Skip to Content

Spelletjes met zelfbedachte regels

Spelletjes met zelfbedachte regels

Spelletjes met zelfbedachte regels: ze ontstaan vaak spontaan, maar soms is het ook gewoon leuk om zelf een spel te verzinnen. Leuk voor de afwisseling of om bijvoorbeeld aan te sluiten bij het thema van het feestje of les. Hoe pak je dit nu het beste aan en waar moet je dus vooral op letten?

Het doel van het spel

Je kunt je allereerst afvragen waarom je een spel met zelfbedachte regels wilt maken. Aan de hand daarvan kan je al bedenken wat het spel vooral in zich moet hebben. Gaat het om kennis of juist om actie? Is het een spel om de kinderen naar buiten te lokken (dan zal het al snel om actie draaien) of is het juist een bezigheid binnen omdat het buiten slecht weer is? 

Voor welke leeftijd is het spel?

Ieder spel heeft zo zijn eigen kenmerken waarmee het voor bepaalde leeftijden wel of juist niet geschikt is. Dat geldt natuurlijk ook voor spelletjes met zelfbedachte regels. Een spel voor peutertjes zal veel eenvoudiger zijn dan een spel voor pubers en volwassenen.

En daarmee zal het ook meteen een grotere uitdaging zijn als je voor oudere personen een spel maakt. Want daar zal je toch echt voor meer spanning moeten zorgen. Of juist voor iets wat heel veel lol uitlokt. Simpelweg enkel een rondje hollen en een bal ergens intrappen is misschien leuk voor de kleintjes, maar daar zal je tiener echt niet meer warm voor lopen.

Denk vanuit de speler

Besef bij het bedenken van een spel dat het bedacht wordt voor bijvoorbeeld kinderen van acht jaar. Probeer je goed te verplaatsen in de schoenen van deze kinderen. Jij kunt iets wel heel leuk vinden om in het spel te stoppen, maar zegt dat de kinderen ook iets?

Probeer niet alleen te letten op wat ze qua leeftijd zouden moeten kunnen, maar ook wat ze leuk zullen vinden. En als we het over kennisspelletjes hebben, besef dan ook dat bijvoorbeeld kennisvragen over dingen van tien jaar geleden voor jou heel logisch zijn, maar voor hen dus absoluut niet…

Welke materialen heb je nodig?

Heb je het spel uitgedacht, dan is het natuurlijk wel slim om goed na te gaan welke materialen je nodig hebt om het spel te kunnen spelen. Niets zo vervelend dan beginnen met iets leuks en dan blijkt het niet te kunnen omdat je iets vergeten bent.

Voordat je het spel gaat spelen

Ben je creatief een spel met zelfbedachte regels aan het maken voor een les op school, bij de scouting of club of uiteraard gewoon thuis voor een kinderfeestje of je gezin? Het is verstandig dat je het spel eerst een paar keer speelt (bijvoorbeeld met je eigen kinderen of eventueel met je partner) om zo te kijken of het echt werkt.

Misschien loop je dan toch tegen situaties aan waar je zo niet aan denkt. Dan kan je het spel mooi nog even aanpassen en is er niet meteen een hele klas kinderen aan het mopperen omdat het spel niet lukt…

Net echt: je eigen zelfbedachte spel!

Heb je een leuk nieuw bordspel bedacht? Door voor mooie materialen te kiezen wordt het een veel ‘echter’ spel! Zorg voor extra dik karton om het bord te maken, bijvoorbeeld. Bedenk leuke pionnen. Moeten er ergens standen genoteerd worden? Maak hier mooie formuliertjes voor!

Wees duidelijk over de regels!

Om vervelende situaties voor te zijn zorg je niet alleen dat de regels duidelijk zijn voor iedereen, maar schrijf je het spel met zijn regels ook uit. Zo kan niemand beweren dat ze voor- of achtergesteld worden en dat jij de regels zomaar aanpast om de ander te laten winnen… En er kan tussendoor ook nog even gespiekt worden wat nu de bedoeling was. 

Variëren met de regels

Natuurlijk mag je er ook voor kiezen om de regels aan te passen aan het moment. Zolang je hier maar duidelijk in bent. Het is ook heel leuk als de kinderen dit zelf mogen doen. Jullie kunnen bijvoorbeeld een leuk tikspel verzinnen in het bos of park. Maar de kinderen mogen zelf een eigen variant verzinnen en die spelen jullie dan ook. Wie heeft gewonnen mag de volgende variatie verzinnen. 

Het bekende familiespel…

Soms ontstaan er spontaan nieuwe regels bij een bestaand spel binnen een gezin. Niks mis mee, maar onthoud dit wel even als er een vriendje komt spelen. Want die kent die regels niet en zal het spel spelen zoals het ‘hoort’ of heeft misschien ook wel eigen regeltjes vanuit zijn eigen gezin. Nu kom je daar vaak snel genoeg achter. Weet je dat jullie het anders spelen? Voorkom dan ruzies van de kinderen door vooraf met elkaar de spelregeltjes even door te nemen!

Uitschrijven van het spel

Heb je het spel met zelfbedachte regels gespeeld met de doelgroep? En wordt het zo leuk gevonden dat je stiekem denkt dat je er wel meer mee wil doen? Helemaal leuk, maar dan zal er ook een duidelijke handleiding moeten komen. Wat zet je in de handleiding?

  • Een uitleg waar het spel overgaat, met hoeveel personen het gespeeld kan worden en voor welke leeftijd het geschikt is.
  • Vertel kort wat de bedoeling van het spel is: wanneer heb je dus gewonnen?
  • Wat voor materialen heb je nodig? 
  • Hoe begin je met het spel. Bij een bordspel kan je het duidelijk maken aan de hand van afbeeldingen.
  • De spelregels.

Een handleiding wordt nog duidelijker als je werkt met afbeeldingen!

Eenvoudig een spel met zelfbedachte regels verzinnen

Zeker als je met een thema aan de slag gaat, hoef je helemaal niet ingewikkeld te doen. Je kunt veel bordspelen als basis gebruiken en er dan een variatie van maken die met het thema te maken heeft. Ganzenborden kan je prima gebruiken en ieder vakje met een gans verander je in een vakje met het thema.

Natuurlijk met aanpassing van de regels. Gaat het thema over raceauto’s, dan is de put een auto die gecrasht is en moet je daarom overnieuw beginnen. Ook een eigen kwartetspel maken met het betreffende thema hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)