In Slovenië is er maar één nationaal park; deze vind je net over de grens bij Oostenrijk en Italië in het Alpinegedeelte van het land. Dit is ook één van de mooiste plekken van Slovenië waar je heerlijk kan genieten van de natuur.
Je vindt hier een aantal zeer populaire bezienswaardigheden waar het massatoerisme hoogtij viert zoals Lake Bled en de Vintgar Kloof, deze liggen ook vrij dicht bij de snelweg en zijn dus ook prima als uitje te bezoeken vanuit de buurlanden of onderweg richting het zuiden zoals Kroatië.
Je vindt hier echter ook nog heel veel minder bekende plekjes waar je echt kan genieten.
Triglavski Narodni Park
Het Nationaal Park Triglav is het enige Nationale Park van Slovenië en ligt in de Julische Alpen, in de regio Gorenjska, in het noordwestelijke grensgebied van Slovenië met Italië en Oostenrijk. Het is vernoemd naar de berg Triglav, met 2864 meter de hoogste berg van het land dat ook het nationale symbool van het land is. Met een oppervlakte van meer dan 838 km² beslaat het Nationaal Park Triglav ruim vier procent van het oppervlak van Slovenië. Het is ongeveer even groot als de grondoppervlakte van de twintig Nederlandse nationale parken samen.
In het noorden liggen de wintersportplaatsen Kranjska Gora en Jesenice. Aan de randen van het park ligt het Meer van Bohinj en het Meer van Bled. Het midden en noorden van het park zijn bergachtig. De berg Triglav ligt min of meer centraal in het nationale park. Dit gebied wordt vrijwel geheel omkranst door rivieren zoals de Soča en de Sava, waarbij de bergbeek de Tolminka in het zuiden via watervallen en diepe kloven afdaalt naar het laagste punt van het park. Dat ligt op 180 meter, zodat het park een hoogteverschil heeft van bijna 2700 meter. In Trenta vind je het Dom Trenta informatiecentrum over het Triglav Nationaal Park.
We zijn hier een aantal dagen geweest; zo hebben we op een ochtend Lake Bled bezocht en op de laatste ochtend voordat we naar huis gingen rijden door de Vintgar Kloof gewandeld. Voor de Vrsic bergpas, de hoogste van Slovenië hebben we een dag uitgetrokken in combinatie met een mooie route over de 206 en de 203 langs diverse mooie punten in het Nationale park. We sliepen in een hotel tussen dit park en Ljubljana in, maar in het nationaal park vind je ook heel veel campings en B&B’s waar je kunt overnachten. Helaas waren de meeste al vol toen ik op zoek ging, of was het een stuk boven budget.
Meer informatie vind je hier.
Triglav berg
De Triglav is de hoogste berg van Slovenië met een hoogte van 2.864 meter. Zijn witte en rotsachtige bergtop valt op tussen de iets lagere omringende groene bergtoppen. Triglav betekent de driekoppige, een verwijzing naar de vorm van de berg. De drie toppen staan voor het verleden, het heden en de toekomst; de berg geldt als nationaal symbool van de Slovenen.
De berg werd voor het eerst beklommen in 1778, wat een behoorlijke uitdaging is vanwege de steile noordwand. Vanuit Kranjska Gora heb je een prachtig uitzicht op deze berg. Vanuit deze stad kunnen beklimmers kiezen uit drie valleien om de berg te beklimmen. Zo is er de Vratavallei met de Peričnik waterval, de rustige Kot-vallei die onder de noordwand door loopt en de kortste weg is naar de top. Het makkelijkste is het Krma-dal vanuit het oosten, met de auto rijd je naar Zgornja Radovna. Daarna is het 8 km (2 uur) tot aan de berghut Kovinarska koča op de berg Zasipska planina. Van daaruit is de top van de Triglav in zes à zeven uur te bereiken.
