Skip to Content

Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer

Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer

Hallstatt is een klein stadje aan het meer van Hallstatt vlakbij Salzburg en telt een kleine 800 inwoners. Samen met de Dachstein en de Inner Salzkammergut behoort het tot het UNESCO Werelderfgoed.

Nadat er archeologische vondsten in een uitgebreide begraafplaats boven het dorp werden ontdekt, wordt een periode van de oudere ijzertijd (800 tot 450 voor Christus) de Hallstatt-periode genoemd.

Dit stadje is onlangs zeer beroemd geworden omdat Arendelle in Frozen op dit dorp is geïnspireerd, zelfs het kasteel en de ijsgrot uit Frozen 2 zijn hier te vinden! Het kan hier daarom ook erg druk zijn.

Hallstatt inspiratie Arendelle in Frozen

Naast zoutwinning is toerisme sinds de 20e eeuw van centraal belang. Doordat het toerisme de laatste tijd wel zo enorm is toegenomen leidt het zelfs tot problemen. Vooral Aziatische dagjesmensen zorgen voor overlast. Daarom worden er steeds meer maatregelen getroffen bijvoorbeeld als het gaat om grote groepen en gaat er gewerkt worden met tijdsloten om de drukte te verdelen over de dag.

Toen wij er waren was het net gaan regenen, het was er daardoor zeer grauw en we hadden geluk en konden in het centrum naast de zoutmijn parkeren. Dit scheelt alleen al een uur wandelen vanaf de verste parkeerplaats langs het meer. Later klaarde het op en konden we genieten van een mooie blauwe lucht, maar werd het oo een stuk drukker.

Waarom er vooral veel Aziatische toeristen hier komen? Dat heeft onder andere te maken met een woonwijk in de stad Luoyangzhen in het district Boluo in de Zuid-Chinese provincie Guangdong. De kern van die woonwijk is gemodelleerd naar het centrum van Hallstatt in Oostenrijk. Alleen is het in in spiegelbeeld gebouwd. Het gebied werd gebouwd door het mijnbedrijf China Minmetals voor een prijskaartje van meer dan $900 miljoen. Een deel van de appartementen in het complex zijn nog in aanbouw en staan te koop. Het centrum van het gebied bevat een kopie van de kerk, de fontein en verschillende objecten uit het originele Hallstatt.

Ten tweede was Hallstatt de locatie van de Zuid-Koreaanse televisieserie Spring Waltz uit 2006. De locatie diende als een perfecte schilderachtige achtergrond, die grote belangstelling had in Oost-Azië en Zuidoost-Azië en Hallstatt in deze landen bekend maakte.
Ten slotte komen er een heleboel mensen af op dit stadje omdat dit de inspiratie vormde voor het koninkrijk Arendelle uit de Frozen-films.

Parkeren in Hallstatt

Doordat het zo druk is in Hallstatt, dit dorp ligt ingeklemd tussen het water en de steile rotswanden en is er niet veel grond dat gebruikt kan worden voor parkeerplaatsen. Er is dus maar beperkte parkeerplaats. In Hallstatt zelf vind je de P2 parkeerplaats aan het begin van de tunnel vlakbij de lift naar de zoutmijnen. Vanaf hier loop je zo over de boulevard naar het historische centrum. Iedereen loopt dus dezelfde weg.

Deze parkeerplaats kan echter al vrij snel vol zitten, dan is er een tweede parkeerplaats (P1) net buiten het stadje bij de camping. Vanaf hier is het ongeveer een twintig minuten lopen naar het centrum. Ook verderop richting Obertraun zijn er nog meer parkeerplaatsen. Hier kun je ook heerlijk genieten van het water en de mooie uitzichten op het dorpje. Vanaf hier is het wel al snel een uur wandelen langs een apart wandelpad langs de drukke weg of je kan tegen betaling met de shuttle mee. Ook is het mogelijk om vanaf Obertraun met de boot naar Hallstatt te varen. Hier vind je ook een treinstation.

Hallstatt ligt echter dusdanig ingeklemd tussen de bergen dat er eigenlijk maar twee wegen zijn die hier komen; één via een tunnel vanaf Salzburg en de ander vanaf het oosten via Obertraun. Hier kan dus al vrij snel file ontstaan, met als gevolg dat ik van mensen heb gehoord dat ze al snel zijn gekeerd en het dorpje alleen vanuit de verte hebben gezien. Het kan dan dus interessant zijn om toch een excursie te boeken, zodat je zeker weet dat je het stadje binnen komt.

