Ik vroeg me af of er zoiets bestaat als vakantiebedtijd? In principe houden wij tijdens een vakantie dezelfde tijden aan als thuis. Rond zeven uur is bedtijd. De kinderen zijn namelijk ook weer rond hetzelfde tijdstip wakker, ook als ze later naar bed gaan. Maar hebben dan wel al snel dat ze heel erg moe zijn omdat ze te weinig slaap krijgen. Niet dat we er heel panisch in zijn hoor, als ze om zeven uur nog willen zwemmen na het eten dan is dat prima. Al lijkt de verwachting dat ze daarna lekker moe zijn, en dus ook sneller in slaap zullen vallen, niet heel reëel.

Wat als je afwijkt?

Tijdens de vakantie in Zweden ben ik van de bedtijden afgeweken van onze dochter. Niet alleen de avond dat we op elandensafari gingen en we om elf uur!!! terug waren in het appartement, gelukkig had ze in het busje al wel wat geslapen. Maar ook de overige avonden ging ze pas rond negen uur naar bed. Rond zeven uur waren we nog aan het eten of net klaar. En vaak wilde ze daarna nog even midgetgolfen of in de speeltuin spelen en moesten we weer de berg op lopen. Dan ben je pas rond half negen weer terug. Dan rustig aan douchen, omkleden en voor je het weet ben je een paar uur later in bed. Gelukkig leek ze in de ochtend ook een uurtje langer te blijven liggen, zodat ik ook wat kon ‘uitslapen’.

Op de camping in Frankrijk viel het op dat om tien uur nog veel kinderen lekker bezig waren; van samen rennen en plezier maken tot en met badmintonnen met de ouders, een potje jeu de boules, of een wandeling maken naar de kliffen om de zonsondergang te zien. Dat vond ik best laat. Natuurlijk is het vakantie, maar toch? Ik snap dan wel waarom ik altijd het gevoel krijg dat mijn kind de enige is die gewoon om (of eigenlijk voor) zeven uur wakker is. Het gebeurt dan ook wel eens dat je denkt je kinderen naar hun eigen bed te brengen, maar je ze vervolgens bij elkaar in hetzelfde bed aantreft…

Wat is normale bedtijd voor kinderen in de vakantie?

Natuurlijk is het tijdens een vakantie wat anders dan als je thuis bent, daar draai je toch sneller door in het normale ritme. Zeker in de laatste weken voor de school begint wordt er vaak geadviseerd om de touwtjes weer wat strakker aan te halen zodat ze gewend raken aan de standaard bedtijden.

Ik ben dus erg benieuwd naar wat jullie afweging is; houden jullie de standaard bedtijden aan of wordt het vaak wat later?

Lees ook

Linda van Aken