Aan het eind van de 19e eeuw kocht de fervente bergbeklimmer, priester en dichter Jakob Aljaž de top van de Triglav van de gemeente Dovje, en plaatste er in 1895 een torentje. Tot dat moment werd de berg geëxploiteerd door Duitse en Oostenrijkse verenigingen, en droegen berghutten en wandelwegen uitsluitend Duitse namen. Hij zorgde ervoor dat er paden werden aangelegd en berghutten gebouwd als onderdeel van het Sloveens erfgoed. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden delen geannexeerd door de Duitsers en Italianen en werd hier een grenspaal geplaatst. Onder de noordwand staat een sokkel met een manshoge karabijnhaak als gedenkteken voor alpinisten die hier om het leven kwamen, deze zijn begraven in het nabijgelegen dorp Mojstrana.
Het is een soort traditie geworden dat iedere Sloveen minimaal 1x de berg moet beklimmen. Je kan zelfs op feestdagen symbolisch een brief sturen vanaf de Triglav. Op de top een postbeambte die stempels zet op de door wandelaars meegebrachte brieven en ansichtkaarten.
Vršič-pas
De Vršič-pas op 1611 meter hoogte is de hoogste bergpas van Slovenië en ligt vlakbij de grens met Oostenrijk en Italië. Over de pas loopt de regionale weg R206 tussen Kranjska Gora en Trenta. Deze route is ontstaan omdat dit de snelste manier was voor inwoners vanuit Trenta en Soča om naar Kranjska Gora of iets verderop het in Oostenrijk gelegen Villach te reizen voor materialen maar ook bijvoorbeeld medische hulp van een arts. De weg is aangelegd door Russische krijgsgevangenen tussen 1914 en 1916.
In totaal kent de weg over de Vršič-pas maar liefst 50 haarspeldbochten, bij iedere bocht staat een bordje, de nummering begint aan de noordkant. De weg is vrijwel helemaal geasfalteerd, op deze bochten na die zijn aangelegd met stenen om zo voor meer grip te zorgen. De gehele weg is tweebaans met hier en daar een vluchtstrook om sneller verkeer voor te laten gaan of een parkeerplaats om te genieten van het uitzicht.
Bovenaan bij de bergpas ligt de berghut Tičarjev Dom, vanaf hier loopt een wandelroute van ongeveer 20 minuten naar de berghut Postarski Dom (1688 m) met uitzicht op de Prisojnik (2547 m). Onderweg kom je aan de noordkant onder andere langs een Russische kapel. De kapel heeft twee torentjes. Dit is een herdenkingsteken voor de Russische dwangarbeiders die in de Eerste Wereldoorlog de Vršič-pas aanlegden. In maart 1916 kwamen 400 dwangarbeiders tijdens een lawine om het leven.
Aan de andere kant kom je een uitzichtspunt tegen, deze staat niet heel duidelijk aangegeven. Maar er stonden wat auto’s geparkeerd en een groot bord. Toen we uitstapten volgden we het korte pad naar het uitzichtspunt over de vallei en ook de bergpas. Nog iets verder staat het standbeeld van Julius Kugy. Vrijwel helemaal onderaan aan de zuidkant ontspringt de rivier de Soča. Dit is wel een korte wandeling vanaf de parkeerplaats.
Blejsko Jezero (Meer van Bled)
Het meer van Bled is het meest bezochte meer van Slovenië, het ligt vrij dichtbij de snelweg van Oostenrijk via Ljubljana naar Kroatië waardoor ook veel meer passanten hier stoppen en ziet er gewoon schilderachtig uit met het blauwe water, de bergen op de achtergrond, het kasteel bovenop de rots en het eilandje met kerkje.
Dit gebied werd al bewoond sinds het mesolithicum. Daarna is dit gebied in handen geweest van de Habsburgers, Bohemen, Illyrsche Provincies (Napoleon) en het koninkrijk Joegoslavië. Tijdens WO2 werd het gebied geannexeerd door nazi-Duitsland. Vervolgens liet President Tito van de na de oorlog ontstane Socialistische Federale Republiek Joegoslavië hier zijn “zomerpaleis” bouwen. In de 19e eeuw werden er thermale bronnen ontdekt.