En daarnaast loont het om vroeg op te staan en hier echt al rond negen uur te zijn of juist aan het einde van de dag rond etenstijd. Echter verdwijnt de zon al wel snel boven de bergen waardoor het vanaf een uur of vijf al helemaal in de schaduw ligt.

Bezienswaardigheden Hallstatt

Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde

Op de smalle oever tussen het meer en de steile berghelling staan de middeleeuwse, mooie huizen dicht bij elkaar, sommige zijn zelfs met palen in het meer gebouwd. Het oudste gedeelte bestaat eigenlijk uit niet meer dan een straat parallel aan de oever van het meer en een paar steegjes rond het marktplein. De schilderachtige architectuur van Hallstatt is één van de belangrijkste redenen waarom dit dorp zo populair is. Als je in Hallstatt bent, verken dan de hoofdstraten en zijstraten. Zo vind je hier mooie bogen en zie je in de verte een waterval.

Er is dus veel meer te zien dan alleen het uitzichtpunt (hier vind je de locatie op Google Maps) waar iedereen een foto maakt. Bezoek bijvoorbeeld de kerk en het museum en maak gebruik van de lokale horeca, daar maak je de lokale bewoners blij mee. Zorg wel dat je contant geld bij je hebt, je kan hier vrijwel nergens pinnen. De groepen Aziaten komen hier met name voor het kodakmoment en daar verdient de lokale economie niets aan.

Marktplein

Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde

Eén van de mooiste bezienswaardigheden in de werelderfgoedstad Hallstatt is ongetwijfeld het historische marktplein. Deze dateert uit de 14e eeuw. In het midden van het marktplein staat de Drievuldigheidszuil, die in het midden van de 18e eeuw werd geschonken door een echtpaar uit Hallstatt dat zout maakte. Pestzuilen, ook wel drie-eenheidzuilen genoemd, zijn monumenten die de tijd van de pest herdenken, of werden gegeven als dank voor het feit dat de pest voorbij was.

Hier vind je souvenirwinkels, cafés, restaurants en een bar. In de zomer worden hier pleinconcerten van de lokale fanfare georganiseerd en tijdens de kersttijd wordt het een romantische ontmoetingsplaats.

Museum Hallstatt

Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde

Het Museum Hallstatt is een museum waar je kan ’tijdreizen’ met een grote verzameling opgravingen van de lokale zoutmijnen en van de begraafplaatsen uit de ijzertijd uit de Hallstatt-cultuur. Het museum ligt vlakbij de Hallstattersee, onder de zoutmijnen op de berghelling. Sinds 2002 bevindt het museum zich in de voormalige pastorie van Hallstatt.

Katholieke Maria-Hemelvaartkerk

Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde

Deze laatgotische parochiekerk is uit 1505 en is gebouwd op een rots boven de daken van het dorp. De eerste katholieke kerk werd rond 1150 gebouwd. Hiervan is de mooie toren nog steeds bewaard gebleven. Na de grote brand in 1750 kreeg de romaanse toren een barokke helm. De hoofdingang van de kerk is in het grote zuidportaal, dat in 1519 werd gebouwd.

Het hoogtepunt van de kerk is het Hallstatt Marienaltar in het zuidelijke deel van de kerk. Het altaar is gewijd aan de Maagd Maria en werd rond 1510-20 gemaakt en is één van de belangrijkste en meest uitgebreide, laatgotische gevleugelde altaren in Opper-Oostenrijk. Het is een zogenaamd mijnwerkersaltaar, dat werd opgericht in verband met de zoutwinning. Het koorgestoelte links en rechts van het altaar met afbeeldingen van de apostelen waren de ereplaatsen voor de hoogwaardigheidsbekleders van de zoutfabriek en de markt. De banken werden gesneden in het begin van de 18e eeuw.

Evangelische parochiekerk

Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde

De Evangelische parochiekerk dateert van 1859 tot 1863 en verving het gebedshuis uit 1785. Op 30 oktober 1785 werd een gebedshuis ingewijd. Het stond aan de huidige monding van Mühlbach, werd ontworpen met rechthoekige ramen en zonder een klokkentoren. Er was ruimte voor 355 personen. In 1859 werden twee oude zoutwinninghuizen gekocht, verwijderd en de nieuwe protestantse kerk gebouwd.

