Skip to Content

13 tips huilende baby troosten en rustig te krijgen

13 tips huilende baby troosten en rustig te krijgen

Als je baby huilt zijn er diverse manieren om je baby te troosten. Allereerst is het natuurlijk goed om te kijken wat er aan de hand is. Door bijvoorbeeld het nalopen van onderstaande stappen. S

oms is het gewoon puntsgewijs afstrepen van de checklist. Het belangrijkste voor ouders van een baby die huilt, is dat zij zich realiseren dat het huilen niet hun schuld is.

Sluit aan bij de interesse van je kind

Je kan je baby troosten door aan te sluiten op zijn interesse. Hiervoor moet je observeren wat je baby doet op de momenten dat hij of zij niet huilt.

Door te kijken wat het kindje boeit (stem, gezichten trekken, rondlopen etcetera) en door hetgeen waar het kindje naar kijkt te benoemen kan er contact gemaakt worden. Daarmee kan je je baby afleiden.

Zorg voor oogcontact

Je baby dichtbij je houden is altijd fijn; voor moeder en kind. Je kunt je baby vasthouden en kroelen. Of juist in een draagzak of draagdoek bij je dragen als het er geen genoeg van kan krijgen.

Op die manier houd je zelf toch iets meer bewegingsvrijheid. In een draagzak zit het oortje van je baby ook dichtbij je hart zodat het je hartslag kan horen en daar rustig van wordt, net zoals in de baarmoeder.

Samen slapen als je baby ‘s nachts huilt

Samen slapen; ook ‘s nachts kan je baby graag bij je willen zijn. Het wordt in verband met wiegendood of veiligheid niet altijd geadviseerd om je baby in hetzelfde bed te laten slapen, een co-sleeper biedt daarom een veilig alternatief.

Heeft het toch zijn eigen bedje, maar wel dicht tegen mama’s bed aan. Dan kan je zo even een handje uitsteken of vasthouden om te laten weten dat je er bent.

Ritmische bewegingen

Ritmische bewegingen kunnen ook kalmerend werken. Veel baby’s komen tot rust tijdens het maken van een wandeling, gewoon tijdens het heen en weer lopen op de arm in de woonkamer of in de wandelwagen of draagzak.

Ook een schommelstoel kan je baby tot rust laten komen. Deze bewegingen bootsen het schommelen in de baarmoeder na.

In heel extreme situaties kan je door rondjes te gaan rijden in de auto je baby tot rust laten komen. De kans is dan ook groot dat het in slaap valt.

Dan moet je echter geen verkeerslichten tegen komen. Grote kans dat je baby dan juist weer begint te huilen.

Shantala Babymassage

Baby’s kalmeren vaak ook van een babymassage, ook een fijn moment van één-op-één-contact met je baby. Het kan helpen om je baby te laten ontspannen. Bij baby’s die veel last hebben van darmkrampjes kan het helpen om het buikje te masseren.

Onder de douche / met je baby in bad

Samen onder de douche of in een lekker warm bad met je baby kan ook heerlijk genieten zijn voor je kind.

Baby’s die zichzelf wakker houden doordat ze onrustig zijn waardoor ze oververmoeid zijn, en er een vicieuze cirkel ontstaat, kunnen baat hebben bij inbakeren.

Dit is echter iets wat altijd in overleg met een deskundige (consultatiebureau-arts, wijkverpleegkundige etcetera) moet gebeuren omdat inbakeren niet voor ieder kind geschikt is en soms zelfs schadelijk kan zijn.

Het strak opmaken van een babybedje met een extra lakentje dat je smal opvouwt en over de deken strak instopt, kan al helpen.

Zuigbehoefte

Geef je baby een speentje. Zuigen is een basisbehoefte voor baby’s en de meesten worden er rustig van. Newborn baby’s kan je ook laten sabbelen op één van je vingers.