Het meer is 2120 m lang en 1380 m breed en heeft een maximale diepte van 30,6 m. Er zit een warme bron in het meer, toch vriest het in de winter dicht. Veel bezoekers parkeren zo dicht mogelijk langs de rand op één van de vele parkeerplaatsen en lopen via het prachtig aangelegde park of boulevard naar de kade waar je in het midden van de stad ook het Hart van Bled vindt. Hier mag je niet zwemmen, maar een stuk verderop is er een strandje en een aquafunpark waar gezwommen kan worden.
Wat dit meer uniek maakt is het eilandje met de Maria Hemelvaartskerk (Cerkev Marijinega vnebovzetja) uit de 9de eeuw met fresco’s en een gouden altaar. Deze is alleen zwemmend of met een boottocht te bereiken. Gemotoriseerde boten zijn hier niet toegestaan, de meeste bezoekers komen hier dan ook met de traditionele Pletna, een platte boot die lijkt op een overdekte gondel. Ook wordt hier veel geroeid.
Het Kasteel van Bled ligt op de top van een 130 meter hoge rotsplateau aan de noordkant van het meer van Bled, het werd voor het eerst in vermeld in 1004 toen het werd geschonken door de Rooms-Duitse keizer Hendrik II aan de bisschop. Het huidige gebouw dateert uit de 16de eeuw. Het heeft een binnenplaats en een kleine kapel met fresco’s. In de zuidvleugel is een museum. Dit kasteel is vooral ook populair vanwege het uitzicht over het meer en het eiland.
Tegenover het kasteel aan de zuidkant vind je de Streza Bled; een berg met een outdoorcentrum waar je met een stoeltjeslift naar boven gaat. Naast dat je hier van het uitzicht kan genieten, kun je hier ook klimmen in het klimbos of met de zomerrodelbaan naar beneden. Deze gaat echter op sommige plekken wel zeer stijl recht naar beneden. Het is geen heel lange baan, maar alleen al het uitzicht is de moeite waard.
Bohinjsko Jezero (Meer van Bohinj)
Het Meer van Bohinj is een voormalig gletsjermeer en ligt op 520 meter hoogte boven zeeniveau in de vallei van Bohinj. Met een oppervlakte van circa 3,18 km² is dit het grootste meer van Slovenië. Het meer is gemiddeld 30 meter diep en het diepste punt ligt op 45 meter onder het wateroppervlak. Het meer wordt omgeven door hoge bergwanden en is een populair wandelgebied. De (hoofd)rivier die uitkomt in het meer is de Sava Bohinjska.
De belangrijkste plaats aan het meer is het aan de oostelijke oever gelegen Ribčev Laz, hier vind je ook meerdere strandjes en een soort promenade. Dit meer is een stuk rustiger dan het meer van Bled en ook zeker een aanrader om te zwemmen, al kan het wel vrij fris zijn. Aan de zuidkant vind je het skicentrum Vogel met een kabelbaan waarmee je ook in de zomer naar boven kan gaan om van het uitzicht te genieten en een camping. Iets verderop ligt de Savica Slap waterval, om daar te komen moet je eerst wel een stukje wandelen en flink klimmen.
Er zijn slechts twee wegen om hier te komen; of via een provinciale weg langs de zuidkant van het meer van Bled of over de bergpas vanaf Tolmin. Dit meer is minder druk dan het andere meer, maar is ook zeker een plaatje al is het maar vanwege de omringende bergen.
Jezero Jasna Kranjska
Het derde meer in deze regio dat ook zeker de moeite waard is, is een stuk kleiner en ligt vlakbij Kranjska Gora. De meertjes zijn aangelegd en liggen op de kruising tussen de riviertjes Velika Pišnica en Mala Pišnica. In iets meer dan een half uurtje kun je een rondje lopen om beide meren heen. Het uitzicht vanaf dit meer op de bergen, waaronder de Triglav is echt uniek. De meertjes zijn ook populair bij lokals om te zwemmen, vissen of hun hond uit te laten.
