Skip to Content

Dagritme baby; voeding en slapen op gevoel of op de klok

Dagritme baby; voeding en slapen op gevoel of op de klok

Als je een baby in huis hebt zal je regelmatig het woord dagritme voorbij horen komen. In een boek dat je toevallig leest, als je met andere jonge mama’s praat of op het consultatiebureau. Iedereen heeft er een mening over wat goed of niet goed voor het kind is.

Het begint al tijdens de kraamweek als het gaat om voedingen. Hoe vaak geef je een voeding en doe je dit op verzoek; dus als de baby dorst heeft. Of om de twee uur, op de klok.

Ongeacht hoeveel er op dat moment in gaat. Voor beide opties zijn afwegingen te maken, met voor- en nadelen. Dit is ook heel sterk afhankelijk van het kind zelf.

Nu onze zoon bijna een jaar is vond ik het leuk om terug te blikken om het dagritme. Het voordeel is dat hij een oudere zus heeft. En dus al snel min of meer meedraait in haar dagritme. Met ontbijt, lunch en avondeten, tijden dat ze naar de peuterspeelzaal gaat etc.

Hier in huis hebben we er voor gekozen om zoveel mogelijk een kindvolgend dagritme te hanteren. Niet alleen ieder kind is anders, maar ook iedere dag is anders. De ene dag heb je meer slaap nodig dan de volgende en ga zo maar door.

Kindvolgend dagritme

Bij baby’s kijk ik heel erg naar wat ze zelf aangeven. Als jonge baby heb je veel dutjes en slaapjes nodig. In principe is dat in een eigen bedje boven. Als er echter slaap is gevat in de box of wandelwagen haal ik er geen baby uit. Rust is dan het belangrijkste.

Als je baby wat ouder wordt zijn er vanzelf minder slaapjes nodig. Rond de drie maanden zijn twee slaapjes voldoende. Het is erg afhankelijk van de nacht hoe lang die slaapjes zijn.

Onze dochter was tien maanden toen ze overging naar een lang slaapje per dag en ook bij onze zoon begin ik nu een omslagmoment mee te maken.

Het kan best voorkomen dat hij in de ochtend lekker vrolijk aan het spelen is en pas rond half twaalf moe wordt. Dan is een lang slaapje van vier uur geen uitzondering. En ligt hij ook tussen zes en zeven uur al op bed om tot de volgende ochtend door te slapen.

Er zijn ook dagen dat hij rond half elf al moe is. Dan worden het vaak twee slaapjes waardoor hij ‘s-avonds ook later naar bed gaat.

Ondanks dat we niet op de klok kijken hanteren we wel een vast ritme, of beter gezegd volgorde. Als doordeweeks grote zus naar de peuterspeelzaal gaat, gaan we om 8.15 al de deur uit. Terwijl we in het weekend proberen zo lang mogelijk te blijven liggen. Vaak lukt dit ook nog!

Op de klok

Voor onze dochter hanteren we wel min of meer een ritme op de klok. Er zijn vaste tijden waarop gegeten wordt, drinken gebeurd in principe ook tijdens vaste tafelmomenten. En ‘s-avonds is er een bedtijd.

Voor het middagslaapje kan dit heel sterk wisselen. Als ze erg moe is ligt ze rond twaalf uur, direct na haar middagboterham op bed.

Als ze lekker aan het spelen is, of naar de peuterspeelzaal gaat is het rustig twee uur voor ze op bed ligt. We laten haar dan ook net zo lang liggen tot ze zelf wakker wordt. Zelfs als dat een slaap van ruim twee of soms zelfs drie uur is.

Om zeven uur is het echter wel weer bedtijd, en gaat ze gelukkig over het algemeen zonder problemen naar bed. Dat hoor je ook wel eens andere verhalen over.

Huisregels

Huisregels klinkt misschien een beetje zwart / wit, maar de uitgangspunten die we proberen te hanteren zijn;

 • We dwingen niet met eten, maar stimuleren het wel om een paar hapjes te nemen. Min of meer een hapje per levensjaar.
 • Drinken ‘moet’ wel.
 • Als je in je ogen wrijft ben je moe en ga je naar bed.
 • Zeven uur is bedtijd (voor onze zoon zijn we hier wel makkelijk in)
 • Als je slaapt wordt je (in principe) niet wakker gemaakt.