Het altaar is gemaakt van eikenhout. Het gekleurde altaarstuk is van een academische schilder. De vier klokken werden een jaar te laat geleverd (1864). Tijdens de Eerste Wereldoorlog moest de kerk alle vier klokken inleveren en 35 orgelpijpen werden vervangen door zinkpijpen. De nieuwe klokken werden gekocht in 1934 en opnieuw gesmolten in 1943. Vanaf 1977 luidden drie nieuwe klokken (geloof, hoop, liefde).

Achter deze kerk vind je in de tuin een kleine speeltuin en een rustig plekje met picknicktafels en kleine steiger op het water. Een fijn plekje dus om even tot rust te komen en de drukte in de rest van de stad te ontwijken.

Meer informatie vind je hier.

Karner Kerkhof met Beinhaus

Aan de noordkant van de kerk ligt het Karner-kerkhof met het kleine ossuarium uit de 16e eeuw. In het Beinhaus in de Michaels Kapelle liggen 1.200 schedels van voormalige bewoners. Zo’n 600 ervan zijn beschilderd. Met de naam van de persoon, maar ook met kruizen, bloemen en meer. Het ossuarium is uniek in de wereld omdat de botten van hele generaties daar worden bewaard.

Bade-insel Hallstatt

Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde

Op 10 minuten lopen van het stadscentrum richting het zuiden vlakbij P1 vind je een kunstmatig gecreëerd klein zwemeiland, dat vanaf de kust met een brug is verbonden. Het eiland is in de jaren ’60 aangelegd en opgevuld met het gesteente uit de Hallstatt-tunnelconstructie. Tegenwoordig is het zwemeiland een ontmoetingsplaats geworden voor jong en oud. Of je hier nu wilt zwemmen of spelen in de grote kinderspeeltuin. Er is zelfs een kleine bibliotheek voor toeristen om een boek te lenen.

Salzwelten Hallstatt

Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde

De bekendste bezienswaardigheid in Hallstatt zijn de zoutmijnen. Je kan kiezen om hier naar toe te wandelen, of je neemt de Salzbergkabelbaan met een soort lift die je naar boven trekt. Hier vind je een panorama-uitkijkpunt maar ook de begraafplaats en de zoutmijn uit de Hallstattperiode. Zo werd er in 1734 in het zout een man gevonden, bewaard door de uitdrogende eigenschappen van het zout nadat hij in de 4e eeuw voor Christus bij een mijnongeval om het leven was gekomen.

De zoutmijn is de oudste ter wereld en is één van de drie salzwelten in de omgeving die kan worden bezocht. De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur en begint bovenaan. Per keer worden er een vast aantal mensen toegelaten en krijg je een wit pak aangereikt dat je over je kleding aan moet trekken. Dit omdat de zoutmijnen nog steeds actief zijn en je ze zo niet vervuild. Ik las vooraf de tip om vooral warm aan te kleden, omdat het in de mijnen circa tien graden is. Echter met dit pak aan wordt het al een stuk warmer dus was het voor ons niet nodig. Tassen moet je daar in kluisjes achterlaten.

Vervolgens loop je via een galerij naar boven naar één van de ingangen van de zoutmijn. Op verschillende hoogten zijn er lange gangen aangelegd waar je doorheen wandelt. Om van de ene verdieping naar de ander te komen maak je gebruik van glijbanen. Een unieke ervaring!

Onderweg stop je een paar keer en vertelt de gids meer over het ontstaan van de zoutmijnen, en waarom dit zout zo diep in de bergen zit verstopt in plaats van bij de zee. Maar ook over de geschiedenis van de mijnen en zie je de oudste houten trap ter wereld. Dit alles gebeurt heel interactief met unieke multimediale projecties en shows. Doordat het heel visueel is en wordt ondersteund met muziek is het voor kinderen ook goed te volgen. Uiteindelijk rijd je met een treintje weer de mijn uit.

Meer informatie vind je hier.

