Skip to Content

Internationale traditionele kerstmaaltijden

Internationale traditionele kerstmaaltijden

Kerstmis is een tijd van samenzijn, vrede en vreugde, en traditioneel gezien ook van lekker eten. In verschillende landen over de hele wereld hebben mensen hun eigen unieke kerstmaaltijden die gewoonlijk worden bereid en gegeten tijdens de feestdagen. In dit artikel zullen we enkele van deze traditionele kerstmaaltijden uit verschillende landen verkennen.

Verenigde Staten – kalkoen

In de Verenigde Staten is de traditionele kerstmaaltijd, net zoals bij Thanksgiving, vaak een gevulde kalkoen. Het is gebruikelijk om de kalkoen te serveren met bijgerechten zoals cranberrysaus, aardappelpuree, groene bonen en een verscheidenheid aan desserts, waaronder pompoentaart en pecannotentaart. In sommige delen van het land wordt ook ham of rundvlees geserveerd in plaats van kalkoen.

Verenigd Koninkrijk – gebraden vlees en groenten

In het Verenigd Koninkrijk is de traditionele kerstmaaltijd een gebraden vleesgerecht, zoals rundvlees, varkensvlees of lam, geserveerd met groenten zoals wortelen, spruitjes en aardappelen. Yorkshire pudding is een ander populair bijgerecht en Christmas pudding is een typisch dessert.

Duitsland – gans

In Duitsland is de traditionele kerstmaaltijd vaak een geroosterde gans, geserveerd met rode kool, aardappelen en knoedels. Het is ook gebruikelijk om glühwein te drinken tijdens de kerstperiode en om verschillende soorten koekjes en gebak te bakken.

Spanje – visgerechten

In Spanje wordt de traditionele kerstmaaltijd vaak op Kerstavond geserveerd en bestaat deze uit verschillende visgerechten. Eén van de bekendste gerechten is bacalao (gezouten kabeljauw) dat op verschillende manieren wordt bereid. Daarnaast worden er vaak andere zeevruchten geserveerd, waaronder mosselen, garnalen en inktvis.

Italië – zeven soorten vis

In Italië is het gebruikelijk om op kerstavond zeven verschillende soorten visgerechten te serveren, ook wel bekend als La Vigilia. Elk gerecht heeft zijn eigen symbolische betekenis en is vaak gebaseerd op de vis die in de regio wordt gevangen. Voorbeelden zijn gebakken kabeljauw, inktvis en mosselen.

Mexico – tamales

In Mexico is het gebruikelijk om tamales te eten tijdens de kerstperiode. Dit zijn maïskoekjes gevuld met vlees, kaas of andere ingrediënten, en vervolgens gestoomd in een blad van de maïsplant. Tamales worden vaak geserveerd met sauzen en bijgerechten zoals rijst en bonen.

Japan – KFC

In Japan is KFC (Kentucky Fried Chicken) een populaire kerstmaaltijd. De traditie begon in de jaren 1970 toen een KFC-filiaal in Tokio een marketingcampagne lanceerde met de slogan “Kurisumasu ni wa Kentakkii!” wat betekent “Kentucky Fried Chicken voor Kerstmis!” Sindsdien is het een traditie geworden om op kerstavond KFC te eten, en het is zo populair dat mensen vaak weken van tevoren moeten reserveren om hun bestelling te kunnen plaatsen.

Filipijnen – lechon

In de Filipijnen is de traditionele kerstmaaltijd vaak lechon, een gebraden varkensvlees dat langzaam is gegaard aan het spit. Het wordt geserveerd met een assortiment van bijgerechten, waaronder rijst, groenten, en een verscheidenheid aan sauzen.

Zweden – Julbord

In Zweden is de traditionele kerstmaaltijd een uitgebreid buffet genaamd Julbord, wat “kersttafel” betekent. Het bestaat uit verschillende soorten gerechten, zoals gehaktballetjes, haring, gerookte zalm, varkensvlees, aardappelgerechten en verschillende soorten kaas. Julbord wordt vaak op Kerstavond geserveerd.

Elk land heeft zijn eigen unieke tradities als het gaat om kerstmaaltijden. Of het nu gaat om een ​​gevulde kalkoen in de Verenigde Staten of een uitgebreid buffet in Zweden, het belangrijkste is om samen te komen met vrienden en familie en te genieten van heerlijk eten en gezelligheid tijdens deze speciale tijd van het jaar.

Linda van Aken