Skip to Content

Beste Bordspel van het Jaar; Nederlandse Spellenprijs

Beste Bordspel van het Jaar; Nederlandse Spellenprijs

Nadat eerder deze week de Winnaars Speelgoed van het Jaar bekend werden gemaakt, was het vandaag de tijd voor de uitreiking van de Nederlandse Spellenprijs voor het beste bordspel. Dé kwaliteitsprijs voor in het Nederlands uitgebrachte gezelschapsspellen.

Zojuist zijn op de vooravond van het Spellenspektakel in Eindhoven de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2018 bekendgemaakt. Ieder jaar worden prijzen uitgereikt in twee categorieën: ‘beste familiespel’ en ‘beste expertspel’.

Familiespellen zijn geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar en expertspellen zijn geschikt voor spelers met meer speelervaring.

De Nederlandse Spellenprijs

De Nederlandse Spellenprijs is sinds 2001 de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands uitgegeven gezelschapsspellen en bordspellen. De Nederlandse Spellenprijs is met name bedoeld om de consument te informeren en een keurmerk aan te reiken.

De prijs is een handvat bij de aankoop van gezelschapsspellen. Sinds 2013 kent de Nederlandse Spellenprijs een prijs voor familiespellen en een prijs voor expertspellen. De jury is samengesteld uit negen onafhankelijke spellenkenners, waaronder winkeliers van speciaalzaken, speljournalisten en leden van spelverenigingen.

De jury beoordeelt de bordspellen met name op kwaliteit, speelplezier en originaliteit.

De organisatie van de Nederlandse Spellenprijs vindt plaats onder auspiciën van Ducosim, een landelijke spellenvereniging met ca. 700 leden.

Uitreiking

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, dé kwaliteitsprijs voor in het Nederlands uitgebrachte gezelschapsspellen, heeft vrijdag 8 november op de vooravond van het Spellenspektakel in Utrecht de bordspel winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2019 bekendgemaakt.

Ieder jaar worden prijzen uitgereikt in twee categorieën: ‘beste familiespel’ en ‘beste expertspel’.

Het beste familiespel van 2019

Welcome to… – Jumping Turtle Games (Winnaar)

Beste Bordspel van het Jaar; Nederlandse Spellenprijs - Mamaliefde

Welcome to… is een spel voor 1 – 100 spelers vanaf 10 jaar, waarbij de spelers elk hun eigen jaren-vijftig-woonwijk aanleggen. Het bordspel is ontworpen door Benoit Turpin en wordt uitgegeven door Jumping Turtle Games.

In het spel Welcome To van het merk Blue Cocker is iedere speler een architect. Het doel van het spel is om het beste nieuwe dorp te bouwen in de Verenigde Staten van de jaren 1950.

Hiervoor zullen de spelers personeel moeten aanwerven, een park aanleggen, van een zwembad voorzien etc. Welcome To is een gooi-en-noteer-jouw-score-spel, maar dan zonder dobbelstenen.

De spelers kiezen kaartencombinaties die getrokken worden. Ze gaan (huis)nummers noteren in lege huizen op hun scoreblad. De nummers in een rij moeten altijd oplopend zijn (vergelijkbaar met het spel Qwixx). Wanneer het niet mogelijk is om een nummer te noteren, moet hij een vakje voor strafpunten aankruisen.

Speciale acties geven de spelers mogelijkheden om de constructie van hun dorp aan te passen en om extra punten te verdienen. Zo kan een speler bijvoorbeeld een hek plaatsen waardoor hij een woonwijk creëert.

Een makelaar verhoogt dan weer de punten van woonwijken. En met een extra brievenbus kun je een huisnummer splitsen in een A en een B. De spelers proberen hun dorp zo goed mogelijk te voldoen aan de voorwaarden die op het plan zijn aangegeven.

Er zijn drie verschillende voorwaarden. De speler die eerst aan een voorwaarde voldoet, krijgt meer punten dan de spelers die de benodigde werken pas later uitvoeren.

De jury oordeelt over Welcome to…: “Een vlot bouwspel. Je speelt allemaal tegelijkertijd en daardoor beleef je zelfs met een grote groep nog plezier. Ook in een solo-variant is voorzien.

Er zijn veel verschillende manieren om punten te scoren, maar toch worden de keuzes steeds lastiger naarmate je scoreblad voller raakt. Dankzij de bonusvoorwaarden blijft dit mooi geïllustreerde spel fris.”

Clever – 999 games (Genomineerd)

Beste Bordspel van het Jaar; Nederlandse Spellenprijs - Mamaliefde

Tactisch dobbelspel voor het hele gezin. Dobbel en vul één van je geworpen dobbelstenen in de bijbehorende categorie in. Elke categorie levert op een andere manier punten op

. Kies slim en let goed op de overgebleven dobbelstenen. Je moet namelijk elke dobbelsteen met een lager resultaat op het zilveren dienblad aan de andere spelers serveren. Die kunnen daardoor wellicht ook belangrijke punten scoren. 

In dit dobbelspel zijn alle spelers voortdurend bezig. Daardoor is het tot het einde razend spannend!

Dit spel is ook genomineerd voor Speelgoed van het Jaar.

De Kwakzalvers van Kakelenburg – 999 games (Genomineerd)

Beste Bordspel van het Jaar; Nederlandse Spellenprijs - Mamaliefde

Eenmaal per jaar komen in Kakelenburg de beste wonderdoktoren en beunhazen samen om drankjes tegen zweetvoeten, heimwee, de hik en liefdesverdriet te brouwen.

Iedere kwakzalver kookt hier echter zijn eigen soep. Iedere speler trekt zolang ingrediënten uit zijn eigen, in de loop van het spel zelf samengestelde, voorraadbuidel totdat hij denkt dat zijn drank perfect is.

Maar pas op: een paar knalerwten en de hele drank ontploft. Het is dus beter om op tijd te stoppen en een kleinere portie te koken om zo met de opbrengst ervan kostbare ingrediënten aan te schaffen. Zo vult de voorraadbuidel zich met steeds meer nuttige ingrediënten, waardoor de volgende drank wellicht nog beter wordt en meer punten oplevert.

In dit spel met meer dan 2000 combinatiemogelijkheden wordt het beproefde deckbuildingssysteem gecombineerd met het populaire “push your luck”-mechanisme.

Het beste expertspel van 2019

Rovers van de Noordzee – White Goblin Games (Winnaar)

Beste Bordspel van het Jaar; Nederlandse Spellenprijs - Mamaliefde

Rovers van de Noordzee is een spel voor 2 – 4 spelers vanaf 12 jaar, waarbij spelers vikingbemanningen samenstellen en op rooftocht gaan. Het spel is ontworpen door Shem Phillips en wordt uitgegeven door White Goblin Games.

Rovers van de Noordzee speelt zich af in het tijdperk van de Vikingen. De spelers zijn krijgers die indruk proberen te maken op de hoofdman door argeloze nederzettingen te overvallen.

Er is roem te behalen in de strijd, zelfs al val je in de handen van de Walküren! Stel een bemanning samen, sla voorraden in en reis naar het noorden om nederzettingen te plunderen. Maak daarbij goud, ijzer en vee buit. Verzamel je krijgers, het is tijd om te gaan plunderen!

De jury oordeelt over Rovers van de Noordzee: “Een soepel spelend strategisch spel, met een innovatief actiemechanisme. Veel keuzemogelijkheden, en toch verlopen de beurten lekker snel.

Timing is een belangrijk onderdeel om de andere Vikingen in te perken. De variatie in bemanningsleden en de schitterende tekeningen nodigen uit voor vele plundertochten.”

Gentes – Game Brewer (Genomineerd)

Beste Bordspel van het Jaar; Nederlandse Spellenprijs - Mamaliefde

In Gentes leiden spelers hun volk doorheen de hoogtes en laagtes van de geschiedenis en trachten ze een vaste plaats te veroveren in de annalen.

Je leidt priesters, soldaten, handelaars, ambachtslieden, edellieden en geleerden op om vooraanstaande steden op te richten en majestueuze monumenten te bouwen.

Gentes bevat een vernuftig tijdmehanisme dat zeer veel uiteenlopende tactische beslissingen van de spelers vergt.

Wingspan – 999 games (Genomineerd)

Beste Bordspel van het Jaar; Nederlandse Spellenprijs - Mamaliefde

Een vogelspel vol tactiek en spanning. Als vogelliefhebber probeer je de beste leefomstandigheden voor de vogels in je opvangcentrum te creëren. Elke vogel breidt in één van zijn leefgebieden een ketting van krachtige combinaties uit.

Deze leefgebieden richten zich op verschillende groeifactoren: voedsel pakken, eieren leggen en nieuwe vogelkaarten trekken. Wie bouwt het beste actiemotortje en scoort aan het einde van het spel de meeste punten met zijn vogels?

Elke beurt speel je een vogel, waarna je alle acties die zich in het betreffende leefgebied bevinden, mag uitvoeren. Zo kun je voedsel uit een “echt” vogelhuisje pakken, ei-miniaturen in nesten leggen of nieuwe vogels verzamelen. Alle opties leveren op verschillende manieren punten op.

Het spel bevat 170 unieke vogelkaarten, die in combinatie met de verschillende bonuskaarten en de interactie met de andere spelers voor oneindige variatie zorgen. Het spel is ook solitair te spelen!

Over het Spellenspektakel

Het Spellenspektakel is de grootste spellenbeurs van de Benelux en vindt op 10 en 11 november plaats in het Beursgebouw Eindhoven. Tijdens dit tweedaagse evenement worden de nieuwste spellen gepresenteerd, geven profs speltips en nemen spelletjesliefhebbers het tegen elkaar op tijdens een toernooi.

Kinderen kunnen spelen op het Kinderplein, terwijl hun ouders een uniek tweedehands bordspel op de kop tikken. Het Spellenspektakel is een waar spelletjeswalhalla voor jong en oud.

Redactie Mamaliefde