Skip to Content

Bedtijd; hoe laat kind naar bed in weekend of vakantie?

Bedtijd; hoe laat kind naar bed in weekend of vakantie?

Op vakantie of tijdens de zomervakantie thuis: wat doe je nu wel en wat niet met de bedtijden van je kind? Is het verstandig om je kind langer op te houden of ben je dan eigenlijk juist verkeerd bezig? En waarom zou je je kind eigenlijk langer ophouden? Hoeveel later mag je kind dan naar bed?

In principe houden wij tijdens een vakantie dezelfde tijden aan als thuis. Rond zeven uur is bedtijd. De kinderen zijn namelijk ook weer rond hetzelfde tijdstip wakker, ook als ze later naar bed gaan. Maar hebben dan wel al snel dat ze heel erg moe zijn omdat ze te weinig slaap krijgen.

Niet dat we er heel panisch in zijn hoor, als ze om zeven uur nog willen zwemmen na het eten dan is dat prima. Al lijkt de verwachting dat ze daarna lekker moe zijn, en dus ook sneller in slaap zullen vallen, niet heel reëel.

Hoe laat naar bed tijdens de vakantie?

Hoe laat kinderen naar bed gaan tijdens de vakantie is uiteraard een persoonlijke keuze. Bij het Jeugdjournaal is er ooit een onderzoek geweest, waarbij ze erachter kwamen dat de kinderen gemiddeld anderhalf uur later naar bed gaan in de vakantie.

Uiteraard moet je dat dus helemaal zelf weten. Geen kind is gelijk, geen situatie is gelijk. Kijk niet naar wat anderen doen, maar bepaal vooral zelf waar zowel jij als je kinderen zich goed bij voelen.

En zeker het belang van je kind gaat hierbij voorop. Want een kind ophouden omdat het vakantie is, terwijl het hondsmoe is, dat is uiteraard helemaal niet nodig.

Waarom een kind later naar bed tijdens de vakantie?

Dan komen we uit bij de vraag waarom je een kind tijdens de vakantie op zou houden. Daar zijn vaak meerdere redenen voor te bedenken. Veel kinderen willen helemaal niet naar bed en vinden het heerlijk om later te mogen.

En omdat het toch vakantie is, willen ouders daar dan wel aan toe geven. Dat verhoogt het vakantiegevoel immers alleen maar. Zeker bij mooi weer zijn kinderen nog graag even buiten aan het spelen. Om daarna nog even tot rust te komen voordat ze naar bed gaan. Ook dan is het al gauw later dan normaal.

Op vakantie is er vaak nog van alles te beleven waardoor het vanzelf al later wordt. Misschien gaan jullie regelmatig weg en wordt het daardoor wel later? Of slapen je kinderen lekker uit (bofkont!), waardoor de noodzaak om vroeg naar bed te gaan ook al anders is.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over niet kunnen slapen omdat het nog zo licht of warm is. Redenen genoeg dus. En vergeet daarbij ook niet dat het voor jou als ouder ook juist veel relaxter kan zijn als je niet al om zeven uur het bedritueel moet gaan doen…

Nadelen later naar bed

Nu klinkt dat allemaal erg leuk en logisch. Toch zijn er ook nadelen om kinderen later naar bed te laten gaan. En hoe flauw ook: zeker voor je kind zelf! Vaak zijn vakanties al druk met energie slurpende activiteiten. Weliswaar leuke activiteiten, maar dat maakt ze niet minder moe.

Op vakantie komt er ook nog eens het feit bij dat alles anders is. Uiteraard zal dit per kind verschillen, want niet ieder kind is van slag door veranderingen.

Maar tel het weinig slapen, die energie slurpende activiteiten en de veranderingen bij elkaar op en je begrijpt ook vast wel dat er kinderen zijn die dit echt niet kunnen hebben. Kind is van slag én jij zit met een jengelend kind op je vakantiedag(en). Hou dan ook goed in de gaten of het niet allemaal te veel wordt.