Liedjes zingen & monotone geluiden

Geluid en zang kan ook helpen om je baby tot rust te laten komen. Zing bijvoorbeeld zachtjes, maakt niet uit of het vals is, het is jouw stem die door de melodie je baby al tot rust laat komen.

Monotone geluiden zoals een stofzuiger of de auto werken rustgevend. Of rustige yogamuziek of oceaangeluiden.

Zachtjes klappen

Klop je baby zachtjes in een rustig ritme op de billetjes. In de buik zaten de billetjes vlak onder je hart en voelde hij het constante kloppen van je hart. Door zachtjes te kloppen bereik je hetzelfde effect.

Babyshusher

Er zijn tegenwoordig ook shushers die je baby tot rust kunnen brengen. De Baby Shusher is een nieuw en uniek apparaatje om pasgeborenen en kleine baby’s eenvoudig in slaap te laten vallen.

Het ritmische, sussende geluid klinkt heel vertrouwd en laat de baby weer stil worden als het huilt en rustig in slaap vallen.

Door de praktische vormgeving kan de Baby Shusher net zo makkelijk meegenomen worden als dat het op de kinderslaapkamer wordt geplaatst.

Als je baby ‘s nachts veel huilt; lichtprojector

Misschien vindt je baby het wel helemaal niets in het donker. Is het te stil of te donker. In dat geval kan je bijvoorbeeld een muziekmobiel bij het bedje ophangen, al dan niet in combinatie met een projector.

Die projecteren dan sterren of andere plaatjes op het plafond en spelen een slaapmuziekje die ervoor zorgt dat je baby snel weer gaat slapen

Troostkoffer; als je baby veel huilt of niet stopt

Bij sommige thuiszorgorganisaties kan je een zogenaamde “troostkoffer” lenen. In deze koffer zit beeldmateriaal en hulpmiddelen (draagzak, badstoeltje etcetera) om een kindje te troosten.

De ouders kunnen met behulp van deze koffer uitproberen waar hun kind goed op reageert en waarop niet. Hierdoor hoeven de ouders alleen die hulpmiddelen aan te schaffen die ook werkelijk helpen bij hun kind.

Vaak werkt een combinatie van verschillende methodes om te troosten het beste. Bijvoorbeeld ritmische bewegingen, afleiding door een liedje en rondlopen zodat het kindje wat kan zien.

Het is goed om een aantal dagen dezelfde methode toe te passen voordat wordt overgegaan op een nieuwe methode om te troosten. Het kindje moet de kans krijgen om te wennen aan deze manier van troosten.

The happiest baby / de vrolijkste baby

The Happiest Baby (THB) methode (ook wel Karp-methode genoemd) is een nieuwe combinatie van op de baby afgestemde, al bekende, kalmeringsmethoden. De zogenaamde ‘magische vijf’ waarmee je je baby kan troosten en kalmeren.

Je baby wordt stil door deze vijf stappen: inbakeren, zijligging, sussen, wiegen en laten zuigen.

Deze combinatie, mits exact uitgevoerd, activeert bij de baby’s een kalmeringsreflex waardoor ze binnen seconden tot enkele minuten stoppen met huilen. Daarmee komt er rust en ruimte voor positief contact met je baby. Ook kan zo de slaapperiode worden verlengd.

De kalmeringsreflex werkt bij de baby de eerste vier maanden.

THB is ontwikkeld door de Amerikaanse kinderarts Harvey Karp (University of Southern California School of Medicine; schrijver van The Happiest Baby on the Block en The Happiest Baby Guide to Great Sleep). 

De methode wordt in Amerika al jaren geadviseerd door de AAP, de vereniging van 60.000 kinderartsen en andere professionals op het gebied van babyzorg. De methode werkt bij huilbaby’s en baby’s die huilen aan het eind van de dag, moeilijk te troosten zijn, onrustig zijn, last hebben van darmkrampjes en reflux hebben.

Linda van Aken