Skip to Content

Cadeautjes onder de kerstboom

Cadeautjes onder de kerstboom

Het ziet er heel gezellig uit, al die pakjes onder de kerstboom. Maar waar komt dat gebruik nu eigenlijk vandaan? Zit er een idee achter? Wanneer is het juiste moment om ze daar neer te leggen? En als er kinderen rondlopen: hoe voorkom je dan dat ze de pakjes niet al eerder open maken?

Waarom cadeautjes met kerst?

Allereerst komt dan de vraag naar boven waarom we cadeautjes aan elkaar zouden geven met kerst? In Nederland is dat pas de laatste jaren in opkomst gekomen. Want de meeste mensen gaven elkaar al een geschenk met Sinterklaas.

In veel landen om ons heen en in andere delen van de wereld is het heel gewoon om het met kerst te doen. Waar dit idee van cadeaus in december geven vandaan komt, zou al van lang geleden kunnen stammen.

Zo gaven Romeinen elkaar al cadeautjes bij de Saturnaliën. Dit is een feestdag die op 17 december valt. Het was de dag dat hun god van de landbouw (Saturnus) geëerd werd. Er werd dan een diner georganiseerd en de man die het diner gaf, werd overladen met geschenken. Misschien hebben Christenen dit gebruik overgenomen.

Maar er was ook een gebruik bij de Germanen die de oorsprong van het gebruik kan verklaren. Zij vierden op 21 december de zonnewende en deelden dan cadeaus uit die op offergaven leken.

Dat is nog niet alles, want in de Bijbel namen de Drie Wijzen ook geschenken mee voor Jezus. Wie weet is het dus gewoon een Christelijke traditie, wat teruggrijpt op dit verhaal.

En dan is er nog onze eigen Sint. Zowel bij ons, maar ook in Oost-Europese landen ontstond het gebruik om op zijn dag kinderen cadeaus te geven. De Nederlanders die emigreerden naar Amerika namen dit gebruik mee.

Waarom cadeaus onder de kerstboom?

Waarschijnlijk is hier niet echt een reden voor aan te geven. Sinds koningin Victoria (1840) de Duitse traditie overnam om een kerstboom neer te zetten, zijn mensen dit gaan doen en werden de huizen versierd. En de pakjes verdwenen daarmee ook onder de boom…

Hoewel dit overigens niet overal zo is. Er zijn ook tradities waarbij de pakjes tijdens kerst in een schoen gedaan worden! Zo zie je maar weer dat bepaalde Sinterklaas-gebruiken niet alleen maar bij Sinterklaas hoort.

Wanneer pakjes uitpakken?

Het uitpakken van de cadeaus is ook per land verschillend. Wij vieren natuurlijk Sinterklaas op 5 december, maar in België op 6 december. Ook in bijvoorbeeld Polen en Frankrijk kan Sinterklaas op 6 december gevierd worden. Veel Europese landen en bijvoorbeeld in Zuid-Amerika is het de kerstavond waarop de cadeaus uitgepakt worden.

Het kan ook de gewoonte zijn om het op de eerste kerstdag te doen. In bijvoorbeeld Rusland en Griekenland wordt het met oud & nieuw gedaan en er zijn ook landen die het pas op 6 januari doen (Drie Koningen). Dit is bijvoorbeeld in Italië een belangrijke dag.

Wanneer leg je cadeautjes onder de boom?

Wanneer jij de pakjes onder de boom wilt leggen, mag je zelf bepalen. Veel mensen vinden het heel gezellig staan. En het maakt natuurlijk heerlijk nieuwsgierig. Maar met kleine kinderen is het uiteraard een heel ander verhaal. Want is het wel fair om van die kleintjes te verwachten dat ze ervan afblijven?

In veel films zie je dat op kerstochtend de pakjes onder de boom liggen. Maak je gebruik van de mythe van de kerstman en wil je je kids doen geloven dat hij ze brengt, dan kan je melk en koekjes achterlaten op kerstavond en de volgende ochtend uitpakken. Zo hou je het heerlijk spannend, zonder dat de kinderen in de verleiding komen om iets te openen.

Traditioneel

Wil je het een soort van traditioneel houden? Dan is het dus inderdaad het verhaal van de kerstman die ze onder de boom legt en familie en anderen kunnen dan hun pakjes er nog bijleggen. Zo komt er steeds meer onder de boom te liggen en zullen de kids het heel spannend gaan vinden.

Hoe leer je je kind wachten?

Laten we even onderscheid maken tussen de kleintjes (onder 7 jaar) en oudere kinderen. Kinderen zullen zich aangetrokken voelen tot de cadeaus en het is heel natuurlijk dat ze willen ontdekken en juist aangetrokken worden tot die pakjes!

Je kind is nog in ontwikkeling en eigenlijk verwacht je iets van hem of haar wat nog moeilijk waar te maken is. Het schijnt zo te zijn dat de verschillen in ontwikkeling van hersendelen ervoor zorgen dat kleine kinderen nog niet het gedrag goed kunnen reguleren. Het is dus maar de vraag of je dit dus van je kleintje mag verlangen.

Sterker nog, volgens geleerden is het remmen van de nieuwsgierigheid van je kind helemaal niet goed! Je kweekt zo een kind wat passief zal worden. Het lijkt mij voor iedereen veel fijner om de pakjes pas neer te leggen als ze uitgepakt mogen gaan worden. Als de kids naar bed zijn en als ze wakker worden is het uitpakfestijn!

Als je toch graag cadeautjes onder de kerstboom wilt neerzetten kan je er natuurlijk ook voor kiezen om een paar lege dozen neer te zetten. Als ze het dan toch uitpakken, zit er alleen lucht in.

Grotere kinderen mag je natuurlijk meer uitdagen. Je zult zelf je kind het beste kennen om te weten of dit al van hem of haar te verlangen is. Je kunt dan ook meteen uitleggen waarom ze moeten wachten én je zou het makkelijker kunnen maken door een aftellijst te maken.

Heeft je kind er echt moeite mee? Dan is het de vraag of je de pakjes al wel zo lang van tevoren neer moet leggen. Waarom zou je spanning bij je kind willen veroorzaken in een periode die toch al veel vraagt van een kind (dat is nu eenmaal in december zo) én jezelf een hoop frustratie?

Geniet lekker van de kerstboom en alle decoratie en voeg de ‘echte’ pakjes pas op het laatst toe!

Wil Cats
Volg me via: