Skip to Content

Bonding baby eerste uur / dagen na bevalling

Bonding baby eerste uur / dagen na bevalling

Het eerste uur na de bevalling is een heel belangrijk uur voor moeder en kind en voor de bonding. Waarom is dit? Wat wordt bedoeld met bonding? En hoe ga je hier de dagen na de bevalling mee om? Wat kun je doen om de bonding tussen jou en je kindje te stimuleren?

Wat is bonding?

Wat wordt nu precies verstaan onder bonding? Bonding is eigenlijk een Engels begrip en heel simpel zou je kunnen zeggen dat het hierbij om een heel sterke verbinding gaat tussen ouders en kind. Deze bonding zal een kind uitdrukken met al zijn zintuigen.

Andersom zal een ouder er alles aan doen om er voor het kind te zijn, het te beschermen en verzorgen en uiteraard lief te hebben. Waarbij huid-op-huidcontact een heel belangrijke stukje is in het hechtingsproces tussen ouders en de baby.

Meteen een reden waarom borstvoeding meer is dan alleen maar voeden in de zin van eten geven. Je voedt je kindje dus ook met liefde, zeg maar. 

Het gouden uur

Het eerste uur na de bevalling wordt ook wel het gouden uur genoemd. Het blijkt zelfs zo te zijn dat een baby gezondheidsvoordelen heeft als hij tijdens het eerste (anderhalf) uur huid-op-huidcontact heeft met de moeder.

Ze zullen een hoger glucosegehalte hebben, minder huilen en zich ook beter kunnen aanpassen aan de temperatuur. Zijn ademhaling wordt er rustig door en ook de hartslag. Wat de moeder betreft zal ze door dit contact haar moederinstinct stimuleren. En zo wordt de basis gelegd voor een levenslange mooie verbinding!

Overigens schijnt het ook zo te zijn dat een pasgeboren baby in een soort symbiose leeft met zijn moeder. Onderscheid tussen beide lichamen wordt dus eigenlijk niet gemaakt.

Lees ook: Gouden uur

Fijne overgang naar de buitenwereld

Geboren worden betekent een grote overgang van een beschermd ‘holletje’ naar een vreemde grote wereld. De baby zal zich beschermd weten als hij dicht bij zijn ouders gehouden wordt.

De stemmen zal hij immers herkennen en het huid-op-huidcontact zal het troosten met alle voordelen die we hierboven al beschreven. Door dit contact zal je baby makkelijker slapen en zich vertrouwd voelen met jullie.

Leg je baby dus niet meteen ergens alleen neer! Wees er voor hem of haar en zorg dat jullie huidcontact hebben.

Goed voor borstvoeding

Huid-op-huidcontact is niet alleen een manier om je baby rust en bescherming te bieden. Het zal tevens goed zijn om de borstvoeding goed op gang te laten komen. Door dit contact zal namelijk hormonen aangemaakt worden die jouw kindje zullen aansporen om te gaan drinken aan je borst. 

Hormonen voor jouw moedergevoel

Zoals zo vaak zijn het ook nu hormonen die niet alleen jouw baby helpen in dit proces, maar ook jou. Onder andere het bekende knuffelhormoon oxytocine komt vrij. Dit hormoon zorgt ervoor dat jouw moedergevoelens sterk zullen zijn.

Het komt namelijk vrij als je je baby knuffelt of als je hem gewoon al ziet. En het kan zelfs vrijkomen als je maar aan je kleine uk denkt of je baby ruikt!

En wat dan ook meteen fijn is om te weten: het zal je ook helpen om je goed te voelen en minder vatbaar te zijn voor een postnatale (of gewone) depressie. 

Huid-op-huidcontact blijft belangrijk

Huidhonger is eigenlijk een levensbehoefte van je baby en dat blijft ook bestaan na de eerste uren na de bevalling. Eigenlijk neem je die huidhonger zelfs mee als volwassene… Wat zou je nog meer kunnen doen om de bonding te stimuleren?

Babymassage

Je kleine uk een babymassage geven is uiteraard een heel fijne manier om huid-op-huidcontact te bewerkstelligen. Je kunt uiteraard vanaf het eerste moment de baby strelen. Echte babymassage kun je na 6 weken gaan geven. Dan gaat het om de reguliere babymassagetechnieken.

Omdat de prikkels hierbij nog te groot zijn voor je baby, kun je dit juist beter niet eerder doen. Maar er zijn wel newborns technieken! Hierbij worden er situaties nagebootst uit de tijd die hij in de baarmoeder doorbracht.

Hierdoor zal het je baby laten ontspannen en zal hij zich verbonden voelen met zijn babylijfje. Het is aan te raden om deze technieken al in de zwangerschap te leren. Dit kun je doen bij een babymassagedocent.

Hier vind je een lijst met docenten door het hele land.

Lees ook: Shantala babymassage

Knuffelen

Eigenlijk een open deur na al het voorgaande, maar gewoon knuffelen zal dus eveneens heel goed zijn voor de bonding. Niet alleen maar lichamelijk contact door het geven van borstvoeding, maar uiteraard kan dit ook door te knuffelen. Liefkozen, een aaitje over zijn wangetje, gewoon echt dichtbij je kindje zijn: het versterkt de bonding en voelt gewoon voor beiden fijn!

Praten met de baby

Een baby zal vooral de stem van zijn moeder herkennen, maar ook andere geluiden die hij al vaak heeft waargenomen toen hij nog niet geboren was. Door zacht tegen hem te praten zal je ook werken aan jullie band en je baby leert er uiteindelijk ook nog van wat zijn sociale vaardigheden tegen goede zal komen.

Klets gewoon wat tegen hem aan, kijk hem aan en geef zo aandacht. Zingen kan ook. Een slaapliedje zingen of zingen terwijl je met zijn verzorging bezig bent: het maakt niet uit wanneer je het doet, maar als je vaak tegen hem zingt zal hij dit als een heel vertrouwd geluid gaan ervaren, waar hij rustig van wordt!

Al contact maken voor de geboorte!

Ben je nog zwanger nu je dit leest? Wist je dat je nu al contact kunt maken met de baby en dat dit heel goed is voor de bonding? Jij krijgt zo al meer binding met de kleine en jouw gevoelens voor de baby zijn belangrijk voor zijn sociaal-emotionele én verstandelijke ontwikkeling na de geboorte! Maar hoe doe je dat als je baby nog helemaal niet geboren is?

  • Geef je ‘buik’ en dus de baby bewust aandacht. Ga hier even rustig voor zitten en sta dus stil bij de kleine in je buik. Raak je buik aan! Er zijn babycursussen die je ook leren hoe je nu al contact met je baby kunt maken.
  • De baby kan je al horen. Door nu tegen de baby te praten en te zingen, zal dit na zijn geboorte heel vertrouwd voelen.
  • Je goed voorbereiden op de baby is uiteraard ook een vorm van al een relatie aangaan met de kleine. 
  • Leef gezond. Is uiteraard beter voor de baby en voor jou. 

Lees ook; Contact maken met baby in baarmoeder

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)