Welterbeblick; world heritage view

Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde

Ook zonder een bezoek aan de zoutmijn is het de moeite waard om hier naar boven te gaan. Van 1282 tot 1284 liet hertog Albrecht I van Oostenrijk hier de Rudolfsturm bouwen, die vernoemd was naar zijn vader, Rudolf I. Het diende als een verdedigingssysteem tegen de aartsbisschop van Salzburg, en was het huis van de mijnwerkers van 1313 tot het midden van de 20e eeuw. Tegenwoordig herbergt de toren een zeer populair restaurant vanwege het uitzicht en is er een uitkijkpunt aangelegd boven het meer.

Hallstatt See

Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde

Vanuit het centrum van het dorp gaan diverse boottochten. Waarbij je over de Halstättersee vaart en de bergen en het stadje vanuit diverse perspectieven kunt zien. Perfect voor het maken van een foto, zeker in de ochtend wanneer de zon aan de kant van Hallstatt schijnt. Je kunt hier kiezen uit een grotere toeristische boot die een rondje vaart over het meer, maar er zijn ook een speciale soort traditionele brede houten gondels met een platte bodem. Er zijn in het dorpje en net daar buiten meerdere aanlegplaatsen voor deze boten. Let dus goed op waar je precies moet zijn.

Ook de waterfiets is een erg toeristische attractie, zo kun je hier bijvoorbeeld in een zwaan rondvaren.

Obertraun

Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde

Aan de andere kant van het Hallstattmeer vind je het dorpje Obertraun. Het is ook mogelijk om hier te parkeren en vervolgens naar Hallstatt te varen. De plaats hoort sinds de 12e eeuw tot het hertogdom Oostenrijk. “Obere Traun” werd voor het eerst genoemd in 1325 in de Opper-Oostenrijkse abdij Traffirchen. Dit gebied werd meerdere keren bezet tijdens de Napoleontische oorlogen.

Schloss Grub

Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde

Schloss Grub ligt aan de oostelijke oever van het meer van Hallstatt, in de buurt van Obertraun. Het kasteel werd gebouwd in 1522, oorspronkelijk was er een boerderij genaamd “Gut in der Grub”. Tussen 1864 en 1890 werd Grub het eigendom van de ambassadeur van tsaar Alexander Tschaffkini; door hem werd het kasteel historisch opnieuw ontworpen in 1868 en kreeg het zijn romantische uiterlijk.

Het kasteel is een haakvormig gebouw met drie ronde torens en een vierkante toren, die in een hoek werd geplaatst zodat die het kasteelgebouw en de kapel met elkaar verbindt. De vierkante toren heeft een piramidedak. De torens zijn later toegevoegd. Het kasteel ziet eruit als een villa. Het kasteel is particulier bezit, een bezoek is alleen mogelijk vanaf de buitenkant. Toegang is mogelijk via het wandelpad aan de oostoever van het meer van Hallstatt, gebouwd in 1986, of per boot vanuit Hallstatt.

Vijf vingers uitkijkpunt

Hallstatt ligt helemaal ingesloten door bergen waaronder de Dachstein met de Dachsteingletsjer en de Hallstattgletsjer. Dit is dan ook een populair gebied om te wandelen. Het is onder andere een aanrader om naar het 5-vingersuitkijkpunt te gaan. Dit bestaat uit 5 afzonderlijke platforms die als vingers uit de bergtop oprijzen. Elke vinger biedt een iets ander perspectief op de omgeving en een vinger heeft zelfs een glazen bodem. Om hier te komen neem je de kabelbaan net buiten Obertraun naar de Lodge am Krippenstein, vanaf daar is het 20 minuten wandelen. Ook heb je vanaf hier uitzicht op de Dachstein gletsjer.

IJsgrot Dachstein

Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde

De ijsgrot Dachstein ligt op een paar minuten van de Schönbergalm bij Obertraun. Het bevat 13.000 m³ ijs met een oppervlakte van 5.000 m². In sommige delen van de grot, zoals de Tristandom, bereikt de ijsdikte 20 meter. Pollenanalyses geven aan dat het ijs ongeveer 500 jaar oud is. Op 17 juli 1910 slaagden de speleologen Hanna en Hermann Bock uit Brno en Georg Lahner uit Linz erin om voor het eerst dieper de grot binnen te dringen door de Großen Eisabgrunds te overwinnen, dus deze dag wordt beschouwd als de officiële ontdekking.

