Skip to Content

Actieve bewegingsspelletjes voor peuters en kleuters

Actieve bewegingsspelletjes voor peuters en kleuters

Actieve spelletjes doen met je peuter is niet alleen maar leuk, maar ook gezond. En vergeet zeker ook de waarde voor de ontwikkeling van de motoriek niet. En uiteraard heb je van die regenachtige dagen dat je peuter niet naar buiten kan en toch ergens zijn energie kwijt moet. Ook dan is het doen van actieve spelletjes een zeer goed plan! Maar zeker buiten kan je peuter lekker actief bezig en is het ook leuk om daar eens iets anders te doen dan weer die glijbaan af…

Dobbelsteen bewegen

Actieve bewegingsspelletjes voor peuters en kleuters- Mamaliefde.nl
Actieve bewegingsspelletjes voor peuters en kleuters- Mamaliefde.nl
Actieve bewegingsspelletjes voor peuters en kleuters- Mamaliefde.nl

Gooi met de dobbelsteen; kijk naar het cijfer en voer de beweging uit. Dit kan terwijl je loopt door de ruimte, als oversteek spelletje op het veld of in de gymzaal of op je plek binnen in huis of in de klas.

Actieve peuterspelletjes voor binnen

Dansen!

Welk jong kind houdt nu niet van bewegen op muziek? Zet hier of daar een artiest neer op straat en wie staan er spontaan op te dansen? Inderdaad, die kleine peuters en kleuters. En soms ook nog zo’n schattig dreumesje wat amper lopen kan. Van nature hebben we blijkbaar iets met bewegen op muziek. Dat je daarmee ook lekker actief kunt zijn mag duidelijk zijn.

Dus wat let je om heerlijke muziek op te zetten en je kind lekker te laten dansen? Natuurlijk wordt het allemaal nog leuker als papa of mama ook meedoet. Leuke variaties maken het allemaal net even spannender of grappiger:

  • Leg kussens op de grond en als de muziek stopt moet je snel gaan zitten. Je zou er ook een ‘stoelendans’ van kunnen maken als je met meerdere personen bent. En als je peuter daar al aan toe is…
  • Je spreekt af wie de dansleraar is. Die mag zijn of haar dansje doen en de rest doet zijn moves na.

Klauterfestijn…

Tja, normaal zal je het niet goed vinden als je kind over tafel loopt… Maar soms zijn er uitzonderingen. Maak een klauterparcours door je huis, waarbij je uiteraard de veiligheid wel in het oog houdt. Over de bank, onder de grote tafel door, over de eetstoel en misschien wel over de salontafel.

Misschien heb je wel leuke obstakels, die wel stevig zijn, waarmee je de klauterbaan kunt verlengen. Denk niet alleen aan klimmen, maar ook ergens onderdoor kruipen. Misschien heb je nog grote dozen staan, waar je ‘deuren’ in kunt maken!

Je kunt kussens neerleggen die je zo neerlegt dat ze van het ene kussen naar de andere kussen moeten stappen en andere voorwerpen kunnen dienstdoen als een object waar ze overheen moeten stappen.

Blote voetenpad in huis

Blote voetenpaden buiten zijn je vast bekend. Maar die kan je ook zelf in huis maken. Met hun blote voetjes kunnen ze zo heel verschillende structuren ontdekken. Dit zou je onder andere kunnen maken met:

  • Een bak met watten erin
  • Een bak met zand
  • Wollen dekens
  • Een bak met rijst
  • Kussens
  • Een stuk vloerbedekking met een afwijkende structuur dan de vloerbedekking die je zelf hebt liggen…
  • Bak met veertjes
  • Bubbeltjesplastic
  • Bak met maïs 
  • Bak met kralen
  • Papier
  • Misschien heb je nog tegels over van het terras, waarvan je er 1 bij het blote voetenpad zou kunnen gebruiken

Peuters steken nog van alles in hun mond, dus let wel op dat ze dat nu niet doen, want er zitten vrij veel kleine materialen bij. Daarnaast kunnen onderdelen glad zijn!