Er zijn een aantal parkeerplaatsen, in het begin een paar betaald en voorbij het meer (en dus iets verder lopen) een paar waar je gratis kan parkeren. Bij de betaalde parkeerplaatsen vind je ook een beach club waar je wat kan eten en drinken of plaatsnemen in een strandstoel. Hier vind je ook het standbeeld van de berggeit en iets verderop een hart, net zoals bij Bled. Bij het achterste meertje vind je een groot schilderijlijst en ook stapstenen. In beide meren is er een steiger waarvan gevist wordt of op gepicknickt.
Lago del Predil (Italië)
Net over de grens in Italië ligt dit bergmeertje, als je de tijd hebt om de grens over te gaan is ook dit meer zeker de moeite waard. Het meer ligt op een hoogte van 969 meter in een hoge vallei van de Julische Alpen ten noorden van de Sella Nevea. In het oosten leidt de Predil Pass naar de Sloveense grens. Met een oppervlakte van ongeveer een vierkante kilometer is het het tweede grootste natuurlijke meer van de regio Friuli-Venezia Giulia. Vanwege de schilderachtige ligging is het meer een populaire toeristische bestemming voor wandelaars en dagjesmensen.
Watervallen
Naast dat er heel veel meren en rivieren zijn, vind je in dit bergachtige gebied ook meerdere watervallen. Voor de meeste watervallen geldt toch wel dat je hiervoor een stukje (half uur) moet wandelen / klimmen en niet direct aan de weg liggen. Je hoeft natuurlijk niet alle watervallen te bezoeken, maar je kunt vooraf kijken welke je graag wilt zien. Bekende watervallen zijn;
Slap Boka
Dit is één van de hogere watervallen in de regio met een hoogte van 144 meter en een breedte van 18 meter. Het water komt uit de rotsen en gaat eerst met een brede waterval naar beneden, daarna vind je heel veel rotsen waarlangs het naar beneden stroomt. Doordat het water hard de grond raakt en de erosie die het gevolg is, neemt de diepte toe. De gemiddelde watertemperatuur is 4,5 °C.
Langs de weg van Bovec-Žaga is er een parkeerplaats, vervolgens loop je over de brug over de rivierbedding waarna het pad begint. Het is wel even zoeken naar het juiste pad, voor je het weet loop je over de rivierbedding. Door het bos vind je diverse trappen naar het uitkijkpunt, dit is ongeveer een kwartier wandelen. Het pad gaat nog iets verder, maar is dan een stuk stijler maar geeft wel mooiere uitzichten op de waterval.
Slap Pericnik
Vlak voor Kranjska Gora vind je deze waterval. Deze is alleen al uniek omdat je achter de parkeerplaats door kan lopen. De waterval bestaat uit twee delen; het onderste deel van de 52 meter hoge waterval zie je vanaf de weg. De wandeling naar het eerste uitzichtspunt is ongeveer 5 tot 10 minuten. De bovenste waterval is 16 meter hoog, vanaf een pad achter de waterval kun je hier naar boven wandelen, dit is ongeveer 15 tot 20 minuten wandelen.
Slap Savica
De Slap Sevica is één van de mooiste watervallen en ligt vlak bij het meer van Bohinj. Aan het einde van de weg is er een zeer grote parkeerplaats, een restaurant en een toeristenwinkel. Je betaalt voor het parkeren en voor de toegang. Er loopt een pad van ongeveer 20 minuten naar het uitzichtpunt over de 78 meter hoge waterval. Er is ook een pad naar de voet van de waterval, echter staat er een hek omheen om te voorkomen dat je hier kan zwemmen. De bron van Slap Savica ligt 500 meter hoger bij het meer Crno Jezero, de rivier stroomt verder naar beneden en eindigt in de rivier.
