Skip to Content

Minimalistische garderobe; capsule wardrobe samenstellen met kinderkleding

Minimalistische garderobe; capsule wardrobe samenstellen met kinderkleding

Hoe stel ik een duurzame garderobe samen voor mijn kindje(s) zodat ik zowel ruimte als geld overhoudt, maar ook vooral milieubewuster bezig ben? Onlangs schreef ik een blog over wat duurzame kinderkleding is en waarop je kunt letten bij het aanschaffen van nieuwe kleertjes voor je mini’s.

Vandaag deel ik graag 5 tips voor het samenstellen van een duurzame garderobe voor je kindje(s) zodat je zowel ruimte als geld overhoudt, maar ook vooral veel milieubewuster bezig bent!

Koop tweedehands kinderkleding

De meest duurzame keuze die wij als ouders kunnen maken bij het aanschaffen van kinderkleding is om eerst eens goed rond te gaan neuzen in lokale tweedehands en/of kringloopwinkels.

Inmiddels kent elke stad wel een of meerdere winkels waar je voor heel kleine prijsjes de leukste kinderkleding en merken kunt kopen. Dit is verreweg de meest duurzame kinderkledingkeuze die je kunt maken naast het ruilen en doorgeven van kleding uiteraard!

Koop minder en bewust

Het is heel verleidelijk om veel te kopen, vooral als je tweedehands koopt. Het is immers “zo goedkoop”. Toch is het de kunst om even stil te staan bij de aankoop door jezelf de vraag te stellen “hebben wij het echt nodig?”.

Hoe goedkoop een item ook is, laat het alsjeblieft liggen als je antwoord overduidelijk “nee, ik heb dit niet nodig” is. En twijfel je, maar vind je die broek of rok onweerstaanbaar leuk (ik ken het!) dan kun je wellicht met jezelf afspreken om bij thuiskomst een oud kledingstuk weg te doen. Of twee!

Dat noemen ze dan weer minimaliseren en daar kom ik later op terug.

Koop duurzame en/ of biologische kinderkledingmerken

Niet alles hoeft tweedehands te zijn uiteraard. Er zijn tegenwoordig genoeg duurzame of biologische kinderkledingmerken. Je moet alleen weten waar op te letten; is het van natuurlijke en/of gerecyclede materialen gemaakt?

Is het eerlijk geproduceerd? Heeft het een eco- of Fairtradekeurmerk? In mijn vorige blog “wat is duurzame kinderkleding en waar moet ik op letten?” lees je alles over duurzame kinderkledingkeuzes.

Mijn favoriete kinderkledingmerken op dit moment zijn trouwens het Franse Poudre Organic en Minimalisma :)

 Stel per seizoen een duurzame garderobe samen voor je kindje met een aantal tijdloze basisitems als uitgangspunt

Dit noemen ze ook wel capsulegarderobe! Hierbij kies je elk seizoen een kleurenthema dat bij je kindje past en probeer je van tevoren heel bewust na te denken over mogelijke kleurcombinaties.

Je maakt dan bij aanvang van elk seizoen, meestal 3 maanden, een selectie van 15 à 37 basis kinderkledingstukken die je eindeloos met elkaar gaat combineren.

Maak er een spel van en ga minimaliseren

Je hoorde het me al eerdere zeggen hierboven in het artikel; minimaliseren. Minimaliseren is een uitdaging, maar ook ontzettend leuk om als “spel” te doen. Het is een minimalistische trend waarbij je probeert het te doen met minder!

De term capsulegarderobe is eigenlijk ook ontstaan vanuit een minimalistische denkwijze. Dit houdt in dat je gaat wegdoen waar je niet echt blij van wordt (of nooit aandoet) en dat je alleen favoriete en meestal kwalitatieve kledingstukken overhoudt.

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen inspireren over duurzame kinderkleding en het samenstellen van een duurzame garderobe voor je kind! In een volgende blog deel ik nog meer duurzame tips om de garderobe van je kindjes nog leuker te maken :)

Dit artikel is geschreven door Marjolijn, vrijeschoolmama van Aya-Aya-Sofia en Merlijn.

Fan van wol, duurzame kinderkleding en tevens het kloppende hart achter webwinkel Truly Wooly Kids; een duurzame online babywinkel & kinderwinkel met een voorliefde voor wollen kinderkleding en Scandinavische kindermerken.

Fotografie: Alessandra Mignardi

Floortje
  1. Kiri schreef:

    Fijne tips, ik ben zelf ook heel erg fan van ruilen.. Hier in de regio Utrecht zijn er veel leuke ruilevenementen te vinden! Ook een leuke tip!

Comments are closed.