Spelen met de bal

Ook binnen kun je best met de bal spelen. Naar elkaar overrollen is voor heel jonge peuters nog gewoon leuk. Je kunt zachtjes aan naar elkaar overgooien. Gebruik gewoon een zachte bal, zodat het niet heel erg is als de bal ergens tegenaan komt.

Nog moeilijker wordt het als je dat gooien met een stuiter combineert. Maar je kunt ook een parcours maken en dan moet je kind proberen om de bal overal doorheen te rollen. 

Bowlen met plastic flessen

Zet plastic flessen neer en laat je kind ze omgooien met een bal. Dit is prima binnen te doen, zeker als je voor een zachte bal kiest. Omdat lege plastic flessen al omvallen als je ernaar kijkt, is een zachte bal voldoende.

Wil je het iets moeilijker maken, dan kun je een klein beetje water in de flessen doen, zodat ze beter blijven staan én dus minder makkelijk omvallen als de bal er tegenaan komt. Je peuter zal dus meer kracht moeten zetten. Pas hier ook de hardheid van de bal op aan, want met een zacht foam balletje kan het dan wel eens heel moeilijk worden.

Actieve peuterspelletjes voor buiten

Tikkertje

Hoe klein ze ook zijn, tikkertje is altijd leuk om te doen. Waarbij we uiteraard ons tempo aanpassen aan de jongste, zodat hij of zij je ook echt tikken kan!

Met de bal buiten

Buiten met de bal spelen is stiekem nog veel leuker dan binnen. Je kunt dezelfde dingen doen die hierboven al genoemd werden. Maar buiten kun je ook lekker tegen de bal aantrappen. Een potje voetbal doen, zeg maar. Of doe het met overgooien en dan proberen om uiteindelijk de bal ergens in te gooien. Een basket of korf is nog een stap te ver, maar een doeltje kan een idee zijn. Of zet een grotere doos neer of een mand. 

Flessenspel

Dit lijkt op het bowlen met flessen, alleen is het nu een wedstrijdje tussen jou en je kind (of twee kinderen natuurlijk). Je zet nu namelijk de fles voor je neer. En je kind staat tegenover je met zijn fles voor hem. De flessen zijn gevuld met water en zonder dop. Je probeert nu de fles van de ander om te gooien.

De winnaar is degene van wie als laatste de fles leeg is. Je kunt het moeilijker maken als je peuter ouder is, door eraan toe te voegen dat je pas de fles overeind mag zetten als je de bal weer gepakt hebt.

Lintjesroof

Hang een lintje aan de broek van het kind. Dit doe je door het achter in hun broek te stoppen, waarbij het grootste gedeelte dus los naar beneden hangt. Nu moeten de kinderen dus bij elkaar proberen om het lintje eruit te trekken. Is je lintje eruit? Dan ben je af. 

Wist je trouwens dat er bij American Football een variant is voor de jeugd, wat hier wel op lijkt? Flag football is dat en daarbij moeten de kinderen niet de bal proberen af te pakken zoals bij American Football. Maar wel het lintje van degene die de bal in handen heeft. Dit is natuurlijk een stuk veiliger. Iets dergelijks zou je natuurlijk ook kunnen spelen als de kinderen groter zijn.

De echte regels van Flag football zullen te ingewikkeld zijn… Dus verzin je je eigen regels, bijvoorbeeld als volgt. Dat het lintje pas afgepakt mag worden als ze de bal in handen hebben. Extra lastig want je moet dus eigenlijk zo snel mogelijk de bal weer weggooien en op je lintje letten.

Om te voorkomen dat iemand gewoon nooit de bal zal pakken, moet je dan afspreken dat je de bal moet vangen of pakken als die naar jou gegooid wordt, anders ben je ook af. 

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)