Heb je door dat je kind chagrijnig wordt of tegendraads? Schakel dan snel terug. Haal de bedtijd weer naar voren of hou gewoon (weer) vast aan de normale tijd.

Zo maak je het uiteindelijk alleen maar leuker voor iedereen.

Vanaf welke leeftijd later naar bed tijdens de vakantie?

Uiteraard zal een baby gewoon zijn uren slaap nodig hebben en maakt het echt niet uit of het wel of niet vakantie is. Maar ook kleine peutertjes kan je het beste nog gewoon in een normaal ritme houden.

Misschien dat de tijden iets verschuiven omdat jullie eigen tijden ook iets verschuiven, maar probeer je peuter zo veel mogelijk zijn normale slaaptijden te geven. Overdag een dutje, en een lange nacht.

Uiteraard afhankelijk van wat je kind gewoon is. Gaat je kind eenmaal naar school, dan wordt het begrip vakantie en de andere manier van leven ook duidelijker voor hem of haar.

Maar overdrijf niet. Een kleuter wat later naar bed doen (en hopen dat het dan iets langer slaapt…) is niet erg. Maar let goed op het gedrag van je kleuter of hij wel genoeg slaap krijgt. Hoe ouder ze worden, hoe meer speling je hierin krijgt.

Zelf bedtijd bepalen in de vakantie?

Het zal even van je kinderen afhangen of je de bedtijd echt aan hen overlaat of toch maar liever niet. Zeker bij jonge kinderen kunnen ouders dit beter doen. Heb je een kind wat echt wel uit zichzelf naar bed gaat, dan ligt dat natuurlijk weer anders.

Maar veel kinderen blijven het liefst lang op en zullen echt niet zo snel toch wel hun bed opzoeken. Zijn de kinderen al ouder, dan kan je best de afspraak met ze maken dat ze zelf mogen bepalen wanneer ze gaan. Mits ze hier geen misbruik van maken.

Met andere woorden: voor een ouder kind (of een puber zeker) is het heerlijk als er niet gezeurd wordt over bedtijd. Maar vertel er duidelijk bij dat deze regel alleen kan als ze het niet overdrijven. Als ze altijd heel laat gaan, dat jij dan toch gaat ingrijpen…

Deze manier van omgaan met de bedtijd zal zeker niet voor alle kinderen werken, maar jij kent je kind het beste! Weet je zeker dat je kind er dan een puinhoop van maakt, dan bepaal jij gewoon een leuke tijd en klaar!

Ochtend- of avondmens

Ook nog iets om mee te nemen in je overweging over de vakantiebedtijd: is je kind een ochtend- of een avondmens?

Slaapt het ’s ochtends uit en is het ’s avonds niet in slaap te krijgen? Dat kan in het normale leven een ramp zijn, maar in de vakantie kan je hier uiteraard juist op inspelen. Dan kan het in de ochtend lekker blijven liggen en mag het dus in de avond wat later naar bed.

Andersom kan echter ook. Is je kind in de ochtend al heel vroeg wakker en in de avond helemaal op? Dan help je het er echt niet mee om een latere bedtijd te gaan hanteren!

Hele vakantie een andere tijd?

Nog een puntje: Zes weken lang laat naar bed kan uiteraard een beetje te veel van het goede zijn. Je zou ervoor kunnen kiezen om bepaalde weken de vakantievreugde te verhogen. En dan de weken ervoor en erna toch meer de gewone tijd aan te houden! Waarbij je in ieder geval de laatste week alweer teruggaat naar het oude ritme!

Begin weer op tijd met de gewone bedtijd

Hou de vakantieroutine niet aan tot en met de laatste vakantiedag. Je kind zal toch weer een beetje uitgerust op school moeten verschijnen. Maar ook: je kind moet weer wennen aan het gewone ritme.