Rondleidingen worden sinds 1912 gehouden. De grot werd al in 1928 van elektrische verlichting voorzien en in 1952 werd een nieuwe ingang geopend. De grot kan in de zomermaanden worden bezocht. De hoogtepunten van de bijna een uur durende tour zijn de ijskapel en de Gralsburg. Warme kleding en stevige schoenen met antislipzolen worden aanbevolen. Er is ook de mammoetgrot Dachstein op de Schönbergalm en de Koppenbrüller-grot in de vallei, die ook kan worden bezocht.

Mammoetgrot Dachstein

Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde

De mammoetgrot Dachstein ligt aan de rand van het noordelijke Dachstein-gebergte boven de gemeente Obertraun dicht bij de gigantische ijsgrot Dachstein en de grot Hirlatz. Tot op heden is de grot over een lengte van 67 kilometer gemeten en is het onderzoek nog steeds aan de gang, zodat bijna elk jaar nieuwe ontdekkingen worden toegevoegd. Het is één van de langste en belangrijkste grotten in Oostenrijk en ook in Europa.

De grot, waarvan het hoogteverschil tussen de hoogste en de laagste bekende punten meer dan 1200 meter is, werd ontdekt in 1910 en werd even later geopend als showgrot voor toeristen. In de zomer kunnen bezoekers een indruk krijgen van de enorme omvang van de grot op een cirkelvormige route van een kilometer. Dit leidt door een korte kunstmatige tunnel (nieuwe oostelijke ingang) naar de Lahnerhalle. Daarna gaat het door de grote tunnelachtige paleotraun naar de middernachtkathedraal. Het omkeerpunt is hier.

Koppenbrüller-grot

De Koppenbrüller-grot is een showgrot in de vallei van de Koppentraun bij Obertraun. De Koppenbrüller-grot wordt in een reisgids naar het Salzkammergut uit 1820 genoemd als een “beroemde showgrot”. In die tijd leidde de lokale bevolking waarschijnlijk toeristen voor een vergoeding door de grot. De grot is open sinds 1910 en er worden regelmatig rondleidingen georganiseerd. De grot kan in de zomermaanden worden bezocht. Het is te bereiken vanaf de halte Salzkammergutbahn.

Meer informatie over het gebied vind je hier.

Dachstein Skywalk

Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde
Hallstatt met kinderen; tips wat te doen van bezienswaardigheden tot ijsgrot en meer - Mamaliefde

Aan de andere kant van de Dachsteinberg vind je de Dachstein Skywalk. Dit is de hoogste brug van Oostenrijk en hangt boven de Dachsteingletsjer. Deze gletsjer wordt algemeen beschouwd als één van de mooiste ter wereld. Om hier te komen kun je met de kabelbaan naar boven. Vervolgens kun je over de 100 meter lange brug lopen die boven de gletsjer hangt en je een prachtig uitzicht geeft tot wel honderden kilometers ver de Alpen in. Aan het uiteinde vind je de wereldberoemde Treppe in Nichts; oftewel 14 glazen treden die je naar een glazen platform brengen boven de gletsjer. Dit is niet voor iedereen geschikt! Ook is hier een ijspaleis met diverse ijsbeelden.

Meer informatie vind je hier.

Geschiedenis van de Hallstatt-cultuur

De beschaving die vanaf de vroege IJzertijd in Centraal-Europa (Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noord-Italië, Tsjechië en Hongarije) veel sporen heeft nagelaten wordt ook wel de Hallstatt-cultuur genoemd. Omdat er geen schriftelijke bronnen uit deze periode zijn is het onduidelijk in hoeverre er sprake was van een Keltische eenheidsstam. Archeologische opgravingen van aardlagen uit de Hallstatt-periode laten geen culturele onderbrekingen zien met aardlagen uit de La Tène-periode.

Sinds de jaren 1960 worden de prehistorische zoutmijnen gedetailleerd onderzocht en zijn op vele plaatsen grafheuvels, grafvelden en nederzettingen gevonden. Niet alleen in Hallstatt, maar verspreid over heel Centraal-Europa. Vooral de aanleg van het ICE-traject heeft vele vondsten uit deze tijd opgeleverd.

