Skip to Content

Wanneer kerstcadeautjes uitpakken?

Wanneer kerstcadeautjes uitpakken?

Vol spanning wordt er vaak naar uitgekeken; het moment dat de kerstcadeautjes uitgepakt mogen worden. Zeker als de cadeautjes onder de boom liggen, vinden kinderen het soms best moeilijk om te wachten met uit te pakken. Stiekem dus een goede oefening in geduld ;-)

Maar wanneer mogen die cadeautjes nu precies uitgepakt worden? Voor een deel is dat afhankelijk van waar je je bevindt. Verder is het natuurlijk aan jullie zelf wat je aanhoudt, of wanneer het uitkomt om af te spreken als je het ook met anderen viert.

Cadeautjes uitpakken op pakjesdag; 5 december

Ok, je hebt het dan niet meer over kerstcadeautjes maar over Sinterklaascadeautjes. In principe is dit hetzelfde, en is de kerstman een variant op Sint Nicolaas. Hij was een bisschop in Myra, in 343 n.Chr, hij zou anderen hebben geholpen en geld hebben gegeven en 3 jongens gered van de dood.

Sinds de 15e eeuw is er in Nederland de traditie ontstaan om de schoen te zetten, waar dan vaak wat muntjes in zaten als verwijzing naar het geld dat Sint Nicolaas weg gaf. Later ontstond pakjesavond op 5 december, de dag voor de officiële feestdag. Zodat hij 6 december weer naar huis kan in Spanje, om daar zelf zijn verjaardag te vieren.

Er zijn gezinnen die er (bijvoorbeeld om religieuze redenen) om kiezen om alleen op pakjesavond cadeautjes te geven, zodat Kerst echt draait om het Kerstverhaal. Er zijn ook gezinnen die ervoor kiezen om twee keer cadeautjes uit te pakken.

Cadeautjes uitpakken op Feestdag Sint Nicolaas 6 december

6 December is de officiële feestdag van Sint Nicolaas, daarom dat het in België de traditie is dat dan de cadeautjes achtergelaten worden door Sinterklaas ter afscheid. Vaak is er dan echter geen sprake van uitpakken, maar worden de cadeautjes uitgestald op tafel zodat ze als ze ‘s-ochtends wakker worden ze gelijk kunnen kijken naar wat ze hebben gekregen.

Cadeautjes uitpakken op 24 december Kerstavond

De 24e is het Kerstavond, de avond dat we herdenken dat het Kindeke Jezus is geboren. Om die geboorte te vieren horen daar cadeautjes bij, die dan ook op kerstavond uitgepakt mogen worden. Dit kan bijvoorbeeld als de cadeautjes onder de boom liggen.

Dit kan gelijk na het kerstdiner, of zelfs tijdens het diner zoals de traditie is bij de Koninklijke Familie van Engeland, en opgevolgd door de rest van het land. Je kan er ook voor kiezen om nog even wachten tot na het bezoek aan de kerstnachtdienst. En daarna de cadeautjes uit te pakken, al kan het dan wel laat worden voor de kinderen.

Cadeautjes uitpakken op 25 december, Eerste Kerstdag

In Amerika komt natuurlijk de kerstman cadeautjes brengen, in de nacht van 24 op 25 december komt hij langs en verspreid hij met de arreslee getrokken door de rendieren de cadeautjes over het hele land (en de rest van de wereld). De kerstman is een Amerikaanse variant op zijn collega Sinterklaas.

De kinderen zetten op kerstavond melk en koekjes neer, als zij slapen komt de kerstman (ook) via de open haard naar binnen en laat dan onder de kerstboom cadeautjes achter. Op kerstochtend, 25 december, mogen de kinderen naar beneden om de cadeautjes die onder de boom liggen uit te pakken.

Cadeautjes uitpakken op Nieuwjaarsdag 1 januari

In Griekenland worden de cadeautjes niet met kerst gegeven maar op nieuwjaarsdag. Ze zouden door de Kerstman (Άι Βασίλης, Agios Vasilis) in de oudejaarsnacht gebracht zijn. Oudejaar is de naamdag van Basilius van Caesarea waarnaar de Kerstman (Agios Vasislis) in Griekenland genoemd is.

In vroeger tijden geloofde men in de Kallikantzaros die van 25 december tot 6 januari rondwaarden. In sommige dorpen wordt nog steeds op kerstavond een zwart kruis op de deuren geschilderd als bescherming. De wezens zouden door deuren en schoorstenen het huis kunnen betreden en allerlei problemen veroorzaken zodat de haard die niet goed brandt of de melk die zuur wordt. Ook zouden ze een enorme rommel maken.

Er zijn allerlei gebruiken om hen te verjagen, zoals door de eskakantzalos, vergelijkbaar met het joelblok en soms oude schoenen in de open haard te verbranden of wijwater in de kamers te sprenkelen.

Kerstcadeautjes uitpakken op Driekoningen, 6 januari

Soms zijn er kinderen die Sinterklaas al eng vinden en ook de kerstman zal hier waarschijnlijk niet onderuit komen. Maar je zal maar in Italië wonen en niet deze goedheiligmannen langs zien komen, maar een heks! Met Driekoningen brengt La Befana, ook wel de ‘kerstheks’ genoemd een bezoek aan de kinderen.

Gelukkig klinkt dit veel enger dan het is. Want ze is een lieve heks, die ook nog eens lekker vrolijk is. De kinderen krijgen dus hun cadeautjes en snoep van deze dame. Klein interessant weetje: je hoeft bij haar niet aan te komen met melk of koekjes. Maar ze wordt wel verwend met wijn en crackers.

Linda van Aken