Zomaar van de een op de andere dag weer vroeg naar bed betekent vaak dat ze niet kunnen slapen. Ga de laatste schoolweek gewoon weer rustig terug naar de gewone tijd. Iedere dag net een kwartiertje eerder ofzo.

Tips hoe laat je kind in de vakantie naar bed gaat

Zijn er richtlijnen te geven hoe laat je kind nu eigenlijk het beste naar bed gaat tijdens een vakantie? Ja en nee.

Om met de ‘nee’ te beginnen: ieder kind is anders en dus zal je vooral naar je kind moeten kijken. Zo zijn er kinderen die er helemaal niet mee geholpen worden om later naar bed te gaan. Zij gedijen gewoon beter met een vaste routine en veel slaap.

Dan is het jezelf én je kind pesten om ze op te houden ‘omdat het vakantie is’.

Daarnaast heeft ieder kind zijn eigen behoeften aan slaap, dus ook daar zal je rekening mee moeten houden. Maar vanzelfsprekend zijn er manieren om hier de juiste weg in te vinden.

Dus hierbij dan toch enkele tips, waarbij je altijd de eigen behoeften van je kind (en van jou…) in de gaten moet houden!

  • Is je kind toch altijd erg vroeg wakker? Overdrijf dan niet met het laat naar bed gaan!
  • Slaapt je kind nu langer door dan dat ze naar school gaan? Uiteraard is dan later naar bed gaan het probleem helemaal niet
  • Een korte tijd wat minder slapen is helemaal zo’n ramp niet, maar weken lang te weinig slapen is minder fijn. Je zou dus ervoor kunnen kiezen dat je tijdens bepaalde weken wat soepeler bent, maar niet alle zes weken zomervakantie ervoor gebruiken…
  • Wordt je kind chagrijnig? Huilt hij snel of loopt het werkelijk om alles te zeuren? Zou zomaar slaapgebrek kunnen zijn! Dan is het dus tijd om terug te schakelen naar een vroeger tijdstip!
  • Maak afspraken met oudere kinderen: je mag laat naar bed, maar dan ben je in de ochtend ook niet om zes uur je bed alweer uit…
  • Bedenk dat voor kleine kinderen een andere omgeving al voor stress kan zorgen. Ook nog minder slaap krijgen kan dan net te veel van het goede zijn. Een huilkind tijdens je vakantie zit je ook niet op te wachten, toch? Kies dan voor iets meer routine om je kind lekkerder in zijn vel te laten zitten
  • Kijk goed naar je kind. Veel activiteiten doen, wat toch vaak tijdens een vakantie zo is, vraagt meer energie van je kind. Minder slaap werkt daar uiteraard niet aan mee. Hou de balans in het geheel en geef je kind ok tussendoor de gelegenheid om even bij te komen. Dat hoeft geen slapen te zijn, maar even rustig achter de tv hangen is ook een vorm van uitrusten! Of nog beter: met een boekje in de hangmat…
  • Ga ruim op tijd terug naar het oude ritme, voordat je kind weer naar school moet! Je kind zal weer even een paar dagen nodig hebben om terug te komen in een vroeger slaapritme!

Meer informatie over hoeveel slaap een kind nodig heeft vind je hier.

Wat als je afwijkt?

Tijdens de vakantie in Zweden ben ik van de bedtijden afgeweken van onze dochter. Niet alleen de avond dat we op elandensafari gingen en we om elf uur!!! terug waren in het appartement, gelukkig had ze in het busje al wel wat geslapen. Maar ook de overige avonden ging ze pas rond negen uur naar bed.

Rond zeven uur waren we nog aan het eten of net klaar. En vaak wilde ze daarna nog even midgetgolfen of in de speeltuin spelen en moesten we weer de berg op lopen. Dan ben je pas rond half negen weer terug. Dan rustig aan douchen, omkleden en voor je het weet ben je een paar uur later in bed.