De grootste grafheuvel, van iets meer dan 100 meter in doorsnee, was de Magdalenberg bij Villingen. In de zevende eeuw v. Chr. werden nog veel mensen van de Hallstatt-cultuur gecremeerd. Urnen met crematieresten werden in de grafheuvel bijgezet. De belangrijkste mensen in de samenleving kregen een grafheuvel en dat worden nu vorstengraven genoemd, van het Germaans voor ‘voorste, eerste’. Rijke mannen kregen een groot zwaard mee, ingelegd met goud en het servies was van aardewerk, dat vaak zeer kleurrijk was.

In de zesde eeuw v. Chr. waren er grote nederzettingen met muren en rijke graven voor de elite. De doden werden vaker begraven, maar crematie kwam ook nog voor. De doden kregen kostbare voorwerpen mee, onder meer uit het Middellandse Zeegebied. Er was in die tijd veel handel met het Middellandse Zeegebied. Uit sommige van de graven bij Hallstatt zijn indrukwekkende houten wagens bekend, er is zelfs een Etruskische wagen gevonden. In sommige gevallen kon men zien dat de dode zittend op de wagen begraven werd.

In het gebied rond Hallstatt en Dürnnberg was er al mijnbouw in de zoutmijnen vanaf de middenbronstijd. In de 18e eeuw werden er mummies van verongelukte prehistorische mijnwerkers gevonden. De zoutwinning was de reden voor de rijkdom in de regio. Ook leer en textiel zijn bewaard gebleven. Daardoor is bekend dat de mijnwerkers gekleed waren in een leren overkleed, met daaronder wollen onderkleding. Aan de hand van de gevonden schoenen is af te leiden dat niet alleen volwassenen in de mijnen gewerkt hebben, maar ook kinderen van verschillende leeftijden.

Overnachten in Salzburgerland

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, appartement of een vakantiehuis om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent. Ook een aanrader zijn de unieke accommodaties zoals een boomhut of een cruise of rondvaartboot. Je hebt hier alle kanten op.

TUI. Op zoek naar een voordelige vakantie in een hotel of appartement? TUI doet er alles aan om reizigers een onvergetelijke vakantie te bezorgen en de verwachtingen te overtreffen. De belofte is niet voor niets; discover your smile.  Het aanbod vind je hier.

Prijsvrij. Ideaal voor als je op zoek bent naar een fijne pakketreis in combinatie met vlucht, transfer en accommodatie in een hotel en appartement. Je weet hier zeker dat je nooit teveel betaald. Het aanbod vind je hier.

Vakantiediscounter. Of je nu gaat voor de typische strandvakantie of toch liever een stedentrip. Bij Vakantiediscounter vindt je voordelige aanbiedingen. Inclusief fijne last-minute reizen. Het aanbod vind je hier.

De Jong Intra Vakanties. Voor als je op zoek bent naar populaire autoreizen of pakketreizen, ook in combinatie met een cruise of een busreis. Het aanbod vind je hier.

Landal. Voor fijne vakantiehuizen met veel privacy in een mooie omgeving is Landal een aanrader. Genieten van luxe op een vakantiepark voorzien van alle faciliteiten en zeer geschikt met kinderen. Het aanbod vind je hier.

Belvilla. Voor een onvergetelijke vakantie is er altijd een Belvilla: Belvilla heeft een verrassend en breed aanbod aan unieke vakantiehuizen met typische streekkenmerken op prachtige locaties. Het aanbod vind je hier.

ASCI Eurocampings. ASCI is de campingspecialist van Europa. Of je nu wilt gaan kamperen met een eigen tent, camper of caravan. Maar ook als je op zoek bent naar een glamping of chalet voor een vakantie in een huuraccommodatie. Het aanbod vind je hier.

Suncamp Holidays. Dit is onderdeel van ASCI Eurocampings, maar dan met een specifieke selectie van kindvriendelijke vakantiebestemmingen. Alle campings liggen aan een strand of hebben een mooi zwembad. Het aanbod vind je hier.

Natuurhuisje. Heerlijk ontspannen in een natuurlijke omgeving? Kies dan voor een natuurhuisje, deze vind je zowel op de natuurlijke bestemming als buiten de gebaande paden. Het aanbod vind je hier.

SNP- Actief en avontuurlijk. Ideaal voor als je van actieve en avontuurlijke vakantie houdt en graag wandelt. Het aanbod bestaat uit zowel groepsreizen als individuele rondreizen met een aanbod van campings of hotels. Het aanbod vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)