Slovenië is een ontzettend fijne bestemming voor een vakantie met kinderen. Het is er mooi en schoon en er zijn allerlei bezienswaardigheden die goed geschikt zijn om met kinderen te bezoeken. Zoals de grotten van Postonja, waar je met een treintje doorheen kunt rijden. En voor het gezin dat liever het avontuur in de natuur opzoekt is er de schitterende Vintgar Kloof!

Vintgar kloof

De Vintgar kloof vind je op een steenworp afstand van Lake Bled. De rivier Radovna heeft in de afgelopen honderden jaren haar weg door de bergen heen geslepen en daardoor een schitterend stukje natuur ontworpen. Ongeveer anderhalve kilometer lang is er langs en over deze rivier heen een pad door de kloof aangelegd. Het bestaat uit vlonders, trappetjes en houten bruggetjes. De wandeling over dit speelse pad is vrij makkelijk en daarom goed geschikt voor kinderen.

Duizend tinten groen

Via het pad wissel je regelmatig van de ene oever naar de andere. Daardoor krijg je steeds wisselend zicht op de natuur om je heen. En die is adembenemend mooi! Zoveel verschillende tinten groen om je heen! En het water, het is onwaarschijnlijk helder en heeft de meest sprankelende kleur turkoois die je je maar kunt voorstellen. Regelmatig zie je vissen zwemmen en zie je de bodem, terwijl de rivier toch echt wel diepe stukken heeft.

Het pad brengt je uiteindelijk bij een waterval. Over de waterval loopt een oude stenen brug. Via een klein paadje kun je voorzichtig naar beneden. Voel maar eens hoe koud het water is! Misschien willen je kids wel even pootje baden. De echte bikkels kunnen er een duik in nemen.

Vanaf dit punt kun je ook via een andere route door de bossen terug naar het beginpunt. Ik koos ervoor om hetzelfde pad terug te volgen. Ik vond het zo mooi, dat het geen moment verveelde. En zo zie je de kloof toch ook weer vanuit andere perspectieven.

Praktische informatie en tips

  • Steeds meer mensen weten de Vintgar kloof te vinden. Om de drukte te vermijden is het aan te raden om vroeg of juist laat op de dag te gaan.
  • Parkeren bij de Vintgar kloof is gratis. Wel betaal je een paar Euro entree per persoon.
  • Op bijna alle plekken zijn houten relingen aangebracht waar je je aan vast kunt houden (afhankelijk van de lengte van je kind natuurlijk). Door al het water en vocht kan het op sommige plekken glad zijn. Daarom zijn sneakers of wandelschoenen wel aan te raden.
  • Er schijnt bijna geen zonlicht in de kloof, waardoor het een tikkeltje frisser kan zijn.
  • Voor de totale wandeling naar de brug heb je ongeveer een uur nodig. Dan heb je ook ruim de tijd voor pauzes en fotomomentjes met je gezin.

Geschreven door Lizette van Reismuts, op haar blog vind je meer tips en verslagen van Slovenië en andere landen.

Lees ook

Redactie Mamaliefde