Gelukkig leek ze in de ochtend ook een uurtje langer te blijven liggen, zodat ik ook wat kon ‘uitslapen’.

Op de camping in Frankrijk viel het op dat om tien uur nog veel kinderen lekker bezig waren; van samen rennen en plezier maken tot en met badmintonnen met de ouders, een potje jeu de boules, of een wandeling maken naar de kliffen om de zonsondergang te zien. Dat vond ik best laat.

Natuurlijk is het vakantie, maar toch? Ik snap dan wel waarom ik altijd het gevoel krijg dat mijn kind de enige is die gewoon om (of eigenlijk voor) zeven uur wakker is. Het gebeurt dan ook wel eens dat je denkt je kinderen naar hun eigen bed te brengen, maar je ze vervolgens bij elkaar in hetzelfde bed aantreft…

Wat is normale bedtijd voor kinderen in de vakantie?

Natuurlijk is het tijdens een vakantie wat anders dan als je thuis bent, daar draai je toch sneller door in het normale ritme. Zeker in de laatste weken voor de school begint wordt er vaak geadviseerd om de touwtjes weer wat strakker aan te halen zodat ze gewend raken aan de standaard bedtijden.

Structuur en rust

Voor sommige kinderen is structuur van groot belang. Ze gedijen goed bij een vast ritme en hebben behoefte aan duidelijkheid. Het is belangrijk om te luisteren naar de behoeften van je kind en hen de structuur te bieden die ze nodig hebben. Het hebben van regelmatige bedtijden kan helpen bij het creëren van een rustige en voorspelbare omgeving.

Flexibiliteit en genieten

Aan de andere kant zijn er ouders die de vakantieperiode juist zien als een tijd van ontspanning en genieten. Ze vinden het belangrijk om hun kinderen de vrijheid te geven om langer op te blijven en te genieten van het buiten spelen met vriendjes en vriendinnetjes.

Wat is er fijner dan dat de kinderen in de vakantie tot zonsondergang buiten spelen en daarna verzamelden om te douchen en naar bed te gaan. Op die manier hebben ze overdag veel plezier gehad en kunnen ze tevreden en moe naar bed.

Individuele behoeften

Elk kind is anders en heeft verschillende slaapbehoeften. Niet elk kind en elke ouder is hetzelfde. Sommige kinderen hebben meer structuur nodig, terwijl andere kinderen wat meer flexibiliteit aankunnen.

Het is belangrijk om te kijken naar de behoeften van je eigen kind en daarop in te spelen. Voor sommige kinderen kan een later bedtijd tijdens de vakantie prima werken, terwijl anderen juist baat hebben bij het behouden van een vast ritme.

Balans vinden

Het vinden van de juiste balans tussen structuur en flexibiliteit is essentieel. Zo zijn er kinderen die volledig van slag raken als ze te laat naar bed gaan. Voor hen is regelmaat tijdens de vakanties belangrijk, met af en toe een uitzondering.

Het is dus belangrijk om te kijken naar wat werkt voor jouw kinderen. Sommige ouders hanteren in de vakantieperiode iets ruimere bedtijden, terwijl anderen dichtbij het normale bedtijdritme blijven.

Luister naar je kind

Een belangrijk aspect is het luisteren naar je kind. Kinderen geven vaak zelf aan wanneer ze moe zijn en toe zijn aan rust. Ze kunnen gapen, hangerig worden of aangeven dat ze willen slapen. Het is belangrijk om hierop te letten en op basis daarvan de bedtijd te bepalen.

Je kunt ook kijken naar hoe je kind zich voelt na een late bedtijd. Als ze de volgende dag vroeg wakker worden en zich niet goed kunnen concentreren, kan het zijn dat ze toch baat hebben bij een regelmatiger slaappatroon.

