Skip to Content

Welke eerste schoentjes voor je baby zijn het beste om te leren lopen?

Welke eerste schoentjes voor je baby zijn het beste om te leren lopen?

Het heeft even geduurd maar zoonlief is begonnen met stappen. Twee / drie stapjes zijn geen probleem meer, en een enkel keer ook wel meer stapjes. Hij is echter nog zeer voorzichtig en laat zich net zo makkelijk vallen om kruipend weg te gaan. Natuurlijk oefenen we het met enige regelmaat.

We laten hem overal heen stappen aan de hand en dat gaat prima op de grotere afstanden. Toen ik van Nelson schoenen mocht uitzoeken ging ik dan ook voor een degelijk paar eerste schoentjes voor onze zoon.

Als ze net leren lopen vind ik het belangrijk dat ze dat doen op goede degelijke schoenen, en tja dat zijn niet altijd de goedkoopste. Maar dat hoort er bij, kinderen zijn tenslotte niet goedkoop.

Wanneer schoenen kopen? Eerst lopen dan schoenen

Vaak wordt er geadviseerd om te wachten tot je kind minimaal twee / drie weken goed loopt, los. Voordat je op pad gaat voor de eerste schoentjes. Dit omdat op blote voeten lopen de meest natuurlijke vorm is van beweging en er voor zorgt dat de kinderen beter ontwikkelen en sterker worden.

Het schijnt zelfs zo dat afwijkingen aan de voeten zeldzamer zijn bij volken die op blote voeten lopen. Het voordeel van schoenen is dat ze beschermen tegen kou, vocht en schokken.

De ideale kinderschoenen combineren deze twee waardoor ze zowel bescherming bieden als maximale bewegingsvrijheid bieden. Voor deze situatie heb ik dus een uitzondering gemaakt en al schoenen gekocht voordat hij echt goed los loopt. Zo’n aanbod laat ik natuurlijk niet liggen.

Een voordeel van schoenen is zeker met dit regenweer dat als we op pad gaan ik hem sneller uit de buggy haal en laat lopen. Zeker als oma bijvoorbeeld meegaat tijdens het winkelen. Dan mag hij aan het handje, en als peuter het zat is mag zij in de buggy. Zo trots is hij dan.

Kwaliteit boven uiterlijk

Voor de zekerheid ben ik eerst naar de schoenenwinkel geweest, een fysieke schoenenwinkel. Daar heb ik hem de schoenen laten passen die ik stiekem al op het oog had. Het meisje die al een paar maanden loopt heeft deze schoenen in het roze en ze zagen er erg goed uit. De veters bleven met een enkele strik ook goed zitten.

Mijn voorkeur ging dus uit naar een jongensversie van dit schoentje. Nu kan je nog zulke leuke schoentjes zien; het ene model is het andere niet. De een is breder, of loopt juist meer toe.

Bij de eerste schoenen van onze dochter ben ik dan ook even bezig geweest. De schoenen die geadviseerd werden waren mij te roze.

Na twee andere schoenenwinkels bezocht te hebben ben ik toch voor die schoenen gaan. Ze waren verder wel netjes en de pasvorm vind ik belangrijker. Als ze net kunnen lopen moet je dat natuurlijk goed faciliteren.

Goede schoenmaat

Bij het kopen van de eerste paar schoenen is het ook belangrijk om te letten op de schoenmaat. Nog een reden waarom ik naar de schoenenwinkel ben gegaan. Je wilt natuurlijk schoenen in de juiste maat hebben. Gemiddeld groeien voetjes 2 / 3 maten per jaar.

Het is daarom belangrijk om schoenen een beetje op de groei te kopen. Dat wil zeggen 9 tot 15 mm langer dan dat de voetjes zijn. Dan hoef je als het goed is niet na een maand weer terug om nieuwe schoenen te kopen. Hierbij moet je niet alleen de schoenen passen, maar ze ook goed opmeten.

Als je op de neus drukt trekken kinderen namelijk in een reflex hun tenen terug waardoor het snel lijkt alsof er meer ruimte is.

Het oog wil ook wat

Schreef ik eerder nog dat ik goede passende schoenen belangrijk vind. Het is natuurlijk ook erg fijn als ze er mooi uitzien.

Deze schoentjes hebben een mooie donkerbruine kleur waardoor ze niet helemaal wegvallen onder een outfit maar ook niet extreem opvallen. Ze maken een outfit echt af.