Hoe gaan jullie om met het dagritme van je baby?

Linda van Aken
 1. Kaboutertuin says:

  Bij de eerste hadden we echt een kindvolgend ritme. Nu met drie gaat dat echt niet meer. We proberen het wel zoveel mogelijk, maar ja de oudste twee moeten naar school en dan pluk ik hem toch echt uit bed als we weg moeten (ik laat hem echt niet alleen in bed liggen!).

  Toen hij nog een kleine baby was was het iets makkelijker, dan legde ik hem na een voeding gewoon in de kinderwagen te slapen of in de draagdoek. Nu draag ik hem nog steeds wel vaak, maar niet meer hele dagen eigenlijk.

  En zo hebben we ook nog twee keer in de week aan het einde van de dag zwemles en ik help ook nog wel eens op school. Het vraagt wat meer creativiteit, maar het komt ook allemaal wel weer goed ;)

 2. Marijke says:

  Een combinatie van beide dus. Toen A nog baby was wilde ik graag op gevoel en vraag voeden. Maar dat mocht niet van de kraamverzorgende. Bij T was voeden op verzoek juist weer helemaal goed. Maar bij hem moest er een kleuter naar school gebracht en gehaald, dus helaas toch af en toe uit bed gehaald ( en nog steeds) ook al zou ik hem liever laten slapen. Gelukkig slaapt hij dan ‘s nachts ook wel beter.

  Sorry voor mijn onhandige typegedrag weer op de telefoon :(

 3. Els says:

  Onze oudste heeft echt een ritme maar ja die word in maart 4. Onze jongste heeft dit nog helemaal niet ook niet met flessen, ben net gestopt met borstvoeding en overgegaan op de fles is nog even puzzelen. Maar met de oudste is dat ritme ook pas later gekomen dus dat komt met deze ook wel goed

 4. Sofie says:

  Ik zei de eerste maanden steeds dat ik op vraag en aanbod borstvoeding gaf. Maar omdat wij met een refluxkindje zaten en er zich een aantal problemen voor deden, leefde ik erg volgens de klok. In het begin kreeg zij elke 3u voeding, vanaf de 3de maand werden dat er 2.

  Na 4 maanden werden we stilaan hopeloos, ze at ook minder dus schakelde we over op flesjes. Blijkt dat ze een vermoedelijke koemelk allergie heeft en nu krijgt ze novalac op basis van rijst en dat gaat super! Normaal zijn haar uren 7u , 11u, 15u,19u en 21u. s’Middags al een groentepapje als dat lukt.

  Dit is een vast patroon als zij naar de créche gaat. In ieder geval sta ik wel elke ochtend op om half 7 voor haar flesje , weekend of niet. Maar meestal tijdens het eten van haar papje krijgt ze alweer tekenen van vermoeidheid en het langste dat ze dan soms slaapt is 3u. Als ze echt erg moe is laat ik ze dan ook liggen en dan krijgt ze haar voeding dus ook later, maar ik probeer dan wel weer wat minder tussen de volgende te laten, zodat we s’avonds toch weer wel rond hetzelfde uur uitkomen.

 5. Daantje says:

  WIj hebben Tobias direct vanaf het begin als een onderdeeel van het gezin behandeld. Niet als VIP, maar ook niet als iemand die zich altijd maar aan moet passen aan ons.

  Wij respecteren zijn wensen op gebied van slapen en eten zoveel mogelijk, maar soms moet hij ook gewoon in ons ritme mee.

  Gelukkig gaat dat allemaal prima en kunnen we er altijd wel een mouw aanpassen dat zijn ritme en ons ritme gelijk ligt ;)

 6. Angelique says:

  Ik heb mijn zoontje vanaf begin af aan al zijn eigen ritme laten bepalen, wat super werkte want ik heb echt het makkelijkste kind van de wereld als je zijn af en toe driftbuien niet meegerekent

Comments are closed.