Geen oordeel

Het is belangrijk om te onthouden dat er geen goed of fout antwoord is als het gaat om vakantiebedtijden. Elk gezin en elk kind is uniek, dus wat voor het ene gezin werkt, hoeft niet per se voor het andere te werken. Iedereen doet het op zijn eigen manier en dat is prima.

Vakantiebedtijd is een persoonlijke keuze die afhangt van de behoeften van je kind en de dynamiek van je gezin. Sommige kinderen gedijen goed bij een vast ritme en hebben behoefte aan structuur, terwijl andere kinderen wat meer flexibiliteit aankunnen.

Het belangrijkste is om te luisteren naar je kind en te kijken naar wat voor hen het beste werkt. Door de juiste balans te vinden tussen structuur en flexibiliteit kun je ervoor zorgen dat je kinderen uitgerust zijn en tegelijkertijd genieten van hun welverdiende vakantie.

Ik ben dus erg benieuwd naar wat jullie afweging is; houden jullie de standaard bedtijden aan of wordt het vaak wat later?

Linda van Aken
  1. Milou says:

    Laat ze lekker mijn kind van 5 gaat om 22:00 uur naar bed in de vakanties

  2. Alexander Noordover says:

    Geen vreemde reacties. Nu op vakantie gaan ze ook later. Maar ik zie nu ook gewoon nog kinderen rondlopen van een jaar of 4,5,6. En het is hier in Turkije al 00:45. En deze mense zijn niet net pas aangekomen. Ik vind dat persoonlijk niet normaal.

  3. Linda says:

    Op vakantie laten wij onze kinderen wat meer vrij, maar ze lopen ook niet om twaalf uur nog de camping onveilig te maken. Het hangt af van wat de situatie is. Zijn we ergens dan late we ze lekker genieten en zitten we thuis in het huisje dan gaan ze redelijk op tijd naar bed. Eenmaal weer thuis schuiven we de tijden nog een uurtje op, omdat we het in de avond ook gezellig vinden om eens een filmpje ofzo te kijken. Een week voor het einde van de vakantie gaan de oude tijden weer in. Voor Isis (7) is dat tussen half acht en acht uur en voor Emma (12) is dat negen uur

  4. Renate says:

    Mijn kids zijn 11, 14 en 15 en op vakantie gaan ze idd altijd later. Ik ben altijd stipt met bedtijden, maar niet als we op vakantie zijn. Waarom zou je jezelf pesten door je kinderen al zo vroeg neer te leggen? Het wordt wel een ander verhaal als je kinderen er niet tegen kunnen, en moe en dreinerig achter je aan moeten sjokken omdat pa en moe nog even verderop willen ;-)

    Waar ik wel altijd tegenaan heb gelopen is de bedtijd ivm de verschillende leeftijden. De oudste en de jongste schelen ruim 4,5 jaar en de oudste wilde niet tegelijk met de jongste. Met als gevolg dat de middelste ook niet tegelijk wilde als de jongste.. Ieder jaar weer die strijd, maar, vanaf dit jaar gaan ze gewoon alle 3 tegelijk. En wij waarschijnlijk ook tegelijk met hun ;-)
    Vakantie is om te genieten, juist even afwijken van de regels!

  5. roelina says:

    Oei, mijn kinderen gaan pas tussen 8 en 9 savonds op bed. In de ogen van velen laat, want ze staan ook best vroeg op. Maar het is ons ritme, we werken allebi full time en zijn pas laat thuis en eten dus ook pas laat (want samen eten vinden wij ook belangrijk). Gelukkig slapen de kinderen nog overdag dus kan het ook. Straks zal dat anders worden wanneer ze echt naar school gaan. In de vakantie kijken we niet zo naar tijd.

  6. Sylvia says:

    Hier af en toe een uitzondering maar vaak gewoon op normale tijd naar bed. Dit ivm dat ze smiddags ook niet meer slaapt en anders gewoon echt te moe is. Dus voor haar (en ons) gewoon lekker de slaap pakken die nodig is

Comments are closed.