Slap Virje
Vanaf Bovec vind je vlakbij het stadscentrum deze waterval. Het is geen heel grote, maar wel makkelijk te bereiken. Als je de weg volgt kom je bij een parkeerplaats uit, vanaf hier zie je de waterval al liggen het is ongeveer 5 minuten lopen naar de voet van de waterval.. De waterval is ongeveer 12 meter hoog en twintig meter breed.
Slap Kozjak
Vlak bij Kobarid vind je de Kozjak-waterval. Eigenlijk zijn het er twee. Naast de grote Kozjak-waterval (Veliki Kozjak) is er ook nog een kleine Kozjak-waterval (Mali Kozjak). Met name de grote Kozjak-waterval is erg mooi. Dit komt door de prachtige ligging tussen hoge rotswanden en de blauw-groene kleur van het water. De waterval zelf is wit, waardoor je een mengeling van kleuren krijgt.
Sum Waterfall
De Šum-waterval is 13 meter hoog en één van de drie rivierwatervallen. Deze waterval ligt aan het einde van de Vintgar-kloof en is zowel vanaf de kloof als buitenom te bereiken. Hoewel de waterval het hele jaar door water heeft, is het meeste water te zien in de lente en de herfst, wanneer het meer regent dan in andere seizoenen. De waterval is te bewonderen vanaf boven vanaf een platform of vanaf een uitkijkpunt aan de onderkant van de waterval.
Soca rivier met grote en kleine kloof
Een absoluut unieke bezienswaardigheid in dit gebied is de Soca-rivier, alleen al de kleur van dit ijskoude heldere water is de moeite waard. De weg volgt een groot deel van de waterloop stroomafwaarts, op verschillende plekken is er een parkeerplaats waar je de auto kan parkeren om uit te stappen en van het uitzicht te genieten. Natuurlijk is het ook mogelijk om dit te fietsen of dit lopend af te leggen. Langs het water vind je ook meerdere campings.
Unieke bezienswaardigheden onderweg zijn:
Koca pri izviru Soce (bronnen Soca-rivier)
Vanuit een ondergronds meer stroomt het water hier uit de rotsen en vormt het begin van de Soca-rivier. Aan het begin van de bergpas net voorbij Trente vind je een parkeerplaats waar je kan parkeren. Vanaf hier is het ongeveer 1 km lopen, maar houdt wel rekening met een uur tijd. Het pad naar de waterval onder de grot is vrij makkelijk te bewandelen. Om echter bij de grot te komen moet je een smal pad volgen dat is uitgehakt in de rotsen en je vasthouden aan de ijzeren kabels.
Mala Korita Soce (kleine kloof)
Deze kloof ligt vlakbij een camping en wordt ook wel de kleine kloof genoemd. Over een lengte van ongeveer 100 meter buldert het water hier tussen de rotsen door. Op het smalste stuk is het slechts 1 meter. Ook zijn er diverse watervallen en stroomversnellingen. Langs de oevers liggen vele stenen en rotsen die leuk zijn om te beklimmen of om foto’s van te maken.
Velika Korita Soce (grote kloof)
Een stuk verderop ligt de grote kloof, deze is maar liefst 750 meter lang en een stuk dieper. De diepte is afhankelijk van het waterpeil. Er zijn verschillende plekken waarvandaan je de kloof kan bewonderen, gelijk bij de parkeerplaats kun je naar beneden en zie je de steile wanden. Iets verderop vind je een houten bruggetje met een pad langs de andere zijde van de kloof. Ook is hier een plek waar bij warm weer mensen het water in duiken voor een verfrissende duik.
Kobarid velika
Je vindt deze kloof als je de Kobarid Historical Trail volgt. Eén van de bezienswaardigheden langs dat pad is de Napoleon-brug, vanwaar je het contrast tussen kleurrijke kajakboten, de smaragdgroene Soca-rivier en de witte rotskloof kunt bewonderen.
