September; de scholen zijn weer begonnen, het leven krijgt weer zijn eigen ritme. Met een beetje geluk is het deze maand nog mooi weer en kan er heerlijk genoten worden van de buitenlucht. Ook de politiek begint met een nieuw jaar met Prinsjesdag waarop de nieuwe jaarnota wordt gepresenteerd. En het meeste fruit zoals appels zijn deze maand rijp om geplukt te worden. Ook voor deze maand heb ik voor iedere dag van de maand een activiteit gevonden om te doen met kinderen, binnen en buiten.

Appels plukken

In Nederland zijn er diverse fruitpluktuinen waar je zelf je eigen appels kunt plukken. Het is zelfs mogelijk om je eigen appelboom te adopteren.

Parachute bal

Dit spel speel je met een groepje kinderen, iedereen houdt een stuk van het doek vast waarmee je het doek kan bewegen. Je kan ook teams maken en de opdracht geven dat de bal aan een andere kant van het doek af moet. Of je speelt in twee teams waarbij je probeert de bal over te gooien.

Ballon auto van lego

Van LEGO-blokjes maak je deze eenvoudige auto die je door middel van een ballon kan laten voortstuwen.

Regenboog stenen

Met verfspray kun je heel makkelijk stenen kleuren om daarmee spelletjes te maken.

Zwerfafval oprapen

15 september is het World Clean Up day, nu kun je je aanmelden bij de organisatie en zo samen op pad gaan. Maar je kunt ook je eigen vuilniszakmonster maken en zwerfvuil gaan rapen.

Regenboog pizza’s

Geen zin om te koken? Maak dan met bladerdeeg deze regenboogpizza’s met vrolijk gekleurde groenten!

Appel stempels

Een leuk knutselwerkje is deze appelboom die je stempelt door een appel door midden te snijden en daarmee te stempelen.

Drijven of zinken

Een educatief experiment; drijven of zinken met diverse materialen.

Appel klei maken

Zelf klei maken scoort altijd veel punten bij de kinderen, voor een extra element kun je deze klei maken met appel- en kaneelgeur.

Mini world cup

Je eigen voetbalwedstrijd met diverse teams, bijvoorbeeld met playmobilpoppetjes, legominifigures of andere karakters.

Blik gooien

Een leuke activiteit voor buiten.

Natuuractiviteit

Lekker ontdekken vrij in de natuur.

Appelmoes maken

Naar een plukdag geweest en (iets) teveel appels gekocht? Dan is dat een goed moment om zelf appelmoes te maken. Leuk samen met de kinderen schillen en in kleine stukjes snijden.

Lees ook: Recept appelmoes

Mini golf

Regent het? Dan kun je lekker binnen een potje minigolf spelen!

Verven met auto’s

Men neme een dienblad, een paar klodders verf en auto’s om daarmee diverse sporen te maken.

Schimmenspel

Ook een leuke activiteit is dit schimmenspel met figuren en decoratie die je zelf kunt maken.

Geluiden bingo

Naast de speurtochten buiten waarbij je op zoek gaat naar iets, kun je ook andere zintuigen gebruiken zoals deze geluidenbingo. Waarbij je op zoek gaat naar diverse geluiden die je kunt horen in de natuur of in de stad.

Bellenblaasstokken maken

Lekker in het bos op zoek naar stokken, en dan met behulp van pijpenragers bellenblaasstokken maken om in je zelfgemaakte bellenblaassop te dopen.

Monument bezoeken

In september is het altijd open monumentendag, in dit weekend worden er honderden monumenten in het hele land opengesteld. Ook als ze normaal gesloten zijn. Soms worden er ook extra activiteiten georganiseerd, dus extra leuk om met de kinderen te bezoeken.

Nazca lines kunstwerk

In Peru vind je de Nazca lines; enorme tekeningen die in de aarde zijn getekend. Met behulp van zand of zout kun je zelf je eigen kunstwerk maken.

Ontploffend krijt experiment

Een leuk experiment om te doen met kinderen waarbij je krijt nodig hebt dat gaat exploderen! De uitleg vind je hier.

Chocoladeflikken maken

13 september is het Wereld Chocoladedag, heel vervelend natuurlijk… Goed excuus om deze heerlijke chocoladeflikken te maken met eigen decoratie.

Windvangers

Plastic flessen recycle je tot windvangers. Deze voorzie je eerst van mooie kleurtjes die als het zonnetje er op schijnt op de omgeving geprojecteerd worden. Daarna knip je deze in spiraalvorm zodat er een langgerekte spiraal ontstaat en je kan ophangen.

Goud zoeken

Dit scoort altijd goed; verf wat kleine steentjes goud en verstop deze in de zandbak. Als de kinderen een zeef krijgen kunnen ze op zoek gaan naar het goud. Eventueel kun je ze er ook nog een bak water bij zetten om het zand te spoelen.

Emotie puzzel

Een leuke puzzel van een gezicht met diverse gezichtsonderdelen zoals ogen, lippen, neus, oren etc. En dan met verschillende gezichtsuitdrukkingen zodat je kan oefenen met emoties.

Bekertoren maken

Een leuke challenge; wie maakt de hoogste torens met bekers. Op de foto worden plastic bekers gebruikt, maar papieren bekers zijn natuurlijk een stuk milieuvriendelijker. Dit kun je combineren met gekleurde ijslolliestokjes.

Hamertje Tik

Een leuk hamerspel voor stoere kids; met een hamer een spijker in een boomstronk te slaan. Je kunt er ook een wedstrijdje van maken, wie de minste slagen nodig heeft.

Appel sensory bin

Een leuke sensorische activiteit met fruit loops die een appel- en kaneelgeurtje hebben gekregen. Wat bakjes, schepjes en plastic appels erbij!

Duinwandeling

Een heerlijk uitje voor als het zonnetje nog schijnt, of er een lekker windje staat is het om een duinwandeling te maken.

Duo hindernisbaan

We sluiten de maand af met broer- en-zusdag; hoe leuk is het dan om een duohindernisbaan uit te zetten waarbij ze in plaats van tegen elkaar samen de obstakels moeten overwinnen en elkaar moeten helpen. Eventueel kun je het moeilijker maken door ledematen zoals armen of benen aan elkaar vast te binden zodat ze echt bij elkaar moeten blijven.

Lees ook

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)