blijven hangen. Een beetje vergelijkbaar met het hoefijzer gooien.
 4. Wat zit er in de kerstsok; een voelspel. In de sok zit een voorwerp en door met je hand te voelen zonder te kijken moet je raden wat het is.
 5. Kerstkrans steken; Een alternatief op ringsteken is met een ongekookte spaghetti sliert kerstkransjes of bijvoorbeeld ringloops om de spaghetti heen te steken. Wie er als eerste 5 heeft wint.
 6. Koek-en-zopie-race: je moet een gingerbread koekje van de ene kant van de tafel naar de andere kant brengen zonder dat je het aanraakt. Als je de koek laat vallen, moet je hem opeten en opnieuw beginnen.
 7. Piramide: met bekertjes, kaarten of andere voorwerpen moet je een stapel maken zonder dat de piramide omvalt.
 8. Kerstballenrace: je moet met een lepel een kerstbal van de ene kant van de kamer naar de andere kant brengen. Als je de lepel laat vallen, moet je opnieuw beginnen.
 9. Punten verzamelen: je moet met een stift zo snel mogelijk een aantal puntjes verzamelen die op een vel papier staan. Het aantal puntjes is afhankelijk van het aantal spelers.
 10. Koekjes eten; voor je mond hang je een nepbaard van de kerstman op (bijvoorbeeld van papier met twee elastiekjes). Op je voorhoofd leg je een koekje; wie heeft het snelste zijn koekje in zijn mond?
 11. Ring gooien; Iemand zet een hertengewei op en is de rendier; vervolgens mag iedereen de ringen gooien. Wie de meeste ringen raak gooit wint.
 12. Gingerbread huisjes versieren; maak vooraf gingerbread huis (of koekje) en laat deze in een beperkte tijd versieren. Een onafhankelijke coach beslist vervolgens welke het mooiste is.
 13. Elf on the shelf-uitdaging; Hiervoor heeft iedereen een elf on the shelf pop nodig (of je kan de challenge omstebeurt doen). Iedereen krijgt een minuut om zoveel mogelijk creatieve foto’s te maken in huis.
 14. Cadeautjes zoeken; Dit is een uitdaging waarbij je een cadeau moet geven aan iemand die je niet kent. Het cadeau moet iets zijn wat je echt leuk vindt en iets wat je denkt dat diegene ook leuk zal vinden. Wie geeft het meest originele cadeau.
 15. Blaas spelletje; Blaas door papieren rietjes een voorwerp van de ene kant van de tafel naar de andere kant; dit kan een groen veertje (grinch) zijn, maar ook bijvoorbeeld een wat zwaarder kerstbelletje.
 16. Sneeuw scheppen; hiervoor heb je twee bakjes nodig waarvan je er een vult met pompons, vervolgens moet je met een lepel (de schep) proberen om de pompons van het ene bakje naar de andere te verplaatsen. Wie de meeste sneeuwballen haalt wint. In plaats van een lepel kan je ook een pollepel gebruiken, deze is iets platter en dus moeilijker.
 17. Naughty or Nice; Met een papieren rietje moet je rode en groene M&M’s van een bord zien op te zuigen en in een schaaltje te deponeren. De groene moeten in het bakje met nice en de rode in naughty. Wie de meeste heeft wint.
 18. Kerst Bingo; Dit is een uitdaging waarbij je op de bingokaart diverse kerstvoorwerpen moet zoeken om te kunnen afstrepen. Wie vindt het meeste kerst-items?
 19. Kerstkrans race; Dit spel speel je in tweetallen; allebei krijg je een kerstkrans op je hoofd die je naar de andere kant van de kamer moet brengen en om een paal heen laten glijden. De eerste wint. Dit spel speel je dus een paar keer totdat er een overall winnaar is.
 20. Ruikspelletje; Naast een voelspelletje kan je natuurlijk ook een ruikspelletje doen. Maak bakjes die je afsluit en aan de bovenkant een paar gaatjes (denk aan wit geverfde jampotjes) en stop hier wat kerst ingrediënten in zoals gember, gedroogde sinaasappel, cranberries, kaneel, pepermunt, dennentakjes etc. Wie heeft de meeste geuren goed?
 21. Uitpakspelletje; In het midden van de tafel ligt een stapel met ingepakte snoepjes, vervolgens moeten de deelnemers omstebeurt met dikke handschoenen aan deze proberen uit te pakken. Wie de meeste heeft wint.
 22. Cliffhanger; Op een rijtje staan 10 gevouwen kerstkaarten naast elkaar. Omstebeurt moet iedereen blazen om te proberen om een kerstkaart aan het randje van de tafel te laten hangen. Iedereen krijgt 10 beurten, de persoon die de minste beurten nodig heeft wint.
 23. Jingle Bells schudden; Een hilarisch spel is dit schudspel; de deelnemers krijgen een riem om met daaraan een tissuedoos. In de doos zitten een aantal kerstbelletjes. Wie ze er het eerste uit heeft geshaked / geschudt / getwerkt heeft gewonnen.
 24. Rendier hindernisbaan; Zet een hindernisbaan uit door de kamer; deze moet je op knieën en handen afleggen, zoals een rendier. Wie is de snelste?
 25. Sleetje rijden; Hiervoor moet je naar buiten en moet je geluk hebben dat het gesneeuwd heeft. Vervolgens glij je van een heuveltje naar beneden; wie het verste komt wint.
 26. Marshmallows gooien; Een variant op het blikgooien; maar dan met marshmallows in mokken. Iedere mok staat voor een aantal punten. De meeste natuurlijk op de moeilijkste plekken. Wie scoort de meeste punten?
 27. Zuurstok happen; Nog een spelletje met zuurstokken; met je mond moet je ze oppakken en in een schaaltje zien te krijgen. Wie de meeste zuurstokken verplaatst wint.
 28. Iglo bouwen; Je krijgt een hand en een stapel marshmallows; wie in een minuut de meeste op elkaar heeft gestapeld wint.
 29. Ballon knallen; Omstebeurt krijgt iemand ovenhandschoenen aan en krijgt vervolgens de opdracht om zo snel mogelijk een ballon te laten knallen. De snelste wint.
 30. Jingle bells shaken; Hiervoor heb je 5 doosjes nodig en 15 belletjes nodig; oplopend doe je in ieder doosje 1, 2, 3, 4, en 5 belletjes. De deelnemers mogen schudden en moeten vervolgens de doosjes op de juiste volgorde rangschikken.

12 dagen voor Kerst uitdaging

Een beetje anders dan de opdrachten die hier boven staan; want in plaats van in 1 avond zoveel mogelijk punten te scoren kies je iedere dag een activiteit om te doen en zo af te tellen tot kerst. Denk bijvoorbeeld aan het bakken van kerstkoekjes, het versieren van de kerstboom, kerstkaarten maken etc. Zo maak je de kerstvoorbereidingen gelijk ook heel behapbaar.

Linda van Aken