Kanal ob Soci
Dit stadje heeft een Middeleeuws centrum en ligt aan de oever van de rivier de Soca. Die heeft hier een brede kloof uitgehouwen en is maar liefst 400 meter lang. Je kan deze kloof onder andere bewonderen vanaf de brug. Ook kun je hier prima zwemmen.
Volarje Beach
De rivier wordt steeds breder en is op een gegeven moment erg populair om te raften. Er liggen hier ook meerdere dorpjes langs het water en de weg ligt wat verder en hoger dan de rivier. Toch zijn er zeker nog een paar prachtige stops zoals dit natuurlijke strand. Als je dit in Google Maps invoert is het heel makkelijk te vinden. Dit is een eindpunt van een raftroute, en je vindt hier ook een restaurant met speeltuin.
Als je parkeert kun je direct langs de weg zitten om te genieten van het uitzicht of iets verder lopen. Het voelt dan net alsof je in het paradijs zit. Aan de andere kant van de weg (geen parkeerplaats) vind je het strand waar je ook wat makkelijker het water in kan. Wel handig om te weten; je vindt hier geen zand maar vooral veel rotsen. Er kan hier wel een flinke stroming staan. Een ander strand is het Natural beach Volčanski most.
Vintgar Kloof
Naast het meer van Bled en de grotten van Postojna is ook de Vintgar Kloof enorm populair bij toeristen Als je hierheen gaat is het dus verstandig om echt vroeg in de ochtend of pas aan het einde van de dag te komen. Tussen elf en twee uur is het hier het drukste. In de zomer gaat de kloof al open om acht uur, dus wij waren er om acht uur en toen was het nog prima te doen. Toen we anderhalf uur later terugkwamen waren alle parkeerplaatsen al vol en moet je al een stuk lopen voordat je bij de kloof bent.
Deze kloof is circa twee kilometer lang waarbij je tussen de rotsen door loopt boven het helder blauwe en groene water. Vanwege de drukte is de kloof sinds twee jaar eenrichtingsverkeer en loop je dus vanaf de parkeerplaats stroomafwaarts door de kloof en eindig je bij de watervallen. Daar is er ook een kiosk met terrasje waar je wat kan eten en drinken of naar het toilet. Een pad van circa 300 meter brengt je naar het uitzichtpunt over de onderste waterval. Vanaf hier kun je kiezen uit twee routes terug naar de ingang; de één gaat over de berg heen en hiervoor moet je een stuk klimmen. Het andere loopt meer om de berg heen en heeft twee mooie uitzichtpunten onder andere bij de kerk.
Meer informatie vind je hier.
Tolmin kloof
Een andere bekende kloof in dit gebied is de kloof bij Tolmin, ook deze is circulair en ongeveer 2 km lang. Doordat deze verder weg ligt van de snelweg, is deze wel een stuk rustiger. Op korte afstand van de stad Tolmin vind je deze grillig gevormde kloof van de Tolminkarivier. Aan het begin van deze kloof stroomt de Zadlascicarivier in de Tolminka. In dit gedeelte vind je ook de zogenaamde berenkop; een rots die tussen de muren van het ravijn is blijven steken. Langs beide kloven ligt een pad dat goed te bewandelen is, met stenen traptreden die bij regen wel wat glad kunnen zijn en een aantal tunnels.
Onderweg kom je ook langs Dante’s grot, waar de dichter Dante tijdens zijn ballingschap zou hebben geleefd, kom je langs een aantal bruggen waaronder over het laagste punt van het natuurpark en zelfs een thermale bron waar het water 10 tot 15 graden warmer is dan de rest van de rivier. De openingstijden van deze kloof zijn afhankelijk van het seizoen. Over het algemeen vind je hier ijsblauw en helder water, als het echter heeft geregend wordt het een bruine modderpoel.
Meer informatie vind je hier.
- Spionnen spelletjes en activiteiten - 12 September 2024
- 50 jaar Speelgoed van het Jaar 2024 - 11 September 2024
- DIY Zelf decoratie maken voor in huis - 11 September 2024