Het model vind ik ook erg mooi. Gewoon simpel en eenvoudig, maar wel degelijk. In de winkel vielen deze schoenen positief op doordat ik ze erg mooi vond.

Tips voor als je de eerste schoentjes gaat kopen

 • Ga pas op zoek naar schoentjes als je kindje al twee / drie weken zelfstandig kan lopen. Daarvoor zijn slofjes met een leren zool of nog beter blote / sokken met rubbertjes meer dan voldoende.
 • Bezoek als eerste naar een goede degelijke schoenenwinkel. Het liefste een met een speciale afdeling ‘first shoes’, eentje waar ze de aandacht en deskundigheid hebben. Als het te duur is kan je na het advies altijd nog verder kijken.
 • Laat de voet van je kindje opmeten. Kijk hierbij niet alleen naar de lengte maar ook de breedte en hoogte van de wreef is van invloed.
 • Pas verschillende schoentjes, zelfs als je ze niet mooi vindt. Het gaat nu eerst om pasvorm; later komt het uiterlijk wel. Vraag de verkoopster ook welke schoenen zij denkt dat goed zijn.
 • Kies schoenen die een half cm langer zijn dan de voet. Zo blijft er een klein beetje ruimte mocht je kindje een groeispurt krijgen en hoef je niet gelijk na een maand weer terug te komen.
 • Zachte flexibele zooltjes van rubber zijn het beste voor de voet van je kindje.
 • Bezoek meerdere winkels voor een second opinion of om hun aanbod te bekijken.
 • Neem rustig de tijd om een keuze te maken. Goede degelijke schoenen zijn niet goedkoop en gaan als het goed is langere tijd mee.

Naturino babyschoenen

Nadat ik deze jongensschoenen had besteld bij Nelson waren ze super snel thuis. De volgende dag waren ze al bezorgd, helaas waren wij die dag niet thuis.

De volgende ochtend stonden de buren aan de deur met de schoenen. Dat zijn nog eens leuke pakketjes om uit te pakken. Er zat zelfs een leuke bounce-ballon in. Dat kunnen kinderen altijd waarderen.

Natuurlijk gelijk even passen en daarna weer veilig in de doos tot we er foto’s van konden maken. Hiervoor wilde ik graag naar het strand, natuurlijk begon het die dagen te regenen.

Zoonlief was er ook erg blij mee. Tijdens het passen in de winkel greep hij al de schoenen naar zich om ze een soort van te knuffelen en nooit meer los te laten.

Blijkbaar vind hij ze ook erg mooi. In het begin was het nog even wennen met stappen. Logisch natuurlijk, is toch anders zo met schoentjes aan.

Maar het went snel. Kruipen op de schoentjes gaat ook prima, binnen trek ik ze echter het liefste uit om te voorkomen dat straks de neus helemaal kaal is. Ook van andere mama’s kreeg ik veel complimentjes dat het zulke leuke schoenen zijn.

Geschikte merken babyschoentjes

Natuurlijk zijn er naast Naturino ook nog andere merken met heerlijke, mooi uitziende schoentjes. Je kunt denken aan:

 • Shoesme, babyschoenen en babyslofjes die zijn aangepast aan de fase waarin je kindje verkeert. Gaat hij of zij kruipen, de eerste stapjes zetten of holt het de kamer al rond? Voor iedere fase worden andere eisen aan de schoentjes gesteld en daar wordt bij Shoesme dan ook goed opgelet. En dan uiteraard ook nog gemaakt volgens de leukste modetrends. (hier)
 • Chicco, ja, inderdaad, die van speelgoed. Deze Italiaanse fabrikant heeft echter ook schoentjes voor de allerkleinsten. Met uiteraard oog voor de noden van een babyvoetje. Zo heeft het bijvoorbeeld een fysiologische antislip zooltje. (hier)
 • Bardossa: hou je van mini-uitvoeringen van je eigen schoenen? Bardossa kan dan zomaar jouw merk zijn. Maar uiteraard wel met oog voor de juiste pasvorm voor je baby. (hier)
 • BQZ (Braqueez) is van Nederlandse bodem die begon onder de naam Brakkies. Een prima kwaliteit schoen, maar met een vriendelijk prijskaartje (hier)
 • Replay: hippe, Italiaanse schoentjes voor jouw kleine uk! (hier)

Van welk merk hebben jullie de eerste schoentjes gekocht?

Linda van Aken