Ik vroeg me af of er zoiets bestaat als vakantiebedtijd? In principe houden wij tijdens een vakantie dezelfde tijden aan als thuis. Rond zeven uur is bedtijd. De kinderen zijn namelijk ook weer rond hetzelfde tijdstip wakker, ook als ze later naar bed gaan. Maar hebben dan wel al snel dat ze heel erg moe zijn omdat ze te weinig slaap krijgen. Niet dat we er heel panisch in zijn hoor, als ze om zeven uur nog willen zwemmen na het eten dan is dat prima. Al lijkt de verwachting dat ze daarna lekker moe zijn, en dus ook sneller in slaap zullen vallen, niet heel reëel.

Tips hoe laat je kind in de vakantie naar bed gaat

Zijn er richtlijnen te geven hoe laat je kind nu eigenlijk het beste naar bed gaat tijdens een vakantie? Ja en nee. Om met de ‘nee’ te beginnen: ieder kind is anders en dus zal je vooral naar je kind moeten kijken. Zo zijn er kinderen die er helemaal niet mee geholpen worden om later naar bed te gaan. Zij gedijen gewoon beter met een vaste routine en veel slaap. Dan is het jezelf én je kind pesten om ze op te houden ‘omdat het vakantie is’. Daarnaast heeft ieder kind zijn eigen behoeften aan slaap, dus ook daar zal je rekening mee moeten houden. Maar vanzelfsprekend zijn er manieren om hier de juiste weg in te vinden.

Dus hierbij dan toch enkele tips, waarbij je altijd de eigen behoeften van je kind (en van jou…) in de gaten moet houden!

  • Is je kind toch altijd erg vroeg wakker? Overdrijf dan niet met het laat naar bed gaan!
  • Slaapt je kind nu langer door dan dat ze naar school gaan? Uiteraard is dan later naar bed gaan het probleem helemaal niet
  • Een korte tijd wat minder slapen is helemaal zo’n ramp niet, maar weken lang te weinig slapen is minder fijn. Je zou dus ervoor kunnen kiezen dat je tijdens bepaalde weken wat soepeler bent, maar niet alle zes weken zomervakantie ervoor gebruiken…
  • Wordt je kind chagrijnig? Huilt hij snel of loopt het werkelijk om alles te zeuren? Zou zomaar slaapgebrek kunnen zijn! Dan is het dus tijd om terug te schakelen naar een vroeger tijdstip!
  • Maak afspraken met oudere kinderen: je mag laat naar bed, maar dan ben je in de ochtend ook niet om zes uur je bed alweer uit…
  • Bedenk dat voor kleine kinderen een andere omgeving al voor stress kan zorgen. Ook nog minder slaap krijgen kan dan net te veel van het goede zijn. Een huilkind tijdens je vakantie zit je ook niet op te wachten, toch? Kies dan voor iets meer routine om je kind lekkerder in zijn vel te laten zitten
  • Kijk goed naar je kind. Veel activiteiten doen, wat toch vaak tijdens een vakantie zo is, vraagt meer energie van je kind. Minder slaap werkt daar uiteraard niet aan mee. Hou de balans in het geheel en geef je kind ok tussendoor de gelegenheid om even bij te komen. Dat hoeft geen slapen te zijn, maar even rustig achter de tv hangen is ook een vorm van uitrusten! Of nog beter: met een boekje in de hangmat…
  • Ga ruim op tijd terug naar het oude ritme, voordat je kind weer naar school moet! Je kind zal weer even een paar dagen nodig hebben om terug te komen in een vroeger slaapritme!

Meer informatie over hoeveel slaap een kind nodig heeft vind je hier.

Wat als je afwijkt?

Tijdens de vakantie in Zweden ben ik van de bedtijden afgeweken van onze dochter. Niet alleen de avond dat we op elandensafari gingen en we om elf uur!!! terug waren in het appartement, gelukkig had ze in het busje al wel wat geslapen. Maar ook de overige avonden ging ze pas rond negen uur naar bed.

Rond zeven uur waren we nog aan het eten of net klaar. En vaak wilde ze daarna nog even midgetgolfen of in de speeltuin spelen en moesten we weer de berg op lopen. Dan ben je pas rond half negen weer terug. Dan rustig aan douchen, omkleden en voor je het weet ben je een paar uur later in bed. Gelukkig leek ze in de ochtend ook een uurtje langer te blijven liggen, zodat ik ook wat kon ‘uitslapen’.

Op de camping in Frankrijk viel het op dat om tien uur nog veel kinderen lekker bezig waren; van samen rennen en plezier maken tot en met badmintonnen met de ouders, een potje jeu de boules, of een wandeling maken naar de kliffen om de zonsondergang te zien. Dat vond ik best laat.

Natuurlijk is het vakantie, maar toch? Ik snap dan wel waarom ik altijd het gevoel krijg dat mijn kind de enige is die gewoon om (of eigenlijk voor) zeven uur wakker is. Het gebeurt dan ook wel eens dat je denkt je kinderen naar hun eigen bed te brengen, maar je ze vervolgens bij elkaar in hetzelfde bed aantreft…

Wat is normale bedtijd voor kinderen in de vakantie?

Natuurlijk is het tijdens een vakantie wat anders dan als je thuis bent, daar draai je toch sneller door in het normale ritme. Zeker in de laatste weken voor de school begint wordt er vaak geadviseerd om de touwtjes weer wat strakker aan te halen zodat ze gewend raken aan de standaard bedtijden.

Ik ben dus erg benieuwd naar wat jullie afweging is; houden jullie de standaard bedtijden aan of wordt het vaak wat later?

Lees ook

Linda van Aken