Skip to Content

Hoe laat moet je kind thuis komen op doordeweekse schooldagen

Hoe laat moet je kind thuis komen op doordeweekse schooldagen

Het bepalen van de juiste tijd waarop je kind thuis moet zijn op doordeweekse schooldagen kan soms een uitdaging zijn. Als ouder wil je natuurlijk dat je kind voldoende tijd heeft om te ontspannen, huiswerk te maken en op tijd naar bed te gaan. Hier zijn enkele tips en adviezen van ouders over hoe zij omgaan met deze kwestie:

Leeftijd en verantwoordelijkheid

Het is belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van je kind en de mate van verantwoordelijkheid die ze aankunnen. Jongere tieners hebben over het algemeen meer begeleiding nodig dan oudere tieners. Houd er rekening mee dat oudere tieners soms meer vrijheid aankunnen, maar dit is afhankelijk van de individuele situatie.

Ouders van kinderen rond de 14 en 15 jaar zijn het erover eens dat een tijd tussen 20:00 en 21:00 uur redelijk is voor doordeweekse schooldagen. Er zijn wel uitzonderingen die kiezen voor 22.30 als tijd om thuis te zijn. Oudere kinderen van 16/17/18 jaar die nog naar school gaan mogen tot 22.00 naar buiten.

Op avonden dat je kind gaat sporten of andere hobby’s kan er natuurlijk vanaf geweken worden.

Luister naar je eigen intuïtie

Elk kind is anders. Sommige kinderen hebben meer slaap nodig dan anderen. Houd rekening met de individuele behoeften van je kind bij het vaststellen van de thuisblijftijd.

Luister naar je eigen intuïtie en maak een beslissing die past bij de behoeften en persoonlijkheid van je kind. Als je denkt dat een bepaalde tijd passend is voor jouw kind, sta dan achter die beslissing.

Bepaal duidelijke regels

Het is belangrijk om duidelijke regels te stellen over hoe laat je kind thuis moet zijn. Communiceer deze regels duidelijk en bespreek ze met je kind, zodat ze begrijpen waarom deze regels worden ingesteld. Een duidelijke structuur kan helpen bij het voorkomen van misverstanden en discussies.

Overleg en flexibiliteit

Bespreek met je kind waarom je bepaalde tijden hebt vastgesteld en wees bereid om te luisteren naar hun standpunten. Als er speciale gelegenheden zijn waarvoor je bereid bent om flexibelere regels toe te passen, bespreek dit dan van tevoren. Het kan een goed moment zijn om hen verantwoordelijkheidsgevoel bij te brengen.

Wees duidelijk over verwachtingen

Communiceer duidelijk met je kind over de verwachtingen met betrekking tot thuisblijftijden. Leg uit waarom je deze tijden hebt gekozen en wat de voordelen zijn van voldoende slaap en rust.

Houd rekening met schoolwerk

Schoolwerk en voldoende slaap zijn cruciaal voor de gezondheid en prestaties van je kind. Zorg ervoor dat de tijd die je kind thuis doorbrengt voldoende is om hun huiswerk te maken en op tijd naar bed te gaan. Een goede nachtrust is essentieel voor hun algehele welzijn en academisch succes.

Stel ook duidelijke regels op over het afronden van huiswerk en andere verantwoordelijkheden voordat je kind naar buiten mag gaan. Zo zorg je ervoor dat schoolwerk niet in het gedrang komt.

Informeer bij vrienden en vriendinnen

Sommige ouders merken op dat ze rekening houden met de heersende gewoonten en verwachtingen in de omgeving. Als de meeste kinderen in jouw omgeving rond een bepaalde tijd thuiskomen, kan het handig zijn om je kind aan te moedigen zich hieraan te houden.

Overweeg de invloed van het weer en de seizoenen

Sommige ouders passen de thuisblijftijd aan op basis van het weer en de seizoenen. In de zomer kan een iets latere tijd acceptabel zijn, terwijl in de winter eerder thuisblijven vaak veiliger is.

Sommige ouders hanteren strengere thuisblijftijden om te voorkomen dat kinderen doelloos rondhangen op straat. Dit kan bijdragen aan de veiligheid en het vermijden van risicovolle situaties.

Geef ruimte voor speciale gelegenheden

Maar sta ook open voor uitzonderingen door het aanpassen van de thuisblijftijd op basis van speciale gelegenheden, zoals verjaardagen, feestjes of evenementen. Dit kan een goede gelegenheid zijn om te leren verantwoordelijk met vrijheid om te gaan.

Bereidheid om consequent te zijn

Het handhaven van de vastgestelde regels is van vitaal belang. Als je eenmaal een bepaalde tijd hebt afgesproken, wees dan bereid om consequent te zijn. Dit kan helpen bij het creëren van duidelijkheid en het opbouwen van vertrouwen tussen jou en je kind.

Bespreek consequenties

Maak je kind bewust van de consequenties van het niet nakomen van de afspraken over thuisblijftijden. Dit kan helpen om verantwoordelijkheid te stimuleren.

Geef het goede voorbeeld

Als ouder geef je natuurlijk het goede voorbeeld door zelf ook niet te laat thuis te komen en op tijd naar bed te gaan.

Het bepalen van een geschikte thuisblijftijd op doordeweekse schooldagen is een persoonlijke beslissing die afhangt van verschillende factoren, waaronder leeftijd, verantwoordelijkheid en individuele behoeften. Luister naar je intuïtie, communiceer openlijk met je kind en wees bereid om flexibel te zijn wanneer dat nodig is. Het uiteindelijke doel is om je kind te helpen verantwoordelijkheid te ontwikkelen en een gezonde balans te vinden tussen school, vrije tijd en rust.

Linda van Aken
  1. Robby says:

    Zeker voor een puber is het niet eenvoudig om een juist uur af te spreken, al moet ik zeggen dat mijn oudste zoon steeds op tijd is. Zelf laat ik hem nog niet te laat alleen buiten, maar zoals hier wordt aangegeven lijkt 20u een goed uur voor een veertienjarige.

Comments are closed.